Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. jun 2024.

Scroll to top

Na vrh

4 komentara

NA TESTU: ASUS G551JK laptop računar

NA TESTU: ASUS G551JK laptop računar

Napraviti dobar laptop računar za igranje video igara za svakog proizvođača predstavlja izazov. Ali, napraviti dobar laptop računar za igranje video igara, koji pritom ne pripada kategoriji najskupljih, je i više od izazova – a mi smatramo da je kompanija ASUS sa modelom koji ćemo Vam ovom prilikom detaljno opisati uspela u tome.

Iako mnogi od vas već znaju da igranje video igara zahteva računar sa vrhunskim unutrašnjim komponentama, veliki broj ljudi video igre doživljava kao nešto naivno čemu će savršeno poslužiti i najjeftiniji računari. Zbog toga najpre želimo da objasnimo zbog čega video igre zahtevaju snažne računare. Naime, video igra nije nešto što se odvija po nekom unapred definisanom i ustaljenom protokolu, već sve što vidite na ekranu i čujete na zvučnicima nastaje u realnom vremenu, to jest baš u onom trenutku u kojem pritisnete odgovarajući taster na tastaturi ili kliknete mišem na odgovarajuće mesto na ekranu. Dakle, svaki pritisak tastera ili klik mišem, računar mora neverovatnom brzinom da pretvori u ono što ćete videti i čuti. Kada se svemu doda i činjenica da svi pokreti i detalji moraju da izgledaju što realnije (senke, vatra, dim, nebo, talasi…), nije teško doći do zaključka da igranje video igara zahteva neuporedivo više računarske snage nego obavljanje ozbiljnih kancelarijskih poslova.

Na testu nam se našao ASUS G551JK-CN012H – moćan laptop računar namenjen zaljubljenicima u video igre kojeg odlikuje odličan odnos između kvaliteta izrade, performansi i cene. Međutim, detaljnim testiranjem smo zaključili da će ASUS G551JK-CN012H zbog svojih atributa savršeno odgovarati i ljudima koji se bave dizajnom, crtanjem, CAD projektovanjem (AutoCAD, ArchiCAD…), 3D modelingom, obradom video materijala, obradom fotografija ili obradom zvuka. Drugim rečima, snaga sakrivena unutar ASUS G551JK laptop računara je sve što Vam je potrebno za kvalitetno obavljanje čak i najzahtevnijih poslova.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-02

divider

divider

NA PRVI POGLED I PRVI DODIR

Već na prvi pogled postaje jasno da ASUS G551JK-CN012H pripada kategoriji laptop računara namenjenim gejmerima (zaljubljenicima u video igre). Kućište (šasija) ovog modela je izrađeno od kvalitetnog aluminijuma obojenog mat-crnom bojom (dno je izrađeno od polikarbonata), a monotoniju jednobojnog aluminijuma razbijaju crveni detalji. Poleđina ekrana (poklopac) je izrađena od brušenog aluminijuma, a na njoj se, pored logotipa kompanije ASUS, nalazi i Republic of Gamers logotip koji svetli crvenom bojom dok je računar uključen.

Kako bi RAM memorija, hard disk i Wi-Fi kartica bili lakše dostupni korisniku (zbog eventualne nadogradnje), dno ovog računara je opremljeno poklopcem ispod kojeg se kriju pomenute komponente i koji se vrlo lako skida. Pomenuti poklopac, kao i ono što se nalazi ispod njega možete videti na slikama ispod.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-03

divider

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-04

divider

Napomenućemo da se u izradi kućišta za laptop računare aluminijum ne koristi u dekorativne svrhe, već ima za cilj da poboljša hlađenje unutrašnjih komponenti. Toplota je najveći neprijatelj elektronici, a aluminijum je izuzetno dobar termoprovodnik, pa ga proizvođači računara rado koriste kako bi toploti omogućili da što lakše napusti unutrašnjost uređaja.

ASUS G551JK je opremljen ekranom dijagonale 15,6 inča, što se može naslutiti i iz same oznake uređaja. O utiscima koje je ekran prilikom testiranja ostavio na nas će biti reči nešto kasnije.

Tastatura ovog računara se sastoji od alfanumeričkog i numeričkog dela, pa ni čest rad sa brojevima neće biti problem. Tasteri su pune veličine, a dubina im je prilično dobro odmerena, što tastaturu čini udobnom, čak i prilikom intenzivnijeg kucanja. Svi tasteri poseduju takozvano pozadinsko osvetljenje, a korisnik ima mogućnost isključivanja svetla, kao i mogućnost podešavanja jačine u tri nivoa. Svetlost je crvene boje kako bi gejmerski karakter ovog računara bio što upečatljiviji, a i da bi se zadržala uniformnost sa ostalim estetskim detaljima. Dodaćemo i to da tasteri W, A, S i D izgledaju nešto drugačije od ostalih. Ova četiri tastera se najviše koriste prilikom igranja video igara, pa ih je ASUS dodatno stilizovao tako što je njihove ivice obojio u crveno kako bi se korisnik za vreme igranja video igara lakše orijentisao. Možda ćete pomisliti da se radi o nebitnom detalju, ali ovaj detalj zapravo pokazuje da je proizvođač posvetio punu pažnju čak i najsitnijim detaljima ovog računara. Kada jednom probate tastaturu sa osvetljenim tasterima, brzo ćete zaboraviti na sve ostale tastature i uvek ćete težiti onima sa pozadinskim osvetljenjem. Ipak, tastatura ovog računara ima i svoje nedostatke, ali njih će primetiti samo najzahtevniji korisnici koji teže apsolutnoj perfekciji. Konkretno, nisu nam se dopale pozicije “POWER” tastera (taster za uključivanje i isključivanje računara) i kursorskih tastera (strelice: gore, dole, levo i desno). “POWER” taster se nalazi na mestu na kojem bi trebalo da se nalazi “END” taster, pa se može dogoditi da nehotice isključite računar ukoliko posegnete za “END” tasterom. Doduše, zaista mali broj korisnika koristi pomenuti “END” taster, pa pretpostavljamo da to i jeste razlog zbog kojeg se ASUS odlučio da “END” taster zameni “POWER” tasterom. Kada su pitanju kursorski tasteri, njihova pozicija korisniku može predstavljati mali problem, ali samo za vreme privikavanja, koje ne bi trebalo da traje duže od jednog do dva dana. Između ostalog, ne zaboravite da je dijagonala ekrana ovog računara 15,6 inča, što ga svrstava u red kompaktnih laptopova, pa je proizvođač bio primoran da napravi manji kompromis kada je ergonomija u pitanju. Sve u svemu, mane koje smo naveli ni na koji način nisu mogle da pokvare jako dobar utisak koji je tastatura ovog laptopa na nas ostavila. Vredi napomenuti da ASUS G551JK-CN012H laptop računar poseduje lokalizovanu tastatru, to jest tastatura sadrži slova Š, Đ, Č, Ć i Ž. Na slici ispod možete videti izgled tastature ugrađene u ASUS G551JK laptop računar.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-05

divider

Zaljubljenici u video igre neće obraćati previše pažnje na kvalitet touchpad-a, jer video igre najčešće zahtevaju upotrebu miša. Ipak, zbog korisnika koji će ovaj računar koristiti u neke druge svrhe, reći ćemo da je touchpad udoban, precizan i više nego dovoljno veliki. Izrađen je u takozvanom clickpad maniru, što znači da levi i desni taster nisu fizički odvojeni. Zapravo, kompletan touchpad se ponaša kao jedan veliki taster koji možete pritisnuti bilo gde na njegovoj površini. Donji desni ugao touchpad-a menja desni taster miša, dok će pritisak na bilo koji drugi deo zameniti levi taster miša. Ovakav touchpad, odnosno clickpad je lakši za korišćenje u odnosu na tradicionalne touchpad-ove kod kojih su levi i desni taster fizički odvojeni.

ASUS G551JK laptop računaru se nema šta zameriti ni kada je u pitanju opremljenost priključcima jer smo na bokovima ovog uređaja zatekli tri USB 3.0 priključka, jedan Mini DisplayPort, jedan HDMI v1.4, jedan Ethernet priključak brzine 1Gb/s i jedan kombinovani audio priključak za povezivanje slušalica sa mikrofonom ili dodatnih zvučnika.

Na desnoj bočnoj strani računara se nalazi Blu-ray Combo optički uređaj koji je sposoban da čita podatke sa svih vrsta optičkih diskova (CD, DVD i Blu-ray). Kada je reč o snimanju (“rezanju”) diskova , uz pomoć ovog optičkog uređaja ćete Vaše podatke moći da snimite na CD ili DVD. Drugačije rečeno, imate sve što Vam je potrebno za reprodukciju najnovijih filmova koji dolaze na Blu-ray diskovima i nude vrhunski kvalitet slike i zvuka.

ASUS G551JK laptop već na prvi dodir nagoveštava da je reč o uređaju vrhunskog kvaliteta izrade. Svi delovi su odlično uklopljeni, a materijali su visokokvalitetni, pa nema nikakvog škripanja, pucketanja i savijanja. Jednostavno, čak i zatvorenih očiju se lako dolazi do zaključka da u rukama držite nešto kvalitetno.

divider

divider

SISTEM HLAĐENJA

Za vreme korišćenja interneta, gledanja filmova, slušanja muzike i obavljanje bilo kojih uobičajenih radnji, ASUS G551JK nije bio čak ni mlak. Da nije bilo slike na ekranu da nas podseća na činjenicu da je računar uključen, hladno kućište bi moglo da nas navede na pomisao da računar uopšte nije u funkciji. Tek prilikom igranja manje zahtevnih video igara smo osetili blago zagrevanje. Prilikom igranja najzahtevnijih video igara, ASUS G551JK je umeo da se zagreje, ali je temperatura i dalje bila daleko od kritične i nije izazivala neprijatan osećaj kada dlanovi dođu u kontakt sa površinom uređaja. Moramo priznati da sistem hlađenja koji se nalazi unutar ovog računara zaista dobro obavlja svoj posao, čak i pored činjenice da je računar opremljen veoma snažnim komponentama koje proizvode primetno više toplote u odnosu na skromnije komponente.

Rashladni sistem koji se nalazi unutar ASUS G551JK laptopa se sastoji od dve masivne bakarne cevi koje leže čvrsto priljubljene uz procesor i grafičku kartu i odvode toplotu direktno do bakarnog jezgra koje je postavljeno odmah uz ventilator. Ventilator nije previše bučan, a toplotu sa lakoćom izbacuje iz računara. Kako rashladni sistem ovog laptop računara izgleda kada se uređaj rasklopi, možete videti na slici ispod.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-06

divider

Da se ne bi sve završilo samo na rečima, napravili smo ilustracije na kojima su prikazane vrednosti temperature koje smo izmerili na različitim tačkama na površini računara, to jest na delu sa kojim ruke dolaze u kontakt prilikom korišćenja uređaja. Prva ilustracija pokazuje temperature koje smo izmerili za vreme uobičajenog koriščenja računara koje podrazumeva korišćenje interneta, rad sa tekstom, slušanje muzike i druge manje zahtevne operacije. Druga ilustracija pokazuje temperature koje smo izmerili dok je računar bio pod maksimalnim opterećenjem. Kao što možete i videti, na najtoplijoj tački temperatura tek neznatno prelazi temperaturu ljudskog tela i nijednog trenutka korišćenje laptopa nije postalo neprijatno zbog toplote.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-07

divider

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-08

divider

divider

PROCESOR (CPU)

Srce G551JK-CN012H laptopa čini moćni Intel Core i7 4710HQ procesor. Reč je o četvrtoj generaciji Intel-ovih Core i7 procesora. Radni takt ovog procesora iznosi 2.5 GHz (gigaherca). Intel Core i7 4710HQ procesor poseduje Intel-ovu Turbo Boost tehnologiju, to jest sposobnost automatskog podizanja radnog takta na vrednost od čak 3.5 GHz kada procesoru zatreba još snage. Ovaj procesor raspolaže sa četiri procesorska jezgra (quad-core), a uz pomoć Intel-ove Hyper Threading tehnologije je u stanju da obavlja do osam operacija istovremeno, zbog čega ćete u Task Manager-u Vašeg operativnog sistema videti čak osam procesorskih jezgara (četiri prava i četiri virtualna). Za vreme testiranja smo se uverili u to da pomenuti procesor bez pomuke izlazi na kraj i sa najkompleksnijim zadacima uključujući i programe za profesionalnu obradu fotografija, dizajniranje, crtanje, projektovanje, 3D modelovanje, obradu video materijala… Ako želite da pogledate detaljnu tehničku specifikaciju ovog procesora, to možete učiniti klikom na OVAJ LINK. Na slici ispod se nalazi izveštaj o procesoru koji smo dobili uz pomoć popularnog programa po imenu CPU-Z.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-09

divider

divider

RAM MEMORIJA

ASUS G551JK-CN012H laptop poseduje 8 GB (gigabajta) kvalitetne i brze RAM memorije. Konkretno, reč je o DDR3L tipu RAM memorije koja ima radni takt od 1600 Mhz (megaherca). Računar poseduje dva slota (ležišta) za RAM memoriju i podržava maksimalno 16 GB memorije. U našem slučaju se u jednom slotu već nalazi memorijski modul od pomenutih 8 GB, dok je drugi slot slobodan za eventualnu nadogradnju.

divider

divider

GRAFIČKA KARTICA (GPU)

S obzirom na to da se radi o laptop računaru koji je pre svega namenjen igranju video igara, nismo ni očekivali da unutar njega zateknemo skromnu grafičku karticu. Grafički sistem ASUS-a G551JK-CN012H se zapravo sastoji od dva grafička podsistema. Prvi grafički podsistem čini Intel HD Graphics 4600 i on se nalazi unutar samog procesora. Drugi grafički podsistem predstavlja takozvana diskretna grafička kartica marke nVidia koja nosi oznaku GeForce GTX 850M i poseduje 2 GB GDDR3 sopstvene video memorije.

Najpre želimo da objasnimo zbog čega se u ovom računaru nalaze dva grafička podsistema, a zatim ćemo reći nešto više o nVidia GeForce GTX 850M grafičkoj kartici, koja inače predstavlja glavnu grafičku snagu ovog računara.

Naime, Intel HD Graphics 4600 grafički podsistem će automatski biti angažovan uvek kada računar obavlja neku jednostavnu grafičku operaciju. S obzirom na to da ovaj grafički podsistem troši vrlo malo energije iz baterije računara, za vreme njegove aktivnosti dolazi do velike uštede energije što dovodi do bolje autonomije, to jest dužeg trajanja baterije. Pod jednostavnim grafičkim operacijama se podrazumeva korišćenje programa kao što su Word, Excel, PowerPoint, bilo kojeg programa za reprodukciju muzike i svih drugih programa koji nisu orijentisani na rad sa grafikom. Računar će automatski angažovati nVidia GeForce GTX 850M grafički podsistem samo onda kada Intel HD Graphics 4600 nije u stanju da se izbori sa zadatkom. Tehnologija koja kontroliše rad oba grafička podsistema se zove nVidia Optimus i savršeno obavlja svoj posao. nVidia Optimus nudi i mogućnost da korisnik sam definiše koji će grafički podsistem biti angažovan za vreme korišćenja nekog određenog programa. Na primer, moguće je podesiti da se nVidia GeForce GTX 850M grafička kartica automatski aktivira uvek kada pokrenete Mozilla Firefox program. Drugim rečima, korisnik ima potpunu kontrolu nad oba grafička podsistema i ceo grafički sistem može lako prilagoditi svojim potrebama. Na slici ispod možete videti detalje o Intel HD Graphics 4600 grafičkom podsistemu do kojih smo došli uz pomoć programa GPU-Z.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-10

divider

Drugi grafički podsistem ovog računara predstavlja nVidia GeForce GTX 850M grafička kartica koja se bazira na takozvanoj Maxwell recepturi za izradu grafičkih procesora. U trenutku pisanja ovog teksta, Maxwell arhitektura predstavlja najnoviju tehnologiju kojom kompanija nVidia raspolaže. GeForce GTX 850M se proizvodi u dve varijante. Prva varijanta ove grafičke kartice poseduje grafički procesor koji ima nešto niži radni takt (broj megaherca) u odnosu na drugu varijantu, dok istovremeno poseduje napredniju i bržu video memoriju koja je GDDR5 tipa. Druga varijanta poseduje grafički procesor nešto većeg radnog takta, ali i sporiju video memoriju, takozvanu GDDR3. Bez obzira na niži radni takt grafičkog procesora i istu količinu video memorije (2 GB u oba slučaja), prva varijanta postiže bolje rezultate u radu jer GDDR5 video memorija radi primetno brže u odnosu na GDDR3 video memoriju. Nažalost, ASUS je odlučio da G551JK-CN012H laptop opremi slabijom verzijom GTX 850M grafičke kartice. Ovaj kompromis je bio neizbežan jer je ASUS želeo da napravi računar sa što boljim odnosom između performansi i cene. I pored pomenutog kompromisa, ovaj laptop bez ikakvih problema pokreće najzahtevnije video igre današnjice, čak i kada su grafički efekti i detalji podešeni na maksimalne vrednosti. Isto važi i za profesionalne programe za rad sa grafikom ili video materijalom. Međutim, ostaje pitanje kako će se ova grafička kartica snaći sa video igrama koje će tek izaći na tržište. Sigurni smo da ćete i njih moći da igrate. Možda ćete grafičke efekte i detalje morati da spustite na nešto niži nivo, ali sigurno nećete doći u situaciju u kojoj pomenuta GTX 850M grafička kartica neće biti na visini zadatka. Na sledećoj slici možete videti detalje o GTX 850M grafičkoj kartici koja se nalazi u G551JK-CN012H laptopu. Ekpia sa sajta Notebookcheck je uradila fantastičan test nVidia GeForce GTX 850M grafičke karte, a detaljne rezultate testiranja možete pogledati OVDE.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-11

divider

divider

EKRAN

Već smo pomenuli da ASUS G551JK-CN012H laptop računar poseduje ekran dijagonale 15,6 inča. Rezolucija ekrana je FULL HD, to jest 1920×1080 piksela (tačaka). Iako FULL HD rezolucija već odavno ne predstavlja ništa impozantno, moramo priznati da je oštrina slike koju ovaj ekran prikazuje na visokom nivou. Sam ekran je izrađen u AH-IPS tehnologiji, a proizvodi ga korporacija LG Philips. Od ekrana proizvedenog u AH-IPS tehnologiji uvek očekujemo kvalitetan i realan prikaz boja, kao i velike uglove vidljivosti. Međutim, ekran koji se nalazi u ovom laptopu je prevazišao naša očekivanja. Prikaz gradijenata (prelaz između nijansi) je odličan, a boje su realne i živopisne. Ovakav ekran je jednostavno idealan za video igre jer će i u najbržim akcionim scenama svi detalji biti uočljivi. Najviše nas je impresionirao prikaz bele boje zbog savršene beline i odsustva plavičastog tona na koji smo navikli kod ekrana koji poseduju LED osvetljenje. Zapravo, ekran ovog računara ne koristi LED tehnologiju osvetljenja, nego moderniju i napredniju WLED tehnologiju, zbog koje je bela boja izuzetno uverljiva. Čak i ako se bavite dizajnom, obradom fotografija ili obradom video materijala, sigurni smo da nećete imati zamerki na ekran ovog računara. Ekran je anti-glare tipa (matiran), što znači da neće biti neprijatnog odsjaja koji smanjuje vidljivost, čak i u jako osvetljenim prostorijama.

Naravno, neki će poželeti da laptop povežu sa većim monitorom ili televizorom. U tu svrhu će Vam poslužiti HDMI v1.4 i Mini DisplayPort priključci koje smo već spomenuli. Ono što nismo spomenuli je da ovaj laptop ima mogućnost prikazivanja slike u 4K/UHD (Ultra HD) rezoluciji ukoliko posedujete odgovarajući monitor. Tu je i Trinity Display tehnologija koja omogućuje da ASUS G551JK povežete sa čak tri spoljna monitora istovremeno.

Ekran, odnosno gornja polovina računara je širokim aluminijumskim šarkama pričvršćena za donji deo šasije. Šarke su kvalitetne i dobro utegnute, pa otvaranje i zatvaranje poklopca ne proizvodi neprijatno pucketanje materijala koje bi moglo da ostavi loš utisak.

Napomenućemo da je ekran ovog laptopa u stanju da prikaže 95% od ukupne sRGB palete boja, kao i to da se dodatnom kalibracijom mogu postići zaista izvanredni rezultati. Na slici ispod možete videti informacije o ekranu dobijene uz pomoć HWiNFO64 programa. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-12

divider

divider

AUDIO SISTEM (ZVUK)

Audio sistem ASUS G551JK laptopa je stereo, a sastoji se od dva zvučnika postavljenih između ekrana i tastature. Kada su u pitanju video igre i multimedija, mogli bismo da kažemo da je zvučni sistem na visini svog zadatka. Ipak, istinski poznavaoci kvalitetnog zvuka će zameriti na odsustvu niskih frekvencija (basa), pogotovo kada na red dođe reprodukcija muzike. Sve u svemu, audio sistem nije loš, ali su laptop računari iz ASUS-ove N serije dokaz da je ASUS sposoban da implementira i primetno bolje zvučne sisteme. Istina, zaljubljenici u video igre uglavnom koriste slušalice kako “rafalima” i “škripom guma” ne bi uznemiravali ukućane ili druge osobe u okruženju, pa potreba za nekim kvalitetnijim audio sistemom postaje diskutabilna.

Povezivanje sa slušalicama, slušalicama sa mikrofonom ili spoljim zvučnicima se obavlja preko jednog jedinog priključka, standardnog prečnika od 3,5 milimetara, pa neće biti zabune pri povezivanju.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-13

divider

HARD DISK

ASUS G551JK-CN012H dolazi sa hard diskom kapaciteta 1 TB (terabajt). Činjenica je da čak i najbrži hard diskovi današnjice predstavljaju najslabiju kariku u lancu kada su upitanju računari namenjeni zahtevnim korisnicima. Svestan ove činjenice, ASUS je odlučio da u G551JK-CN012H računar ne ugradi klasičan hard disk (HDD), već takozvani hibridni hard disk (SSHD) marke Seagate. Pored pomenutog kapaciteta od 1 TB (terabajta), ovaj hibridni hard disk raspolaže i sa 8 GB (gigabajtaNAND FLASH memorije. Ovo su izuzetno brzi memorijski čipovi koji služe za keširanje. Praktično, računar će komunicirati sa ovim bržim delom hard diska kako ne bi dolazilo do usporavanja u radu. Već smo naglasili da se hard disk nalazi ispod poklopca koji se jednostavno skida, pa hard disk možete u perspektivi zameniti neuporedivo bržim SSD uređajem.

G551JK poseduje i mSATA Mini slot. Ovaj slot (ležište) služi za ugradnju mSATA SSD uređaja kapaciteta 24 GB. Uz pomoć ExpressCache tehnologije i mSATA SSD uređaja možete dobiti performanse SSD-a uz zadržavanje velikog kapaciteta za skladištenje podataka koji pruža hard disk. Na slici koju vidite ispod, mSATA Mini slot je označen zelenom bojom.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-14

divider

divider

WI-FI NA STEROIDIMA

Wi-Fi vezu ovom računaru obezbeđuje Intel 7260 dual-band Wi-Fi kartica. Ono što je specifično kod ove Wi-Fi kartice je mogućnost da radi na dve frekvencije, što oznaka dual-band u nazivu ove kartice inače i znači. Konkretno, ova kartica radi na frekvencijama od 2,4 GHz i 5 GHz. Wi-Fi signal na frekvenciji od 5 GHz je primetno stabilniji, a kašnjene u prenosu podataka je svedeno na krajnji minimum. U video igrama uvek pobeđuje onaj ko je brži, a pobednika često određuju hiljaditi delovi sekunde. ASUS-ova odluka da G551JK-CN012H računar opremi ovakvom Wi-Fi karticom je za pohvalu. Da biste iskoristili pun potencijal dual-band Wi-Fi kartice, morate imati i dual-band Wi-Fi ruter. Još jednom želimo da istaknemo i mogućnost lake zamene Wi-Fi kartice ukoliko u budućnosti poželite da je zamenite boljom.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-15

divider

BATERIJA

Snažne komponente zahtevaju i snažnu bateriju, pa je zato G551JK opremljen litijum-jonskom baterijom kapaciteta 56 Wh (vat-časova), odnosno 5.000 mAh (miliamper-časova). Za proizvodnju baterije je zadužena kompanija Simplo Technology. Naponski deo matične ploče koja se nalazi unutar G551JK laptopa poseduje zaštitu od prepunjavanja baterije (Overcharging Protection), pa bateriju ne morate skidati ukoliko će računar biti konstantno povezan na punjač.

Autonomiju (trajanje) baterije smo merili kada je osvetljenje ekrana postavljeno na 40%, uz aktivnu Wi-Fi vezu sa internetom. U ovim okolnostima, jedno punjenje baterije nam je omogućilo približno 270 minuta razgledanja internet sajtova ili približno 200 minuta gledanja video materijala 720p rezolucije ili približno 55 minuta igranja grafički zahtevne video igre (uz grafička podešavanja postavljena na minimalne vrednosti). Napominjemo da navedene vrednosti ne treba sabirati, već one prikazuju autonomiju baterije u situaciji kada na računaru obavljate samo jednu od tri opisane operacije. Takođe, dobijeni rezultati se mogu razlikovati od slučaja do slučaja, u zavisnosti od broja programa kojima je računar dodatno opterećen. Na slici koja sledi je prikazana baterija koja napaja ASUS G551JK laptop računar.

na-testu-asus-g551jk-laptop-racunar-16

divider

divider

ZAKLJUČAK

ASUS G551JK-CN012H je veoma snažan laptop računar. Iako je prvenstveno namenjen strastvenim igračima video igara, njegove snažne i kvalitetne komponente će odgovarati gotovo svakom profilu korisnika računara. Sa dijagonalom ekrana od 15,6 inča (oko 39,6 centimetara) i težinom od 2,7 kilograma, ovaj uređaj spada u kategoriju kompaktnih laptop računara.

Ekran je izuzetnog kvaliteta, pa ovaj laptop neće razočarati ni one koji se profesionalno bave poslovima vezanim za grafiku. Ovde najpre mislimo na crtanje, obradu fotografija, obradu video materijala, 3D modelovanje, CAD projektovanje i slično. G551JK poseduje mogućnost istovremenog povezivanja sa čak tri spoljna monitora. Ukoliko spadate u kategoriju korisnika kojima je ekran od 15,6 inča previše mali, a ne želite da koristite spoljni monitor, najtoplije Vam preporučujemo ASUS-ove modele sa oznakama G751 i G771 koji imaju ekrane dijagonale 17,3 inča. Profesionalna obrada zvuka takođe zahteva snažne računare, a ASUS G551JK će se bez problema snaći i u ovoj situaciji. Izuzetno snažan Intel Core i7 procesor će, u kombinaciji sa kvalitetnom matičnom pločom koja se nalazi unutar ovog računara, muzičarima omogućiti udoban rad sa najzahtevnijim VST plugin-ovima, dok će brzi USB 3.0 priključci obezbediti savršenu vezu između računara i bilo kog spoljnog audio interfejsa novije generacije.

Visok kvalitet izrade će ovom računaru obezbediti dugotrajnost, a kada se svemu dodaju izuzetne performanse i legalan Windows 8.1 operativni sistem (vrednost operativnog sistema je oko 130 evra), sa pravom možemo reći da ASUS G551JK-CN012H laptop ima odličan odnos između cene, kvaliteta i performansi. Ukoliko Vam je potreban snažan laptop računar koji nećete morati da menjate nekoliko godina, ovaj računar predstavlja odličan izbor.

Pored računara, u kutiji se nalaze punjač, baterija i korisničko uputstvo. Kako je sve to upakovano, možete pogledati u sledećem video klipu.

divider

Komentari:

 1. Draža

  Ako spominjete razliku u performansama između GDDR3 i GDDR5 memorije, bilo bi shodno i da spomenete single i dual channel DDR režime. U protivnom, ako smatrate da je to isuviše komplikovano za ciljnu grupu onda je možda bolje da ne spominjete ni jedno ni drugo, samo kažete – igrice rade. Jer single i dual channel imaju uticaj na ukupne performanse dok GDDR3 i GDDR5 utiču samo na performanse u igricama.

 2. Draža

  S obzirom na to da posedujem ovaj laptop u G551JM varijanti (sa GTX860 GDDR5 grafikom), zameram vam što niste našli za shodno da navedete nijednu manu dotičnog modela, osim pozicije power tastera, što i nije neka mana već više stvar navike. Usput, ljudi često koriste End taster.
  Ova recenzija liči na plaćeni oglas, no to nije najbitnije. Npr. ugrađen jedan modul od 8GB RAM-a je dobar u pogledu lakoće proširenja, ali out-of-the-box, RAM radi samo u single channel režimu koji je sam po sebi sporiji, pa nije najsrećnije rešenje za performance laptop. Moglo se ostaviti kupcima na izbor, da li žele dva modula od 4GB u dual channel režimu ili 16GB u dual channel uz doplatu.
  Na Asus support sajtu nije dostupan ExpressCache softver za ovu seriju, pa s obzirom da najveći broj jedinica iz ove serije dolazi bez fabrički instaliranog OS-a, kupci nemaju nikakvo uputstvo kako da ostvare keširanje na SSD (u mom slučaju zasebna jedinica SanDisk U100 24GB, odnosno nemaju ponuđen ExpressCache softver.
  Zatim, s obzirom da je u pitanju multimedijalni laptop, zasebni tasteri za kontrolu jačine zvuka bi bili dobrodošli, kao i zaseban ulaz za mikrofon. Ugrađena veb kamera, premda navodno HD 720p rezolucije, ne daje sliku zadovoljavajućeg kvaliteta.

  HDD nije “najslabija karika”, već usko grlo, prema konvencionalnoj terminologiji.

  15,6″/2,7Kg pre spada u desktop replacement (DTR) kategoriju nego u kompaktnu, premda kupci to mogu i sami da zaključe na osnovu navedenih specifikacija, oni koji nisu dovoljno iskusni bi bili dovedeni u zabludu da je G551 više ultrabook nego DTR, što nije slučaj ni po gabaritima ni po težini.

  Sve u svemu, premda su modeli u intervalu između dve pošiljke neobjašnjivo poskupeli za skoro €100 (sa 105000 dinara na 115000 din.) ili ~10%, ova serija predstavlja dobru kupovinu za one koji žele takvu mašinu. Mada, imajući u vidu pomenuto poskupljenje, treba pažljivo razmotriti ponudu. Ja sam za razliku u ceni od (u odnosu na €1000) tričavih 2000 din. bio u prilici da kupim G551JM model, sa boljom grafičkom i 24GB SSD. Bilo bi korisno da ste potencijalnim kupcima ukazali na taj momenat.

  • Bojan Milojković

   Poštovani Dražo,

   test ASUS G551JK laptopa nije plaćeni oglas, već realan test uređaja u uslovima u kojima će ga i korisnici koristiti. Žao nam je što ste stekli takav utisak.

   Sajt TehnoPlaneta.rs je namenjen ljudima koji tek upoznaju svet tehnike, tako da o određenim pojedinostima nećemo verovatno nikada pisati kako ne bismo postali klasičan sajt za IT entuzijaste. Dakle, nije nam cilj da konkurišemo sajtovima poput Benchmark-a i sličnih, već da čitaoce i korisnike raznih uređaja samo uputimo u materiju na pravi način. Priča o Single-Channel i Dual-Channel režimima rada RAM memorije svakako spada u pojedinosti koje je jako teško objasniti običnom korisniku računara (možda nekada objavimo poseban članak o memorijama), dok će naprednijim korisnicima i sama činjenica da se unutar računara nalazi samo jedan memorijski modul biti dovoljna. Štaviše, sigurni smo da će pojedini čitaoci reći da je tekst o ASUS G551JK laptopu i previše opširan, ali bi kraći tekst za sobom ostavio puno nejasnoća. Takođe se trudimo da minimalno koristimo stručne termine i da ih već u sledećoj rečenici objasnimo, što dodatno utiče na dužinu teksta. Na kraju krajeva, kada su u pitanju ovako dugi tekstovi, autorima se često dešava da nešto jednostavno zaborave da napišu, a propust primete tek nakon objave teksta. Zato sve čitaoce molimo da imaju razumevanja i da nam putem komentara ukažu na ono što smatraju da bi trebalo popraviti. Kada su elektronski mediji u pitanju ovo i nije veliki problem, ali kod štampanih medija jeste.

   Izbor hardvera koji će se nalaziti unutar laptop računara vrši uvoznik ili proizvođač, to jest lokalna kancelarija proizvođača (kako bi konfiguracija bila što bolje usklađena sa lokalnim tržištem). Dodatno prilagođavanje konfiguracije od strane krajnjeg korisnika (tzv. custom build) u našoj zemlji za sada nije moguće, bez obzira na to o kojem brendu je reč. Razlozi su potpuno opravdani, a odnose se na dodatne troškove koji bi uticali na i paloprodajnu cenu uređaja koja je na ovdašnjim prostorima postala bitnija i od samog proizvoda.

   ASUS-ovom podrškom za ExpressCache softver se nismo preterano bavili jer model G551JK-CN012H dolazi sa fabrički instaliranim operativnim sistemom, drajverima i pratećim softverom, pa krajnji korisnik ne mora da preuzima dodatne fajlove sa ASUS-ovog sajta. Nažalost, G551JK nije jedini ASUS-ov proizvod sa nepotpunom sekcijom za preuzimanje fajlova zbog čega smatramo da ASUS nema najsrećnije rešenu podršku za svoje proizvode.

   Kada je u pitanju klasifikacija po gabaritima, u DTR (zamenu za desktop) spadaju laptop računari sa dijagonalom ekrana od 17,3 inča i više, dok se oni sa ekranima od 15,6 inča klasifikuju kao kompaktni. Ultrabook je kategorija za sebe i računar najpre mora biti opremljen specifičnim hardverom kako bi uopšte mogao da se nazove ultrabook-om.

   Na posletku, maloprodajne cene računara i opreme su u porastu zbog jačanja kursa dolara.

 3. Dragan

  Odličan članak.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak