Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. jun 2024.

Scroll to top

Na vrh

4 komentara

Windows 10 iz ugla korisnika – sve što treba da znate

Windows 10 iz ugla korisnika – sve što treba da znate

Sudeći po statističkim podacima kompanije “Net Applications” iz jula 2015. godine, čak 61% korisnika računara na svojim uređajima ima instaliran Windows 7 operativni sistem. Drugim rečima, Windows 7 je najprisutniji operativni sistem na planeti. I pored činjenice da je kompanija Microsoft još 2012. godine objavila Windows 8, a kasnije i Windows 8.1 operativni sistem, Windows 7 je ostao neprikosnoveni vladar u svetu operativnih sistema. I pored velikih napora kompanije Microsoft, Windows 8 nije najbolje prihvaćen od strane korisnika, što je kompaniju primoralo da angažuje sve raspoložive resurse i kreira novi operativni sistem koji će biti dostojan naslednik legendarnog Windows-a 7. Tako je 29.07.2015. na svetlost dana izašao Windows 10.

windows-10-iz-ugla-korisnika-02

Tržišni udeo operativnih sistema – jul 2015, izvor: Net Applications

divider

divider

KREIRAN U SARADNJI SA KORISNICIMA

U želji da Windows 10 ne doživi sudbinu Windows-a 8, kompanija Microsoft je donela odluku da u razvoj novog operativnog sistema uključi i krajnje korisnike. Svi zainteresovani su mogli da preuzmu test verziju novog operativnog sistema sa sajta kompanije Microsoft i da kasnije pošalju povratne informacije o svom iskustvu i željama. Microsoft je pažljivo slušao želje korisnika i vredno radio na njihovom ispunjenju, tako da je Windows 10 okarakterisan kao vrlo dobar operativni sistem i pre nego što je zvanično objavljen. Dakle, pred nama je operativni sistem skrojen po meri njegovih korisnika i moramo priznati da je u potpunosti ispunio visoka očekivanja javnosti.

divider

NOVI START MENI

Oni koji su imali prilike da se sretnu sa Windows-om 8 nisu sa oduševljenjem prihvatili činjenicu da je Microsoft iz ovog operativnog sistema potpuno izbacio poznati Start meni i zamenio ga takozvanim Start ekranom na kojem je prikazano mnoštvo pločica (na engleskom: tiles) umesto klasičnih ikonica. Istina, Start meni koji znamo iz Windows-a 7 i nije najbolje rešenje za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir (touch screen), pa je Microsoft nešto morao da preduzme kako bi kod Windows-a 8 obezbedio zadovoljavajući nivo udobnosti ukoliko korisnik uređajem upravlja dodirom. Međutim, najvećem broju korisnika se Microsoft-ova ideja sa Start ekranom nije dopala, zbog čega Windows 8 na tržištu nije napravio ni približno dobar uspeh kao njegov prethodnik. Ipak, Start ekran u odnosu na stari Start meni ima i brojne prednosti koje su se korisnicima dopale. Vođen više nego velikim iskustvom, ali i željama korisnika, Microsoft je rešio da Windows 10 opremi sasvim novim Start menijem koji predstavlja spoj svih vrlina Start menija iz Windows-a 7 i Start ekrana iz Windows-a 8. Na slici koja sledi možete videti kako novi Start meni izgleda na ekranu računara.

windows-10-iz-ugla-korisnika-04

divider

Novi Start meni se sastoji od dve celine, to jest od njegove leve i desne strane. Leva strana sadrži listu najčešće korišćenih programa, prečice do svih instaliranih programa, prečicu do opcija za podešavanje rada računara, kao i prečicu za isključivanje i ponovno pokretanje (restart) računara. Desna strana prikazuje takozvane pločice (na engleskom: tiles), upravo one koje znamo sa Windows-a 8. Za razliku od klasičnih ikonica, koje su samo “mrtve” sličice, pločice su “žive”. Drugim rečima, pločice nisu statične sličice, već na sebi prikazuju relevantne informacije iz programa kojeg reprezentuju. Na primer, više nema potrebe da pokrećete program za vremensku prognozu samo da biste videli koliko stepeni ima napolju, već će Vam ta informacija uvek stajati na njegovoj pločici i na svakih par sati će se ažurirati. Isto tako, više nećete morati da pokrećete program za čitanje email-ova samo da biste proverili da li Vam je u međuvremenu stigla nova pošta, već ćete na pločici koja pripada programu za čitanje elektronske pošte moći da vidite tačan broj nepročitanih email-ova.

Obe strane novog Start menija (leva i desna) se mogu dodatno prilagoditi željama i potrebama korisnika, a na raspolaganju Vam je zaista puno opcija. Pločicama možete menjati raspored i veličinu, možete ih uklanjati ili dodavati po želji, možete im menjati boju… Drugačije rečeno, kompletan Start meni se može transformisati na bezbroj načina, a možete mu promeniti i gabarite. Mi smo, za potrebe ovog teksta, malo “našminkali” naš Start meni, a rezultate možete videti na slikama ispod. Štaviše, kompletan operativni sistem se kozmetički i funkcionalno može prilagoditi svačijim željama i potrebama, pa verujemo da više neće biti onih koji će moći da pronađu opravdani razlog za izbegavanje Windows-a 10.

windows-10-iz-ugla-korisnika-05

windows-10-iz-ugla-korisnika-06

divider

divider

NOVI PROGRAM ZA PREGLED INTERNET STRANICA

Program po imenu Internet Explorer, koji je zadužen za prikazivanje sadržaja internet stranica, je sastavni deo svih dosadašnjih verzija Windows operativnog sistema. Sa novim verzijama Windows-a su dolazile i nove verzije Internet Explorer-a, ali ovaj program nikada nije preboleo “dečje bolesti” zbog kojih su ga korisnici zaobilazili u najširem luku. U poređenju sa drugim programima za pregled internet stranica, kao što su Mozilla Firefox ili Google Chrome, nesrećni Internet Explorer je delovao zastarelo i tromo, a često i nije bio na visini svog zadatka.

Sa objavom Windows 10 operativnog sistema, kompanija Microsoft je rešila da stavi tačku na ružnu prošlost svog jedinog programa za pregled internet stranica. Naime, Windows 10 dolazi sa potpuno novim programom za prikazivanje sadržaja internet stranica, a ime mu je Microsoft Edge. Eminentni stručnjaci iz oblasti interneta su Microsfot Edge podvrgli detaljnom testiranju, a njihova iskustva i ostvareni rezultati su generalno pozitivni. Tehnički, ali i estetski gledano, Microsoft Edge je vrlo dobar proizvod sa velikim potencijalom. Program nije krcat opcijama, ali su sve prisutne opcije dobro organizovane i logično raspoređene. Mesta za dodatna poboljšanja i dalje ima, pa očekujemo da će nove verzije Microsoft Edge programa često izlaziti. Naravno, i dalje možete koristiti Mozilla Firefox, Google Chrome ili neki drugi program za pregled internet stranica ukoliko Microsoft Edge ne ispunjava Vaša očekivanja. Ono što nedostaje Edge-u i što bismo voleli da vidimo već u prvoj sledećoj verziji ovog programa je podrška za takozvane ekstenzije. Ekstenzije su mali programski dodaci kojima se proširuju mogućnosti programa za koji su vezane. Mozilla Firefox i Google Chrome odavno podržavaju ekstenzije, a mnogobrojni programeri su se potrudili da korisnicima ovih programa na raspolaganju bude zaista veliki broj ekstenzija (dodataka). Jedna od najpopularnijih ekstenzija za pomenute programe nosi naziv “Adblock Plus” i služi za blokiranje dosadnih reklama koje vrebaju na svakom ćošku interneta. U bliskoj budućnosti bi i Microsoft Edge trebalo da dobije podršku za ekstenzije, a do tada pogledajte kako Microsoft Edge izgleda na ekranu računara.

windows-10-iz-ugla-korisnika-07

windows-10-iz-ugla-korisnika-08divider

Microsoft Edge je opremljen i takozvanim režimom za čitanje (na engleskom: Reading Mode). Kada aktivirate režim za čitanje, program će automatski ukloniti sve nepotrebne grafičke elemente sa internet stranice koju tog trenutka vidite na ekranu i zadržaće samo slike koje pripadaju tekstu koji čitate. Blještava bela pozadina će biti zamenjena pozadinom nalik na papir na kojem se štampaju dnevne novine, što će primetno smanjiti količinu svetlosti koju proizvodi bela boja i koja šteti vidu. Takođe, slova će biti blago uvećana zarad lakšeg čitanja. Na slikama koje slede možete videti kako jedan od tekstova sa ovog sajta izgleda pre i posle aktiviranja režima za čitanje.

windows-10-iz-ugla-korisnika-09

windows-10-iz-ugla-korisnika-10

divider

divider

POBOLJŠANA MULTIMEDIJA

Pored kozmetičkih i ergonomskih izmena, koje su vizuelno updaljive, postoji i veliki broj izmena i novina koje nisu vidljive okom korisnika, a odnose se na sam “mehanizam” koji se nalazi “ispod haube” Windows-a 10. Tu je i nova generacija DirectX tehnologije, tačnije DirectX 12. Ova tehnologija je zadužena za vizualne i multimedijalne zadatake koje računar obavlja. DirectX je dobro poznat ljubiteljima video igara jer se mnoge video igre oslanjaju upravo na ovu tehnologiju. S obzirom na to da je sa Windows-om 10 stigla i nova generacija DirectX mehanizma, očekujemo da video igre u bliskoj budućnosti budu još uverljivije i kvalitetnije, a programi za rad sa multimedijalnim materijalom još napredniji.

divider

UTISCI U SVAKODNEVNOM RADU

Do sada smo naveli samo mali broj poboljšanja koja stižu sa Windows-om 10. Dakle, ima ih još mnogo, ali pisanje o njima nema previše smisla jer ovaj tekst nije namenjen inženjerima informatike, već sasvim običnim korisnicima računara. Sve u svemu, Windows 10 je na nas ostavio više nego dobar utisak. Sve funkcioniše kako treba, a sistem je prilično stabilan i brz. Čak je i prvi kontakt sa Windows-om 10 bio veoma prijatan jer smo imali utisak da se nalazimo u dobro poznatom okruženju. Dakle, nismo ništa morali da učimo iznova, pa je snalaženje u novom operativnom sistemu od početka bilo lako.

Korisnici starijih verzija Windows operativnog sistema su imali mogućnost izbora kada je u pitanju automatsko ažuriranje i ispravljanje grešaka operativnog sistema preko interneta, pa su ovu opciju neki koristili, a neki ne. Međutim, kod Windows-a 10 ne postoji mogućnost da se automatsko ažuriranje i ispravljanje grešaka operativnog sistema isključi. To znači da će Windows 10 automatski preuzimati “zakrpe” i razna poboljšanja dok je računar povezan na internet. Na ovaj način se povećava otpornost operativnog sistema na računarske viruse i obezbeđuje viši nivo zaštite korisnikovih podataka jer će potencijalne “rupe” u operativnom sistemu, koje bi hakeri mogli da zloupotrebe, biti na vreme “zakrpljene”.

divider

DA LI VAŠ RAČUNAR PODRŽAVA WINDOWS 10?

Pre nego što se upustite u proces nabavke i instalacije novog operativnog sistema, proverite da li Vaš računar ispunjava sve tehničke uslove za ispravno funkcionisanje Windows-a 10. Generalno, ukoliko na Vašem računaru već koristitie Windows 7 ili noviji operativni sistem i ukoliko on glatko funkcioniše, ne bi trebalo da bude ikakvih prepreka za prelazak na Windows 10. Pre instalacije je potrebno da posetite WEB sajt proizvođača Vašeg računara ili njegovih komponenti i preuzmete odgovarajuće drajvere za Windows 10 namenjene Vašem uređaju. Vodeći svetski proizvođači računara i opreme, kao što je kompanija ASUS, već nude odgovarajuće drajvere za Windows 10 operativni sistem za mnoge svoje proizvode.

divider

BESPLATNO DO WINDOWS-a 10

Prelazak sa stare na novu verziju Windows operativnog sistema do sada nije bio besplatan. Primera radi, vlasnici legalnih kopija Windows-a 7 su morali da plate oko 50 dolara kako bi svoj operativni sistem nadogradili na Windows 8. Srećom po korisnike, ovakvoj politici kompanije Microsoft je došao kraj, pa je vlasnicima legalnih kopija Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 operativnih sistema omogućena potpuno besplatna nadogradnja na Windows 10. Ipak, nadogradnja neće biti besplatna za sve korisnike, već samo za one koji se za nadogradnju odluče u prvih godinu dana od trenutka izlaska Windows-a 10 na tržište, to jest do 29.07.2016. Oni koji se za nadogradnju budu odlučili posle navedenog datuma će ipak morati da izdvoje određenu sumu novca. S obzirom na to da je Windows 10 već dobio veoma pozitivne kritike, smatramo da nema razloga za čekanje. Ukoliko ste vlasnik legalne kopije Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 operativnog sistema, nemojte propustiti priliku za besplatnu nadogradnju. Da ne bude zabune – oni koji ne vrše nadogradnju postojećeg operativnog sistema, već planiraju da Windows 10 instaliraju na nov računar (koji je kupljen bez operativnog sistema), platiće punu cenu novog operativnog sistema.

windows-10-iz-ugla-korisnika-03

divider

divider

Windows 10 se, samo dvanaest dana nakon debitovanja na tržištu, već nalazi instaliran na preko 25 miliona uređaja. Drugim rečima, Windows 10 je naišao na jako dobar odziv kod svoje publike. Čestitamo kompaniji Microsoft na dobrom proizvodu, a mi odosmo da nastavimo druženje sa novim Windows-om. Ispod Vas čeka još nekoliko slika Windows 10 okruženja (kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini).

Sve dodatne informacije o Windows 10 operativnom sistemu, kao i ceni i načinu licenciranja, možete dobiti na zvaničnom sajtu kompanije Microsoft.

windows-10-iz-ugla-korisnika-11 windows-10-iz-ugla-korisnika-12 windows-10-iz-ugla-korisnika-13 windows-10-iz-ugla-korisnika-14 windows-10-iz-ugla-korisnika-15 windows-10-iz-ugla-korisnika-16

divider

 

Komentari:

 1. dule

  interesuje me kako da instaliram windiws 10,imam originalan cd koji sam dobio uz kuciste koje sam kupio novo,kada sam prikljucio kuciste mislio sam da imam instaliran bilo kakav program,medjutim nista…molio bi vas za odgovor

  • Bojan Milojković

   Poštovani Dule,

   Iz Vašeg pitanja vidim da nemate dovoljno iskustva pa je moj iskreni savet da instalaciju operativnog sistema ipak prepustite nekom iskusnijem. Sama procedura instalacije operativnog sistema nije komplikovana i može se relativno brzo i lako naučiti, ali nakon operativnog sistema će biti potrebno da instalirate drajvere za sve komponente koje se nalaze u Vašem računaru, a nakon drajvera i programe koje ćete koristiti za rad. Upravo kod drajvera i programa nedostatak iskustva može da dovede do kasnijih problema u radu računara. Naime, važan je redosled kojim ćete da instalirate drajvere i programe, a da bih napisanje i čitanje toliko detaljnog uputstvo bilo bi potrebno jako mnogo vremena.

 2. Vladan

  Intersuje me da li posle instalacije windowsa 10 ostaju moja dokumenta (slike, word, igre i ostali programi i aplikacije)?

  • Bojan Milojković

   Vladane,

   ukoliko vršite nadogradnju (upgrade) sa tekućeg operativnog sistema, nećete izgubiti lične fajlove (muziku, slike, filmove, dokumenta…). Međutim, može se dogoditi da ostanete bez nekog od programa koje imate instalirane na tekućem operativnom sistemu. Ovo se događa samo u slučaju kada Windows 10 prepozna neki program sa kojim nije kompatibilan, pa će takav program automatski biti uklonjen.

   Ako se odlučite za čistu instalaciju, što podrazumeva kompletno brisanje tekućeg operativnog sistema i instaliranje novog operativnog sistema “od nule”, izgubićete sve što se nalazi na sistemskoj particiji Vašeg hard diska.

   Mali savet:
   Prilikom nadogradnje sa Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 operativnog sistema na Windows 10, serijski broj kojim je aktiviran Vaš tekući operativni sistem će automatski biti konvertovan u serijski broj koji odgovara Windows-u 10. Inače, ovu konverziju obavljaju Microsoft-ovi serveri prilikom procesa nadogradnje i aktivacije Windows-a 10. Čistu instalaciju Windows-a 10 možete obaviti tek nakon što konverzija Vašeg serijskog broja bude jednom uredno obavljena, jer prilikom konverzije na Microsoft-ovim serverima ostaju jedinstveni podaci o Vašem računaru koji Vam kasnije omogućuju ponovnu aktivaciju Windows-a 10. Drugim rečima, do besplatne licence za Windows 10 se dolazi isključivo nadogradnjom postojećeg sistema, a nakon nadogradnje možete obaviti i čistu instalaciju kada god poželite, i to neograničeni broj puta.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak