Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 15. jul 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

TRUST GXT 188 LABAN RGB: odličan gejming miš srednje klase

TRUST GXT 188 LABAN RGB: odličan gejming miš srednje klase

Proizvodi holandske kompanije TRUST su odnedavno (ponovo) aktuelni na domaćem tržištu. Reč je o proizvodima koje karakterišu solidan kvalitet i pristupačna cena. Tim povodom smo kontaktirali ovlašćenog uvoznika za TRUST proizvode i zatražili test primerak TRUST GXT 188 LABAN RGB žičnog gejming miša. Takođe, na našem sajtu možete pročitati i recenziju TRUST GXT 890 CADA RGB mehaničke gejmerske tastature.

Čest je slučaj, pogotovo kod manje iskusnih korisnika, da se gejmerska oprema potpuno pogrešno definiše i doživljava. Naime, mnogi će gejmerski miš opisati kao miš abstraktnog izgleda ili miš sa šarenim svetlosnim efektima – što je, u stvari, netačno. Kao što nije zlato sve što sija, tako nije gejmersko sve što je šareno ili izgleda “svemirski”. Na slici ispod možete da vidite dva miša koji se prodaju po ceni od samo nekoliko evra, ali to nisu gejmerski miševi, iako vam možda tako izgledaju.

Šta je onda gejmerski miš? Kao prvo, gejmerski miš je kvalitetan i izdržljiv, da bi lako mogao da podnese energične pokrete i klikove – koji su u žaru igre neminovni. Kao drugo, gejmerski miš ima daleko precizniji i kvalitetniji senzor pokreta u odnosu na klasične miševe, koji informacije o aktuelnoj poziciji miša znatno brže prosleđuje računaru. Ne zaboravite da su u igrama često i milisekunde presudne, zbog čega i postoji potreba za kvalitetnim i brzim senzorom. Kao treće, visok kvalitet i visoke performanse imaju svoju cenu i ne mogu se dobiti za 10 ili 15 evra. Na posletku, tu je i već pomenuta estetika, ali je njena uloga u tehničkom smislu nebitna jer doprinosi samo i jedino vizuelnom doživljaju.

Dakle, stvar je jednostavna – osnovne odlike gejmerskih miševa su visok kvalitet izrade i visoke performanse. Šareno osvetljenje može, ali i ne mora da bude prisutno, dok kvalitet ne sme da izostane. Sve drugo je samo nalik gejmerskom mišu, kao što su to primeri sa slike odozgo.

Zašto ovoliki uvod? Jednostavno, želeli smo da napravimo jasnu razliku između pravih gejming miševa, kao što je TRUST GXT 188 LABAN RGB, i onih koji samo tako izgledaju, a koštaju i traju kao porodično pakovanje sladoleda.

SADRŽAJ PAKOVANJA

TRUST GXT 188 LABAN RGB miš dolazi u lepo dizajniranoj ambalaži izrađenoj od kvalitetnog kartona, koja nagoveštava da je reč o kvalitetnom proizvodu ili bar o proizvodu jake srednje klase. Propratni paket nije naročito bogat, pa ćete u kutiji, pored samog miša, zateći kratko uputstvo i nalepnicu sa TRUST GXT znakom. No, ništa više ne biste dobili ni od drugih proizvođača. Svakako, bolje je uštedeti na plišanoj torbici za transport miša nego na kvalitetu samog proizvoda.

 

OPŠTE KARAKTERISTIKE

TRUST GXT 188 LABAN RGB miš ima ergonomski oblik i prilagođen je desnorukim korisnicima. Zbog svog oblika, najviše će odgovarati gejmerima koji preferiraju takozvane Palm i Claw stilove državanja miša. Gornja površina miša je prekrivena tankim premazom na bazi gume, koji sprečava klizanje miša kada se šaka oznoji, dok istovremeno osećaj pri držanju čini sveukupno boljim i prijatnijim.

Na gornjoj strani miša se, pored levog i devnog tastera i točkića za skrolovanje, nalaze i dva tastera za promenu profila (režima rada), kao i takozvani Rapid Fire taster koji će ceniti ljubitelji igara iz FPS (First-Person-Shooter) tabora. Gotovo cela gornja strana miša je oivičena diskretnom lajsnom koja, kada uključite RGB osvtljenje, emituje do 16,8 miliona boja.

Na levoj bočnoj strani se nalaze još dva tastera, koji po fabričkim podešavanjima imaju BackForward funkciju. Leva strana je blago ulubljena da biste palac mogli udobno da smestite, dok se na desnoj strani nalazi diskretan oslonac za domali prst. Nakraće rečeno, ergonomija TRUST GXT 188 LABAN RGB miša je odlična, bar ako je suditi po šaci autora teksta. Na slikama koje slede možete videti izgled miša sa svih strana.

Kada je reč o tasterima, vredi napomenuti da se svaki od njih može nezavisno programirati, to jest može mu se promeniti funkcija. Za podešavanje tastera, kao i mnogih drugih parametara, zadužen je softver koji se besplatno preuzima sa zvaničnog sajta kompanije TRUST, ali o tome ćemo nešto kasnije.

TRUST GXT 188 LABAN RGB miš je opremljen Avago PMW3360 optičkim senzorom pokreta, koji se često sreće i kod primetno skupljih miševa i jedan je od omiljenih senzora među igračima širom sveta. Učestalost odziva (Polling Rate) PMW3360 senzora je od 150 do 1.000 Hz. Drugim rečima, senzor je sposoban da hiljadu puta u sekundi računaru pošalje informaciju o aktuelnoj poziciji miša, po čemu se GTX 188 LABAN i izdvaja od jeftinih miševa koji samo izgledom podsećaju na gejmerske miševe. Maksimalna podržana akceleracija od strane PMW3360 senzora je 50G, što znači da će i najbrži i najoštriji pokreti biti precizno registrovani i preneti u računar.

Iako se to podrazumeva, naglasićemo da se TRUST GXT 188 LABAN RGB miš sa računarom povezuje preko standardnog USB priključka. Voleli bismo da je kabel dodatno zaštićen pletenicom (upletenim koncem), ali i pored toga nema razloga za brigu. Inače, kabel je dugačak 180 cm, što se smatra standardnom i sasvim dovoljnom dužinom.

 

SOFTVER I RGB OSVETLJENJE

Da bi se iskoristio pun potencijal TRUST GXT 188 LABAN RGB miša, to jest da bi se pristupilo detaljnom podešavanju tastera, brzine odziva, ubrzanja, kao i podešavanju RGB osvetljenja, neophodna je instalacija besplatnog pratećeg softvera. Ukoliko već imate ovaj model miša, ovde možete preuzeti softver za TRUST GXT 188 LABAN RGB.

Uz pomoć pratećeg softvera se apsolutno svaki od raspoloživih 8 tastera može programirati, odnosno može mu se dodeliti jedna od brojnih funkcija. Jedini uslov je da bar jedan od tastera zadrži funkciju levog klika, što je i logično jer drugačije ne biste mogli da koristite računar.

Koje zapravo funkcije mogu da imaju tasteri TRUST GXT 188 LABAN RGB miša? Pored standardnih funkcija (levi klik, desni klik, srednji klik, Back, Forward, DPI+ i DPI-), bilo kom tasteru možete dodeliti i naprednije funkcije, kao što su: Copy, Cut, Paste, Save, Print, Play, Pause, Mute, Close itd. Drugim rečima, svaki taster GXT 188 miša možete podesiti tako da se njegovim pritiskom obavi neka od operacija koju biste inače morali da aktivirate kliktanjem po menijima ili po komandama koje se prikazuju na ekranu vašeg računara. Priznaćete da je više nego zgodno kada komande koje najčešće koristite imate bukvalno pod prstima. Primera radi, ja vrlo često koristim kalkulator, pa sam Rapid Fire taster podesio tako da se, u bilo kom trenutku, njegovim pritiskom pokreće kalkulator. Sjajan način da ubrzate rad na računaru. Na slikama koje slede možete da vidite kako pomenuti softver izgleda u praksi (kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini).

Kao što možete da vidite na slikama, TRUST GXT 188 LABAN RGB miš poseduje 5 profila, to jest 5 režima rada. S obzirom na to da miš raspolaže vlastitom memorijom, svi profili se mogu snimiti direktno u miša i po potrebi menjati pritiskom na odgovarajući taster, to jest na taster kojem ste dodelili funkciju za promenu profila. Svaki profil može imati različita podešavanja za osetljivost, osvetljenje, funkcije tastera i slično. Profile koje napravite takođe možete da snimite i u računar, i to u neograničenom broju, ali ih u samom mišu može biti najviše 5.

Sam softver je intuitivan i vrlo jednostavan za korišćenje, ali povremeno ume da “zaboravi” podešavanja, što se jednostavno rešava ponovnim izborom odgovarajućeg profila. No, verujemo da će kompanija TRUST ove sitne nesavršenosti ispraviti već u prvoj sledećoj verziji softvera. Na korisniku je samo da redovno proverava da li je dostupna nova verzija.

 

UTISCI I ISKUSTVA NAKON MESEC DANA KORIŠĆENJA TRUST GXT 188 LABAN RGB MIŠA

GXT 188 veličinom spada u red srednjih miševa i odgovaraće većini korisnika. Pri višečasovnom korišćenju šaka i podlaktica se ne zamaraju kao prilikom korišćenja malih miševa, gde zbog malih dimenzija morate da grčite šaku.

Levi i desni taster nisu previše meki pa se neće dešavati da ih nehotice pritisnete. S druge strane, nisu ni previše tvrdi pa je klik vrlo jasan i precizan. Bočni tasteri su vrlo pristupačni i odlično pozicionirani.

Točkić za skrolovanje je u početku imao pomalo plastičan zvuk, koji se izgubio nakon nekoliko sati upotrebe miša, to jest čim se osovina malo razradila. Skrol točkić funkcioniše u takozvanom click-to-click režimu, što znači da ćete prilikom okretanja osećati “kliktanje” (zadrške, podeoke…). Istina, viđali smo i bolje točkiće za skrolovanje, ali isključivo na miševima koji su primetno skuplji od LABAN-a. U svakom slučaju, skrolovanje je precizno, a sam točkić je vrlo prijatan na dodir zahvaljujući oblozi od fine gume.

Ljubitelji RGB osvetljenja će sigurno biti zadovoljni bojama i efektima koje TRUST GXT 188 LABAN RGB miš može da ponudi. Na raspolaganju su 4 različita efekta u 16,8 miliona boja, uključujući i veoma popularni efekat talasanja u bojama duge. Naravno, RGB osvetljenje se po želji može i isključiti ili postaviti u jednobojni statični režim.

Sveukupno, TRUST GXT 188 LABAN RGB je odličan gejmerski miš iz srednje klase, koji se može pohvaliti odličnom ergonomijom, vrlo dobrim kvalitetom izrade i funkcijama koje će sa lakoćom zadovoljiti i zahtevne korisnike. Cena od okvirno 8.000 dinara se nekome može učiniti previsokom, ali je GXT 188 svojim kvalitetom sasvim opravdava. Naprotiv, miševi istih ili sličnih karakteristika, nešto poznatijih proizvođača, koštaju i više. Uz to, kupovina ovakvog miša je dugoročna investicija koja će vam pružiti pregršt vrhunskog gejminga. Takođe, treba imati u vidu i činjenicu da vrhunski gejming miševi često koštaju 200 pa i više evra. Ukoliko imate u planu kupovinu novog, ali pravog gejmerskog miša, LABAN je model koji ima našu preporuku. S druge strane, ukoliko želite “gejmerskog” miša koji košta kao porodično pakovanje sladoleda, preporučujemo vam da ipak kupite sladoled – jer će vam pružiti više zadovoljstva. No, ukoliko ipak više volite kvalitetne i dugotrajne miševe nego sladoled, TRUST GXT 188 LABAN RGB miš možete kupiti u kompaniji Gigatron. 🙂

 

Više informacija o TRUST GXT 188 LABAN RGB mišu možete dobiti na zvaničnom sajtu kompanije TRUST.

 

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

Test TRUST GXT 188 LABAN RGB miša je realizovan ljubaznošću kompanije Comtrade Distribution.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak