Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 25. apr. 2024.

Scroll to top

Na vrh

513 komentara

Povezivanje SET TOP BOX (STB) uređaja

Povezivanje SET TOP BOX (STB) uređaja

Na našu email adresu je stiglo puno pitanja u vezi sa povezivanjem SET TOP BOX (STB) uređaja za prijem digitalnog televizijskog signala. Kao što znate, ovaj sajt i postoji kako bi Vam pomogao u rešavanju svih nedoumica u vezi sa tehnikom, pa smo zato rešili da napišemo jednostavno uputstvo za pravilno povezivanje SET TOP BOX uređaja, ali i da Vam damo odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja u vezi sa ovim uređajima.

divider

KOME JE POTREBAN SET TOP BOX UREĐAJ?

Najpre ćemo reći da je SET TOP BOX uređaj potreban samo i isključivo onima koji televizijski signal dobijaju putem antene (sobne ili krovne) i koji poseduju televizore bez ugrađenog DVB-T2 prijemnika. Dakle, SET TOP BOX uređaj je zapravo zamena za DVB-T2 prijemnik koji pojedinim televizorima nedostaje. Drugim rečima, SET TOP BOX nije potreban onima koji televizijski signal dobijaju od kablovskog operatera (IKOM, SBB, Pošta Net i drugi), kao ni onima koji poseduju IPTV, Total TV, satelitsku antenu ili slično.

VAŽNA NAPOMENA: Ukoliko Vaš televizor već poseduje ugrađen DVB-T2 prijemnik, nije potrebno da kupujete SET TOP BOX uređaj. Informaciju o vrsti prijemnika koji je ugrađen u Vaš televizor potražite u tehničkoj specifikaciji koju ste dobili uz televizor.

divider

DVA ILI VIŠE TELEVIZORA PREKO JEDNOG SET TOP BOX UREĐAJA

Mnogi su nas pitali da li i kako mogu da povežu dva ili više televizora sa jednim SET TOP BOX uređajem. Nažalost, tako nešto nije moguće i potrebno je nabaviti onoliko SET TOP BOX uređaja koliko imate i televizora. Drugim rečima, jedan SET TOP BOX se može povezati samo sa jednim televizorom. Tehnički, signal se može sprovesti do dva ili više televizora istovremeno, ali biste u tom slučaju na svim televizorima morali da gledate isti TV program.

divider

SAVETI ZA KUPOVINU SET TOP BOX UREĐAJA

Ukoliko spadate u grupu onih kojima je potreban SET TOP BOX uređaj, a još ga niste nabavili, pažljivo pročitajte sledećih nekoliko rečenica.

Pre nego što se zaputite u prodavnicu, proverite kojim sve priključcima raspolaže Vaš televizor. SET TOP BOX uređaj se sa televizorom može povezati na nekoliko načina, to jest putem SCART priključka, kompozitnog AV priključka ili putem HDMI priključka, a nešto ređe i putem antenskog RF priključka. Zapišite kojim priključcima raspolaže Vaš televizor i od prodavca tražite SET TOP BOX uređaj koji poseduje bar jedan od priključaka koje poseduje i Vaš televizor. Na ovaj način ćete zaobići eventualne probleme sa povezivanjem. Kada su u pitanju stariji tipovi televizora koji imaju katodnu cev (veliku izbočinu na zadnjem delu), za povezivanje sa SET TOP BOX uređajem će Vam najverovatnije biti potreban SCART kabl. Kod televizora novijeg datuma proizvodnje (LCDplazma) se najčešće koristi HDMI kabl. Dakle, ne postoji univerzalni kabl za povezivanje televizora i SET TOP BOX uređaja, već raspoloživi priključci određuju i tip kabla koji treba da nabavite. Ukoliko se ne razumete u priključke i niste sigurni kako se svaki od njih zove i kako izgleda, u nastavku teksta možete videti slike koje će Vam pomoći da se snađete.

VAŽNA NAPOMENA: Ukoliko televizor koji planirate da povežete sa SET TOP BOX uređajem poseduje samo antenski RF priključak, onda je neophodno da nabavite SET TOP BOX uređaj sa ugrađenim RF modulatorom. U suprotnom, povezivanje sa televizorom neće biti moguće!

divider

PRIKLJUČCI NA TELEVIZORU

Već smo rekli da televizor može imati više različitih priključaka. Za povezivanje sa SET TOP BOX uređajem se najčešće koriste SCARTkompozitni AVHDMI priključak, a nešto ređe i antenski RF priključak. Televizor ne mora imati sve navedene priključke, pa zato pre povezivanja proverite koji se od njih nalaze na Vašem televizoru. Na slikama koje slede možete videti kako svaki od ovih priključaka izgleda. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-02

povezivanje-set-top-box-uredjaja-03

Obratite pažnju na takozvani kompozitni AV priključak, jer ljudi ovaj priključak često mešaju sa komponentnim video priključkom. Komponentni video priključak se ne može upotrebiti za povezivanje televizora sa SET TOP BOX uređajem. Naime, kompozitni AV priključak se sastoji od tri RCA (činč) priključka žute, bele i crvene boje. Komponentni video priključak se takođe sastoji od tri RCA (činč) priključka, ali su oni crvene, zelene i plave boje. Iako slično izgledaju, funkcije kompozitnog AV priključka i komponentnog video priključka se veoma razlikuju i ne treba ih mešati.

divider

PRIKLJUČCI NA SET TOP BOX UREĐAJU

Sada, kada znate kojim priključcima raspolaže Vaš televizor, potrebno je da utvrdite i kojim priključcima raspolaže Vaš SET TOP BOX uređaj, a lako ćete ih prepoznati. Fotografisali smo nekoliko SET TOP BOX uređaja i na fotografijama obeležili nazive priključaka. Kao i u prethodnom primeru, za prikaz fotografije u punoj veličini biće potrebno da kliknete na nju.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-04

povezivanje-set-top-box-uredjaja-05

Već smo rekli da dva televizora ne moraju imati iste priključke, a isto važi i za SET TOP BOX uređaje, pa smo zato i fotografisali dva SET TOP BOX uređaja koji se međusobno razlikuju po raspoloživim priključcima.

divider

POVEZIVANJE SET TOP BOX UREĐAJA I TELEVIZORA

Pre nego što počnete sa povezivanjem kablova, televizor i SET TOP BOX uređaj isključite sa naponske mreže! Za povezivanje SET TOP BOX uređaja sa televizorom će Vam biti potreban odgovarajući kabl. Vrsta kabla koji ćete koristiti za povezivanje zavisi od toga kakvi se priključci nalaze na Vašem televizoru, a kakvi na Vašem SET TOP BOX uređaju. Proverite da li Vaš televizor i SET TOP BOX imaju bar jedan zajednički priključak, to jest priključak koji se nalazi na oba uređaja. Čest je slučaj da televizor i SET TOP BOX imaju više od jednog zajedničkog priključka, pa tada imate i više opcija za povezivanje na raspolaganju. U daljem tekstu ćemo objasniti nekoliko najčešćih opcija za povezivanje SET TOP BOX uređaja i televizora, a Vi se odlučite za onu koja Vam najviše odgovara.

VAŽNA NAPOMENA: Antenski RF priključak koji je na prethodnim slikama označen kao “IZLAZ – OUT” može, ali i ne mora biti opremljen takozvanim RF modulatorom. Kod većine SET TOP BOX uređaja ovaj priključak nije opremljen RF modulatorom, što znači da se on ne može iskoristiti za povezivanje sa televizorom! Ukoliko Vaš televizor poseduje jedino antenski RF priključak, onda Vam ne preostaje ništa drugo nego da nabavite SET TOP BOX uređaj sa ugrađenim RF modulatorom. U suprotnom, povezivanje sa televizorom neće biti moguće!

divider

OPCIJA 1

Najbolji prenos slike i zvuka se ostvaruje preko HDMI priključka. Ukoliko Vaš televizor i SET TOP BOX poseduju HDMI priključke, nabavite HDMI kabl odgovarajuće dužine, u zavisnosti od toga koliko će televizor i SET TOP BOX biti međusobno udaljeni. Napominjemo da je za povezivanje putem HDMI kabla neophodno da i televizor i SET TOP BOX imaju ugrađene HDMI priključke! Televizori starijeg datuma proizvodnje, pogotovo modeli koji imaju katodnu cev (izbočina na zadnjem delu televizora), uglavnom ne poseduju HDMI priključak. HDMI kablovi su nešto skuplji u odnosu na druge vrste kablova, ali nude i puno bolji kvalitet prenosa slike i zvuka. Ukoliko Vas prodavac u radnji bude pitao koju verziju (generaciju) HDMI kabla želite, znajte da će Vam odgovarati bilo koji HDMI kabl od verzije 1.3 pa naviše. Na slici koja sledi možete videti kako izgleda HDMI kabl.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-06

divider

OPCIJA 2

Ukoliko povezivanje putem HDMI kabla nije moguće, najbolju alternativu predstavlja veza putem SCART kabla. I u ovom slučaju proverite da li se SCART priključak nalazi i na televizoru i na SET TOP BOX uređaju kako ne biste bespotrebno trošili vreme i novac. Na slici koja sledi je prikazan izgled SCART kabla.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-07

divider

OPCIJA 3

U slučaju da ni veza putem SCART kabla nije moguća, sledeća opcija je povezivanje putem kompozitnog AV kabla. Kompozitni AV kabl na oba svoja kraja ima po tri RCA (činč) konektora. Sva tri konektora su obojena različitim bojama, to jest žuto, crveno i belo. Sve što treba da uradite je da RCA konektor žute boje uključite u žuti priključak na televizoru, crveni u crveni i beli u beli. Drugi kraj kabla na isti način priključite na kompozitni AV priključak Vašeg SET TOP BOX uređaja. Na sledećoj slici ćete videti kako izgleda kompozitni AV kabl.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-08

divider

OPCIJA 4

Ova opcija se primenjuje samo u slučaju kada Vaš televizor poseduje jedino SCART priključak, a SET TOP BOX uređaj jedino kompozitni AV priključak ili obrnuto. U tom slučaju će Vam biti potreban adapter koji na jednom od svoja dva kraja ima SCART priključak, a na drugom kraju kompozitni AV priključak. Uz pomoć ovog adaptera ćete SCART priključak na Vašem televizoru ili SET TOP BOX uređaju pretvoriti u kompozitni AV priključak. Puno ime ovog adaptera glasi SCART na RCA adapter, pa ga tako i tražite od prodavca. Povezivanje ovog adaptera je vrlo jednostavno. Samo pogledajte sliku koja sledi i sve će Vam biti jasno.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-09

divider

OPCIJA 5

Ova opcija se primenjuje samo u slučaju da Vaš televizor poseduje jedino antenski RF priključak, odnosno nijedan od priključaka koje smo već naveli. Ukoliko niste pažljivo pratili tekst, ponovićemo da se putem antenskog RF priključka može povezati isključivo onaj SET TOP BOX uređaj koji u sebi poseduje takozvani RF modulator. Za povezivanje će Vam biti potreban samo jedan antenski koaksialni kabl. Jedan kraj kabla uključite u antenski RF priključak na Vašem televizoru (mesto gde se uključuje antena), a drugi kraj kabla uključite u antenski RF priključak na Vašem SET TOP BOX uređaju koji je označen sa “IZLAZ – OUT“. Na sledećoj slici možete videti izgled antenskog koaksialnog kabla.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-10

divider

POVEZIVANJE ANTENE SA SET TOP BOX UREĐAJEM

Nakon što ste se odlučili za jednu od opisanih opcija i povezali Vaš SET TOP BOX uređaj sa televizorom, na red dolazi povezivanje televizijske antene i SET TOP BOX-a. Napomenućemo da Vam za prijem digitalnog televizijskog signala nije potrebna nikakva specijalna antena, pa Vašu staru antenu možete i dalje koristiti. Ovaj korak je krajnje jednostavan. Sve što treba da uradite je da kabl Vaše sobne ili krovne antene utaknete u antenski RF priključak na SET TOP BOX uređaju koji je označen sa “ULAZ – IN“.

divider

PRVO UKLJUČIVANJE I PRONALAŽENJE TV KANALA

Kada ste sve povezali na jedan od načina koje smo objasnili, na red dolazi prvo uključivanje i pronalaženje televizijskih kanala.

Već smo rekli da televizor može biti opremljen većim brojem priključaka putem kojih može dobijati sliku i zvuk. Uključite televizor iz podesite ga tako da prikazuje sliku sa onog priključka na koji ste SET TOP BOX uređaj i povezali. Dakle, ako ste za povezivanje iskoristili SCART ili kompozitni AV priključak, uz pomoć daljinskog upravljača prebacite Vaš televizor na takozvani AV kanal. Ukoliko ste povezivanje SET TOP BOX uređaja obavili uz pomoć HDMI kabla, televizor podesite na HDMI kanal, a ovo se najčešće obavlja uz pomoć dugmeta na daljinskom upravljaču označenom sa “INPUT“. Na slikama koje slede možete videti daljinski upravljač za starije modele Samsung televizora i dugme uz pomoć kojeg ćete Vaš televizor prebaciti na pomenuti AV kanal, kao i daljinski upravljač za modernije tipove televizora na kojem smo označili pomenuto “INPUT” dugme uz pomoć kojeg ćete televizor podesiti da prikazuje sliku sa HDMI priključka. Napomenućemo i to da neki proizvođači ovo dugme označavaju sa “SOURCE“.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-11

povezivanje-set-top-box-uredjaja-12

Ukoliko ste za povezivanje SET TOP BOX uređaja i televizora iskoristili antenski RF priključak, potrebno je da na televizoru pokrenete pretraživanje kanala na UHF frekvencijama i televizor će, kada bude pronašao frekvenciju Vašeg SET TOP BOX-a, prikazati sliku.

VAŽNA NAPOMENA: Od ovog trenutka SET TOP BOX uređaj preuzima funkciju prijemnika televizijskog signala, a Vaš televizor praktično postaje samo ekran. To znači da se promena kanala vrši uz pomoć daljinskog upravljača koji ste dobili uz SET TOP BOX uređaj, a daljinski upravljač Vašeg televizora će služiti samo za pojačavanje i utišavanje zvuka, kao i za uključivanje i isključivanje samog televizora.

Sledeći korak je pronalaženje televizijskih kanala. S obzirom na to da se pronalaženje kanala obavlja na SET TOP BOX uređaju, odgovarajuće instrukcije potražite u uputstvu za Vaš SET TOP BOX.

divider

KOJI SET TOP BOX IZABRATI?

Na tržištu je dostupan veliki broj SET TOP BOX uređaja za prijem digitalnog televizijskog signala, ali među njima nema prevelike razlike u ceni, kao ni u kvalitetu slike.

Testirali smo većinu dostupnih SET TOP BOX uređaja, a dva modela su privukla našu pažnju. Prvi od njih je marke BEAR i nosi oznaku DTV-202, a drugi je marke VideoStrong i nosi oznaku VS-020.

BEAR DTV-202 nema ugrađen RF modulator, pa se za povezivanje sa televizorom mogu koristiti samo SCARTHDMI priključci.

VideoStrong VS-020 ima ugrađen RF modulator, tako da Vam je za povezivanje sa televizorom, pored SCART HDMI priključka, na raspolaganju i antenski RF priključak.

BEAR DTV-202VideoStrong VS-020 uređaji, kao i mnogi drugi, se mogu kupiti u maloprodajnim objektima kompanije Tehnomanija.

DODATAK: Pročitajte kako se Bear DTV-202 SET TOP BOX pokazao u praksi i kakvi su naši utisci posle detaljnog testiranja.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-13

divider

Komentari:

  1. Danijel

    Izvinjavam se ako moze pomoc imam lg smart TV I horizons s t2 I Philips sobnu antenu u jednom trenutku Sam uspeo da pronadjete kanale a onda Sam pokusao ponovo preko hdmi kabla I nema trika ,ne ce nista da pronadjete.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak