Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

7 komentara

Logitech K400 – odlična tastatura za Smart televizor

Logitech K400 – odlična tastatura za Smart televizor

Upravo ste kupili Smart televizor i sa oduševljenjem isprobavate sve njegove funkcije… Sada konačno možete da gledate video klipove i muzičke spotove sa YouTube-a na velikom ekranu, a da ne uključujete računar. Možete da listate internet stranice na velikom preglednom ekranu i da gledate fotografije sa Facebook-a… Možete da se čujete i vidite sa dragom osobom putem Skype-a, a da zbog velikog ekrana televizora imate osećaj kao da ta osoba zaista sedi preko puta Vas i još mnogo toga. Sjajno!

Međutim, posle kratkog druženja sa Vašim novim daljinskim upravljačem, shvatićete da ta spravica i nije baš zgodna kada treba da unesete neku internet adresu ili naziv pesme, odnosno bilo kakav tekst. Naime, kucanje teksta ili pomeranje kursora (strelice – pokazivača) uz pomoć daljinskog upravljača nije tako jednostavno i lako kao uz pomoć tastature i miša na Vašem računaru. Istina, pojedini daljinski upravljači imaju na sebi pravu malu tastaturu, ali samo mali broj televizora poseduje ovakav daljinski upravljač.

Svesna ovog problema, kompanija Logitech je napravila tastaturu oznake K400 koja će korisnike Smart televizora rešiti svih muka. Ova tastatura na sebi poseduje i takozvani touchpad koji služi za pomeranje kursora (strelice – pokazivača). Reč je o klasičnom touchpad-u, kakvog poseduju i laptop računari, pa neće biti nepoznanica.

Veza između Logitech K400 tastature i televizora (ili HomeTeatherPC-a) se ostvaruje bežičnim putem. Sve što treba da uradite je da u USB priključak na Vašem televizoru uključite mali primopredajnik koji ćete dobiti uz tastaturu.

Pored redovnih tastera sa slovima, brojevima i znakovima, Logitech K400 poseduje i specijalne multimedijalne tastere koji će Vam dodatno olakšati upravljanje Smart televizorom ili Home Teather PC-em. Da bi K400 tastatura bila što kompaktnija i zgodnija za korišćenje, Logitech je rešio da ove dodatne tastere ne napravi u vidu zasebnih fizičkih tastera, za koje bi bio potreban dodatni prostor, nego je već postojećim tasterima dodelio sekundarnu funkciju. Tako, na primer, tasteri F11 i F12 istovremeno služe i za regulaciju jačine zvuka.

logitech-k400---odlicna-tastatura-za-smart-televizor-02

Logitech K400 nije jedina tastatura na tržištu koju možete koristiti za upravljanje Smart televizorom, ali smatramo da nudi najbolji odnos između cene i kvaliteta. Uređaj je izrađen od kvalitetnih materijala, dok su veličina, dubina i kvalitet tastera odlično odmereni, što ostavlja zaista dobar utisak prilikom korišćenja. Kada se svemu doda i činjenica da je K400 tastaturu proizvela jedna od vodećih kompanija u svetu kada su u pitanju uređaji ove vrste, postaje jasno zašto se K400 jako dobro prodaje u celom svetu.

Logitech K400 nije samo tastatura za Smart televizor, već se može koristiti i za upravljanje bilo kojim desktop ili laptop računarom, kao i za upravljanje tablet računarima koji imaju mogućnost za priključivanje tastature. Čak i ako niste vlasnik Smart televizora, možete Vaš računar da povežete sa klasičnim televizorom, a uz pomoć K400 tastature računarom ćete upravljati iz fotelje.

I pored činjenice da Logitech K400 tastatura besprekorno sarađuje sa velikim brojem Smart televizora, moramo naglasiti da postoji i izvestan broj televizora na kojima ova tastatura ne funkcioniše. To su najčešće televizori marke Sony ili pojedini malobrojni modeli drugih proizvođača za koje postoji specijalna namenska tastatura.

Uvidom u cenovnike vodećih trgovinskih lanaca za prodaju tehničke robe u Srbiji, otkrili smo da je cena Logitech K400 tastature u trenutku pisanja ovog teksta više nego dobra i iznosi oko 3.600 dinara. Dodaćemo i to da je Logitech K400 tastatura raspoloživa u crnoj i beloj boji.

Naravno, naši prijatelji iz kompanije Tehnomanija u svom velikom asortimanu imaju i Logitech K400 tastaturu, a detalje možete pogledati OVDE.

divider

Komentari:

 1. vesna

  Postovanje danas sam kupila ovu tastaturu ali + imam jedno pitanje. kursor radi ali nemogu da kucam po tastaturi. tj ako krenem da kucam pojavi se tastatura na ekranu koju aktiviram kursorom a ako kuckam po tastaturi nista se ne desava. jel to ok ili ja negde gresim. hvala unapred

  • Bojan Milojković

   Poštovana Vesna,

   Na koji uređaj ste povezali tastaturu? Da li je možda u pitanju televizor sa Android operativnim sistemom?

 2. Mozel neko da mi kaze kupio sam dvije tastature ms i logitech za sony bravia kdl40w605 i nijedna ne moze mozel neko da mi kaze koja moze tastatura

  • Bojan Milojković

   Poštovani Omare,

   SONY televizori iz W605 serije ne podržavaju hardverske tastature – kako klasične bežične (takozvane RF), tako ni Bluetooth. Međutim, na Vaš pametni telefon možete da instalirate Sony-jevu aplikaciju po imenu SideView i da uz pomoć mobilnog telefona kontrolišete televizor. Između ostalog, moći ćete da unosite i tekst putem tastature koja se nalazi na ekranu Vašeg telefona.

 3. Vladimir

  Dali mozete da mi odgovorite jel OVA tastatura funkcionise za TV.Panasonic TX-39 ASW 504.Hvala unapred i srdacan pozdrav.

  • Bojan Milojković

   Poštovani,

   Navedeni model nije dostupan na našem tržištu, tako nismo u mogućnosti da proverimo da li Logitech K400 tastatura na njemu funkcioniše. Međutim postoji lak način da to sami isprobate. Uzmite bilo koju žičnu ili bežičnu tastaturu za PC računar koja ima USB priključak (u vidu kabla ili dongle-a) i priključite je na televizor. Ukoliko funkcioniše, funkcionisaće i Logtech K400. Imajte u vidu da se na tržištu može naći i unapređena oznaka K400 tastature, koja nosi oznaku K400 Plus. Što se tiče kompatibilnosti sa televizorom, važi isto pravilo kao i za klasičan Logitech K400 model.

 4. Dragan

  Korisno..

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak