Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 27. jul 2021.

Scroll to top

Na vrh

513 komentara

Povezivanje SET TOP BOX (STB) uređaja

Povezivanje SET TOP BOX (STB) uređaja

Na našu email adresu je stiglo puno pitanja u vezi sa povezivanjem SET TOP BOX (STB) uređaja za prijem digitalnog televizijskog signala. Kao što znate, ovaj sajt i postoji kako bi Vam pomogao u rešavanju svih nedoumica u vezi sa tehnikom, pa smo zato rešili da napišemo jednostavno uputstvo za pravilno povezivanje SET TOP BOX uređaja, ali i da Vam damo odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja u vezi sa ovim uređajima.

divider

KOME JE POTREBAN SET TOP BOX UREĐAJ?

Najpre ćemo reći da je SET TOP BOX uređaj potreban samo i isključivo onima koji televizijski signal dobijaju putem antene (sobne ili krovne) i koji poseduju televizore bez ugrađenog DVB-T2 prijemnika. Dakle, SET TOP BOX uređaj je zapravo zamena za DVB-T2 prijemnik koji pojedinim televizorima nedostaje. Drugim rečima, SET TOP BOX nije potreban onima koji televizijski signal dobijaju od kablovskog operatera (IKOM, SBB, Pošta Net i drugi), kao ni onima koji poseduju IPTV, Total TV, satelitsku antenu ili slično.

VAŽNA NAPOMENA: Ukoliko Vaš televizor već poseduje ugrađen DVB-T2 prijemnik, nije potrebno da kupujete SET TOP BOX uređaj. Informaciju o vrsti prijemnika koji je ugrađen u Vaš televizor potražite u tehničkoj specifikaciji koju ste dobili uz televizor.

divider

DVA ILI VIŠE TELEVIZORA PREKO JEDNOG SET TOP BOX UREĐAJA

Mnogi su nas pitali da li i kako mogu da povežu dva ili više televizora sa jednim SET TOP BOX uređajem. Nažalost, tako nešto nije moguće i potrebno je nabaviti onoliko SET TOP BOX uređaja koliko imate i televizora. Drugim rečima, jedan SET TOP BOX se može povezati samo sa jednim televizorom. Tehnički, signal se može sprovesti do dva ili više televizora istovremeno, ali biste u tom slučaju na svim televizorima morali da gledate isti TV program.

divider

SAVETI ZA KUPOVINU SET TOP BOX UREĐAJA

Ukoliko spadate u grupu onih kojima je potreban SET TOP BOX uređaj, a još ga niste nabavili, pažljivo pročitajte sledećih nekoliko rečenica.

Pre nego što se zaputite u prodavnicu, proverite kojim sve priključcima raspolaže Vaš televizor. SET TOP BOX uređaj se sa televizorom može povezati na nekoliko načina, to jest putem SCART priključka, kompozitnog AV priključka ili putem HDMI priključka, a nešto ređe i putem antenskog RF priključka. Zapišite kojim priključcima raspolaže Vaš televizor i od prodavca tražite SET TOP BOX uređaj koji poseduje bar jedan od priključaka koje poseduje i Vaš televizor. Na ovaj način ćete zaobići eventualne probleme sa povezivanjem. Kada su u pitanju stariji tipovi televizora koji imaju katodnu cev (veliku izbočinu na zadnjem delu), za povezivanje sa SET TOP BOX uređajem će Vam najverovatnije biti potreban SCART kabl. Kod televizora novijeg datuma proizvodnje (LCDplazma) se najčešće koristi HDMI kabl. Dakle, ne postoji univerzalni kabl za povezivanje televizora i SET TOP BOX uređaja, već raspoloživi priključci određuju i tip kabla koji treba da nabavite. Ukoliko se ne razumete u priključke i niste sigurni kako se svaki od njih zove i kako izgleda, u nastavku teksta možete videti slike koje će Vam pomoći da se snađete.

VAŽNA NAPOMENA: Ukoliko televizor koji planirate da povežete sa SET TOP BOX uređajem poseduje samo antenski RF priključak, onda je neophodno da nabavite SET TOP BOX uređaj sa ugrađenim RF modulatorom. U suprotnom, povezivanje sa televizorom neće biti moguće!

divider

PRIKLJUČCI NA TELEVIZORU

Već smo rekli da televizor može imati više različitih priključaka. Za povezivanje sa SET TOP BOX uređajem se najčešće koriste SCARTkompozitni AVHDMI priključak, a nešto ređe i antenski RF priključak. Televizor ne mora imati sve navedene priključke, pa zato pre povezivanja proverite koji se od njih nalaze na Vašem televizoru. Na slikama koje slede možete videti kako svaki od ovih priključaka izgleda. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-02

povezivanje-set-top-box-uredjaja-03

Obratite pažnju na takozvani kompozitni AV priključak, jer ljudi ovaj priključak često mešaju sa komponentnim video priključkom. Komponentni video priključak se ne može upotrebiti za povezivanje televizora sa SET TOP BOX uređajem. Naime, kompozitni AV priključak se sastoji od tri RCA (činč) priključka žute, bele i crvene boje. Komponentni video priključak se takođe sastoji od tri RCA (činč) priključka, ali su oni crvene, zelene i plave boje. Iako slično izgledaju, funkcije kompozitnog AV priključka i komponentnog video priključka se veoma razlikuju i ne treba ih mešati.

divider

PRIKLJUČCI NA SET TOP BOX UREĐAJU

Sada, kada znate kojim priključcima raspolaže Vaš televizor, potrebno je da utvrdite i kojim priključcima raspolaže Vaš SET TOP BOX uređaj, a lako ćete ih prepoznati. Fotografisali smo nekoliko SET TOP BOX uređaja i na fotografijama obeležili nazive priključaka. Kao i u prethodnom primeru, za prikaz fotografije u punoj veličini biće potrebno da kliknete na nju.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-04

povezivanje-set-top-box-uredjaja-05

Već smo rekli da dva televizora ne moraju imati iste priključke, a isto važi i za SET TOP BOX uređaje, pa smo zato i fotografisali dva SET TOP BOX uređaja koji se međusobno razlikuju po raspoloživim priključcima.

divider

POVEZIVANJE SET TOP BOX UREĐAJA I TELEVIZORA

Pre nego što počnete sa povezivanjem kablova, televizor i SET TOP BOX uređaj isključite sa naponske mreže! Za povezivanje SET TOP BOX uređaja sa televizorom će Vam biti potreban odgovarajući kabl. Vrsta kabla koji ćete koristiti za povezivanje zavisi od toga kakvi se priključci nalaze na Vašem televizoru, a kakvi na Vašem SET TOP BOX uređaju. Proverite da li Vaš televizor i SET TOP BOX imaju bar jedan zajednički priključak, to jest priključak koji se nalazi na oba uređaja. Čest je slučaj da televizor i SET TOP BOX imaju više od jednog zajedničkog priključka, pa tada imate i više opcija za povezivanje na raspolaganju. U daljem tekstu ćemo objasniti nekoliko najčešćih opcija za povezivanje SET TOP BOX uređaja i televizora, a Vi se odlučite za onu koja Vam najviše odgovara.

VAŽNA NAPOMENA: Antenski RF priključak koji je na prethodnim slikama označen kao “IZLAZ – OUT” može, ali i ne mora biti opremljen takozvanim RF modulatorom. Kod većine SET TOP BOX uređaja ovaj priključak nije opremljen RF modulatorom, što znači da se on ne može iskoristiti za povezivanje sa televizorom! Ukoliko Vaš televizor poseduje jedino antenski RF priključak, onda Vam ne preostaje ništa drugo nego da nabavite SET TOP BOX uređaj sa ugrađenim RF modulatorom. U suprotnom, povezivanje sa televizorom neće biti moguće!

divider

OPCIJA 1

Najbolji prenos slike i zvuka se ostvaruje preko HDMI priključka. Ukoliko Vaš televizor i SET TOP BOX poseduju HDMI priključke, nabavite HDMI kabl odgovarajuće dužine, u zavisnosti od toga koliko će televizor i SET TOP BOX biti međusobno udaljeni. Napominjemo da je za povezivanje putem HDMI kabla neophodno da i televizor i SET TOP BOX imaju ugrađene HDMI priključke! Televizori starijeg datuma proizvodnje, pogotovo modeli koji imaju katodnu cev (izbočina na zadnjem delu televizora), uglavnom ne poseduju HDMI priključak. HDMI kablovi su nešto skuplji u odnosu na druge vrste kablova, ali nude i puno bolji kvalitet prenosa slike i zvuka. Ukoliko Vas prodavac u radnji bude pitao koju verziju (generaciju) HDMI kabla želite, znajte da će Vam odgovarati bilo koji HDMI kabl od verzije 1.3 pa naviše. Na slici koja sledi možete videti kako izgleda HDMI kabl.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-06

divider

OPCIJA 2

Ukoliko povezivanje putem HDMI kabla nije moguće, najbolju alternativu predstavlja veza putem SCART kabla. I u ovom slučaju proverite da li se SCART priključak nalazi i na televizoru i na SET TOP BOX uređaju kako ne biste bespotrebno trošili vreme i novac. Na slici koja sledi je prikazan izgled SCART kabla.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-07

divider

OPCIJA 3

U slučaju da ni veza putem SCART kabla nije moguća, sledeća opcija je povezivanje putem kompozitnog AV kabla. Kompozitni AV kabl na oba svoja kraja ima po tri RCA (činč) konektora. Sva tri konektora su obojena različitim bojama, to jest žuto, crveno i belo. Sve što treba da uradite je da RCA konektor žute boje uključite u žuti priključak na televizoru, crveni u crveni i beli u beli. Drugi kraj kabla na isti način priključite na kompozitni AV priključak Vašeg SET TOP BOX uređaja. Na sledećoj slici ćete videti kako izgleda kompozitni AV kabl.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-08

divider

OPCIJA 4

Ova opcija se primenjuje samo u slučaju kada Vaš televizor poseduje jedino SCART priključak, a SET TOP BOX uređaj jedino kompozitni AV priključak ili obrnuto. U tom slučaju će Vam biti potreban adapter koji na jednom od svoja dva kraja ima SCART priključak, a na drugom kraju kompozitni AV priključak. Uz pomoć ovog adaptera ćete SCART priključak na Vašem televizoru ili SET TOP BOX uređaju pretvoriti u kompozitni AV priključak. Puno ime ovog adaptera glasi SCART na RCA adapter, pa ga tako i tražite od prodavca. Povezivanje ovog adaptera je vrlo jednostavno. Samo pogledajte sliku koja sledi i sve će Vam biti jasno.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-09

divider

OPCIJA 5

Ova opcija se primenjuje samo u slučaju da Vaš televizor poseduje jedino antenski RF priključak, odnosno nijedan od priključaka koje smo već naveli. Ukoliko niste pažljivo pratili tekst, ponovićemo da se putem antenskog RF priključka može povezati isključivo onaj SET TOP BOX uređaj koji u sebi poseduje takozvani RF modulator. Za povezivanje će Vam biti potreban samo jedan antenski koaksialni kabl. Jedan kraj kabla uključite u antenski RF priključak na Vašem televizoru (mesto gde se uključuje antena), a drugi kraj kabla uključite u antenski RF priključak na Vašem SET TOP BOX uređaju koji je označen sa “IZLAZ – OUT“. Na sledećoj slici možete videti izgled antenskog koaksialnog kabla.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-10

divider

POVEZIVANJE ANTENE SA SET TOP BOX UREĐAJEM

Nakon što ste se odlučili za jednu od opisanih opcija i povezali Vaš SET TOP BOX uređaj sa televizorom, na red dolazi povezivanje televizijske antene i SET TOP BOX-a. Napomenućemo da Vam za prijem digitalnog televizijskog signala nije potrebna nikakva specijalna antena, pa Vašu staru antenu možete i dalje koristiti. Ovaj korak je krajnje jednostavan. Sve što treba da uradite je da kabl Vaše sobne ili krovne antene utaknete u antenski RF priključak na SET TOP BOX uređaju koji je označen sa “ULAZ – IN“.

divider

PRVO UKLJUČIVANJE I PRONALAŽENJE TV KANALA

Kada ste sve povezali na jedan od načina koje smo objasnili, na red dolazi prvo uključivanje i pronalaženje televizijskih kanala.

Već smo rekli da televizor može biti opremljen većim brojem priključaka putem kojih može dobijati sliku i zvuk. Uključite televizor iz podesite ga tako da prikazuje sliku sa onog priključka na koji ste SET TOP BOX uređaj i povezali. Dakle, ako ste za povezivanje iskoristili SCART ili kompozitni AV priključak, uz pomoć daljinskog upravljača prebacite Vaš televizor na takozvani AV kanal. Ukoliko ste povezivanje SET TOP BOX uređaja obavili uz pomoć HDMI kabla, televizor podesite na HDMI kanal, a ovo se najčešće obavlja uz pomoć dugmeta na daljinskom upravljaču označenom sa “INPUT“. Na slikama koje slede možete videti daljinski upravljač za starije modele Samsung televizora i dugme uz pomoć kojeg ćete Vaš televizor prebaciti na pomenuti AV kanal, kao i daljinski upravljač za modernije tipove televizora na kojem smo označili pomenuto “INPUT” dugme uz pomoć kojeg ćete televizor podesiti da prikazuje sliku sa HDMI priključka. Napomenućemo i to da neki proizvođači ovo dugme označavaju sa “SOURCE“.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-11

povezivanje-set-top-box-uredjaja-12

Ukoliko ste za povezivanje SET TOP BOX uređaja i televizora iskoristili antenski RF priključak, potrebno je da na televizoru pokrenete pretraživanje kanala na UHF frekvencijama i televizor će, kada bude pronašao frekvenciju Vašeg SET TOP BOX-a, prikazati sliku.

VAŽNA NAPOMENA: Od ovog trenutka SET TOP BOX uređaj preuzima funkciju prijemnika televizijskog signala, a Vaš televizor praktično postaje samo ekran. To znači da se promena kanala vrši uz pomoć daljinskog upravljača koji ste dobili uz SET TOP BOX uređaj, a daljinski upravljač Vašeg televizora će služiti samo za pojačavanje i utišavanje zvuka, kao i za uključivanje i isključivanje samog televizora.

Sledeći korak je pronalaženje televizijskih kanala. S obzirom na to da se pronalaženje kanala obavlja na SET TOP BOX uređaju, odgovarajuće instrukcije potražite u uputstvu za Vaš SET TOP BOX.

divider

KOJI SET TOP BOX IZABRATI?

Na tržištu je dostupan veliki broj SET TOP BOX uređaja za prijem digitalnog televizijskog signala, ali među njima nema prevelike razlike u ceni, kao ni u kvalitetu slike.

Testirali smo većinu dostupnih SET TOP BOX uređaja, a dva modela su privukla našu pažnju. Prvi od njih je marke BEAR i nosi oznaku DTV-202, a drugi je marke VideoStrong i nosi oznaku VS-020.

BEAR DTV-202 nema ugrađen RF modulator, pa se za povezivanje sa televizorom mogu koristiti samo SCARTHDMI priključci.

VideoStrong VS-020 ima ugrađen RF modulator, tako da Vam je za povezivanje sa televizorom, pored SCART HDMI priključka, na raspolaganju i antenski RF priključak.

BEAR DTV-202VideoStrong VS-020 uređaji, kao i mnogi drugi, se mogu kupiti u maloprodajnim objektima kompanije Tehnomanija.

DODATAK: Pročitajte kako se Bear DTV-202 SET TOP BOX pokazao u praksi i kakvi su naši utisci posle detaljnog testiranja.

povezivanje-set-top-box-uredjaja-13

divider

Komentari:

 1. Ivana

  Postovani Bojane,

  Sta mi je potrebno da gledam nacionalne kanale (za koje placamo pretplatu uz struju) preko dobrog Samsung smart tv-a?
  Da li je dovoljna sobna antena, dali je tako moguce ili ima jos nesto?

  Hvala i pozdrav

 2. Postovani Bojane,
  Nama je kablovski operater poslao ponudu za, izmedju ostalog, Osnovni kucni tv paket sa 70 digitalnih kanala u koji je uracunat zakup STB-a/CI modula.
  To znaci da je za kablovsku tv ipak potreban set top box, tako su nam i rekli telefonom, stoji na sajtu, a i mediji navode isto.
  Sta je tacno od toga?
  Hvala.

  • Bojan Milojković

   Poštovana Ana,

   pre svega, važno je da razumete šta je SET TOP BOX i koja je njegova funkcija. Zato krenimo redom.

   Postoji više vrsta TV signala, a to su: analogni kablovski, analogni terestrijalni (antenski), digitalni kablovski, digitalni terestrijalni (antenski), analogni satelitski i digitalni satelitski. Logično, vrsta TV signala zavisi od načina na koji signal dobijate – antenom (sobnom ili krovnom), kablom ili satelitom.

   Za svaku od navedenih vrsta signala postoji, to jest mora da postoji, i adekvatan prijemnik (prijemnik: elektronika koja je zadužena za pretvaranje TV signala u sliku koju vidite na ekranu). Prijemnik može biti ugrađen u televizor, a može biti napravljen i u vidu “male crne kutijice” koju zovemo SET TOP BOX. Svaki televizor u sebi ima prijemnik za neku od navedenih vrsta signala, ali retko koji televizor ima ugrađene prijemnike za sve vrste signala. Kada se dogodi da televizor nema prijemnik za određenu vrstu signala, a mi baš tu vrstu signala želimo da uvedemo u kuću, onda je nužno nabaviti i SET TOP BOX. Tada će se SET TOP BOX baviti obradom tog signala, a televizor će služiti samo kao monitor na kojem ćemo videti sliku koju proizvodi SET TOP BOX.

   Dakle, ukoliko vaš televizor poseduje prijemnik za digitalni kablovski signal, to jest DVB-C prijemnik, neće biti potrebno da koristite SET TOP BOX. Međutim…

   Digitalni TV kanali mogu biti zaključani i otključani. Pod zaključanim kanalima podrazumevamo kanale koji zahtevaju posebnu pretplatu kod TV operatora (da, kaže se operatora, a ne operatera). Zaključavanjem kanala operatori zapravo i kreiraju različite pakete u svojoj ponudi, gde svaki paket otključava određene kanale. Da biste otključali zaključane kanale koji se nalaze u okviru Vašeg paketa, od svog TV operatora ćete dobiti takozvanu CI karticu – koja se stavlja u televizor. Dakle, pored adekvatnog prijemnika, Vaš televizor uslovno treba da poseduje i slot (ležište) za CI karticu. U slučaju da Vaš televizor ne poseduje pomenuti slot (ležište), moći ćete da gledate samo osnovne kanale, koji su otključani za sve korisnike, ali ne i kanale koji su ekskluziva samo za Vaš paket. U ovakvim situacijama će Vam operator dati SET TOP BOX koji, pored adekvatnog prijemnika, poseduje i slot za CI karticu.

   Drugim rečima, prisustvo DVB-C prijemnika u Vašem televizoru je garancija da je televizor sposoban za prijem digitalnog kablovskog signala, ali nije garancija da će televizor moći samostalno da otključa zaključane kanale, jer je za to potreban i slot za CI karticu. Kada jedno od ova dva nedostaje, operator korisniku na korišćenje daje SET TOP BOX koji ispunjava potrebne tehničke uslove.

   Inače, ovaj članak se odnosi na SET TOP BOX uređaje za prijem digitalnog terestrijalnog signala (tzv. DVB-T2 signala), za čiji se prijem koristi sobna ili krovna antena, a ne na kablovski signal – o kojem Vi govorite. Zato niste razumeli članak. SET TOP BOX uređaji koji su opisani u ovom članku se koriste isključivo u situaciji kada televizor sam po sebi nema DVB-T2 prijemnik, pa je zbog toga nužno koristiti spoljni DVB-T2 prijemnik.

   Da rezimiramo: ukoliko Vaš televizor ima DVB-C prijemnik i CI slot, neće Vam biti potreban nikakav dodatni prijemnik iliti SET TOP BOX. Takođe, SET TOP BOX Vam neće trebati čak i ukoliko Vaš televizor nema CI slot, ali pod uslovom da nemate potrebu za otključavanjem zaključanih kanala.

   Inače, čest je slučaj da korisnik ima vrlo kvalitetan televizor, ali da, iz tehničkih razloga, bude primoran da koristi SET TOP BOX, što je šteta. Naime, SET TOP BOX uređaji koje domaći operatori daju svojim korisnicima često kvalitetom i performansama znatno zaostaju za dobrim televizorima, pa potencijal televizora ostaje apsolutno neiskorišćen. Drugim rečima, kvalitet slike će zavisiti od SET TOP BOX uređaja, tako da performanse televizora postaju gotovo beznačajne.

   Na posletku, ostaje samo da operateru sa kojim ste razgovarali telefonom, sajtu Vašeg operatora i medijima koje pominjete pošaljem jedan nadmeni pozdrav. Ne poznaju ni maternji jezik, a o stručnosti neću ni da govorim.

   • Postovani Bojane,
    Hvala Vam na zaista iscrpnom odgovoru.
    Ovaj deo me je zbunio pa sam Vam se obratila:
    “Drugim rečima, SET TOP BOX nije potreban onima koji televizijski signal dobijaju od kablovskog operatera (IKOM, SBB, Pošta Net i drugi), kao ni onima koji poseduju IPTV, Total TV, satelitsku antenu ili slično.”.
    Imam stari tip VOX televizora (sa “kutijom” pozadi) i sigurno nema ugradjen DVB… prijemnik.
    U maju se moram odluciti za paket, odnosno produziti ugovor pa sam u nedoumici.
    Nekako mi se cini da je kupovina antene i SET TOP BOX-a jos i najjeftinija investicija…
    Jos jednom hvala i pozdrav!

 3. Jelena

  Dobar dan,intalirali smo dtv i pronasao nam je 38 kanala ali od tih mozemo da gledamo samo 12 a na ostalis 26 pise sifrovan kanal..Da li moze to nekako da se skine?

  • Bojan Milojković

   Poštovana Jelena,
   šifrovani kanali zahtevaju posebnu pretplatu kod TV operatora da bi vam bili na raspolaganju. Drugog načina da otključate šifrovane kanale jednostavno nema.

 4. Imam problem kad povezem STB sa televizorom ima tona nema slike.

 5. Imam Televizor Quart od 2012 godine. Kada sam ga kupio tvrdili su mi da ima ugradjen uredjaj za citanje digitalnog signala. Ali, nista od toga, bila je prevara, nema nista ugradjeno,a firma je zatvorila prodavnicu, ne mogu da ih tuzim, tako da josh uvek sam “analogan”. Kakav mi uradjaj treba?

 6. Lazar

  Imam uredjaj bear DTV-202, povezan je preko skart kabla, antena je krovna. Hvata veliki broj kanala. Problem je u tome sto rts1, pink, prva, happy pronadje ali ne mogu da se gledaju. Kako da resim taj problem? Hvala unapred

  • Bojan Milojković

   Poštovani Lazare,

   Ovako na daljinu ne mogu sa sigurnošću da utvrdim šta je uzrok problema kod Vašeg STB uređaja, ali sve ukazuje na to da je reč o softverskom problemu. Da li ste kontaktirali ovlašćeni servis i zatražili instrukcije za ažuriranje softvera Vašeg STB uređaja? Ako niste, uradite prvo to, to jest instalirajte najnoviju verziju softvera u Vaš uređaj, pa pokušajte ponovo. Na kraju krajeva, serviseri u ovlašćenom servisu će verovatno već i na osnovu Vašeg opisa znati u čemu je problem i kako se rešava, ali verujem da je u pitanju softver.

   • Lazar

    Hvala na odgovoru, kontaktiracu servis

 7. Migo Calic

  Hvala Bojane,
  Tako sam i radio dosada a moracu i ubuduce posto nema drugog nacina sem da zamijenim tv.

 8. Vlado

  Postovani, zasto se kod mene i kod jos dva poznanika desava, da risiveri rade odredjeno vreme na nekom od TV kanala, a onda slika ,,ZAMRZNE,, i cuje se jako brujanje iz televizora, koje ne moze da se resi daljinskim upravljacem od risivera, jer uredjaj tada ne reaguje..? Jedino resenje u tom trenutku je, da se risiver iskljuci iz napona i onda se slika i program ponovo vrate, do sledeceg puta… Svi risiveri su povezani dobro na antenski sistem i koriste Loga antene, koje su izbacene napolje, to jest, nisu negde unutra… Hvala na odgovoru, pozdrav i svako dobro!

  • Bojan Milojković

   Poštovani Vlado,

   Pre svega, kod ovakvih pitanja je neophodno da navedete marku i model uređaja sa kojim imate problem. Zamislite da se obraćate automehaničaru samo sa informacijom da vozite benzinca. Ne ide, zar ne? 🙂

   Generalno, ovakav problem se najčešće javlja kao posledica slabog intenziteta signala ili kao posledica pregrevanja samog STB uređaja. S obizorm na to da niste naveli o kojim se STB uređajima radi, ne mogu da tvrdim da li su skloni pregrevanju ili ne. S tim u vezi, ostaje vam da prvo prekontrolišete intenzitet signala. Kod većine STB uređaja postoji softverski indikator koji pokazuje intenzitet signala (najčešće u procentima). Nije redak slučaj da je intenzitet signala na granici prihvatljivog i da u trenutku kada intenzitet počne da varira dođe i do problema koji opisujete.

   • Vlado

    Hvala Vam puno, i ovaj savet mi je itekako bio od pomoći… Obratiću paznju, na ove detalje… Inace, radi se o risiverima Xplore… Puno Vas pozdravljam i zelim svako dobro!

 9. Migo Calic

  Pozdrav Bojane,
  Ali meni se desava da mi kompozitni prikljucak blokira skart prikljucak sto mi je nejasno .
  Jer meni blokira programe sa set top boxa koji je putem skart prikljucka vezan na tv.Total je vezan cincevima na tv aparat.
  Tako da ja moram da izvucem cinceve od tv totala da bih gledao programe sa set top boxa .Da napomenem skart prikljucak je sa zadnje strane televizora a kompozitni prikljucci sa lijeve strane na kucistu sto mi ipak djeluje da su razdvijeni ukoliko isti nijesu spojeni kablovima unutar kucista aparata.

  • Bojan Milojković

   Poštovani,

   Bez obzira na to što Vaš televizor poseduje dva fizička priključka, u unutrašnjosti televizora su oba povezana na istu elektroniku, što dovodi do toga da jedan ulaz isključuje drugi. Kao što rekoh, rešenje je da isključujete kompozitni kabl kada želite da gledate signal koji dolazi sa STB-a (putem SCART priključka).

 10. Danijel

  Koristim Vivax set-top box DVB-T2 153, i kada uključim flešku na usb nikad mi video snimak ceo ne očita. Na primer, ako snimak traje 45 min.uvek se ukoči na 30.minut. Kako da rešim taj problem?

  • Bojan Milojković

   Poštovani Danijele,

   STB uređaji (kao i većina elektronskih uređaja) u sebi ima svoj mali operativni sistem, to jest program koji omogućava uređaju da obavlja svoje funkcije. Taj mali program se stručno zove firmware. Čest je slučaj da programeri koji prave firmware nehotice naprave i neku grešku, koju kasnije isprave tako što naprave novu verziju firmware-a. Proverite da li je za Vaš STB uređaj dostupna nova verzija firmware-a jer je očigledno u pitanju propust (bag) u samom firmware-u. Novi firmware možete potražiti na sajtu robne marke Vivax ili u kompaniji “KimTec Servis” iz Beograda, koja je ovlašćeni serviser za Vivax proizvode.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak