Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 23. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

I laptop i tablet – hibridni (2u1) računari

I laptop i tablet – hibridni (2u1) računari

Laptop tablet računari su zaista zgodni i praktični uređaji, a zbog svojih specifičnosti jedni u odnosu na druge imaju i prednosti i mane. Laptop računari su opremljeni hardverskom (fizičkom) tastaturom i takozvanim touchpad-om (površinom koja predstavlja svojevrsnu zamenu za miša) zbog čega su nezamenjivi ukoliko često imate potrebu za kucanjem teksta i intenzivno koristite programe kao što su Word, Excel, PowerPoint i drugi. S druge strane, tastatura dodatno utiče na težinu laptop računara i zbog nje se ovi uređaji mogu koristiti samo dok se nalaze na čvrstoj podlozi. Uz pomoć tablet računara možete uživati u surfovanju internetom, gledanju filmova, pregledu fotografija, čitanju, igranju video igara koje zahtevaju upravljanje putem ekrana osetljivog na dodir i sličnim radnjama čak i dok sedite u fotelji ili na klupi u parku, ali ćete nedostatak hardverske (fizičke) tastature osetiti već prilikom prvog pokušaja da otkucate nekoliko pasusa teksta. Tablet računari se za vreme korišćenja moraju držati u rukama, što često može biti naporno ili nepraktično i pored velike mobilnosti koju pružaju.

i-laptop-i-tablet---hibridni-2u1-uredjaji-02

divider

Vodeći svetski proizvođači računara su u saradnji sa kompanijom Intel pronašli rešenje, to jest način da laptop računar tablet računar spoje u jedan uređaj. Ovaj spoj laptop tablet računara se zove hibridni računar ili 2u1 računar, a neki jednostavno kažu – i laptop i tablet u jednom. Na tržištu se već nalazi veliki broj ovakvih uređaja i njihova popularnost raste velikom brzinom, što je i očekivano s obzirom na to da istovremeno pružaju sve ono što laptop ili tablet računari samostalno ne bi mogli da Vam pruže.

Po definiciji, hibridni (2u1) računar je laptop računar koji ima sposobnost da se po potrebi transformiše u tablet računar. Kod nekih uređaja je to omogućeno jednostavnim odvajanjem ekrana od tastature. U ovom slučaju se tastatura, to jest deo koji se odvaja od ekrana naziva dock (čita se: dok), jer se na njemu osim tastature nalaze touchpadUSB portovi i drugi priključci. Pored ovakvog rešenja, postoje i hibridni računari koji su konstruisani tako da se njihov ekran može okrenuti za 180 ili 360 stepeni i ponovo preklopiti, nakon čega se praktično dobija sklopljen laptop sa ekranom okrenutim ka spolja, to jest ka korisniku. Postoje i hibridni računari sa kliznim mehanizmom koji omogućuje da ekran sklizne preko tastature i na taj način je sakrije, čime uređaj praktično dobija formu klasičnog tablet računara, ali se ovakav koncept nešto ređe primenjuje. Na slikama koje slede možete videti nekoliko primera aktuelnih hibridnih računara.

i-laptop-i-tablet---hibridni-2u1-uredjaji-03

divider

Hibridni (2u1) računari mogu imati Windows ili Android operativni sistem. S obzirom na to da je Android operativni sistem dizajniran za upravljanje prstima putem ekrana osetljivog na dodir, korisnici i nemaju preterano veliku korist od tastaturetouchpad-a. Zato su se proizvođači fokusirali na hibridne uređaje sa Windows operativnim sistemom.

Prednost hibridnih računara u odnosu na klasične laptop računare se ogleda u primetno većoj mobilnosti. Naime, zbog specifičnosti elektronskih komponenti od kojih su hibridni računari izrađeni, trajanje baterije je kod ovih uređaja primetno duže nego kod klasičnih laptop računara, dok se zbog svoje kompaktnosti veoma lako transportuju i koriste “u hodu”. Ako ste imali prilike da koristite laptop računar sa ekranom osetljivim na dodir, sigurno Vam je zasmetalo to što se ceo uređaj klacka ili prevrće kada dodirnete ekran. Zapravo, ekran laptop računara nema oslonac na koji bi se oslonio prilikom pritiskanja prstom, što dovodi do pomenutog klackanja i prevrtanja uređaja. S obzirom na to da se hibridni laptop računari veoma lako transformišu u tablet računare, korišćenje ekrana osetljivog na dodir je znatno udobnije i jednostavnije. Dijagonala ekrana kod hibridnih računara se kreće u rasponu od deset do petnaest inča, a najčešće od deset do dvanaest inča. Ovi uređaji se lako mogu povezati sa spoljnim monitorom ili televizorom, pa ni korisnici kojima je potreban veći ekran neće imati za čime da žale, a tu je i mogućnost povezivanja sa projektorom. Zbog prisustva punokrvnog Windows operativnog sistemaIntel procesora, na hibridnim računarima možete koristiti sve programe koje ste navikli da koristite na Vašem laptop ili desktop računaru, kao što su Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), Adobe Photoshop i drugi. Hibridni računari poseduju i standardne USB priključke na koje možete povezati štampačUSB FLASH memoriju, fotoaparat, miša, kao i sve druge periferne uređaje koje povezujete i sa Vašim laptop ili desktop računarom. Kraće rečeno, hibridni računari istovremeno mogu biti i mali i veliki, uvek spremni da odgovore na sve izazove koji ih očekuju, a u okviru jednog uređaja istovremeno nude najbolje karakteristike laptop računara tablet računara.

i-laptop-i-tablet---hibridni-2u1-uredjaji-04

divider

Kompanija Intel, najveći svetski proizvođač računarskih procesora, je za sada jedini proizvođač koji je u stanju da proizvede procesore i druge čipove koji su primenjivi u hibridnim (2u1) računarima. Ovakvim uređajima je potreban energetski efikasan procesor, to jest procesor koji će uz minimalnu potrošnju energije iz baterije računara i minimalno zagrevanje uspeti da postigne i zadovoljavajuće performanse u radu, a i fizičke dimenzije čipa moraju biti svedene na minimum. Isto važi i za ostale čipove koji se nalaze unutar hibridnih uređaja. Drugim rečima, velika tehnološka prednost koju kompanija Intel ima nad svojim rivalom, kompanijom AMD, i ovoga puta ide u korist korisnicima. Da nije Intel-a, ne bi bilo ni ovih vrlo praktičnih i korisnih uređaja, a ni mnogih drugih tehnologija koje nam život čine lakšim i zabavnijim. Računare sa Intel procesorom ćete lako prepoznati po nalepnici sa oznakom “Intel Inside“. Na prilogu koji sledi možete videti kako je Intel klasifikovao svoje procesore namenjene hibridnim računarima prema potrebama korisnika.

i-laptop-i-tablet---hibridni-2u1-uredjaji-05

divider

Navešćemo samo neke od popularnih hibridnih (2u1) računara, to jest “i tabletlaptop” uređaja, a to su: Acer Switch 10ASUS Transformer Book T100HP Envy X2Lenovo Yoga 3… Uskoro ćemo objaviti i tekst sa savetima koji će Vam pomoći prilikom kupovine hibridnih (2u1) računara.

i-laptop-i-tablet---hibridni-2u1-uredjaji-06

divider

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak