Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 23. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

4 komentara

Kako da sačuvate privatnost na internetu: Surfujte internetom, a da niko ne sazna šta ste radili

Kako da sačuvate privatnost na internetu: Surfujte internetom, a da niko ne sazna šta ste radili

Da li znate da Vaš računar, tačnije program koji koristite za surfovanje internetom, prati i pamti sve što radite i vidite na internetu? I dalje ne verujete? Vreme je da se uverite u tvrdnju iz prethodne rečenice i učinite sebi veliku uslugu tako što ćete naučiti kako da sačuvate privatnost na internetu, to jest kako da surfujete internetom, a da niko ne sazna šta ste radili i videli. Uz pomoć ovog teksta ćete naučiti kako da aktivirate i koristite takozvani privatni režim surfovanja (na engleskom: Private Mode Browsing).

Odmah ćemo napomenuti da se ovaj članak ne odnosi samo na korisnike desktop i laptop računara, već i na korisnike tablet računara i mobilnih telefona.

divider

ŠTA SVE RAČUNAR PAMTI I ZAŠTO TO RADI?

Kada neku internet stranicu (sajt) posetite prvi put, sadržaj te stranice se sa interneta kopira (stručno: kešira) u Vaš računar i tu ostaje određeno vreme. Ukoliko nakon izvesnog vremena ponovo posetite istu internet stranicu, Vaš računar neće morati iznova da preuzima kompletan njen sadržaj sa interneta, jer ga već ima u sebi, tačnije na svom hard disku. Na ovaj način će vreme koje je potrebno za ponovno učitavanje izvesne stranice biti primetno kraće nego kada ste je prvi put posetili. Od ovoga će veliku korist imati i svi oni koji račun za internet plaćaju prema količini prenetih podataka, to jest prema ostvarenom internet saobraćaju. U ovu grupu korisnika spadaju i oni koji za pristup internetu koriste usluge nekog od lokalnih operatora mobilne telefonije (Telenor, MTS ili VIP) – takozvani mobilni internet. Primera radi, ako se na nekoj internet stranici nalazi slika veličine 1MB (jedan megabajt), za njeno prvo prikazivanje na ekranu Vašeg računara ćete morati da ostvarite 1MB (jedan megabajt) internet saobraćaja. Međutim, ako posle izvesnog vremena ponovo budete želeli da pogledate istu internet stranicu, Vaš računar neće morati ponovo da preuzima pomenutu sliku sa interneta jer je već ima na svom hard disku. Samim tim neće biti ni dodatnog internet saobraćaj i nećete morati da potrošite još jedan dragoceni megabajt.

Vaš računar pamti i intenret adrese svih sajtova koje ste posećivali i sve to beleži u takozvanoj “istoriji surfovanja” (na engleskom: browsing history), a vrlo često pamti i Vaša korisnička imena i lozinke koje koristite za pristup pojedinim sajtovima. Sve ovo je izmišljeno sa ciljem da nam rad na računaru učini prijatnijim i lakšim. Da stvari ne funkcionišu na ovaj način, bilo bi gotovo nemoguće da se nakon izvesnog vremena ponovo vratite na sajt koji ste posetili pre npr. nedelju dana, a u međuvremenu ste mu zaboravili internet adresu. Ni učestalo unošenje korisničkih imena i lozinki nije nimalo zabavno, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ćete ovo raditi i po nekoliko puta na dan.

Kraće rečeno, automatsko prikupljanje materijala koje računar obavlja dok njegov korisnik surfuje internetom ima za cilj da skrati vreme učitavanja internet stranica, smanji troškove i omogući lako pronalaženje stranica koje je korisnik ranije posetio. Međutim, to ima i svoju mračnu stranu…

Iako postoji mogućnost brisanja svega što u Vašem računaru ostaje za vreme surfovanja internetom, mnogi je ne koriste. Zbog ove činjenice, često se dešava da neko drugo lice (poslodavac, neko od ukućana, Vaš partner ili bilo ko drugi) za vreme Vašeg odsustva zaviri u Vaš računar i tako dođe do svega što je uređaj prikupio dok ste zadovoljno surfovali internetom, a o neprijatnim posledicama je suvišno govoriti. Logično, rizik postaje znatno veći ako koristite tuđ računar.

Brisanje istorije surfovanja jeste zgodno rešenje da zaštitite Vašu privatnost, ali postoji i bolje rešenje – takozvani privatni režim surfovanja, poznat i kao inkognito režim surfovanja. Dok je privatni režim surfovanja aktivan, računar neće upamtiti nijednu internet stranicu koju ste posetili, niti će upamtiti bilo koji deo njenog sadržaja. Za vreme korišćenja privatnog režima surfovanja, računar neće upamtiti ni Vaša korisnička imena i lozinke uz pomoć kojih se prijavljujete na određene WEB sajtove. U nastavku teksta ćete naučiti kako da aktivirate privatni režim surfovanja u programu koji upotrebljavate za surfovanje internetom. Ovaj režim je potrebno da aktivirate svaki put kada ne želite da računar zapamti ono što radite i gledate na internetu.

Na slici koja sledi možete videti kako izgleda takozvana istorija surfovanja. Kao što možete da vidite, naš računar, tojest Mozilla Firefox program koji koristimo za surfovanje internetom je uredno zabeležio svaki sajt koji smo posetili, pa čak i ono što smo tražili na Google-u.

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-02

divider

KAKO SE U PROGRAMU ZA SURFOVANJE INTERNETOM UKLJUČUJE PRIVATNI REŽIM?

Gotovo svaki savremeni program koji se koristi za surfovanje internetom (takozvani Internet Browser) ima ugrađenu mogućnost za surfovanje u privatnom (inkognito) režimu. Način uključivanja privatnog režima se razlikuje u zavisnosti od toga koji program koristite za surfovanje internetom. Mi ćemo Vam pokazati kako da aktivirate privatni režim surfovanja u programima koji se najčešće koriste, a to su: Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome.

divider

INTERNET EXPLORER – kako da uključite “InPrivate Browsing” režim

Program Internet Explorer nije baš omiljen i cenjen među naprednim korisnicima interneta, ali s obzirom na to da dolazi kao sastavni deo Windows operativnog sistema, kao i to da ga koristi veliki broj ljudi, odlučili smo da počnemo upravo od ovog programa. Privatni režim surfovanja se u Internet Explorer-u zove InPrivate Browsing. Da biste ga aktivirali, prvo pokrenite program Internet Explorer, a zatim kliknite na “Settings” (ikonica u obliku zupčanika). Zatim izaberite opciju “Safety“, pa opciju “InPrivate Browsing“. Nakon ovoga, otvoriće se novi prozor Internet Explorer programa sa vidnom oznakom “InPrivate Browsing“. Sve je spremno i sada možete bezbedno da krstarite internetom i uživate u svojoj privatnosti. Po završetku, samo zatvorite Internet Explorer i ne brinite za istoriju surfovanja jer u njoj nije ostalo ništa. Sjajno! Ukoliko Vam ovo tekstualno uputstvo nije dovoljno jasno, pogledajte slike koje slede i verujemo da ćete sve lako razumeti. Za prikaz slike u punoj veličini biće potrebno da kliknete na nju, a brojevima je obeležen redosled operacija.

NAPOMENA: “InPrivate Browsing” režim u programu Internet Explorer možete aktivirati i putem prečice na tastaturi, to jest istovremenim pritiskanjem tastera CTRL, SHIFT i P (CTRL+SHIFT+P).

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-03

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-04

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-05

divider

MOZILLA FIREFOX – Kako da uključite “Private Window” režim

Mozilla Firefox je jedan od najpopularnijih Internet Browser-a, to jest programa za surfovanje internetom. Privatni režim surfovanja je prisutan u ovom programu još od njegovih najranijih verzija i zove se “Private Window“, a aktiviraćete ga tako što ćete nakon pokretanja Mozilla Firefox programa da kliknete na dugme “Menu” i zatim odaberete opciju “New Private Window“. Sledi i uputstvo u slikama. Brojevima je označen redosled operacija. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

NAPOMENA: “Private Window” režim u programu Mozilla Firefox možete aktivirati i putem prečice na tastaturi, to jest istovremenim pritiskanjem tastera CTRL, SHIFT i P (CTRL+SHIFT+P).

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-06

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-07

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-08

divider

GOOGLE CHROME – Kako da uključite “Incognito” režim

Google Chrome je još jedan od popularnih programa za surfoanje internetom i predstavlja čest izbor korisnika. Google Chrome raspolaže privatnim režimom surfovanja još od svoje prve verzije koja je objavljena 2008. godine. Privatni režim surfovanja se kod Chrome-a zove “Incognito Mode“, a aktivira se na sledeći način: pokrenite Google Chrome, kliknite na dugme “Menu” i zatim odaberite opciju “New incognito window“. Kao i u prethodnim primerima, sledi uputstvo u slikama, za slučaj da Vam prethodna rečenica nije bila od velike pomoći. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini. Brojevima je obeležen redosled operacija.

NAPOMENA: “Incognito” režim u programu Google Chrome možete aktivirati i putem prečice na tastaturi, to jest istovremenim pritiskanjem tastera CTRL, SHIFT i N (CTRL+SHIFT+N).

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-09

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-10

kako-da-sacuvate-privatnost-na-internetu-surfujte internetom-a-da-niko-ne-sazna-sta-ste-radili-11

divider

KOLIKO JE PRIVATNI REŽIM SURFOVANJA ZAISTA PRIVATAN?

Privatni režim surfovanja će Vam obezbediti visok nivo privatnosti, ali samo na lokalnom nivou. To znači da Vaš Internet Browser (program koji koristite za surfovanje internetom) neće zabeležiti Vaše aktivnosti na internetu dok je privatni režim surfovanja aktivan, ali će Vaš internet operator (firma koja Vam omogućuje pristup internetu) ipak imati uvid u to koje ste internet stranice posećivali. Na ovaj način se sprečava visokotehnološki kriminal. Ne brinite, Vaš internet operator neće nikome proslediti informacije o Vašim aktivnostima na internetu. Pravo na uvid u Vaše aktivnosti na internetu imaju isključivo nadležni državni organi, uz zvaničan nalog u slučaju sprovođenja istrage. Drugim rečima, svako ko posle Vas sedne za desktop računarlaptop računar, tablet računar ili mobilni telefon koji ste prethodno koristili, neće moći da sazna šta ste radili i gledali na internetu ukoliko ste za vreme surfovanja koristili takozvani privatni režim surfovanja.

Ukoliko Vam se ovaj tekst svideo i mislite da će koristiti i Vašim prijatlejima, iskoristite dugmad koja se nalaze ispod i podelite tekst na nekoj od društvenih mreža koje koristitie. Lajkujte našu Facebook stranicu kako biste uvek bili u toku sa novostima sa sajta TehnoPlaneta.rs ili se prijavite na naš newsletter.

divider

Komentari:

 1. Cim izadjemo na internet nema privatnosti nas posmatraju.

  • Bojan Milojković

   Isto je i čim izađete iz stana. Ne vidim razliku između kamera za video-nadzor koje se nalaze u prodavnicama i gradskim autobusima i IT kompanija koje prikupljaju podatke o nama (Google, Microsoft itd.). Šta više, daleko više poverenja imam u Google i Microsoft nego u zaposlene u svim tim prodavnicama.

 2. Ja uvek kazem, kada upalite racunar zaboravitena privatnost. Ovo su dobri saveti za rad u lokalu, ali pazite koje stranice otvarate. Ali ako covek nema lose misli, ne moze nista loshe i da mu se desi, samo bez navodjenja broja racuna i broja kreditne kartice

  • Bojan Milojković

   Poštovani,

   Zaista nema razloga za paranoju. Pre svega, ovaj tekst govori o tome kako da sačuvate privatnost od onih koji direktno ili indirektno imaju pristup Vašem računaru. Ukoliko brinete za opštu privatnost na internetu i tu nema previše mesta za strah. U načelu, da bi velike kompanije imale uvid u sve što svi mi svakodnevno radimo na internetu, te kompanije bi trebalo da imaju onoliko zaposlenih koliko ima i korisnika interneta. To je jedini način da neko detaljno prati svaki Vaš ili moj klik i stisnuti taster. Složićete se da je takav scenario krajnje nerealan.

   Kada je u pitanju plaćanje putem interneta, reći ću samo da sam za poslednjih par godina potrošio nekoliko hiljada evra plaćajući mesečne računae i kupujući preko interneta. Naravno, nikada mi se ništa loše nije dogodilo. Sve je stvar iskustva korisnika! Kada je neko neiskusan i neuk, njega i u super-marketu mogu da prevare, u autobusu odžepare ili slično. Isto tako je i na internetu. Internet je stvaran svet, jer na drugom kraju “žice” takođe stoji čovek ili softver kojeg je napravio čovek. Dakle, nema tu ničega vanzemaljskog, već samo različitih ljudskih karaktera i dosetki. Stavom kao što je Vaš, kao i njegovim javnim iznošenjem, samo se unosi dodatan strah među korisnike računara i interneta – sasvim bespotrebno. Napredak društva se odleda i u prihvatanju novih tehnologija, kao i u umeću u njihovom korišćenju. Mislim da je krajnje vreme da se smanje bespotrebne gužve u bankama i poštama. Primera radi, zamislite koliko bi šalterski službenici “prodisali” (a i mi sa njima) kada bi penzioneri svoje penzije podizali na bankomatu. Šta više, ne moraju ni da podižu celu penziju jer gotovo svuda mogu robu i usluge da plate i karticom.

   Vama, a i drugima koji imaju strah od plaćanja preko interneta, savetujem da pročitate ovaj članak: https://www.tehnoplaneta.rs/internet-prevare-nemojte-da-se-upecate/ . Iako se tekst ne odnosi isključivo na plaćanje preko interneta, mnogo toga će Vam biti daleko jasnije. Inače, dali ste mi dobru ideju za novi tekst. 😉

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak