Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 31. maj 2020.

Scroll to top

Na vrh

142 komentara

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

Digitalizacija televizijskog signala je ovih dana najaktuelnija nepolitička tema u Srbiji. Uvođenje digitalnog televizijskog signala je dovelo do toga da takozvani SET TOP BOX (skraćeno: STB) uređaji postanu veoma tražena roba u prodavnicama tehnike. Sajt TehnoPlaneta.rs se trudi da Vam maksimalno olakša proces digitalizacije, pa smo pre izvesnog vremena objavili svojevrsno uputstvo za povezivanje set top boksa sa televizorom. Ukoliko još niste nabavili SET TOP BOX ili niste sigurni da li Vam je ovaj uređaj potreban, u pomenutom uputstvu ćete naći odgovore na sva pitanja, kao i korisne savete za kupovinu STB uređaja.

Jedan od najpopularnijih SET TOP BOX uređaja na srpskom tržištu je Bear DTV-202, a svoju popularnost je stekao zahvaljujući odličnom odnosu između cene, kvaliteta izrade i performansi. Mi smo, zbog navedenih činjenica, odlučili da obavimo detaljno testiranje Bear DTV-202 uređaja i svoje utiske podelimo sa Vama. Čak i ako ste već vlasnik Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, predlažemo Vam da pročitate ovaj članak do kraja jer ćete tako bolje upoznati ovaj uređaj i njegove mogućnosti.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-02

Bear DTV-202 je u potpunosti usaglašen sa tehničkim standardima koje je propisalo nadležno ministarstvo naše zemlje. To znači da Bear DTV-202 SET TOP BOX u sebi sadrži odgovarajući demodulator i odgovarajući dekoder, to jest DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder. Dakle, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a ćete bez problema moći da dobijate digitalni televizijski signal na prostoru Republike Srbije i uživate u svim prednostima digitalne televizije.

Država Srbija je za socijalno ugrožene građane obezbedila vaučere u iznosu od 3.000 dinara za kupovinu SET TOP BOX uređaja, pa vredi napomenuti da se i Bear DTV-202 nalazi na listi uređaja koje možete kupiti uz pomoć pomenutog vaučera. Dakle, potencijalni kupci mogu biti sigurni da je ovaj SET TOP BOX proveren i odobren od strane države.

divider

ŠTA SE NALAZI U KUTIJI?

Bear DTV-202 je uređaj malih dimenzija, pa ni sama ambalaža nije velikih gabarita. Pored samog SET TOP BOX-a, u kutiji se nalaze daljinski upravljač (sa baterijama), uputstvo za rukovanje i kompozitni AV (audio/video) kabl. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-03

divider

NA PRVI POGLED

SET TOP BOX je još jedan uređaj koji će stajati na Vašoj polici za televizor, tačnije pored televizora. S obzirom na činjenicu da veliki broj ljudi vodi računa o estetici, možemo da konstatujemo da Bear DTV-202 svojim dizajnom neće narušiti izgled i uniformnost okruženja u kojem se bude nalazio. Zbog malih dimenzija i svedenog izgleda, Bear DTV-202 će biti gotovo neprimetan. Napojni kabl je fiksiran za uređaj i relativno je kratak, što može predstavljati mali problem ukoliko je polica, na kojoj će se uređaj nalaziti, visoka. Ipak, ovo ne možemo doživeti kao veći nedostatak.

Daljinski upravljač je korektnog kvaliteta izrade, što znači da bi trebalo da Vas služi nekoliko godina. Ergonomija daljinskog upravljača je odlična, pa isti lepo leži u ruci. Tasteri koji se najčešće koriste su smešteni u centralni deo daljinskog upravljača i uvek će biti u dohvatu Vašeg palca. S obzirom na to da je daljinski upravljač nešto sa čime se svakodnevno i intenzivno družimo, uvek cenimo kada je isti praktičan i ergonomski dizajniran. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-04

Kompozitni AV kabl koji stiže uz Bear DTV-202 se ne može pohvaliti visokim kvalitetom izrade, a i samo prisustvo ovog kabla nas je pomalo zbunilo. Naime, Bear DTV-202 ne poseduje kompozitni AV priključak, pa priloženi kabl nije upotrebljiv, osim ukoliko nabavite odgovarajući adapter uz pomoć koga ćete SCART priključak na SET TOP BOX-u “pretvoriti” u kompozitni AV priključak. Daleko logičniji izbor bi bio SCART kabl, ali se proizvođač, iz nekog razloga, odlučio za pomenuti kompozitni AV kabl. Naš savet je da, ukoliko Vaš televizor to dozvoljava, za povezivanje upotrebite HDMI ili SCART kabl s obzirom na to da i sam Bear DTV-202 upravo ovim priključcima raspolaže.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-05

Sve u svemu, od svega što se nalazi u kutiji su najbitniji SET TOP BOX i daljinski upravljač, a oni su sasvim pristojnog kvaliteta izrade.

divider

KAKO SE BEAR DTV-202 POKAZAO U RADU?

S obzirom na to da rukovanje tehnikom za mnoge predstavlja noćnu moru, prvo što želimo da istaknemo je da ćete se sa Bear DTV-202 SET TOP BOX-om veoma lako snaći jer je uređaj više nego jednostavan za rukovanje.

Nakon što smo Bear DTV-202 povezali sa televizorom i antenom, na red je došlo i prvo uključivanje. Uključili smo STB, a televizor podesili na takozvani AV kanal, jer smo za povezivanje upotrebili SCART kabl.

Na ekranu televizora se na kratko pojavio logotip kompanije Bear sa plavom slikom u pozadini, a odmah nakon toga je SET TOP BOX prikazao opcije za izbor jezika i zemlje, kao i opciju za pretraživanje kanala. Sve je automatski bilo podešeno kako treba, to jest jezik je automatski bio postavljen na srpski, a u listi zemalja je Srbija bila automatski označena. Kako sve to izgleda na ekranu televizora, pogledajte na slici koja sledi.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-06

Kao što vidite na slici, sve je jasno obeleženo, a u dnu ekrana se nalazi i vodič koji Vam govori čemu služe pojedini tasteri na daljisnkom upravljaču, to jest koja je njihova funkcija. Pogledajte sliku još jednom i videćete da se za kretanje po meniju koriste tasteri gore, dole, levo i desno, dok se za potvrdu opcije koju ste izabrali koristi taster “OK”.

Uz pomoć tastera gore-dole smo izabrali funkciju za pretraživanje kanala i potvrdili je uz pomoć tastera “OK”. Bear DTV-202 je odmah započeo traženje kanala i nakon otprilike dva minuta smo na ekranu televizora videli spisak kanala koje je uređaj pronašao, a na slici koja sledi možete videti kako taj spisak izgleda.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-07

To bi bilo sve što se tiče pronalaženja i memorisanja kanala, a u našem slučaju je Bear DTV-202 pronašao svih 14 kanala koji se trenutno emituju putem digitalnog signala. Kao što ste i videli, sve je veoma jednostavno. Napredniji i zahtevniji korisnici se kasnije mogu pozabaviti sortiranjem kanala odnosno njihovim redosledom.

Možda je suvišno, ali smatramo da vredi napomenuti da se promena kanala od ovog trenutka vrši na SET TOP BOX-u, to jest uz pomoć njegovog daljinskog upravljača. Daljinski upravljač Vašeg televizora ćete od sada koristiti samo za regulaciju jačine zvuka, kao i uključivanje i isključivanje samog televizora, dok ćete sve ostale operacije obavljati na SET TOP BOX-u. Dakle, SET TOP BOX od sada u potpunosti preuzima funkciju prijemnika, a Vaš televizor praktično postaje samo ekran na kojem ćete videti sliku koja dolazi iz set top boksa. S obzirom na to da i SET TOP BOX ima mogućnost za podešavanje jačine zvuka, savetujemo Vam da jačnu zvuka na STB-u uvek držite na maksimumu. Na ovaj način će televizor dobijati zvučni signal većeg intenziteta, pa će i odnos signal-šum biti bolji, a ukupnu jačinu zvuka regulišite na samom televizoru, kao što ste oduvek i radili.

Kada je kvalitet slike u pitanju, istina je da nije kvalitetna kao kod filmova u Blu-Ray formatu, ali načelno nemamo nekih većih zamerki. I one zamerke koje imamo pre idu na račun televizijskih stanica, to jest na račun njihove opreme za snimanje programa, nego na račun samog SET TOP BOX-a. Kada televizijiske stanice budu počele sa emitovanjem programa u HD kvalitetu (skraćeno od High-Definition – svlika visokog kvaliteta), tada će i slika na Vašem ekranu biti primetno bolja. Za program u SD kvalitetu (skraćeno od Standard-Definition – slika standardnog kvaliteta), ono što smo videli na ekranu je korektno prikazano.

Jedina zamerka koju imamo na Bear DTV-202 je nešto sporije prebacivanje kanala. Naime, kada promenite kanal, uređaju će biti potrebno oko tri-četiri sekunde da na ekranu Vašeg televizora prikaže novu sliku. Doduše, čak i najmoderniji televizori, čija cena daleko prevazilazi cenu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, nisu drastično brži od Bear-a kada je u pitanju prebacivanje kanala, a ništa bolja situacija nije sa IPTV tehnologijom (televizijskim signalom koji se do korisnika isporučuje putem interneta). Dakle, nemate za čime da žalite. Na slici ispod možete videti izgled menija za podešavanje Bear DTV-202 SET TOP BOX-a.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-08

Mnoge funkcije nije potrebno podešavati, ali vredi znati da su Vam i one na raspolaganju. Jedna od takvih funkcija je i takozvana “Roditeljska kontrola” koja Vam omogućuje da deci onemogućite gledanje kanala koji nisu primereni njihovom uzrastu.

Još jedna od vrlo korisnih funkcija je i EPG (skraćeno od Electronic Program Guide), što u prevodu na srpski jezik znači Elektronski programski vodič. Uz pomoć Elektronskog programskog vodiča možete videti detaljnu programsku šemu određene televizijske stanice, pa omiljene serije i emisije nećete propustiti jer ćete uvek znati tačno vreme njihovog početka. Da bi Elektronski programski vodič bio funkcionalan, televizijska stanica čiji program gledate mora da podržava (omogućuje) ovu uslugu. Kada su domaće televizijske stanice u pitanju, većina njih podržava EPG.

divider

ŠTA JOŠ MOŽE BEAR DTV-202?

Funkciju prijemnika digitalnog televizijskog signala Bear DTV-202 obavlja zaista korektno. Međutim, ovaj uređaj je u stvari mnogo više od običnog prijemnika. Ukoliko bolje pogledate prednju stranu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, na njoj ćete uočiti, između ostalog, uočiti i jedan standardni USB priključak. Čemu on služi?

Bear DTV-202 može sa lakoćom obavljati i funkciju multimedijalnog plejera. Drugim rečima, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a možete reprodukovati filmove i muziku sa USB FLASH memorije ili eksternog (spoljnog) hard diska ili gledati fotografije. Primera radi, odmah po povratku sa letovanja možete fotografije i video snimke, koje ste napravili Vašim mobilnim telefonom, da prebacite na USB FLASH memoriju i zatim u njima uživate na velikom ekranu televizora. USB priključak kojim Bear DTV-202 raspolaže je koristan i u situacijama kada želite da povežete računar sa televizorom kako biste odgledali film koji ste upravo “skinuli” sa interneta, ali zbog nedostatka adekvatnih priključaka ili kablova to niste u mogućnosti da uradite. Naime, sve što treba da uradite je da film jednostavno prebacite na USB FLASH memoriju i potom ga pustite direktno na STB-u.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-09

Kada su u pitanju formati filmova i video fajlova uopšte, na ambalaži smo pročitali da Bear DTV-202 reprodukuje AVI i MKV formate. Međutim, za vreme testiranja smo utvrdili da Bear DTV-202 uspešno barata i mnogim drugim formatima, kao što su MOVMP4 i WMV. Ono što na ambalaži nije navedeno, a što nas je najviše interesovalo, je da li Bear DTV-202 prikazuje titlove (prevod). Na naše odnosno Vaše zadovoljstvo, konstatovali smo da uređaj bez problema prikazuje titlove, uključujući i takozvana srpska slova (Š, Đ, Č, Ć, Ž). Naglasićemo samo da je potrebno da film i titl budu u istom folderu i da se fajlovi isto zovu. Na primer, ako je naziv video fajla (filma) Titanic.avi, fajl sa titlom se mora zvati Titanic.srt, a oba fajla moraju biti u istom folderu, npr. folderu po imenu Titanic. Dodaćemo i to da možete menjati veličinu i boju slova kojima se titl prikazuje, pa će i osobe sa oštećenim vidom lako moći da pročitaju tekst na ekranu televizora.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-10

Pored filmova, Bear DTV-202 možete koristiti za reprodukovanje muzike u MP3 formatu, kao i za prikazivanje fotografija u JPG formatu. S obzirom na to da su ovo najčešći formati za muziku i fotografije, smatramo da će Bear DTV-202 zadovoljiti potrebe većine korisnika.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-11

Ako ste pomislili da je ovde kraj mogućnostima Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, prevarili ste se. Ovaj uređaj ima još jednog “keca u rukavu”, a to je funkcija po imenu PVR. PVR je skraćenica od Personal Video Recorder, što u prevodu na srpski znači Lični video snimač. Uz pomoć ove funkcije možete snimati televizijski program (emisije, filmove i drugo) i kasnije ih ponovo gledati. Za snimanje će Vam biti potreban eksterni (spoljni) hard disk čiji kapacitet ne sme biti veći od 500GB (gigabajta). Ako žalite za Vašim starim video rikorderom, sada ćete imati više nego adekvatnu zamenu jer se sve snima digitalno, pa će snimak biti perfektan.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-12

divider

ZAKLJUČAK

Vest o gašenju analognog odnosno početku emitovanja digitalnog televizijskog signala su mnogi dočekali na nož uz rečenicu: “Joj, opet će država da nam istera pare iz džepa”. Pa da vidimo koliko će zapravo da nas košta ta digitalizacija. Bear DTV-202 SET TOP BOX u prodavnicama košta nešto preko 2.500 dinara. Konkretno, u maloprodajnim objektima kompanije Tehnomanija se prodaje po akcijskoj ceni od 2.599 dinara.

Digitalni televizijski signal donosi daleko bolji kvalitet slike, bez “snega” i drugih smetnji, kao i primetno bolji kvalitet zvuka. Pritom, kupovinom Bear DTV-202 SET TOP BOX-a praktično kupujete i multimedijalni plejer, pa Vam DVD plejer više neće biti potreban, a ne treba zaboraviti ni mogućnost digitalnog snimanja televizijskog programa.

Bear DTV-202 SET TOP BOX je uređaj sa odličnim odnosom cene, performansi i kvaliteta izrade koji se u praksi pokazao više nego korektno. Za vreme testiranja, koje je trajalo deset dana, uređaj je bio izložen maksimalnom opterećenju i nijednog trenutka nije pokazao ni najmanji znak slabosti, te ga toplo preporučujemo budućim kupcima SET TOP BOX uređaja. Nažalost, Bear DTV-202 ne poseduje takozvani RF modulator, pa se ne može povezati sa televizorima koji imaju samo i jedino antenski RF priključak, ali je broj takvih TV aparata zaista mali.

Dakle, za samo 2.599 dinara, dobijate SET TOP BOX, digitalnu sliku, digitalni ton, multimedijalni plejer i digitalni snimač TV programa! Da li i dalje mislite da je digitalizacija skupa? Mi ne!

Podsećamo Vas da smo nedavno objavili i uputstvo za pravilno povezivanje set top boxa sa televizorom.

Bear DTV-202 SET TOP BOX nam je za potrebe testiranja ustupila kompanija Antenall d.o.o. iz Beograda, koja je istovrremeno i ekskluzivni distributer ovog uređaja na području Srbije.

divider

Komentari:

 1. Djordje

  Izvanredan tekst. Voleo bih da sam ga nasao pre nego sto sam instalirao set top box Sve je radilo savrseno do prekjuce. U vikendici je i hvatao je 8 kanala. Tv donosim iz BG. Radi se o VS-020, Prekjuce ga povezem i na ekranu se ukaze slika i ton … i to sve traje dok je u dnu ekrana deo sa napomeno m TRAZENJE isl.. onog trenutka kad napomena nestane – nestane sve i ekran se zacrni . TV jje sad u BG povezan na kablovsku i savrseno radi. U selu koristimo sobnu antenu… i, jos nesto> kada sam menjao kanale , na ekranu su se ukazivali programi kojje ranije nije bilo moguce videti!!I to sve na par sekundi!Celu skalamreijju sam doneo u BG da vidim kako ce se ovde ponasati. NEKI SAVET????
  Hvala!

  • Bojan Milojković

   Poštovani Đorđe,

   Da li ste pokušali sa vraćanjem STB-a na fabrička podešavanja? Ukoliko niste, pokušajte. Nije redak slučaj da se dogodi neka greška u softveru STB-a i da vraćanje na fabrička podešavanja (restovanje) reši problem. Ukoliko resetovanje ne reši problem, pokušajte sa isključivanjem LCN opcije u podešavanjima STB-a. Kod pojedinih modela STB uređaja se ova opcija zove “Auto Update Channel List” ili slično. Takođe, uvek postoji i mogućnost da je na određenoj lokaciji došlo do slabljenja intenziteta signala pa sobna antena jednostavno više nije dovoljno snažna za prijem digitalnog signala. U tom slučaju će krovna antena rešiti problem. Resetovanje i isključivanje LCN-a su daleko jednostavnije operacije od promene antene, pa zato prvo pokušajte sa navedenim opcijama. Naravno, najefikasniji način da utvrdite uzrok problema je da STB isprobate na drugoj lokaciji, kako biste u startu isključili mogućnost da je kompletan STB neispravan.

   Srdačan pozdrav!

 2. Milica Laudanović

  Poruka: Poštovani , u vikend kući posedujem i do nedavno sam koristila set top boks vivax model 153 .Već neko vreme na tv aparatu na koji je priključen nemogu da pronađem kanale .Kada ga povežem sa tv u gradu (sa TVB-T2) on pronadje kanale . Kada ga opet vratim na stariji tv nema kanala. Napominjem da se meni setop boxa pojavljuje , a takođe i da sa usb-a prenosi video , muziku . U čemu može biti problem ? Hvala na brzom odgovoru !

  • Bojan Milojković

   Draga Milice,

   Ako sam dobro razumeo, isti STB ne pronalazi kanale u vikendici, a na drugoj lokaciji funkcioniše ispravno. U tom slučaju je problem u antenskom sistemu. Imajte u vidu da digitalni televizijski signal zahteva bepsrekoran antenski sistem kako biste uopšte imali sliku. Proverite samu antenu, kao i antenski kabl, ali i spojeve (mesta na kojima se kabl spaja sa antenom i sa konektorom koji ulazi u STB). Takođe, postoji mogućnost i da je Vaš antenski sistem potpuno ispravan, ali da je na lokaciji na kojoj se nalazi Vaša vikendica došlo do slabljenja intenziteta signala. U tom slučaju će Vam biti potrebna kvalitetnija antena, a najbolje rezultate daju kvalitetne krovne antene. Sobne imaju daleko slabiji prijem koji je vrlo često nedovoljan za digitalni TV signal.

   Srdačan pozdrav!

   • Novak

    Mogu li dobiti broj od nekog operatera da detaljno objasnim šta mi je potrebno.
    Hvala.

    • Bojan Milojković

     Poštovani Novače,

     Nisam siguran da sam razumeo Vaše pitanje. Na kog operatera mislite?

 3. Davor

  Postovani,

  Treba mi mala pomoc, naime posedujem set top box uredjaj BEAR DTV-202 STB, koji smo uzeli od babe i dede kod kojih je radio perfektno sa sobnom antenom. Kod nas ni sa kvalitetnom krovnom, a ni sa sobnom antenom (koju smo takodje uzeli ode babe i dede) nemozemo da nadjemo ni jedean kanal. Uredjaj je povezan skart kablom sa televizorom. Sve smo probali i uzalud, pojavi se “meni” uredjaja i kada pocnemo pretragu kanala, on sve zavrsi, ali ne nadje ni jedan kanal. E sad neko mi je rekao da mora da se resetuje STB aparat. Pa bih vas zamolio ako je to u pitanju da mi pojasnite kako to da uradim. Hvala.

  • Bojan Milojković

   Poštovani Davore,

   Resetovanje ne bi trebalo da bude neophodno, ali u pojedinim slučajevima rešava stvar pa vredi pokušati. Davno sam testirao BEAR DTV-202 uređaj, pa se ne sećam da li u meniju ima funkciju za vraćanje na fabrička podešavanja ili ne. Ukoliko je ima, ona bi trebalo da se nalazi u odeljku menija u kojem se nalaze opšta podešavanja i najverovatnije se zove “Reset to Defaults”, “Factory Reset”, “System Reset” ili slično. Naravno, prvo se još jednom uverite da ste sve povezali kako treba, da je antena uključena u “RF IN” priključak na STB-u i da su svi spojevi na kablu dobri (veza između kabla i antene, kao i veza između kabla i RF konektora na kraju kabla).

 4. Stefan

  Treba mi pomoć, ne mogu da namestim vreme tj. sat. dok je u meniju podešavanja piše boot, sve da se podesi radi na daljinskom, tipke rade, ali kad piše da se sve to potvrdi sa OK stisnem i ništa se ne dešava, a gore celo vreme piše samo boot.

  • Bojan Milojković

   Poštovani Stefane,

   Da li je reč o BEAR DTV-202 STB uređaju? Ukoliko jeste, kontaktirajte firmu Antenal D.O.O. iz Beograda, koja je ovlašćeni serviser za BEAR STB uređaje.

 5. aleksandra

  Postovani imam Set top box preko godinu dana i sve je savrseno funkcionisalo do pre dva dana kada su nestali kanali i pise nema signala.Vracala sam ga na fabricka podesavanja i ponovo pretrazivala kanale ali nista od toga nije pomoglo.Inace imam krovnu antenu.Reci te mi,molim Vas sta da uradim?

  • Bojan Milojković

   Draga Aleksandra,

   Pre svega, proverite sve spojeve (kabl na anteni, konektor na antenskom kablu na kraju koji ulazi u STB…). Ukoliko je sa spojevima sve u redu, odnesite STB u ovlašćeni servis koji je zadužen za Vaš STB.

 6. Abraham Antal

  Da li preko ovog Set Top Boxa mogu da gledam madjarsku digitalnu televiziju? Hvala na odgovor.

  • Bojan Milojković

   Za prenos digitalnog televizijskog signala se koriste različiti standardi (DVB-T, DVB-T2, DVB-C…). Kod STB uređaja ne postoji ograničenje na zemlje, to jest georgafske regione, već je samo potrebno da Vaš STB podršava isti standard za prenos signala koji se koristi i u zemlji čiji program želite da gledate. Nažalost, nisam potpuno siguran koji se standard koristi u Mađarskoj, mada bi trebalo da bude DVB-T. Dakle, bilo koji STB uređaj koji podržava DVB-T će biti dovoljan. S obzirom na to da je BEAR DTV-202 kompatibilan sa DVT-T2 standardom, istovremeno podržava i DVB-T standard. U teoriji, uz pomoć BEAR DVB-T2 STB uređaja je moguće pratiti DVB-T signal u bilo kojoj zemlji, ukoliko signal u toj zemlji ni na koji način ne odstupa od DVB-T standarda, to jest ukoliko je signal strogo usaglašen sa DVB-T standardom.

 7. ivan

  imam set top box bear,do sada je radio bez greske.Sada koci slika i ton kada ukljucim warriers internet.Kompjuter se nalazi nekih 2 metra od tv.U cemu je problem?
  Da kazem da je oduvek kompjuter stojao na toj razdaljini od tv i da nikada nisam imao takve smetnje.

  • Bojan Milojković

   Poštovani Ivane,

   WiFi ruteri mogu da rade na različitim kanalima, to jest na različitim frekvencijama. Većina rutera je fabrički podešena tako da uređaj sam menja WiFi kanal na kojem će da radi. Primera radi, ukoliko ruter Vašeg komšije radi na trećem kanalu, Vaš ruter će automatski izabrati neki drugi kanal, kako se ne bi kosio sa komšijinim. Međutim, dešava se da frekvencija koju Vaš ruter izabere stvara smetnje u radu drugih elektronskih uređaja koji se nalaze u blizini Vašeg rutera, što je najverovatnije i kod Vas slučaj. Imajte u vidu, da ruter može danima, pa čak i nedeljama da radi na istom kanalu, pa da onda automatski pređe na drugi kanal. Upravo ovo objašnjava zbog čega ranije niste imali problem koji navodite. Pristupite podešavanjima Vašeg rutera i ručno izaberite kanal na kojem će raditi, a pritom vodite računa da novi kanal bude za bar kanala “udaljen” od tekućeg kanala koji pravi smetnje. Na primer, ako Vaš ruter trenutno radi na kanalu broj 7, prebacite ga na kanal broj 2 ili kanal broj 12.

   Elektronski uređaji mogu da imaju takozvani EMI štit, koji za cilj ima upravo da spreči smetnje koje mogu da nastanu kada se uređaj nađe u neposrednoj blizini drugog elektronskog uređaja koji emituje radio talase. Nisam siguran da li BEAR STB ima EMI štit jer takvu informaciju ne mogu nigde da nađem, ali sudeći po Vašoj situaciji – rekao bih da nema.

 8. Stefan

  Postovani,

  STB imam 2 meseca i pre jedno 2 nedelje mi je nestao signal i nemam vise kanala. Preneo sam uredjaj kod mojih roditelja u kucu i ni tamo nije imao signal kada sam povezao uredjaj na krovnu antenu, nakon toga sam prikljucio uredjaj na sobnu antenu i sve je lepo radilo, sasvim normalno, sem sto je na pocetku malo kocilo, ali posle nekoliko sekundi se sve normalizovalo. Da li znate u cemu je problem? Da li su mozda onemogucili da se koriste krovne antene?

  Hvala unapred!

  • Bojan Milojković

   Stefane,

   TV predajnici ne prave razliku između sobnih i krovnih antena, tako da je nemoguće ograničiti prijem signal samo na gledaoce koji ga dobijaju putem sobne antene. Zapravo, radi se o tome da sobna antena kod Vaših roditelja ima primetno bolji prijem nego krovna antena. Nabavite kvalitetnu antenu (po mogućstvu kvornu) sa dobrim pojačavačem i neće biti problema. Na Vašoj sadašnjoj anteni, na kojoj ste izgubili signal, je najverovatnije crkao pojačavač.

 9. Natasa

  Postovani Bojane,
  Set top box BEAR DTV – 202 u vikendici koristimo od juna 2015. Prvih mesec dana je sve bilo u redu, medjutim… Svaki put kada dodjemo u vikendicu (u poslednje vreme to je praksa) risiveru treba i po par sati da pronadje kanale, isto se desava svako jutro (nakon gasenja Tv-a i Stb-a).
  Koristimo krovnu antenu sa pojacivacem i dok traje to trazenje sve sam pokusala (iskljucim pojacivac za antenu i pustim ga da tako trazi – nista; iskljucim i ponovo ukljucim antenski kabal, skart kabal- u risiveru i nista).
  Danas je nakon iskljucenja i ponovnog ukljucenja skart kabla u televizoru odmah nasao kanale. Da li Vam se ovaj problem cini poznatim i kako ga resiti?
  Hvala, pozdrav!

  • Bojan Milojković

   Draga Nataša,

   Zaista mi nije poznat problem koji opisujete. Kontaktirajte ovlašćeni servis za Bear robnu marku. Verujem da Vam stručni serviseri mogu dati precizan odgovor.

 10. Natasa

  Zdravo,
  imam STB uredjaj marke Synaps i jednu krovnu antenu (sa 3 antenska kabla za 3 tv aparata). Cinc konektori su na STB uredjaju a scart na TV aparatu. Sve je super radilo do pre par dana kada gubim boju tj slika postaje crno-bela na jednom tv-u. Majstor je proverio tv i sa njim je sve ok. Ovaj stb uredjaj kad se prikljuci na drugi tv aparat u drugoj sobi radi, ima boje na tv-u. Znaci 2 tv aparata su ok samo treci nema boju (iako su sva tri prikacena na istu antenu). Sta bi mogao da bude problem?

  • Bojan Milojković

   Nataša,

   NA spornom televizoru je potrebno da uđete u meni sa podešavanjima i pronađete funkciju kojom se menja režim slike iz PAL u NTSC i obrnuto. Postavite ovu opciju na PAL i dobićete boju na televizoru. Kod pojedinih televizora postoji i prečiza do ove funkcije u vidu direktnog dugmeta na daljinskom upravljaču.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak