Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. jun 2024.

Scroll to top

Na vrh

1 komentar

TRUST CADA RGB mehanička gejming tastatura – naša iskustva

TRUST CADA RGB mehanička gejming tastatura – naša iskustva

TRUST CADA RGB je mehanička gejming tastatura koja, iako pripada srednjem cenovnog razredu, i te kako ima šta da ponudi budućim korisnicima. Inače, pun naziv ove tastature je TRUST GXT 890 CADA RGB, ali ćemo mi koristiti kraću verziju naziva. Za one koji ne znaju, TRUST je holandska kompanija koja više od tri decenije evropsko tržište snabdeva perifernim računarskim uređajima (tastaturama, miševima, kontrolerima i slično) koji su poznati po solidnom kvalitetu i pristupačnoj ceni. Nedavno smo testirali TRUST GXT 188 LABAN RGB gejmerski miš, koji u trenutku pisanja ovog teksta predstavlja vrh ponude kompanije TRUST, a sada je na red došla i njihova najbolja tastatura.

Nije gejmersko sve što je šareno, sve što sija ili sve što izgleda “svemirski”. Za razliku od jeftinih, šarenih i kratkotrajnih parčića plastike, koje kineski proizvođači potpuno neopravdano nazivaju gejming tastaturama i tako obmanjuju neupućene kupce, TRUST CADA je stvarno gejming tastatura, to jest prava gejming tastatura.

Šta zapravo znači “prava” gejming tastatura? Pre svega, “prava” znači da je izdržljiva i dugotrajna – napravljena da lako podnese intenzivno i energično pritiskanje tastera tokom igre. Kao drugo, “prava” znači da, pored izdržljivosti, poseduje i tehničke karakteristike od kojih će gejmeri i te kako imati korist u igrama.

No, krenimo redom…

 

SADRŽAJ PAKOVANJA

TRUST CADA RGB mehanička gejming tastatura dolazi u kvalitetnoj i lepo dizajniranoj kartonskoj kutiji, koja nagoveštava da je reč o kvalitetnom proizvodu. Na kutiji se nalazi i mali “prozor” koji vam omogućuje da isprobate tastere bez otvaranja ambalaže.

Propratni paket nije naročito bogat, pa ćete u kutiji, pored same tastature, naći još “samo” kratko uputstvo i simpatičnu nalepnicu sa TRUST GXT logotipom. Zar vam treba nešto više?

 

TRUST CADA NA PRVI POGLED

TRUST CADA na prvi pogled neodoljivo podseća na dvostruko skuplju RAZER BLACKWIDOW X CHROMA tastaturu. Zapravo, ovaj potez kompanije TRUST ne možemo nikako da ocenimo kao loš, jer je BLACKWIDOW X CHROMA tastatura na tržištu jako dobro prihvaćena, ali je, zbog visoke cene, mnogim igračima nedostupna. Zahvaljujući kompaniji TRUST, sada svi mogu da uživaju u jednostavnom, čistom i praktičnom dizajnu – po kojem je RAZER BLACKWIDOW X CHROMA tastatura i poznata. Dakle, TRUST CADA nudi dobro proveren i uspešan dizajn za dvostruko manje novca, što će, verujemo, mnogi ceniti. Na slikama ispod možete videti uporedni prikaz izgleda TRUST CADARAZER BLACKWIDOW X CHROMA tastatura.

Gornji deo tastature, na kojem se nalaze tasteri, je u potpunosti izrađen od aluminijuma, dok je donji deo, koji se oslanja na sto, izrađen od čvrste plastike. Zahvaljujući pomenutoj aluminijumskoj ploči, TRUST CADA ostavlja vrlo uverljiv utisak pri držanju i korišćenju, jer nema nikakvog ugibanja, čak i pri energičnijem pritiskanju tastera. Takođe, aluminijum je doprineo i tome da ukupna težina tastature bude čak 1.027 grama, pa nema iritantnog klizanja po stolu.

Kapice tastera (KeyCaps), to jest dugmad sa kojima prsti dolaze u dodir, u sredini imaju blaga udubljenja, što doprinosi sveukupno boljem osećaju pripikom korišćenja i sigurnijem pritisku na taster.

 

“OUTEMU RED” MEHANIČKI TASTERI

Da ne bismo ostali nedorečeni, najpre ćemo objasniti sam pojam mehaničkih tastera, zbog kojih se i tastature koje ih poseduju nazivaju mehaničke tastature.

U savremene tastature se ugrađuju dve vrste tastera – membranski i mehanički, a razlikuju se po principu rada.

Kod membranskih tastera se, ispod dugmadi koje pritiskamo prstima, nalaze silikonske membrane, a ispod membrana se nalazi štampana ploča. Pritiskom na dugme, to jest taster, membrana ostvaruje kontakt sa štampanom pločom i tako računar zna koji smo taster pritisnuli. Ukoliko ste imali prilike da vidite unutrašnjost daljinskog upravljača za televizor, onda vam je sve jasno, jer je sličan princip primenjen i kod membranskih tastatura za računare. Međutim, silikon je mekan materijal, koji se pri intenzivnom i/ili energičnom kucanju brzo haba i troši, a tasteri se, nakon pritiska, relativno sporo vraćaju u prvobitni položaj. Naravno, gejming zahteva tastere potpuno drugačijih karakteristika. Na slici koja sledi možete videti princip rada membranskih tastera.

Mehanički tasteri se baziraju na mehaničkim elementima, zbog čega se i zovu mehanički. Ispod svakog dugmeta se nalazi metalna opruga, a kontakt se, pri pritisku, ostvaruje spajanjem dveju metalnih površina. Zahvaljujući opruzi, tasteri se nakon pritiska znatno brže vraćaju u prvobitni položaj, to jest brže postaju spremni za novi pritisak, što u brzim akcionim igrama mnogo znači. Takođe, metal je znatno trajniji od silikona, pa su, logično, i mehaničke tastature neuporedivo trajnije od membranskih tastatura. Ispod možete videti pricip rada mehaničkih tastera.

U svetu mehaničkih tastera za računarske tastature se izdvojilo nekoliko proizvođača, a najpoznatiji je nemački proizvođač CHERRY. Kompanija CHERRY je svojim CHERRY MX tasterima postavila svojevrsne standarde kada su u pitanju mehanički tasteri za tastature. Međutim, nemački proizvodi nisu nimalo jeftini, pa zato tastature koje koriste CHERRY MX tastere često koštaju preko 200 evra.

Srećom, vremenom su se pojavili takozvani CHERRY-klonovi, to jest mehanički tasteri drugih proizvođača, koji se baziraju na identičnom radnom mehanizmu kao i originalni CHERRY MX tasteri, ali su od njih primetno jeftiniji.

Jedan od proizvođača CHERRY-klonova, koji se kvalitetom svojih tastera izdvojio od konkurencije, je i kineska kompanija Geote. Najpoznatiji tasteri ovog proizvođača nose naziv Outemu i upravo se oni nalaze u TRUST CADA tastaturi. Konkretno, u pitanju su Outemu Red tasteri koji su, po tehničkim karakteristikama, najsličniji CHERRY MX Red tasterima.

Outemu Red su linearni tasteri, što znači da im je “hod” linearan i da se u toku pritiska ne oseća “klik” (zadrška) kakav se oseća kod nelinearnih, to jest kod taktilnih tastera. Korisnici koji mnogo vremena provode u kucanju teksta preferiraju taktilne (nelinearne) tastere jer pružaju nešto definisaniji i uverljiviji osećaj pri pritisku, dok gejmerima, bar u teoriji, više pristaju linearni tasteri. No, praksa je pokazala da sam prelazak sa membranske na mehaničku tastaturu kod korisnika izaziva zadovljstvo i donosi znatno bolje iskustvo pri kucanju ili igranju igara, te da razliku između linearnih i taktilnih tastera mnogi gotovo i ne primećuju.

Za pokretanje Outemu Red tastera je potrebna sila pritiska od 50 cN, što ih svrstava u red srednje tvrdih tastera. Dubina tastera, to jest “hod” tastera iznosi 4mm, ali se aktivacija ostvaruje na otprilike polovini hoda, tačnije na 2,1mm. Životni vek Outemu Red tastera iznosi 50 miliona pritisaka, što znači da ćete TRUST CADA tastaturu moći da koristite godinama bez bojazni da će neki od tastera otkazati.

Na slikama u nastavku možete videti izgled Outemu Red tastera, kao i grafik vrednosti koje su izmerene u realnim uslovima.

 

N-KEY ROLLOVER (KNRO)

U žaru igre, pogotovo kada je reč o brzim akcionim igrama, često dolazi do istovremenog pritiska većeg broja tastera. Nažalost, mnoge tastature nisu u stanju da ispravno prepoznaju sve tastere koje je korisnik istovremeno pritisnuo, zbog čega neka komanda ne bude pravilno izvršena. Da se ovo ne bi događalo i sa TRUST CADA tastaturom, proizvođač ju je opremio takozvanom N-Key Rollover tehnologijom (skraćeno NKRO) koja omogućuje da svi tasteri koje istovremeno pritisnete budu prepoznati, a komande uredno izvršene – bez obzira na to da li ste istovremeno pritisnuli 5 ili 105 tastera.

Inače, TRUST CADA tastatura ima frekvenciju odziva (Polling Rate) od 1.000 Hz. Drugim rečima, tastatura će hiljadu puta u sekundi računaru slati informaciju o pritisnutim odnosno nepritisnutim tasterima. Kada se ovome doda i pomenuta N-Key Rollover tehnologija, nije teško doći do zaključka da je TRUST CADA veoma responzivna i munjevito brza tastatura.

 

RGB OSVETLJENJE I PRATEĆI SOFTVER

TRUST GXT 890 CADA RGB tastatura, kao što i njeno ime sugeriše, poseduje RGB LE diode koje su sposobne da proizvedu svetslost u 16,8 miliona boja i mnoštvo jednobojnih ili raznobojnih efekata. Korisniku je na raspolaganju 18 unapred definisanih svetlosnih efekata, a po sopstvenoj želji može kreirati još 10 efekata koji se, zajedno sa drugim podešavanjima, čuvaju u memoriji tastature, u vidu profila. Osvetljenje svakog tastera se može individualno podešavati jer je svaki taster opremljen sopstvenom LE diodom. Naravno, pozadinsko osvetljenje se po želji može i isključiti ili postaviti u jednobojni režim rada, ali kada se na njega jednom naviknete više vam neće pasti na pamet da kupite tastaturu bez pozadinskog osvetljenja.

Softver koji dolazi uz TRUST CADA tastaturu je intuitivan i lak za korišćenje. Pored opcija za podešavanje osvetljenja, prateći softver nudi i mogućnost kreiranja takozvanih makro-komandi (ili makro-prečica, kako neki kažu). Makro-komanda je zapravo sekvenca kojom se simulira više istovremenih ili uzastopnih pritiska na različite tastere.

Kada u igri treba da stisnete odgovarajuće tastere određenim redosledom, kako biste promenili oružje ili izveli neku kompleksnu operaciju, sigurno ćete potrošiti mnogo vremena i tako dati određenu prednost protivniku. Dakle, umesto da pritisnete nekoliko određenih tastera, jedan za drugim, biće dovoljno da tu sekvencu jednom snimite kao makro-komandu i da je, kada zatreba, aktivirate pritiskom na samo jedan taster. Sjajno, zar ne?!

Pored podešavanja osvetljenja i definisanja makro-komandi, prateći softver nudi i mogućnost da se svakom tasteru dodeli neka druga funkcija. Tako, na primer, možete lako napraviti sopstveni slovni raspored ili podesiti da se pritiskom na taster F12 pokreće Google Chrome program.

Kada je reč o “F” (funkciojskim) tasterima, većina njih ima fabrički definisane sekundarne funkcije, koje se aktiviraju ukoliko određeni “F” taster stisnete zajedno sa “Fn” tasterom. Sve sekundarne funkcije je moguće zameniti, pa pretpostavljamo da je to razlog zbog čega proizvođač, na samim “F” tasterima, nije obeležio i njihove sekundarne funkcije. Iako je reč o sitnici, moramo da uputimo zamerku kompaniji TRUST.

Ukoliko ste već korisnik TRUST CADA tastature, a još uvek niste instalirali prateći softver, toplo vam preporučujemo da to uradite. Preuzmite prateći softver za TRUST CADA tastaturu.

Na slikama koje slede možete videti izgled pratećeg softvera za TRUST CADA tastaturu. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

 

UTISCI I PAR REČI ZA KRAJ

Prošlo je više od mesec dana od kako smo TRUST GXT 890 CADA RGB mehaničku tastaturu stavili na sto i počeli da je koristimo. S obzirom na to da je nasledila više nego dvostruko skuplju ASUS ROG Claymore tastaturu, pred CADA-om nije bio nimalo lak zadatak – da zadovolji razmažene prste autora ovog teksta i odgovori na visoka očekivanja. Međutim, već posle nekoliko sati korišćenja, TRUST CADA tastatura je pokazala da nema čega da se postidi. Za cenu od oko 100 evra dobijate zaista pristojnu tastaturu sa mnoštvom opcija, koja će nadživeti veliki broj jeftinijih membranskih tastatura. Pored velike izdržljivosti, koja je plod kvalitetne izrade i upotrebe mehaničkih tastera, TRUST CADA poseduje i sve tehničke karakteristike koje je svrstavaju u red pravih gejmerskih tastatura – kao što su N-Key Rollover tehnolgoija, Polling Rate od 1.000 Hz i podesive makro-komande.

Ukoliko razmišljate o kupovini mehaničke tastature, a pritom ne želite da svoj kućni budžet umanjite za 200 i više evropskih novčanica, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za TRUST CADA RGB mehaničku gejming tastaturu. Jednostvano, ovaj proizvod briljira u svojoj cenovnoj klasi i nema mu se šta zameriti. TRUST GXT 890 CADA RGB mehanička gejmerska tastatura se može kupiti u kompaniji Gigatron.

Više informacija o TRUST GXT 890 CADA RGB mehaničkoj gejming tastaturi možete dobiti na zvaničnom sajtu kompanije TRUST.

 

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

Test TRUST GXT 890 CADA RGB gejmerske tastature je realizovan ljubaznošću kompanije Comtrade Distribution.

Komentari:

  1. Pametno

    Ovo je jedan tako fantastican proizvod , svaka cast na sadrzaju planiram uzeti ovu tastaturu cim pre

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak