Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

200 komentara

Saveti za kupovinu laptop računara

Saveti za kupovinu laptop računara

Pre svega, postavićemo Vam jedno pitanje. Zašto ste se odlučili baš za ovu vrstu računara i da li ste sigurni da je laptop računar prava vrsta računara za Vas?

Ako i dalje imate nedoumica ili niste potpuno sigurni da je baš laptop računar ono što Vam treba, onda pročitajte članak “Koju vrstu računara izabrati – desktop, laptop ili tablet?“. Ukoliko ste definitivno odlučili da Vaš novi računar bude neki od modela iz laptop porodice, onda pažljivo pročitajte ovaj članak do kraja jer Vas u nastavku čekaju više nego korisni saveti za kupovinu laptop računara. Otkrićemo Vam na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine i kako da izaberete laptop računar koji će najbolje odgovoriti na Vaša očekivanja i potrebe.

Odmah ćemo reći da ne postoji loš laptop računar. Kada bi postojao, to bi značilo da je neki proizvođač svesno napravio loš uređaj koji tržište neće prihvatiti, a tako nešto je (skoro) nemoguće. Ali, zašto onda pojedini korisnici nisu zadovoljni svojim laptop računarom? Odgovor na ovo pitanje nije ni malo komplikovan, ali da biste ga razumeli potrebno je da razumete i na koji način razmišljaju proizvođači računara. Ako se budete pridržavali saveta iz ovog teksta, sigurni smo da ćete umeti da izaberete laptop računar kojim ćete biti zadovoljni i koji će biti vredan Vašeg novca. Ovaj članak neće biti kratak, ali Vam savetujemo da ga pažljivo pročitate ako ne želite da Vaš novac bude uzaludno potrošen.

saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-02

Da pređemo na stvar… Laptop računare koriste kućni korisnici, poslovni korisnici, arhitekte, dizajneri, fotografi, filmski režiseri, lekari, veterinari, programeri, igrači video igara, ljubitelji filmova i muzike, kao i veliki broj drugih korisnika koji ne pripadaju nijednoj od pomenutih grupa. Međutim, svaki od pomenutih poslova ima neke svoje specifičnosti, pa i računar na kome će se taj posao obavljati mora u potpunosti odgovarati prirodi samog posla.

Zapravo, radi se o tome da proizvođači računara svoje proizvode projektuju tako da odgovaraju uglavnom samo jednoj grupi korisnika. Drugim rečima, svaki model laptop računara je prilagođen određenoj vrsti poslova – na primer učenju, obradi fotografija, kancelarijskim poslovima, crtanju, projektovanju, igranju video igara, programiranju i tako dalje. Sigurno se pitate zašto jednostavno ne postoji univerzalni laptop računar? Odgovor je jednostavan – zato što postoji mnogo tehničkih i drugih ograničenja zbog kojih, bar za sada, nije moguće napraviti jedan laptop računar koji će odgovarati bukvalno svakom korisniku. Baš kao što nije moguće napraviti i jedan automobil koji će odgovarati svakome.

Primera radi, kućnom korisniku laptop računara sigurno neće biti potrebna mogućnost da svoj računar zaključava i otključava otiskom prsta, dok će poslovnom korisniku ova mogućnost trebati. Zbog toga proizvođači u svoje laptop računare namenjene kućnim korisnicima neće ugraditi čitač otiska prsta, ali će za uzvrat ugraditi npr. prijemnik televizijskog signala, koji poslovnom korisniku apsolutno nije potreban jer bi bespotrebno podigao cenu računara i čije bi prisustvo dovelo do brže potrošnje energije iz baterije laptop računara. Postoje i korisnici koji će laptop računar koristiti kratkoročno ili samo kao sekundarni računar, pa će njima odgovarati neki od najjeftinijih modela. Modeli koji su cenovno najpristupačniji imaju i najkraći vek trajanja, jer je kvalitet izrade morao da pretrpi određene kompromise kako bi cena uređaja mogla da bude niska.

Generalno, postoji niz pravila koja definišu kako treba da izgleda jedan laptop računar da bi u potpunosti odgovarao specifičnim potrebama neke konkretne grupe korisnika kao što su poslovni korisnici, kućni korisnici, dizajneri, fotografi… Da ponovimo – ne postoji univerzalni laptop računar koji će svojim karakteristikama odgovarati apsolutno svakom korisniku. Da biste bili zadovoljni Vašim novim laptop računarom, glavni kriterijum prilikom kupovine ne sme biti cena ili fizički izgled uređaja, već isključivo njegova namena. Upravo je ovo momenat kada mnogi naprave grešku, a ta greška kasnije dovodi do nezadovoljstva korisnika. Ilustracije radi, ako imate petočlanu porodicu, onda bi kupovina automobila u koji staju samo dve osobe bila potpuni promašaj, bez obzira na to što Vam se dopadaju boja, dizajn i cena automobila. Cena automobila može čak biti i visoka, ali on i dalje neće odgovarati Vašim potrebama. Dakle, Vaše zadovoljstvo kupljenim automobilom ili računarom, neće zavisiti od cene koju ste platili već od toga šta će taj automobil ili računar moći da Vam pruži. Drugim rečima, ako ste kućni korisnik laptop računara, a vizuelno (ili na neki drugi način) Vam se dopadne neki model koji je namenjen poslovnim korisnicima, gotovo je sigurno da nećete biti zadovoljni onim što bi jedan poslovni računar mogao da Vam pruži.

saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-03

Kada su laptop računari u pitanju, većina korisnika ne vidi velike razlike između različitih modela. Veliki broj korisnika će primetiti samo razlike u veličini ekrana i dizajnu uređaja. Međutim, ono na šta treba da obratite pažnju nije vidljivo na prvi pogled, a to su komponente koje se nalaze unutar računara i od kojih zavisi apsolutno sve.

Da ne bismo previše komplikovali i ulazili u detalje, u nastavku teksta ćemo se fokusirati isključivo na ključne karakteristike koje određuju namenu računara, to jest karakteristike koje određuju da li je neki laptop računar namenjen kućnim korisnicima, poslovnim ljudima, dizajnerima, arhitektama, igračima video igara ili nekoj drugoj grupi korisnika.

divider

divider

OPŠTE PRAVILO

Čest je slučaj da korisnici ne prave razliku između kvaliteta i performansi. To su dve totalno različite stvari i ne treba ih mešati. Da biste lakše razumeli poentu, opet ćemo kao primer uzeti automobil. Jedan automobil može da bude brz, startan i stabilan u krivinama, ali mu istovremeno vek trajanja može biti kratak. Za takav automobil kažemo da ima dobre performanse, ali i nizak kvalitet izrade. S druge strane, automobil može biti i nešto sporiji, ali će zbog visokog kvaliteta izrade trajati dugi niz godina. Isto je i sa laptop računarima… Činjenica je da svaki laptop računar ima tastaturu, ali tasteri na njoj mogu imati kraći ili duži vek trajanja, što zavisi od kvaliteta materijala i elektronskih komponenti od kojih su izrađeni. Takođe, dva ekrana, koja na prvi pogled deluju isto, se mogu razlikovati upravo po kvalitetu izrade, to jest po maksimalnom radnom veku. Ne zaboravite da se i garancija kod računarskih monitora razlikuje od modela do modela, što potvrđuje da razlika u kvalitetu definitivno postoji. Da rezimiramo – nemojte mešati performanse i kvalitet kada je reč o računarima bilo koje vrste.

divider

divider

VELIKA GREŠKA

Korisnici su često u velikoj zabludi kada su u pitanju računarski procesori. Konkretno, većina korisnika smatra da su broj gigaherca i broj procesorskih jezgara presudni, pa najradije biraju laptop računare čiji procesori imaju visok radni takt (veliki broj gigaherca) i veći broj procesorskih jezgara (npr. četvorojezgarne, takozvane quad-core procesore). Ovo je donekle razumljivo, s obzirom na to da je procesor veoma važan deo svakog računara, to jest da je procesor zapravo “mozak” računara. Međutim, ovakav stav je pogrešan, a videćete i zašto.

Da biste bolje razumeli o čemu se zapravo radi, uporedićemo dva računarska procesora koje proizvođači često ugrađuju u svoje laptop računare. Prvi od njih je Intel Celeron N2929, koji ima radni takt od 1,86 gigaherca i čak četiri jezgra (quad-core). Drugi je Intel Core i5 4200U sa radnim taktom od 1,6 gigaherca i poseduje “samo” dva procesorska jezgra (dual-core). Kako bi upoređivanje imalo više smisla, namerno smo odabrali procesore istog proizvođača, to jest oba procesora su proizvodi kompanije Intel.

Neko će odmah reći da je laptop računar koji u sebi sadrži Intel Celeron N2929 procesor bolja kupovina jer ovaj procesor radi na većem broju gigaherca i ima dva procesorska jezgra više u odnosu na Intel Core i5 4200U procesor. Ali, to nije tačno! Celeron procesori su najslabiji i najjeftiniji procesori koje kompanija Intel proizvodi, dok Core i5 procesor pripada gornjem segmentu kada su performanse i cena u pitanju. Jednostavno, kompanija Intel je svoj Core i5 procesor opremila brojnim naprednim tehnologijama koje ovom procesoru obezbeđuju izuzetno visoke performanse, čak i ako radi sa manjim brojem jezgara i na manjem broju gigaherca. Kako bi Intel donekle kompenzovao nedostatke Celeron procesora, inženjeri su odlučili da ovom procesoru povećaju broj gigaherca i da u njega ugrade još dva procesorska jezgra. Ipak, i pored toga, Intel Celeron procesor ostaje daleko iza moćnog Intel Core i5 procesora. Štaviše, veći broj gigaherca znači i veću potrošnju energije iz baterije laptopa, a samim tim i veće zagrevanje. Ipak, nemojte misliti da je uvek bolje imati procesor koji radi na manjem broju gigaherca ili koji ima manji broj jezgara. Svrha našeg primera je zapravo bila da dokaže činjenicu da broj gigaherca i broj procesorskih jezgara NISU od presudnog značaja za performanse procesora, pa samim tim ni za zadovoljstvo korisnika. Kao dobar primer nam mogu poslužiti dva fudbalska kluba. Naime, neki prvoligaški fudbalski klub će sa lakoćom pobediti neki trećeligaški klub, čak i ako trećeligaški klub ima dva igrača više. Broj igrača možemo uporediti sa brojem procesorskih jezgara. Međutim, veći broj fudbalera ne znači ništa ukoliko loše igraju. Na slikama ispod možete videti tabele sa uporednim karakteristikama i cenama oba procesora koje smo koristili u ovom primeru. Sama činjenica da je Core i5 više nego duplo skuplji u odnosu na Celeron procesor već dovoljno govori, ali ipak pogledajte slike.

saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-04 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-05 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-06 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-07

Ukoliko ste znatiželjni i želite da saznate nešto više o računarskim procesorima, gigahercima i jezgrima, kao i o njihovom uticaju na ukupne perfomanse računara, preporučujemo Vam sjajan tekst o računarskim komponentama koji se nalazi na sajtu eminentnog časopisa “Digital!.

divider

divider

LAPTOP ZA KUĆNU UPOTREBU

Sam pojam “kućna upotreba” je neodređen i vrlo širok. Kada biste posmatrali nekoliko kućnih korisnika laptop računara, vrlo brzo biste shvatili da svaki od njih koristi računar na drugačiji način i na njemu obavlja drugačije poslove. Primera radi, neko pod kućnom upotrebom podrazumeva i amatersku obradu fotografija, neko voli da se zabavi uz neku video igru, a neko uživa u kvalitetnom zvuku dok sluša muziku. Kao što smo već rekli, pojam “kućna upotreba” nije definisan i razlikuje se od slučaja do slučaja, to jest od korisnika do korisnika. Zato ćemo laptop računarima za kućnu upotrebu posvetiti najviše pažnje, a Vi ćete u tekstu lako prepoznati parametre koji su Vama najvažniji. Čak i ako niste kućni korisnik laptop računara, predlažemo vam da pročitate ovaj deo teksta, jer ćete u njemu naći izuzetno korisne savete koji se mogu primeniti i prilikom kupovine laptop računara koji nisu namenjeni kućnoj upotrebi.

__

KUĆIŠTE

Kućište laptop računara, to jest njegovo “telo”, može biti izrađeno od plastike ili aluminijuma, a nešto ređe i od drugih materijala. Plastika veoma loše provodi toplotu, pa se komponente unutar laptop računara izrađenog od plastike dosta teže hlade, što negativno utiče na životni vek uređaja. Najbolji izbor bi bio laptop računar sa kućištem proizvedenim od aluminijuma jer ovaj materijal izuzetno dobro provodi toplotu i na taj način pomaže računaru da se brže i bolje rashladi. Visoka temperatura ima jako loš uticaj i na radni vek baterije laptop računara, pa baterija brže propadne. Nabavka nove baterije će Vas koštati između 80 i 100 evra, pod uslovom da se uopšte i može nabaviti. Zaključak je da kućište laptop računara treba biti izrađeno od aluminijuma jer on garantuje duži radni vek samog uređaja, otporniji je na habanje i oštećenja, a i estetski deluje daleko elegantnije. Svakako se više isplati platiti nešto višu cenu za laptop računar sa aluminijumskim kućištem, nego samo prividno uštedeti kupovinom plastičnog laptop računara.

__

EKRAN

Ekran je Vaš elektronski prozor u svet, pa mu treba posvetiti dovoljno pažnje prilikom kupovine laptop računara. U današnje laptop računare se uglavnom ugrađuju dva različita tipa ekrana – TN ekrani i IPS ekrani. Sigurno ste primetili da mnogi ekrani drugačije prikazuju boje u zavisnosti od toga iz kojeg ih ugla posmatrate. Ovo je karakteristika takozvanih TN ekrana i u mnogim situacijama može predstavljati problem. Na primer, ukoliko želite da odgledate neki film iz fotelje, moraćete često da ustajete i podešavate ugao ekrana kako bi slika bila ispravno prikazana. IPS ekrani boje prikazuju daleko realnije u odnosu na TN ekrane i omogućuju da slika bude ispravno prikazana bez obzira na to iz kojeg ugla posmatrate ekran. Ukoliko se amaterski bavite obradom fotografija, onda bi kupovina laptop računara sa takozvanim IPS ekranom bila pun pogodak. Naravno, računari sa IPS ekranom su skuplji u odnosu na one sa TN ekranom, ali svaki kvalitet ima svoju cenu. Bez obzira na tip ekrana, ekran može biti sjajan ili matiran (bez sjaja). Ako ćete Vaš novi laptop računar koristiti u jako osvetljenim prostorijama ili napolju, onda izaberite model sa matiranim ekranom jer će ovakav ekran pružiti daleko bolju vidljivost kada je izložen jakom svetlu, a neće biti ni neprijatnog odsjaja koji će smetati Vašim očima. U svakom slučaju ćete Vaš laptop računar moći da povežete sa spoljnim monitorom i tako poboljšati prikaz slike, ali to podrazumeva dodatno ulaganje novca, pa zato treba dobro razmisliti o tome kakav će ekran imati Vaš novi laptop računar.

__

PROCESOR

Procesor je glavni čip svakog laptop računara, pa ga mnogi nazivaju i “mozgom računara”. Postoje samo dva proizvođača računarskih procesora, a to su kompanije Intel i AMD. Dakle, bez obzira na to za koji se laptop računar odlučite, on će biti opremljen nekim od mnogobrojnih Intel ili AMD procesora. Procesori marke Intel su gotovo uvek bolji izbor, ali svejedno treba biti pažljiv prilikom kupovine. Treba uzeti u obzir i činjenicu da se svi standardni programi koje ćete svakodnevno koristiti, pa čak i internet sajtovi koje ćete redovno posećivati iz dana u dan usavršavaju i razvijaju i na taj način postaju sve zahtevniji, to jest sve više opterećuju procesor Vašeg laptop računara. Ako želite da Vaš novi laptop računar i posle tri-četiri godine bude dovoljno snažan da se izbori sa programima i sajtovima koji tada budu bili aktuelni, nemojte kupovati računar u koji je ugrađen previše skroman procesor. Kada je procesor u pitanju, izaberite laptop računar sa barem Intel Core i3 ili snažnijim procesorom, u zavisnosti od Vaših želja i budžeta.

__

RAM MEMORIJA

Veliki broj korisnika nije sasvim siguran u to šta je funkcija RAM memorije. Ali, ovaj sajt i postoji da bi rešio sve te nedoumice. Naime, kada pokrenete neki program (npr. program uz pomoć kojeg otvarate internet stranice ili program uz pomoć kojeg slušate muziku), taj program se učita u RAM memoriju i u njoj ostaje sve dok ga ne isključite. Dakle, od RAM memorije NE zavisi koliko ćete fotografija, pesama ili filmova moći da čuvate u Vašem laptop računaru. Zapravo, od RAM memorije, to jest od njene količine, zavisi koliko će programa moći istovremeno da bude aktivirano na Vašem računaru. Primera radi, ako istovremeno kucate tekst, krstarite internetom i slušate muziku, Vašem računaru će biti potrebno primetno više RAM memorije nego kada biste radili samo jednu od pomenutih stvari. Postoje i kompleksniji programi koji sami po sebi zahtevaju veću količinu RAM memorije, a to su uglavnom programi za rad sa fotografijama i grafikom, kao i programi za montažu video materijala ili rad sa zvukom. Međutim, nije sve ni u količini RAM memorije. Postoji veći broj proizvođača RAM memorija koje se međusobno razlikuju po kvalitetu (veku trajanja), ali i po performansama koje pružaju u radu. Drugim rečima, u jedan laptop računar može biti ugrađeno 4GB RAM memorije visokog kvaliteta ili 4GB RAM memorije nižeg kvaliteta, što rezultuje drugačijom cenom računara, ali i drugačijim performansama u radu. Ilustracije radi, jedan litar soka koji sadrži 100% voća nije isto što i jedan litar soka koji sadrži 60% voća. Količina jeste ista, ali kvalitet i cena definitivno nisu. Dakle, pored adekvatne količine RAM memorije, potrebo je da ona ima i određeni kvalitet. Kada je količina RAM memorije u pitanju, za današnje standarde je 4GB (gigabajta) sasvim prihvatljiva vrednost, ali svakako izaberite laptop računar kod kojeg se količina RAM memorije može kasnije povećati ili koji u startu ima bar 8GB RAM memorije.

__

GRAFIČKA KARTICA

Najpre da kažemo ono najbitnije: kod laptop računara se grafička kartica sutradan NE može zameniti boljom, bez obzira na to da li Vaš laptop računar poseduje integrisanu ili neintegrisanu (tzv. diskretnu) grafičku karticu. Situacija je i ista i kada su u pitanju eventualni kvarovi i popravke, to jest mogućnost za popravku postoji i jednaka je u oba sluačaja. Kakva je onda razlika između integrisanih i neintegrisanih (diskretnih) grafičkih kartica? Jednostavno, razlika je u performansama. Neintegrisane (diskretne) grafičke kartice postižu daleko bolje rezultate kada su u pitanju video igre ili programi za rad sa fotografijama, grafikom i video materijalom. Kada kažemo rezultate, mislimo na neometan rad, bez ikakvog seckanja i zastajkivanja. Ukoliko će se na Vašem budućem laptop računaru igrati video igre (manje ili srednje zahtevne), onda obavezno izaberite model računara sa neintegrisanom (diskretnom) grafičkom karticom koja pripada bar srednjoj klasi. Imajte na umu i činjenicu da će video igre koje budu aktuelne u bližoj budučnosti još više opteretiti grafičku karticu Vašeg laptop računara, pa i ovde ne treba previše štedeti.

__

HARD DISK ILI SSD – MAGACIN ZA VAŠE PODATKE

Hard disk ili SSD su uređaji u kojima se nalazi bukvalno sve što čuvamo u našim laptop računarima – počevši od instaliranih programa, pa sve do filmova, pesama, fotografija, dokumenata… Ukratko ćemo objasniti razliku između hard disk i SSD uređaja. Hard disk je elektronsko-mehanički uređaj koji u sebi sadrži veći broj pokretnih delova i magnetnih ploča na kojima se čuvaju podaci. Hard disk je ubedljivo najsporiji uređaj u računaru, pa dovodi do primetno sporijeg rada računara, to jest ima negativan uticaj na ukupne performanse računara. Zbog svoje prirode, hard disk je vrlo osetljiv na udarce i intenzivnije vibracije, što često dovodi do mehaničkih oštećenja koja kao posledicu imaju gubitak svih dragocenih podataka iz Vašeg računara. Hard disk mora imati odgovarajući kapacitet kako biste u njemu mogli da čuvate sve što želite, ali još bitnije je da ima i odgovarajući kvalitet kako bi bio pouzdan. Naravno, i kapacitet i kvalitet direktno utiču na vrednost hard diska, pa samim tim i na cenu laptop računara. SSD je daleko napredniji uređaj za čuvanje podataka u odnosu na hard disk. SSD obavlja apsolutno istu funkciju u računaru kao i hard disk, ali se ne sastoji od pokretnih delova, već od memorijskih čipova koji će čuvati sve Vaše podatke. SSD uređaji imaju jako puno prednosti u odnosu na hard disk uređaje, a one se ogledaju u daleko većoj brzini rada, primetno manjem zagrevanju, manjoj potrošnji energije iz baterije laptop računara… SSD uređaji su apsolutno tihi u radu i neuporedivo pouzdaniji i dugotrajniji u odnosu na hard disk uređaje. Nažalost, čak i SSD uređaji malog kapaciteta imaju relativno visoku cenu, što utiče i na cenu samog laptop računara. Treba napomenuti da se SSD uređaj može i kasnije ugraditi u laptop računar na mesto hard diska, pa nije nužno da Vaš novi laptop odmah poseduje SSD kao magacinski prostor.

__

PRIKLJUČCI

Laptop računar možete povezati sa mnogim drugim uređajima kao što su: štampač, skener, fotoaparat, USB FLASH memorija, miš, dodatna tastatura, spoljni monitor, projektor, televizor, kao i mnogi dodaci za video igre (volan, joystick, joypad…). Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na to da li će Vaš novi laptop računar imati sve priključke koji Vam pre ili kasnije mogu zatrebati.

__

OPTIČKI UREĐAJ (DVD-REZAČ)

Optički uređaj nam omogućuje rad sa optičkim diskovima. Šta je optički disk? Optički disk je univerzalni stručni naziv za CD, DVD i BluRay diskove. Dakle, sve vrste diskova jednim imenom zovemo optički diskovi. Veliki broj modernih laptop računara nema ugrađen optički uređaj, pa samim tim ni mogućnost da u njih ubacite CD, DVD ili BluRay. Mnogi će ovo smatrati nedostatkom, ali, zapravo, to je prednost. Izbacivanjem optičkog uređaja iz laptop računara, inženjeri su dobili dodatni prostor unutar kućišta računara što im omogućuje da unutrašnje komponente bolje rasporede i obezbede im dosta bolje hlađenje. Ukoliko Vam optički uređaj (u narodu poznat kao DVD-rezač) bezuslovno treba, ipak nema razloga da očajavate. Naime, postoje spoljni (eksterni) optički uređaji koji su neznatno veći od samog optičkog diska, pa ne predstavljaju dodatni teret, a sa laptop računarom se povezuju putem kratkog USB kabla. Spoljni optički uređaji u svakom smislu predstavljaju bolje rešenje od unutrašnjih optičkih uređaja ugrađenih u laptop računar. Računar ih tretira apsolutno isto kao i unutrašnje optičke uređaje, pa nema nikakvih ograničenja u radu, a i rukovanje je isto.

Kao primere dobrih laptop računara za kućnu upotrebu bismo izdvojili sledeće modele: Acer V3, Acer V5, ASUS N550, ASUS N551, ASUS N750 i Lenovo Z50. Sve ove modele možete naći u prodajnim objektima kompanije Tehnomanija. Na slikama koje slede možete videti kako neki od ovih modela izgledaju.

saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-08 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-09 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-10 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-11

divider

divider

LAPTOP ZA POSLOVNU (KANCELARIJSKU) UPOTREBU

Ova kategorija laptop računara je osmišljena tako da korisniku pruži najviši nivo sigurnosti i kvaliteta. Zamislite samo da čak i usled manjeg kvara ostanete bez svih dokumenata i podataka od kojih zavisi Vaš posao. To bi bila zaista velika šteta, često i nenadoknadiva. Poslovna upotreba laptop računra najčešće ne zahteva prisustvo snažne grafičke kartice, pa ovoj komponenti ne treba pridavati previše značaja. Ono što treba da karakteriše jedan laptop računar za poslovnu (kancelarijsku) upotrebu jeste kvalitetno aluminijumsko kućište koje će izdržati čest transport i rad na terenu, Intel Core i3 ili bolji procesor, minimalno 4GB brze i kvalitetne RAM memorije, ekran sa matiranom površinom, adekvatan broj priključaka i baterija sa zadovoljavajućom autonomijom (vreme koje laptop računar može provesti bez punjača). Da biste bili sigurni da se Vaši podaci nalaze na bezbednom mestu, izaberite laptop računar koji je opremljen SSD uređajem, a ne hard disk uređajem. Tastatura laptop računara može imati ugrađen sistem za zaštitu ukoliko dođe do slučajnog prolivanja tečnosti (vode, kafe, soka…), pa smatramo da je jeftinije izabrati laptop računar sa ovakvom tastaturom, nego kasnije plaćati skupe popravke koje često mogu da traju i do nekoliko nedelja.

Kao primere dobrih laptop računara za poslovnu (kancelarijsku) upotrebu bismo izdvojili sledeće modele: Acer S3, ASUS Flip, ASUS PU551, ASUS Zenbook, HP ProBook, Lenovo Yoga i Lenovo ThinkPad. Sve ove modele možete naći u prodajnim objektima kompanije Tehnomanija. Na slikama koje slede možete videti kako neki od ovih modela izgledaju.

saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-12 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-13 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-14 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-15

divider

divider

LAPTOP ZA RAD SA GRAFIKOM (CRTANJE, DIZAJN, OBRADA FOTOGRAFIJA…)

Rad sa grafikom podrazumeva crtanje (tehničko ili umetničko), dizajniranje, obradu fotografija, montiranje video materijala i slično. Programi koji služe za obavljanje ovih poslova su vrlo kompleksni, pa zahtevaju snažne računare. Ovde mislimo na programe kao što su: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, 3ds Max (3d Studio Max), Maya, Corel, AutoCAD, ArchiCAD i druge. Kod laptop računara za kućnu upotrebu smo već opisali dve različite vrste ekrana, a to su TN i IPS ekrani. Ukoliko ste propustili pomenuti deo teksta, savetujemo Vam da se vratite malo u nazad i pročitate ga. Dok kućni korisnici mogu da biraju između ove dve vrste ekrana, korisnici koji će laptop računar koristiti za rad sa grafikom nemaju mogućnost izbora jer njihov laptop računar mora bezuslovno biti opremljen IPS ekranom. Bez IPS ekrana nećete biti u mogućnosti da sliku vidite onakvom kakva zaista jeste. Boje neće biti realno prikazane što će dovesti do loših procena prilikom obavljanja posla. Konkretno, ako dizajnirate vizit-karte i pritom to radite na ekranu koji nije IPS tipa, gotovo je sigurno da će one potpuno drugačije izgledati na ekranu Vašeg računara i u prirodi. Ovo može dovesti do nezadovoljstva Vaših klijenata ili saradnika, što svakako ne želite da Vam se dogodi. Pored IPS ekrana, laptop računar namenjen radu sa grafikom mora biti opremljen i snažnim procesorom. Preporučuje se neki od Intel Core i5 ili Intel Core i7 modela. Posao može završiti i Intel Core i3, pod uslovom da radite manje projekte i da ne koristite pun potencijal pomenutih programa. Grafička kartica svakako mora biti neintegrisana, to jest diskretna, i opremljena brzom GDDR5 grafičkom memorijom.

Kao primere dobrih laptop računara za rad sa grafikom bismo izdvojili sledeće modele: Apple MacBook Pro, ASUS G551, ASUS G751, ASUS N550, ASUS N551, ASUS N750 i HP EliteBook. Sve ove modele možete naći u prodajnim objektima kompanije Tehnomanija.

divider

divider

LAPTOP ZA IGRICE

Ovu kategoriju laptop računara korisnici najčešće shvataju pogrešno. Većina manje upućenih korisnika video igre doživljava kao nešto neozbiljno i naivno, pa samim tim i kao nešto za šta će svaki laptop računar biti dovoljno dobar. Međutim, situacija je u stvari sasvim suprotna! Ukoliko video igre posmatramo iz ugla korisnika, one možda i deluju neozbiljno i naivno. Ali, ukoliko ih posmatramo iz tehničkog ugla, to jest sa stanovišta računara, vrlo lako ćemo doći do zaključka da video igre u stvari zahtevaju daleko snažnije računare u odnosu na sve već opisane kategorije. Naravno, postoje i video igre koje ne zahtevaju previše snažne računare, a to su uglavnom video igre kod kojih nema brzih akcionih scena (igre sa kartama ili kockicama, šah, logičke igre, razne slagalice itd). Međutim, brze akcione igre (pucanje, sport, vožnje automobila…) zahtevaju laptop računar sa izuzetno snažnom grafičkom karticom, moćnim procesorom, velikom količinom brze RAM memorije, jako brzim hard diskom ili SSD uređajem i vrlo izdržljivom tastaturom.

Kao primere dobrih laptop računara za igranje zahtevnijih video igara bismo izdvojili sledeće modele: Acer Nitro, ASUS G56, ASUS G551, ASUS G750, ASUS G751 i Lenovo Y50. Za manje zahtevne video igre može poslužiti i nešto snažniji laptop računar namenjen kućnoj upotrebi. Sve ove modele možete naći u prodajnim objektima kompanije Tehnomanija. Na slikama koje slede možete videti kako neki od ovih modela izgledaju.

saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-16 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-17 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-18 saveti-za-kupovinu-laptop-racunara-19

divider

Komentari:

 1. Aleksandar

  Poštovani,

  Koristim ovu priliku da Vam se, pre svega, zahvalim na odličnom tekstu. Može se reći da sam laik kad su u pitanju laptopi. Ovaj članak mi je itekako približio njihov značaj.
  E sad, pošto sam prilično ograničen sa budžetom (oko 400€), interesuje me da li biste mi mogli preporučiti neki odgovarajući model za kućnu upotrebu?
  Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.

 2. Miljan

  Poštovani Bojane,

  Planiram kupovinu laptopa do 70000 din. i iskren da budem nemam pojma koji da kupim. Čitao sam brdo testova i ispada da nema laptopa ispod 100000 din. koji nema problema za pregrevanjem. Laptop bih koristio za Visual Studio i neko početničko programiranje, office, surf, filmove… Igrice ne igram. Šta mislite o Asus X505ZA-BR620 Sivi 15.6″AG,AMD QC R5-2500U/8GB/1TB/256 SSD/Radeon Vega 8? Ili ako smatrate da ima neki kvalitetniji do 70000 molim Vas da mi preporučite. Laptop će raditi svakog dana po 7-8 sati i bitno mi je da nema problema sa pregrevanjem. Hvala.
  Srdačan pozdrav.
  Miljan Stanojević

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak