Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. jun 2024.

Scroll to top

Na vrh

10 komentara

Mobilni punjači za mobilne telefone i tablet računare

Mobilni punjači za mobilne telefone i tablet računare

Napredak tehnologije je doveo i do napretka mobilnih telefona, pa su ovi uređaji prerasli u prave male računare. Naziv “mobilni telefoni” sve manje pristaje ovim uređajima jer danas uz pomoć njih koristimo internet, fotografišemo, slušamo muziku, gledamo filmove, komuniciramo sa dragim osobama na razne načine (Skype, Facebook, Viber, WhatsApp…), koristimo ih kao GPS navigatore prilikom putovanja i još mnogo toga. Kako bi sve što smo nabrojali (a i ono što nismo) bilo moguće, sve komponente od kojih se sastoje mobilni telefoni su doživele veliko unapređenje. Sve, osim jedne – baterije.

Tehnologija za izradu baterija za mobilne telefone se nije znatno promenila gotovo od nastanka ovih uređaja. Nekada smo autonomiju (vreme trajanja) baterije merili u danima, a danas je merimo u satima. U jednom od prethodnih članaka smo opisali veoma korisnu aplikaciju koja poboljšava trajanje baterije na Androidu, ali Vam ona ne može pomoći da dopunite bateriju. Zato smo odlučili da napišemo i ovaj članak…

U zadnje vreme su mobilni punjači za mobilne telefone i tablet računare jako popularni uređaji, a oni Vam omogućuju da napunite bateriju Vašeg mobilnog telefona ili tablet računara bilo kada i bilo gde, čak i onda kada ste kilometrima daleko od zidnog štekera! Naziv ovih uređaja na engleskom jeziku glasi Power Bank, a u našem jeziku su poznati pod nazivima mobilni punjači, eksterne baterije i eksterni punjači. Preporučujemo Vam da koristite naziv mobilni punjači, jer je najprikladniji našem jeziku i najbolje opisuje funkciju samog uređaja.

Mobilni punjači su uređaji koji se sastoje od punjive baterije (akumulatora), pomoćne elektronike i priključka za mobilni telefon ili tablet računar. Zapravo, mobilni punjači predstavljaju izvor električne energije koji možete poneti svuda sa sobom. Mobilni punjači, to jest njihove baterije, se pune na isti način kao i mobilni telefoni – preko zidne utičnice ili preko USB priključka na Vašem računaru, a većinu njih možete napuniti istim punjačem kojim punite i mobilni telefon. Kada ih napunite, električna energija (struja) iz njihove baterije će Vam biti na raspolaganju bilo kada i bilo gde, omogućujući Vam da njom napunite bateriju Vašeg mobilnog telefona ili tablet računara, ali i mnogih drugih uređaja.

Mobilni punjači se sa mobilnim telefonima i tablet računarima povezuju uz pomoć kratkog kabla koji se uključuje u isti priključak u koji inače i uključujete punjač Vašeg mobilnog telefona ili tablet računara. Većina mobilnih punjača poseduje i klasične USB priključke, iste onakve kakve poseduju desktop i laptop računari, pa se preko njih mogu puniti praktično svi uređaji koji se mogu puniti i preko USB priključka na računaru. Dakle, osim mobilnih telefona i tablet računara, uz pomoć mobilnog punjača možete napuniti i fotoaparat, MP3 plejer, GPS navigator, elektronsku cigaretu i još mnogo toga. Kako mobilni punjač izgleda, možete videti na slikama ispod. Postoji zaista veliki izbor oblika i boja.

mobilni-punjaci-za-mobilne-telefone-i-tablet-racunare-02 mobilni-punjaci-za-mobilne-telefone-i-tablet-racunare-03 mobilni-punjaci-za-mobilne-telefone-i-tablet-racunare-04 mobilni-punjaci-za-mobilne-telefone-i-tablet-racunare-05

divider

divider

SAVETI ZA KUPOVINU MOBILNOG PUNJAČA (EKSTERNE BATERIJE)

Baterija unutar mobilnih punjača ima svoj kapacitet, baš kao i baterija Vašeg mobilnog telefona. Od kapaciteta baterije mobilnog punjača zavisi koliko ćete puta njime moći da napunite mobilni telefon, tablet računar ili neki drugi uređaj. Primera radi, ako baterija Vašeg mobilnog telefona ima kapacitet od 2600mAh (miliamper-časova), a baterija unutar mobilnog punjača ima kapacitet od 7800mAh, sa jednim punjenjem mobilnog punjača ćete moći tačno tri puta da napunite Vaš mobilni telefon. Kako biste izabrali mobilni punjač koji će najbolje odgovoriti na Vaše potrebe, potrebno je da razmislite o tome koje ćete sve uređaje njime puniti i koliki je kapacitet njihovih baterija. Čest je slučaj da ljudi žele mobilni punjač što manjih dimenzija, ali manje dimenzije znače i manji kapacitet njegove baterije, pa se može dogoditi da mobilni punjač nije u stanju da obavi ni jedno kompletno punjenje mobilnog telefona. Na primer, mobilnim punjačem koji ima kapacitet od 2600mAh, nećete moći u potpunosti da napunite bateriju Sony Xperia Z3 telefona jer ona ima kapacitet od 3100mAh.

Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je kvalitet izrade mobilnog punjača. Mobilni punjači sa lošim kvalitetom izrade neće biti u stanju da obezbede stabilan napon koji je neophodan za punjenje Vašeg mobilnog telefona, tablet računara ili drugog uređaja, što može dovesti do trajnog oštećenja baterije uređaja kojeg punite ili do oštećenja samog uređaja. Da biste sprečili potencijalne probleme, uvek birajte mobilne punjače renomiranih proizvođača kao što su: Sony, Varta, Genius, Verbatim i drugi. Kompanija Genius u svojoj ponudi ima mobilne punjače u koje su ugrađene Samsung-ove baterije izuzetno visokog kvaliteta, a zbog odličnog odnosa između cene i kvaliteta zaslužuju našu najtopliju preporuku. Konkretno, mobilni punjači marke Genius, koji u sebi poseduju Samsung-ovu bateriju, i koji se mogu naći na lokalnom tržištu nose oznake: ECO-u500, ECO-u700, ECO-u1000. Nažalost, mobilni punjači manje poznatih proizvođača najčešće ne poseduju željeni kvalitet, pa ih iz tog razloga ne možemo preporučiti. Ne bismo voleli da mala ušteda novca kasnije dovede do daleko većih troškova.

Takođe, obratite pažnju i na to kakve priključke koriste uređaji koje planirate da punite mobilnim punjačem i od prodavca zatražite model sa odgovarajućim priključcima.

mobilni-punjaci-za-mobilne-telefone-i-tablet-racunare-06

mobilni-punjaci-za-mobilne-telefone-i-tablet-racunare-07

divider

Komentari:

 1. Koji da kupim za Samsung J6 ,odlican tekst zelim ovo da kupim

 2. Maja

  Sa ovom spravicom sam konačno uvek sa 100% baterije gde god da krenem…
  Jako korisna stvar!

  • Bojan Milojković

   Naravno da je korisna. 😉 Planiram uskoro da osvežim ovaj tekst, to jest da ga ažuriram novim informacijama.

 3. Bojane mora da priznam da za ovu napravu josh nisam cuo, ja punim svoje uradjaje iskljucivo na jeftinim kineskim punjacima sa pijace. Naravno mobilni punjaci su nesto drugo, tako da necu reskirati, poslusacu tvoje savete. Mada imam malu ogradu, ne znam da li su bash neophodni, jedina upotrebna vrednost mozda pri dugackim putovanjima, iako u modernijim busevima i vozovima imaju punjace.

  • Bojan Milojković

   Navešću samo neke od situacija u kojima su mi mobilni (prenosivi) punjači bili od izuzetne pomoći: na plaži dok ubijam vreme čitajući vesti na telefonu i slišam muziku na bluetooth zvučniku, na celodnevnom izletu u prirodu (npr. prvomajski uranak), u hotelskoj sobi kada zafali slobodan šteker, u kolima gde nema mesta za dva automobilska punjača…

 4. Ajla

  Ja imam SAMSUNG GALAKSI S L9000 !
  Koji punjac mogu kupiiti

  • Bojan Milojković

   Poštovani,

   Svi odgovori se već nalaze u tekstu. S obzirom na to da je reč o starijem telefonu, sa relativno malim kapacitetom baterije, biće dovoljan i punjač kapaciteta od recimo 5.000mAh. Imajte u vidu da kapacitet punjača nije povezan sa kvalitetom punjača, te na kvalitet treba posebno obratiti pažnju. U međuvremenu se na tržištu pojavio mobilni punjač marke ASUS, koji nosi oznaku ZenPower. Reč je o izuzetno kvalitetnom uređaju koji poseduje mnoštvo zaštita, kao što su: zaštita od kratkog spoja, zaštita od prepunjavanja, sistem za intelientnu kontrolu punjenja… Zahvaljujući navedenim tehnologijama, ne postoji mogućnost da upotreba ASUS ZenPower punjača dovede do bilo kakvog oštećenja telefona.

 5. bojana

  Ja imam lg g2 koji da kupim punjac

  • Bojan Milojković

   Bojana,

   Vaš telefon poseduje bateriju kapaciteta 3.000 mAh. Ukoliko želite da mobilnim punjačem ostvarite bar jedno kompletno punjenje, onda ni on ne sme imati manji kapacitet. Imajte na umu da akumulator u mobilnim punjačima vremenom gubi svoj kapacitet, pa je zato najbolje odmah uzeti punjač sa nešto većim kapacitetom (npr. 5200 mAh). Ukoliko Vas interesuje punjač iz niže ili srednje cenovne kategorije, ne treba uzimati u razmatranje ništa ispod proizvoda kompanije Genius. Naravno, postoje i bolji uređaji, ali oni pripadaju višem cenovnom rangu, a proizvode ih Sony, Varta, Energizer…

 6. SasaLG

  Odlican tekst ! Bravo za autora! Vec pocetkom nove radne nedelje zelim da kupim jednu ovakvu stvarcicu za moj mobilni telefon !

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak