Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 23. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

5 komentara

Trajanje baterije na Androidu – pregurajte dan bez punjača

Trajanje baterije na Androidu – pregurajte dan bez punjača

Trajanje baterije na Androidu, takozvana autonomija, je nešto što muči većinu korisnika modernih mobilnih telefona i tablet računara. Veliki broj uređaja sa Android operativnim sistemom zahteva da bateriju punite čak i dva puta u toku dana. Uzroci ovog problema su mnogobrojni, ali se njima nećemo baviti, već ćemo Vam predstaviti odličnu aplikaciju koja Vam može pomoći da produžite trajanje baterije na Androidu i do 30%.

Pre svega ćemo naglasiti da postoji puno aplikacija koje obećavaju duže trajanje baterije, to jest bolju autonomiju. Međutim, mnoge od njih su jednostavno beskorisne. Naime, autori ovih aplikacija dobro znaju da je trajanje baterije nešto što muči zaista veliki broj korisnika, pa u njima vide samo dobru priliku za zaradu. Konkretno, veći broj ljudi će biti zainteresovan za aplikaciju koja poboljšava trajanje baterije, nego za aplikaciju koja prikazuje novosti sa svetske berze. Samim tim, aplikacije koje obećavaju duže trajanje baterije su idealno mesto za prikazivanje raznih reklama koje autoru aplikacije donose novac, a Vama samo bespotrebno zauzimaju dragocenu memoriju u uređaju. Neke od njih ne prikazuju reklame, ali autoru donose novac na taj način što ih morate kupiti jer se ne mogu besplatno instalirati. U svakom slučaju, samo mali broj aplikacija ove vrste zaista donosi poboljšanje kada je u pitanju trajanje baterije na Androidu. Situacija nije drugačija i kada su u pitanju “magične” aplikacije koje “ubrzavaju” rad Vašeg mobilnog telefona ili tablet računara.

Zbog svega navedenog, rešili smo da isprobamo veliki broj aplikacija koje obećavaju bolju autonomiju. Tako smo došli do aplikacje po imenu Deep Sleep Battery Saver. Ova aplikacija se može preuzeti sa Google Play Store-a, a postoji u dve verzije – besplatnoj i takozvanoj Pro verziji. Za većinu korisnika će besplatna verzija biti više nego dovoljna. Besplatna verzija ima nešto manji broj opcija i prikazuje reklame u dnu ekrana, ali to ne narušava njenu funkcionalnost. Pre nego što instalirate Deep Sleep Battery Saver aplikaciju, objasnićemo Vam kako ona radi, a Vi procenite da li je to ono što je Vama potrebno.

divider

divider

MOBILNI TELEFONI I TABLET RAČUNARI NIKADA NE SPAVAJU

Čak i kada ne koristite Vaš mobilni telefon ili tablet računar, on tiho obavlja određene operacije kao što su periodično proveravanje pristiglih email-ova, proveravanje pristiglih poruka na Facebook-u, osvežavanje informacija o vremenskoj prognozi i slično. Drugim rečima, mobilni telefoni i tablet računari nikada ne spavaju, čak i onda kada se nalaze na dnu Vašeg džepa ili torbe. Pritom, ne treba zaboraviti ni na stalno aktivnu vezu sa internetom koja crpi najviše energije iz baterije ovih uređaja.

Deep Sleep Battery Saver aplikacija štedi bateriju mobilnog telefona ili tablet računara onda kada se Vaš uređaj nalazi u džepu ili torbi, odnosno onda kada je ekran Vašeg uređaja isključen. Naime, čim isključite ekran Vašeg uređaja, ova aplikacija će automatski prekinuti 3G (mobilnu) vezu sa internetom, isključiti Wi-Fi i onemogućiti drugim aplikacijama da periodično obavljaju svoje redovne aktivnosti koje utiču na trajanje baterije. Praktično, Vaš telefon će ostati sposoban samo za prijem poziva i SMS poruka. Sve što je Deep Sleep Battery Saver aplikacija isključila će biti ponovo uključeno čim aktivirate ekran. Drugim rečima, novi email-ovi, poruke sa Viber-a i ostalo će Vam stići tek kada aktivirate ekran Vašeg mobilnog telefona ili tablet računara. Ovo bi moglo da bude nezgodno ukoliko dugo vremena na uključujete ekran, pa su autori Deep Sleep Battery Saver aplikacije smislili rešenje i za ovaj problem. Konkretno, Deep Sleep Battery Saver može periodično automatski da aktivira internet konekciju i omogući drugim aplikacijama da obave svoje redovne aktivnosti, čak i ako je ekran Vašeg uređaja u tom trenutku isključen.

Deep Sleep Battery Saver poseduje šest unapred definisanih profila. Svaki profil zapravo predstavlja drugačiji vremenski interval nakon kojeg će aplikacija automatski aktivirati vezu sa internetom i dopustiti drugim aplikacijama da obave svoje redovne aktivnosti kao što su preuzimanje novih email-ova, preuzimanje poruka sa Viber-a, WhatsApp-a, Facebook-a i slično. Mi smatramo da je profil po imenu Balanced najbolji izbor jer je podešen tako da na svakih sat vremena “budi” Vaš uređaj i omogući mu da obavi pomenute operacije. Kada kažemo “budi”, ne mislimo da će Deep Sleep Battery Saver automatski da uključi ekran Vašeg uređaja, već samo da će automatski aktivirati sve ono što je deaktivirano. Nakon obavljenog posla, takozvane sinhronizacije, sve će se ponovo automatski deaktivirati i aplikacija će nastaviti da štedi energiju u bateriji. U teoriji, ako Vam neko pošalje poruku preko Viber-a, ona će Vam stići sa maksimalno sat vremena zakašnjenja. U praksi je to vreme znatno kraće jer ćete u međuvremenu sigurno ručno aktivirati ekran da biste proverili koliko ima sati, pročitali ili poslali SMS poruku, a uključivanjem ekrana će se aktivirati i internet konekcija, kao i sve ono što je Deep Sleep Battery Saver aplikacija po svom nahođenju deaktivirala. Dakle, Deep Sleep Battery Saver aplikacija neće čekati čitavih sat vremena da bi obavila sinhronizaciju ukoliko korisnik pre isteka tog vremena uključi ekran. Na slici ispod je prikazan početni ekran Deep Sleep Battery Saver aplikacije koji Vam nudi izbor između šest unapred definisanih režima rada.

trajanje-baterije-na-androidu-pregurajte-dan-bez-punjaca-02

Ukoliko ipak želite da određene aplikacije imaju prioritet, to jest da Deep Sleep Battery Saver na njih nema uticaj, možete ih dodati u specijalnu listu. Ukoliko u ovu listu ubacite na primer Viber, onda će Deep Sleep Battery Saver dozvoliti da Viber ima stalnu vezu sa internetom, ali će to rezultovati i manjom uštedom baterije.

Podešavanje Deep Sleep Battery Saver aplikacije je zaista jednostavno. Štaviše, da biste je uspešno koristili potrebno je samo da je nakon instalacije jednom otvorite i sa osnovnog ekrana aplikacije izaberete željeni profil, to jest režim rada. Mi predlažemo profil pod imenom Balanced.

Na većini mobilnih telefona i tablet računara ova aplikacija funkcioniše besprekorno i omogućuje do 30% duže trajanje baterije. Ipak, sa nekim uređajima nije potpuno usaglašena, pa neće služiti svojoj svrsi. Konkretno, Deep Sleep Battery Saver aplikacija ne funkcioniše na mobilnim telefonima marke Sony, dok na ostalim uređajima funkcioniše perfektno.

Ukoliko se ne snalazite najbolje na Google Play Store-u, obezbedili smo i sliku koja će Vam pomoći da lakše pronađete Deep Sleep Battery Saver aplikaciju, a oni napredniji mogu da iskoriste i direktan link koji se nalazi ispod slike.

trajanje-baterije-na-androidu-pregurajte-dan-bez-punjaca-03

Google Play Store link: Deep Sleep Battery Saver

divider

Zahvaljujemo se na saradnji redakciji magazina “Digital!”, uz čiju pomoć je realizovan ovaj članak.

divider

Komentari:

 1. Djole

  Odlična aplikacija!Za nas koji smo po tri puta dnevno punili telefon.Evo danas je 26.05,javljam se kada se baterija sama isprazni.Pozdrav i hvala!

  • Bojan Milojković

   Đole,

   aplikacija se u našem slučaju pokazala jako dobro. Nažalost, Google je u Lollipop Android-u promenio dosta toga, pa Deep Sleep Battery Saver aplikacija više nije upotrebljiva ukoliko telefon nije root-ovan.

   Kao što je i navedeno u tekstu, Deep Sleep Battery Saver aplikacija isključuje internet konekciju kada je ekran telefona isključen, ali je u poslednjoj verziji Android-a Google onemogućio nezavisnim aplikacijama da upravljaju 3G/4G internet konekcijom. Ovo se rešava takozvanim root-ovanjem (rutovanjem), ali se time gubi i garancija na telefon. Napomenućemo da i nestručno root-ovanje može dovesti do trajnog oštećenja telefona.

 2. Muhamed

  Jako dobro radi zaista dobro hvala….

 3. Marko

  Vrhunska aplikacija!!!! I sto je najbitnije zaista radi i stedi bateriju…. Svaka cast!!!

  • Bojan Milojković

   Marko, hvala Vam na komentaru. Ostanite uz naš sajt jer ćemo uskoro nekog od posetioca nagraditi interesantnim poklonom.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak