Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 25. apr. 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

Problem sa viškom kilograma? Evo rešenja! Ali stvarno!

Problem sa viškom kilograma? Evo rešenja! Ali stvarno!

Japanski doktor Yoshiro Hatano je davne 1965. godine naučno dokazao da svaka odrasla osoba dnevno treba da napravi minimalno 10.000 koraka kako bi svoj organizam održala zdravim i uravnoteženim. Ubrzo je otkriće doktora Yoshiroa u nauci opšteprihvaćeno, a japanski proizvođač satova Yamasa Tokei kreira prvi mehanički pedometar – uređaj koji meri broj napravljenih koraka. Iako prvi modeli ovih uređaja nisu bili naročito precizni, proizvodnja pedometara nikada nije prestala. Tehnologija je vremenom usavršavana, sa mehaničkih pedometara se prešlo na digitalne, a kompanija Fitbit je postala svetski lider u proizvodnji uređaja ove vrste.

Predstavljamo Vam pravo rešenje za problem sa viškom kilograma, ali stvarno! Nisu u pitanju ni magija ni “čudotvorni” preparati, već čista nauka. Na testu nam se našla Fitbit-ova pametna fitness narukvica pod imenom Flex.

Fitbit Flex pametna narukvica, pored funkcije pedometra, poseduje mnoštvo drugih korisnih funkcija kao što su: praćenje broja unetih i utrošenih kalorija, praćenje i analiza kvaliteta sna, kao i precizno računanje dnevnih aktivnosti i dužine pređenog puta. Posmatrano sa elektronske strane, srce Fitbit Flex narukvice čini napredni MEMS 3-axis senzor koji prati svaki vaš pokret. Možete imati nekoliko narukvica različitih boja, dezena i obima, jer se MEMS senzor veoma jednostavno skida sa jedne i montira na drugu narukvicu. U kutiji se nalaze dve tamno sive Fitbit Flex narukvice – većeg i manjeg obima. Pored senzora i dve narukvice, u kutiji se nalazi i USB dongle uz pomoć kojeg se podaci sa senzora bežično prebacuju u računar, kao i mali dodatak za punjenje baterije ugrađene u senzor. Uputstvo je vrlo kratko i zadatak mu je da korisnika uputi na zvaničan WEB sajt kopmanije Fitbit gde će korisnik kreirati svoj profil i dobiti dalje instrukcije. Na gornjoj strani senzora se nalazi pet LE dioda (malih lampica) koje svetle kada dva puta kucnete prstom u narukvicu. Svaka LE dioda predstavlja 20% od predviđenih dnevnih aktivnosti. Dakle, ako nakon kuckanja u narukvicu zasvetle dve LE diode, to znači da ste ostvarili 40% od predviđenih dnevnih aktivnosti. Flex-ov MEMS senzor je opremljen Bluetoth 4.0 LE i NFC tehnologijama, čije ćemo funkcije kasnije opisati, a ugrađen je i vibro-motor (vibracija). Na slici ispod je prikazan sadržaj pakovanja u kome dolazi Fitbit Flex narukvica.

1. USB dongle za bežičnu vezu sa računarom; 2. MEMS senzor koji se ubacuje u narukvice; 3. Manja i veća Flex narukvica; 4. USB Dock (dodatak za punjenje baterije senzora)

1. USB dongle za bežičnu vezu sa računarom; 2. MEMS senzor koji se ubacuje u narukvice; 3. Manja i veća Flex narukvica; 4. USB Dock (dodatak za punjenje baterije senzora)

divider

Ideja koja stoji iza Fitbit Flex narukvice je veoma jednostavna i jasna – narukvica vam pomaže da precizno pratite odnos unetih i utrošenih kalorija. Ako želite da se rešite viška kilograma, softver će izračunati koliki mora biti deficit između unetih i utrošenih kalorija na dnevnom nivou. Za samo dvanaest dana korišćenja Flex-a, autor ovog teksta je izgubio dva kilograma bez imalo muke i bez odlaska u teretanu. Na slikama ispod možete videti kako Fitbit Flex pametna fitness narukvica izgleda kada se stavi na ruku. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-3 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-4 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-5 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-6

divider

NIJE SVE U ELEKTRONICI

Flex narukvica je zapravo samo lep modni detalj koji u sebi sadrži već pomenuti MEMS senzor pokreta, dok je za očitavanje i analizu podataka sa senzora zadužen Fitbit softver. Softver je napravljen u vidu aplikacije za pametne telefone i tablet računare (radi na operativnim sistemima Android, iOS i Windows Phone), a na raspolaganju Vam je i WEB verzija kojoj se pristupa putem Fitbit-ovog zvaničnog sajta. Veza između Flex narukvice i pametnog telefona se otvaruje putem Bluetooth 4.0 LE tehnologije, dok je za povezivanje sa računarom i prenos podataka do Fitbit-ove WEB aplikacije zadužen mali USB dongle (koji dolazi u paketu). Dakle, da biste koristili ovu pametnu narukvicu nije nužno da imate pametni telefon. Bluetooth veza na pametnim telefonima ne mora biti stalno aktivna, već je aktivirate po potrebi, to jest onda kada podatke sa senzora želite da prenesete u aplikaciju, pa će trajanje baterije Vašeg telefona ostati uobičajeno.

Prilikom prvog pokretanja Fitbit aplikacije korisnik prolazi kroz proces kreiranja Fitbit profila, gde je potrebno da unese podatke o sebi, kao što su: pol, datum rođenja, visina, aktuelna težina i željena težina. Na osnovu ovih podataka softver će definisati broj kalorija koje možete tokom dana uneti u sebe, kao i broj kalorija koje morate utrošiti kako biste dostigli željenu telesnu težinu. Istovremeno je moguće napraviti i listu prijatelja, odnosno dodati u nju druge korisnike Fitbit uređaja, i tako pratiti njihov napredak ili se „takmičiti“ sa njima. Fino rešenje za one kojima nedostaje motivacija. Sa obzirom na to da će većina korisnika svoju narukvicu povezati sa pametnim telefonom, fokusiraćemo se na verziju aplikacije namenjenu telefonima i tablet računarima.

Osnovni ekran Fitbit aplikacije prikazuje informacije o broju napravljenih koraka, dužini pređenog puta, utrošenim kalorijama, koliko ste vremena bili aktivni, koliko kilograma želite da izgubite, koliko ste spavali, koliko još kalorija smete da unesete u sebe, odnos utrošenih i unetih kalorija, kao i koliko ste vode popili u toku dana. Osnovni ekran je veoma jasan i pregledan, a pritiskom na neku od pomenutih informacija se otvara ekran sa detaljnijim prikazom i statistikom.

Svaki put kada nešto pojedete ili popijete vodu, to treba uneti u aplikaciju. Aplikacija sadrži veliku bazu namirnica, pa je kompletan proces zaista jednostavan – u polje za pretragu unesete naziv onoga što ste pojeli, količinu (u komadima, gramima, šoljama…) i vreme obroka (doručak, ručak, užina…). Ukoliko se ono što ste pojeli ne nalazi u bazi (kao npr. Štark krem bananica), pritiskom na znak „+“ se proizvod vrlo lako unosi u bazu – osim naziva, potrebno je uneti i veličinu porcije (u gramima ili komadima, u zavisnosti kako se proizvod konzumira), kao i nutritivnu vrednost, odnosno broj kalorija koje se nalaze u proizvodu (ovu informaciju ćete lako pronaći na ambalaži proizvoda). Određene proizvode možete obeležiti zvezdicom, odnosno označiti ih kao favorite, pa će vam sledeći put biti na dohvat ruke. Kako Fitbit aplikacija izgleda u praksi možete pogledati na slikama koje slede. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-7 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-8 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-9 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-10 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-11 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-12

Ukoliko posedujete telefon sa NFC tehnologijom, za pokretanje Fitbit aplikacije će biti dovoljno da telefon samo naslonite na narukvicu, a magija NFC tehnologije će uraditi svoje.

Narukvicu ne treba skidati kada spavate, jer njen MEMS senzor prati i analizira kvalitet vašeg sna. Pre odlaska na spavanje treba neprestano kuckati u narukvicu dve sekunde, nakon čega će dve LE diode zasvetleti i postepeno se isključiti. Na ovaj način ćete Flex narukvicu staviti u režim za praćenje sna. Ukoliko ste prethodno u Fitbit aplikaciji na vašem telefonu podesili alarm, narukvica će Vas u zakazano vreme probuditi intenzivnom vibracijom. Zgodno, ukoliko u sobi sa vama spava još neko ko ustaje posle Vas. Nakon buđenja je potrebno isključiti praćenje sna ponovnim kuckanjem u trajanju od dve sekunde.

Fitbit Flex narukvica je vodootporna, pa je ne treba skidati ni kada se kupate ili dok ste na plaži. Uopšteno, kako bi merenja bila što preciznija, narukvica Vam mora biti sve vreme na ruci.

Na kraju, koliko možete nositi Fitbit Flex sa jednim punjenjem baterije? Proizvođač tvrdi da je autonomija baterije oko pet dana, a mi samo možemo da potvrdimo ovu informaciju i da kažemo da baterija može izdržati i šest dana.

divider

divider

DA LI VREDI?

Moderno doba je mnogima od nas, osim napredne tehnologije, donelo i višak kilograma – kako kažu: „Bolest modernog doba“. Brza i nezdrava hrana, premalo aktivnosti… Fitbit Flex narukvica košta nešto više od „čudotvornih“ preparata za mršavljenje, a ne može da se potroši i ne sadrži hemijske supstance čije je dejstvo na ljudski organizam diskutabilno. Uz pomoć Fitbit Flex-a ne morate da gladujete i možete da jedete apsolutno sve, a rezultati će ubrzo biti vidljivi ukoliko se pridržavate dnevnih normi koje Vam je Fitbit aplikacija odredila. Pomenuta aplikacija jednostavno mami da je što češće pokrećete, a brojke u njoj će za mnoge predstavljati dovoljno jak motiv. Tačnost ugrađenog MEMS senzora je na zaista visokom nivou i upravo to predstavlja veliku prednost Flex narukvice u odnosu na mnogobrojna softverska rešenja koja imaju funkciju pedometra, to jest u odnosu na aplikacije za merenje broja napravljenih koraka. Još jedna od prednosti Flex narukvice u odnosu na pametne telefone je činjenica da Flex možete bezbrižno nositi na ruci čak i u situacijama u kojima bi se telefon mogao trajno oštetiti, npr. dok igrate fudbal sa drugarima, trčite ili plivate. Sa obzirom na to da je autor ovog teksta za dvanaest dana izgubio dva kilograma, odgovorno tvrdimo da Fitbit Flex pametna narukvica vredi svakog uloženog dinara. Ovaj gedžet sa cenom od oko 100€ predstavlja pametnu investiciju u vaše zdravlje, a može biti i savršen poklon za vama drage osobe. Za kraj smo pripremili još nekoliko zanimljivih fotografija. Ukoliko ste odlučili da sebe obradujete Fitbit Flex pametnom fitness narukvicom, onda obavezno pročitajte i napomenu koja se nalazi na samom kraju ovog članka.

problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-13 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-14 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-15 problem-sa-viskom-kilograma-evo-resenja-ali-stvarno-17

divider

NAPOMENA: BITAN DETALJ U OPCIJAMA ZA PODEŠAVANJE

Jedan od parametara u podešavanjima Fitbit aplikacije koji mora biti ispravno podešen je „Wrist Placement“. Ovim parametrom se određuje da li narukvicu nosite na dominantnoj ruci (onoj kojom pišete) ili ne. Poželjno je da narukvicu ne nosite na dominantnoj ruci. Ukoliko „Wrist Placement“ nije ispravno podešen, narukvica neće ispravno funkcionisati, pa brojanje koraka i kalorija neće biti tačno.

"Wirst Placement" podešavanje

Wirst Placement” podešavanje

divider

Detaljnije informacije o ovom uređaju možete pronaći na zvaničnom sajtu kompanije Fitbit.

Fitbit Flex pametnu fitness narukvicu možete kupiti u prodajnim objektima kompanije Tehnomanija.

divider

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak