Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

RECENZIJA: HUAWEI P20 lite – novi šampion srednje klase

RECENZIJA: HUAWEI P20 lite – novi šampion srednje klase

Mnogim kompanijama koje se bave proizvodnjom mobilnih telefona bile su potrebne godine da pridobiju poverenje kupaca. Međutim, isto se ne može reći i za kinesku kompaniju HUAWEI, koja je tržište osvojila u znatno kraćem roku nego njeni konkurenti.

Veliko iskustvo koje kompanija HUAWEI ima u proizvodnji telekomunikacione opreme, kojom već dugi niz godina snabdeva mobilne operatore širom sveta, nije ostavljalo mesta za greške. Drugim rečima, HUAWEI je od početka svog prisustva na tržištu pametnih telefona vrlo dobro znao šta radi.

HUAWEI je nedavno, na posebnom događaju u Parizu, predstavio najnovije modele telefona iz P serije – standardni P20 i njegovu napredniju varijantu koja nosi oznaku P20 Pro. Nekoliko dana kasnije, ozvaničen je i model sa oznakom P20 lite, koji predstavlja budžetsku varijantu P20 modela.

Za razliku od P20 i P20 Pro modela, koji pripadaju premijum klasi, P20 lite pripada srednjoj klasi – bar kada je reč o ceni. Međutim, tehnička specifikacija P20 lite modela otkriva i neke detalje kojima su do sada mogli da se pohvale isključivo znatno skuplji uređaji. S tim u vezi, smatramo da će HUAWEI P20 lite biti veoma interesantan najširem krugu korisnika, a mi ćemo se potruditi da vas, kroz ovu recenziju, što detaljnije upoznamo sa ovim sjajnim uređajem.

 

PRVI UTISCI

Na test nam je stigao telefon u takozvanoj Midnight Black (ponoćno crnoj) boji. Ono što se na prvi pogled može primetiti je izrez (eng. notch) na sredini gornje ivice ekrana, koji se sve češće sreće na telefonima brojnih proizvođača, a prvi put je viđen na Essential Phone telefonu (žao nam je, Apple fanovi). Inače, nakon što ažurirate softver uređaja, imaćete i mogućnost da “isključite” pomenuti izrez. Ukoliko odlučite da isključite izrez na ekranu, telefon će sadržaj prikazivati isključivo ispod izreza, tako da ga više nećete primećivati.

Prednja i zadnja strana su u potpunosti izrađene od stakla, dok je za izradu okvira upotrebljen aluminijum. U zvaničnoj dokumentaciji HUAWEI nije naveo da li staklene površine P20 lite telefona poseduju neku vrstu zaštite od grebanja, kao što je npr. Gorilla staklo, ali nakon 15 dana uobičajenog svakodnevnog korišćenja nismo primetili čak ni najmanje ogrebotine – kako na staklenim tako i na metalnim površinama. Podsetićemo vas da je ista situacija bila i sa HUAWEI P10 lite telefonom, pa se na kraju ispostavilo da uređaj sasvim dobro podnosi sve faktore koji se mogu podvesti pod normalno korišćenje.

Iako ekran HUAWEI P20 lite telefona ima dijagonalu od 5,84 inča (neznatno manje od 15 cm), uređaj savršeno dobro leži u prosečnoj šaci. Naime, odnos stranica ekrana je 19:9, što je u kombinaciji sa vrlo uskim okvirom rezultovalo time da širina telefona bude svega 71,2 mm.

HUAWEI P20 lite koristi ekran LTPS tipa i FHD+ rezolucije (2280 x 1080 piksela). Oštrina i sveukupni kvalitet prikaza su odlični, dok je vidljivost sadržaja ekrana pod direktnim Sunčevim svetlom prosečna, to jest tipična za ovu klasu telefona.

Pogled na zadnju stranu HUAWEI P20 lite telefona otkriva jedan veoma zanimljiv detalj – dvostruku kameru. Dvostruke kamere, pogotovo one koje nisu samo marketinški trik, nisu karakteristične za telefone srednje klase. S tim u vezi, kompaniji HUAWEI dajemo veliki plus zbog odluke da P20 lite opremi sistemom dvostruke kamere. Kasnije će biti reči o performansama kamere i kvalitetu fotografija koje smo njome zabeležili.

Ono što uvek primetimo prilikom testiranja pametnih telefona je tačka težišta, koja se kod P20 lite nalazi tačno u centru uređaja. Zašto je težište bitno? Jednostavno, kada se težište nalazi na gornjoj polovini uređaja, bliže vrhu, odnosno kada je gornji deo telefona teži od donjeg, postoji velika verovatnoća da vam telefon isklizne kada ga koristite jednom rukom. Naime, za vreme korišćenja jednom rukom, telefon ne možete čvrsto da držite jer palac mora da vam bude slobodan, pa postoji realna mogućnost da gornja polovina prevagne, te da vam sila Zemljine teže očas posla napravi štetu. Srećom, HUAWEI P20 lite nema ovaj problem.

Kada je reč o kvalitetu izrade samog uređaja, zaista nemamo čak ni najmanju zamerku. Svi elementi su besprekorno uklopljeni, što u kombinaciji sa kvalitetnim materijalima i vrhunskom završnom obradom lako može da vas navede da pomislite da u ruci držite barem dvostruko skuplji uređaj.

 

ŠTA HUAWEI P20 LITE KRIJE ISPOD “HAUBE”?

Promene koje P20 lite donosi u odnosu na P10 lite, u pogledu hardvera, nisu radikalne, ali su svakako primetne – kako u sintetičkim testovima tako i u realnom radu. U AnTuTu v7.0.7 testu, HUAWEI P20 lite postiže neznatno manje od 88.000 poena, dok kod P10 lite modela ova brojka iznosi tek nešto više od 76.000. Iako se ova razlika na prvi pogled može učiniti nedovoljno velikom, u realnom radu se i te kako oseća.

HUAWEI P20 lite koristi HiSilicon Kirin 659 čipset, u čijem se sastavu nalaze osmojezgarni procesor i Mali-T830 MP2 grafička jedinica. Reč je o gotovo identičnom čipsetu kakav je korišćen i u P10 lite modelu (Kirin 658), uz neznatno povećani radni takt. No, Android 8.0 Oreo operativni sistem, softversko-hardverska optimizacija i 4GB RAM-a su učinili svoje, pa je P20 lite u praksi primetno “življi” od svog prethodnika, pogotovo kada je reč o radu sa više aplikacija istovremeno, to jest o multitaskingu.

P20 lite raspolaže sa 64GB interne memorije, što će kod mnogih korisnika rešiti hronični problem sa nedostatkom prostora za čuvanje fotografija, muzike, video-klipova, aplikacija i drugog sadržaja. Pored pomenutih 64GB interne memorije, korisniku je na raspolaganju i ležište za microSD memorijsku karticu čiji kapacitet može biti najviše 256GB, kako bi je P20 lite ispravno prepoznao. Moramo napomenuti i to da kod Dual-SIM verzije HUAWEI P20 lite telefona sekundarna SIM kartica i memorijska kartica dele isto ležište. Ovo znači da ćete u praksi, pored primarne SIM kartice, moći da koristite ili sekundarnu SIM karticu ili memorijsku karticu – ali nikako ne i sekundarnu i memorijsku karticu istovremeno. Upotreba ovakog, takozvanog hibridnog ležišta za kartice, nije ništa novo i veoma se često sreće kod velikog broja današnjih pametnih telefona.

Za bezbednost korisnikovih podataka i sprečavanje neovlašćenog korišćenja telefona zadužen je čitač otiska prsta, koji je apsolutno na visini svog zadatka. Štaviše, na ovako brzom i preciznom čitaču otiska prsta, HUAWEI P20 lite telefonu mogu pozavideti i daleko skuplji konkurenti. Inače, čitač otiska prsta se može koristiti i kao okidač za kameru, za odgovaranje na poziv ili za deaktiviranje alarma.

Pored svega navedenog, tu je i dvostruka zadnja kamera u konfiguraciji 16+2 megapiksela, kao i prednja kamera od 16 megapiksela. Kamerama i njenim mogućnostima ćemo posvetiti poseban deo teksta – kako zbog toga što je i sam proizvođač stavio akcenat na kamere tako i zbog činjenice da je kvalitet kamere mnogim korisnicima presudan pri izboru novog telefona.

 

TRAJANJE BATERIJE

HUAWEI P20 lite se napaja iz litijum-polimerske baterije kapaciteta 3.000 mAh. Međutim, kapacitet baterije nije presudan kada je reč o autonomiji uređaja, to jest o trajanju baterije, jer autonomija u najvećoj meri zavisi od toga koliko su komponente telefona energetski efikasne. Drugačije rečeno, cilj inženjera koji projektuju komponente i telefone je da procesore, ekrane, memorije, kamere i druge komponente naprave tako da u radu postižu što bolje performanse uz što manju potrošnju energije. S tim u vezi, moramo odati priznanje kompaniji HUAWEI na odlično urađenoj hardversko-softverskoj optimizaciji kod P20 lite telefona, zahvaljujući kojoj će baterija izdržati puna dva dana umerenog korišćenja.

Uz HUAWEI P20 lite dolazi punjač koji podržava Quick-Charge tehnologiju, to jest tehnologiju brzog punjenja. Telefon se sa punjačem povezuje putem USB Type-C 2.0 priključka, koji se koristi i za vezu sa računarom. S obzirom na to da P20 lite podržava USB OTG tehnologiju, preko navedenog priključka možete povezati miša, tastaturu ili USB fleš memoriju.

 

ANDROID 8.0 OREO + EMUI 8.0

HUAWEI P20 lite pokreće Android 8.0 Oreo operativni sistem kojeg je kompanija HUAWEI dodatno prilagodila potrebama svojih uređaja, u estetskom i funkcionalnom smislu. Drugim rečima, u slučaju HUAWEI P20 lite telefona, Android Oreo je obučen u takozvani Emotion User Interface (skraćeno EMUI). Sam EMUI interfejs je dosta napredovao tokom proteklih godina, pa je sada sposoban i da uči korisnikove navike kako bi u realnom vremenu mogao da optimizuje i softver i hardver i tako korisniku pruži još kvalitetnije iskustvo prilikom korišćenja telefona.

S obzirom na to da je telefon, zbog svojih proporcija, relativno visok, korisnici sa nešto manjom šakom će povremeno imati problem da palcem dohvate vrh ekrana. Imajući ovu činjenicu u vidu, HUAWEI je P20 lite telefon opremio vrlo praktičnom funkcijom koja se zove One-handed UI, a koja ima za cilj da umanji kompletan prikaz na ekranu, odnosno da “smanji” ekran i tako njegov gornji deo stavi u dohvat korisnikovog palca. Istina, sličnu mogućnost imaju i telefoni drugih proizvođača, ali se nama najviše dopada način na koji je HUAWEI to izveo. Naime, dovoljno je da prst horizontalno povučete po samom dnu ekrana i slika će se umanjiti, a mali “ekran” će se pozicionirati u smeru kretanja vašeg prsta. Na ovaj način se eliminiše mogućnost da prikaz nekada nehotice smanjite, dok se istovremeno zadržava praktičnost. Sjajno!

Ono što oduvek muči korisnike aplikacija za razmenu poruka, kao što su WhatsApp, Facebook Messenger i slično, je nemogućnost da na Dual-Sim telefonima pomenute aplikacije koriste na oba telefonska broja. HUAWEi je i ovaj problem rešio – uvođenjem App Twin funkcije koja omogućuje da se u aplikacije za razmenu poruka istovremeno prijavite pomoću dva različita naloga. Nakon što ovo uradite, dobićete dodatnu ikonicu za željenu aplikaciju, kojom se aplikacija pokreće pod drugim korisničkim nalogom.

EMUI 8.0 donosi i PrivateSpace 2.0 – privatni prostor za čuvanje podataka, kojem nije moguće pristupiti bez odgovarajuće šifre, šablona ili otiska prsta. Imajte u vidu da šifra ili šablon za pristup vašem privatnom kutku ne mogu da budu isti kao šifra ili šablon za otključavanje telefona, to jest za pristup glavnom prostoru. Na ovaj način sve što želite da sakrijete od znatiželjnih očiju će zaista ostati sakriveno, čak i ukoliko još neka osoba zna šifru kojom otključavate telefon. PrivateSpace praktično predstavlja telefon u telefonu, jer omogućuje da u njega smestite čak i aplikacije koje neće biti vidljive u glavnom prostoru, odnosno kada korisnik napusti PrivateSpace.

Ovo su samo neka od praktičnih poboljšanja koje HUAWEI donosi u odnosu na izvorni Android Oreo, kroz svoj EMUI korisnički interfejs.

 

TEST KAMERA HUAWEI P20 LITE TELEFONA

Ukoliko ste preskočili sve što smo do sada napisali i došli ste direktno do ovog dela teksta, još jednom ćemo napomenuti da HUAWEI P20 lite poseduje dvostruku zadnju kameru. Primarna kamera u ovom sistemu ima rezoluciju od 16 megapiksela i otvor blende f2.2, dok sekundarna (pomoćna) kamera ima rezoluciju od 2 megapiksela i otvor blende f2.4. Sve fotografske aktivnosti P20 lite obavlja koristeći primarnu kameru, dok sekundarna kamera služi za dobijanje dubine iliti za zamućenje pozadine, narodski rečeno.

Pri dnevnom svetlu, HUAWEI P20 lite je u stanju da zabeleži odlične fotografije. Boje su živopisne i realne, uz dobru dinamiku i bogatstvo detaljima. U trenucima kada svetlosni uslovi nisu idealni, to jest u zatvorenim prostorijama ili u večernjim satima, na fotografijama je primetna izvesna količina digitalnog šuma, ali ne u meri koja bi zaslužila oštru kritiku, pogotovo ukoliko prilikom fotografisanja koristite i ugrađeni LED blic.

Interfejs same kamere je intuitivan i jednostavan za korišćenje. Prevlačenjem prsta s leva na desno se otkriva meni sa raspoloživim režimima rada kamere, dok se povlačenjem prsta s desna na levo otkriva meni za podešavanje kamere. Kao što možete videti na priloženoj slici, kamera HUAWEI P20 lite telefona podržava i fotografisanje u RAW formatu. Ukratko, RAW je sirovi, neobrađeni format fotografije, koji telefon nije propustio kroz svoj softver za “utezanje” fotografija. Fotografije u RAW formatu su idealne za kasniju obradu u Photoshop-u ili sličnom programu, kako biste dobili rezultat kakav želite.

Takozvani bokeh efekat (zamućenje pozadine) koji proizvodi sekundarna kamera na poleđini telefona, jeste dopadljiv i interesantan, ali ipak neće moći da impresionira oko iskusnih fotografa. Ovo je jednostavno jedna od disciplina u kojoj čak i najskuplji pametni telefoni ne mogu da pariraju ozbiljnom foto-aparatu. No, daleko od toga da fotografije koje snimite HUAWEI P20 lite telefonom neće izgledati lepo sa zamućenom pozadinom. Štaviše, u pojedinim momentima smo dobili očaravajuće rezultate.

Kako ne bi sve ostalo samo na rečima, u nastavku možete videti nekoliko fotografija koje smo snimili upravo kamerom HUAWEI P20 lite telefona. Kliknite na fotografiju da biste je videli u punoj veličini.

Prednja kamera je rezolucije 16 megapiksela. Poseduje otvor blende f2.0 i fiksni fokus. Zahvaljujući visokoj rezoluciji i relativno velikom otvoru blende, prednja kamera je sposobna da zabeleži vrlo kvalitetne selfi fotografije. Mogućnosti prednje kamere su upotpunjene softverskom funkcijom za zamućenje pozadine, kao i specijalnim efektima koji na vaše lice u realnom vremenu dodaju simpatične životinjske uši, nos, brkove i slično, a sve to prati pokrete vašeg lica i izgleda super. Takođe, specijalnim efektima možete u potpunosti da zamenite pozadinu u kadru, tako da iza vas, umesto sumornog zida ili bilo čega, mogu da budu lepršava srculenca, animirane scene nalik na crtane filmove, tropske plaže i slično. Ne zaboravite da čitač otiska prsta možete podesiti i kao okidač za kameru, što u velikoj meri olakšava snimanje selfija.

 

ZVUK I MULTIMEDIJA

Još uvek je mali broj onih telefona koji su opremljeni stereo zvučnim sistemom, pa tako i HUAWEI P20 lite poseduje mono zvučni sistem, kojeg čini jedan zvučnik koji se nalazi na donjoj ivici telefona. Zvuk je prosečnog kvaliteta i volumena za ovu klasu uređaja, mada ne bi bilo na odmet da je za nijansu glasniji.

U paketu sa HUAWI P20 lite telefonom dolaze i žične stereo slušalice. U pitanju su klasične bubice, koje nisu “in-ear” tipa, to jest ne poseduju silikonske čepiće koji ulaze u ušni kanal. Priložene slušalice definitivno nisu u mogućnosti da zadovolje apetite audiofila, pa smo zato kvalitet zvuka na 3,5mm izlazu za slušalice ispitali našim Sony MDR-EX650 slušalicama, na kojima je P20 lite ostvario izvanredne rezultate. Reprodukcija niskih, srednjih i visokih tonova je ujednačena, a stereo slika raskošna i široka. U poređenju sa nezavisnim i nimalo jeftinim audio plejerima, HUAWEI P20 lite telefonu nedostaje samo malo preciznosti u visokim frekvencijama, ali ovaj detalj može da čuje samo iskusno uvo pravog audiofila. Istina, kroz naše ruke su prošli i telefoni koji imaju nešto glasniji izlaz za slušalice, ali ni P20 lite nema čega da se postidi.

Nakon povezivanja slušalica, u meniju za podešavanje zvuka postaje dostupna i opcija po imenu Huawei Histen sound effects. Svrha navedene opcije je da dodatno prilagodi zvuk tipu slušalica koje koristite. Podrazumevano je aktiviran “Earbuds” tip slušalica (klasične bubice, bez silikonskih čepića), a nama je odgovarao “In-ear” tip slušalica (slušalice sa silikonskim čepićima, koje ulaze u ušni kanal), pa smo ovo podešavanje odmah promenili. Takođe, u okviru Huawei Histen sound effects opcije se nalazi i ekvilajzer, kao i opcija za aktiviranje 3D audio zvučnog efekta.

Aplikacija za reprodukciju muzike, koja je fabrički instalirana, je lepo dizajnirana, pregledna i funkcionalna, a podržava veliki broj audio formata – među kojima je i FLAC.

 

HUAWEI P20 LITE – ISKUSTVA I PAR REČI ZA KRAJ

Nema sumnje da je kompletna P20 serija HUAWEI telefona odlična, što važi i za njenog najskromnijeg predstavnika po imenu P20 lite. Za 15 dana korišćenja i “mučenja” telefona na sve moguće načine, nismo doživeli ništa što bi moglo da pokvari fantastičan utisak koji je HUAWEI P20 lite ostavio na nas.

Iako P20 lite po mnogo čemu zaostaje za najskupljim modelima na tržištu, što je i očekivano s obzirom na to da uređaj pripada srednjoj cenovnoj klasi, u pojedinim segmentima im je prilično blizu. Ergo, odgovorno tvrdimo da je u trenutku pisanja ove recenzije HUAWEI P20 lite apsolutni šampion srednje klase. Buduće vlasnike će svakodnevno oduševljavati odličnim kvalitetom izrade i modernim, sofisticiranim dizajnom. Performanse koje je P20 lite u stanju da ponudi će zadovoljiti čak i malo zahtevnije korisnike, pogotovo kada je reč o kameri, a ne treba zaboraviti ni na vrlo dobru autonomiju baterije. Nakon 15 dana druženja sa ovim fantastičnim uređajem nama ostaje samo da se teška srca oprostimo od njega, kao i da kompaniji HUAWEI uputimo čestitke na odlično urađenom poslu.

HUAWEI P20 lite pametni telefon možete kupiti u kompaniji Gigatron.

 

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

Test HUAWEI P20 lite pametnog telefona je realizovan ljubaznošću lokalne kancelarije kompanije HUAWEI, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak