Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 15. jul 2024.

Scroll to top

Na vrh

10 komentara

Nova opasnost vreba korisnike WhatsApp aplikacije

Nova opasnost vreba korisnike WhatsApp aplikacije

WhatsApp aplikacija je veoma popularna među korisnicima savremenih mobilnih telefona, pa zato i ne treba da nas čudi što su se ovih dana hakeri okomili baš na ovu aplikaciju. Cilj im je, naravno, naš novčanik. Ovaj članak će Vas naučiti kako da prepoznate pokušaj prevare i kako da se zaštitite.

Svi mi volimo da dobijamo poklone i nagrade. Imajući ovu činjenicu u vidu, hakeri su smislili novi način kako da iz našeg novčanika izvuku mukom zarađeni novac. Evo o čemu se zapravo radi…

Grupa hakera je kreirala virus koji prikuplja telefonske brojeve na sve moguće načine. Na primer, kada se mobilni telefon ili računar Vašeg prijatelja zarazi ovim virusom, virus će kopiju kompletnog imenika iz zaraženog uređaja poslati hakerima koji su ga kreirali. Zatim će hakeri na sve telefonske brojeve poslati poruku sledećeg sadržaja:

“Čestitamo, Vaš telefonski broj +3816******** odabran je nasumično za današnji najsrećniji mobilni uređaj! Imate (1) jednu nepotvrđenu nagradu. Smesta potvrdite da je želite! Kliknite na ovaj tekst.”

Mi smo dobili poruku na srpskom jeziku, ali je možete dobiti i na engleskom. Kako bi sve izgledalo što uverljivije, hakeri su na mesto predviđeno za takozvanu profilnu fotografiju, stavili logotip kompanije WhatsApp. Kako sve ovo izgleda na ekranu našeg Sony Xperia Z3 telefona, možete pogledati na snimku ekrana koji smo napravili.

nova-opasnost-vreba-korisnike-whatsapp-aplikacije-02

Kako bismo Vas uverili da je reč o prevari, kliknuli smo na tekst koji je trebalo da nas odvede do internet stranice na kojoj treba da potvrdimo da smo zainteresovani za našu nagradu. Međutim, lako smo ustanovili da je reč o još jednoj prevari.

Naime, na internet stranici do koje smo došli klikom na označeni tekst se nalazi polje u koje je potrebno da unesete svoj telefonski broj kako biste, navodno, potvrdili da ste zainteresovani za nagradu. Možda bi neko bez oklevanja uneo svoj telefonski broj, ali ne i mi, a nadamo se ni Vi. Zapravo, unošenjem telefonskog broja ćete se pretplatiti na nekakav servis za preuzimanje ko zna kakvog sadržaja (najverovatnije nekih novih virusa), a sve to košta nekoliko stotina dinara nedeljno. Ukoliko ste pre-paid korisnik (dopunjavate kredit), novac će jednom nedeljno biti skidan sa Vašeg pre-paid kredita, a ukoliko ste post-paid korisnik (plaćate mesečne račune), hakeri će zadužiti Vaš mesečni račun za mobilni telefon. Na dnu sporne internet stranice čak i stoji informacija o ceni pretplate, ali verujemo da veliki broj ljudi, usled euforije, ne bi ni obratio pažnju na “sitna slova”. Kako sve ovo izgleda u praksi, ponovo možete pogledati na snimku ekrana sa našeg telefona.

nova-opasnost-vreba-korisnike-whatsapp-aplikacije-03

Naravno, mi nismo uneli naš telefonski broj, a nemojte ni Vi. Napominjemo da posle može biti jako teško da se odjavite sa usluge na koju ste se na ovaj način pretplatili.

divider

KAKO DA SE ZAŠTITITE?

U načelu, antivirus aplikacije koje mnogi imaju instalirane u svojim mobilnim telefonima ne predstavljaju adekvatnu zaštitu od ovakve vrste prevara. I ovoga puta će Vaša mudrost i iskustvo biti najbolji vid zaštite. U ovakvim situacijama Vam najviše može pomoći takozvani address bar, to jest polje u koje unosite internet adresu sajta koji želite da posetite. Takođe, u ovom polju možete da vidite internet adresu sajta na kojem se trenutno nalazite. Ako ponovo pogledate prethodnu sliku, videćete da, u našem slučaju, u address bar-u stoji “ilovemobi.com”, što svakako nema nikakve veze sa kompanijom WhatsApp i istoimenom aplikacijom. Ranije smo pisali o takozvanim Phishing prevarama, a ovo je samo još jedna od njih. Savetujemo Vam da pročitate članak “Internet prevare – nemojte da se upecate“, kako biste se dodatno informisali o internet prevarama i naučili kako da se zaštitite.

Ako Vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

divider

Komentari:

 1. Vajber je slicna aplikacija znaci da to mogu raditi i na njemu.

 2. prosečan internet posetilac je logovan na nekoliko desetine sajtova, foruma, soc mreža, aplikacija svuda su potrebne lozinke, i nemoguće je sve zapamtiti. Čest je slučaj da se lozinke ponavljaju i d ajesu jednostavne kako bi se zapamtile. posebno me nerviraju sajtovi koji imaju dvostuku zaštitu a nisu tako važni ipri svakom logovanju je poterbno da im šaljem kod koji sam dobio preko SMS. pr Mailchimp, google acaunt yahoo. Znam da je bezbednost važna, ali u nekoim slučajevima nije toliko potrebna.

  • Bojan Milojković

   Postoji lak način da na svakom sajtu koristite drugačiju lozinku i da ih sve bez poteškoća znate napamet! 😉 Uskoro ću napisati više o tome. A što se tiče verifikacije u dva koraka, koja zahteva slanje jedinstvenog koda koji dobijate SMS-om, ona se uglavnom može isključiti u podešavanjima Vašeg profila na tom sajtu.

 3. Sve što nije iz proverenih izvora treba brisati. Lozinke menjati češće i voditi računa o njihovoj složenost. Nikada nećete biti 100% sigurni kada ste online, ni sa jednim servisom, pa samim tim treba biti pripremljen za svaki scenario.

  • Bojan Milojković

   U potpunosti se slažem. Zato ću uskoro objaviti tekst o tome kako treba birati lozinku prilikom registracije na nekom sajtu, kao i o tome na koje sve načine se bezbednost može podići na viši nivo.

 4. Slažem se sa xenon, slabo ga ko koristi. Dovoljno je znati da se ovakve prevare dešavaju, obrišeš poruku i antivirus ti nije potreban.

  • Bojan Milojković

   Prema statistici, na svetskom nivou WhatsApp ima veći broj korisnika od Viber-a, ali je činjenica da kod nas nije zastupljena kao Viber. Takođe, WhatsApp je prva aplikacija koja je dobila takozvanu end-to-end enkripciju, to jest tehnologiju kojom se poruke automatski šifruju tako da je njihovo presretanje i čitanje od strane trećih lica apsolutno nemoguće.

 5. Ne znam koliko je ova aplikacija rasirena kod nas, mislim da je vise popularna u Americi. Ja ne koristim whatsapp, ne znam nekog iz mog drustva da je koristi, ali ipak hvala na savetima i upozorenju, hakeri ne miruju.

 6. Goran

  Hvala na korisnim savetimao

  • Bojan Milojković

   Zato smo ovde. 😉

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak