Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. jun 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

Da li znate da je Windows XP otišao u penziju i šta to zapravo znači?

Da li znate da je Windows XP otišao u penziju i šta to zapravo znači?

Operativni sistem Windows XP je nastao sada već davne 2001. godine. Zbog njegove pouzdanosti i jednostavnog korišćenja korisnici širom sveta su ga rado instalirali na svoje računare i ubrzo je postao najkorišćeniji operativni sistem na svetu. Drugim rečima, Windows XP je bio pokretač skoro svakog računara na planeti.

da-li-znate-da-je-windows-xp-otisao-u-penziju-i-sta-to-zapravo-znaci-2

Od svog nastanka, pa sve do 08.04.2014. godine, Windows XP je neprestano usavršavan. Njegov tvorac, to jest kompanija Microsoft je skoro punih trinaest godina brinula o ovom operativnom sistemu, rešavala njegove manje i veće probleme i periodično mu dodavala nove funkcije. Za sve to vreme, kompanije koje proizvode programe, računare, štampače i druge uređaje su od kompanije Microsoft dobijale svu potrebnu dokumentaciju kako bi svoje proizvode uskladile sa Windows XP operativnim sistemom.

Međutim, razvoj tehnologije je napravio dubok jaz između Windows XP operativnog sistema, sa jedne strane, i današnjih programa i uređaja koje povezujemo na svoje računare, sa druge strane. Jednostavno, vreme je učinilo svoje, pa danas više ništa nije isto te davne 2001. godine. Stiglo se do tačke kada je postalo skoro nemoguće napraviti program ili uređaj koji će istovremeno moći da radi na jako starom Windows XP i dvanaest godina mlađem Windows 8.1 operativnom sistemu.

Iz ovih razloga kompanija Microsoft je donela odluku da potpuno ugasi Windows XP projekat, što se i desilo 08.04.2014. godine. Tog dana je, žargonski rečeno, Windows XP otišao u zasluženu penziju.

Ovo NE znači da će Windows XP prestati da funkcioniše kod korisnika koji ovaj operativni sistem imaju instaliran na svom računaru, ali znači da on više neće biti u mogućnosti da preko interneta dobija redovne ispravke. Dakle, Windows XP neće biti u stanju da se odbrani od novih računarskih virusa koji se svakodnevno pojavljuju i koji korisniku mogu naneti ozbiljnu štetu (pad operativnog sistema, gubitak dragocenih podataka, pa čak i krađu novca)! Proizvođači programa i uređaja više neće omogućavati da njihovi proizvodi rade u kombinaciji sa Windows XP operativnim sistemom, pa nemojte da se začudite ako štampač (ili neki drugi uređaj) koji ste upravo kupili ne možete da koristite zbog toga što se na Vašem računaru nalazi Windows XP.

I pored ovih činjenica Windows XP se i dalje nalazi instaliran na velikom broju računara. Ako i Vi još uvek koristite Windows XP, vreme je da podatke iz Vašeg računara prebacite na neko bezbedno mesto (npr. spoljni hard disk) i instalirate neku od novijih verzija Windows operativnog sistema (npr. Windows 7Windows 8 ili Windows 8.1). Nažalost, može se dogoditi da Vaš računar ne može da podrži noviji operativni sistem. U tom slučaju će nabavka novog računara biti jedino rešenje.

divider

Prethodni članak

There are no older stories.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak