Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 15. jul 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

Kako se pokazao TESLA Smartphone 9.1? Ukratko: odlično!

Kako se pokazao TESLA Smartphone 9.1? Ukratko: odlično!

Kako se pokazao TESLA Smartphone 9.1 je pitanje koje se ovih dana veoma često čuje među zaljubljenicima u pametne telefone, ali i među prosečnim korisnicima koji razmišljaju o nabavci novog mobilnog ljubimca. Ukoliko ne znate, TESLA Smartphone 9.1 je novi pametni telefon domaće kompanije ComTrade, koja stoji iza TESLA robnog imena. S obzirom na to da je TESLA Smartphone 9, prethodnik modela Smartphone 9.1, ostavio odličan utisak na korisnike, mnogi su sa nestrpljenjem čekali njegovog naslednika. Konačno, čekanju je kraj, a u nastavku teksta ćete saznati kakvo je naše iskustvo nakon desetodnevnog testiranja novog vodećeg modela iz sveta TESLA pametnih telefona. Inače, TESLA Smartphone 9.1 pripada srednjem cenovnom razredu, dok istovremeno nudi brojne premijum karakteristike, a u trenutku pisanja ovog teksta njegova cena u slobodnoj prodaji iznosi nešto manje od 35.000 dinara.

TESLA Smartphone 9.1 je Dual-SIM telefon, tako da u njega možete istovremeno da ubacite dve SIM kartice, to jest dva telefonska broja. Telefon koristi sada već standardno, takozvano hibridno ležište za SIM kartice, što znači da sekundarna SIM kartica i memorijska kartica dele isto ležište. Drugim rečima, u telefonu istovremeno možete da imate dve SIM kartice ili jednu SIM karticu + memorijsku karticu. Ukoliko se odlučite da koristite dve SIM kartice, treba da znate da će one funkcionisati u takozvanom Dual-Standby režimu, što znači da će za vreme trajanja razgovora na jednoj SIM kartici, druga SIM kartica biti nedostupna. Naravno, dok je telefon u stanju mirovanja, obe SIM kartice će biti aktivne i spremne da prime ili upute poziv ili SMS.

ŠTA NAS JE DOČEKALO U KUTIJI?

Pakovanje u kojem dolazi TESLA Smartphone 9.1 bismo okarakterisali kao proširenu verziju standardnog pakovanja. Zašto proširenu? Zato što telefon dolazi sa fabrički zalepljenom folijom koja ekran štiti od grebanja, kao i providnom silikonskom oblogom koja će bokove i leđa uređaja da zaštiti od habanja pri svakodnevnom korišćenju. Pored navedenih dodataka, tu su kratko uputstvo, iglica za otvaranje “fioke” za umetanje SIM i memorijske kartice, brzi punjač sa odvojivim micro-USB kablom i stereo slučalice.

 

KVALITET IZRADE

TESLA Smartphone 9.1 je gotovo u potpunosti izrađen od stakla i aluminijuma, uz minimalnu upotrebu plastike. Jedini plastični elementi su dva uska poklopca koji se nalaze na zadnjoj strani telefona – jedan na vrhu, a drugi na dnu. S obzirom na to da se ispod ovih poklopaca nalaze antene za GSM, GPS, Wi-Fi i Bluetooth signale, upotreba plastike je razumljiva jer bi kod ovakvih antena aluminijum znatno smanjio osetljivost, to jest intenzitet prijema signala.

Prednja strana je, očekivano, izrađena od stakla. U pitanju je takozvano 2.5D staklo koje je na ivicama blago zakrivljeno, te telefonu daje atraktivniji izgled i čini da bolje leži u šaci.

Telefon je prilično čvrst, pogotovo kada se uzmu u obzir njegova velika površina (zbog ekrana od 5,5 inča) i debljina od samo 7,08mm. Prilikom korišćenja nismo iskusili nikakvo uvijanje, savijanje ili škripanje kućišta. Sveukupni utisak je da je kvalitet izrade sasvim korektan i da TESLA Smartphone 9.1 nije nimalo podbacio u ovoj “disciplini”.

EKRAN

Dijagonala ekrana koji je ugrađen u TESLA Smartphone 9.1 pametni telefon iznosi 5,5 inča, što uz FULL HD rezoluciju (1920 x 1080 piksela) sadržaj ekrana čini preglednim i lako čitljivim. ComTrade se odlučio za LTPS tip ekrana, kakav se najčešće sreće u znatno skupljim telefonima. Pored dobrog prikaza i širokih uglova vidljivosti, glavna karakteristika LTPS ekrana je njegova energetska efikasnost, to jest smanjena potrošnja energije iz baterije telefona. S obzirom na to da je relativno kratko trajanje baterije jedna od najvećih mana današnjih mobilnih telefona, upotreba ovog tipa ekrana je za pohvalu.

Kada je reč o fabričkim podešavanjima, boje na ekranu su nešto hladnije. Međutim, TESLA Smartphone 9.1 dolazi sa fabrički instaliranim MiraVision softverom koji omogućuje dodatno i fino podešavanje boja. Ništa nije komplikovano i biće dovoljno da u MiraVision podešavanjima jednim klikom izaberete Vivid režim za prikaz boja i boje će istog časa postati življe i toplije. Za bolju vidljivost sadržaja ekrana pri jakom svetlu je zadužena GFF Full Lamination tehnologija. Iako je učinak GFF Full Lamination tehnologije primetan, od nje ne treba očekivati čuda. Pored pomenutih tehnologija, koje imaju za cilj da poboljšaju kvalitet prikaza na ekranu, tu je i Eye Protection tehnologija koja smanjuje zamor očiju. Naime, u okviru plavog spektra se nalazi i svetlost koja šteti ljudskim očima, a funkcija Eye Protection tehnologije jeste da smanji emisiju štetne plave svetlosti, odnosno da redukuje spektar plavih tonova. Generalno, ekran je apsolutno na visini svog zadatka i smatramo da nema mesta zamerkama.

 

ZVUK

Kada je u pitanju zvuk kod pametnih mobilnih telefona, pri testiranju uvek ispitujemo sledeće parametre: kvalitet zvuka u slušalici za vreme razgovora, kvalitet mikrofona za vreme razgovora, kvalitet multimedijalnog zvučnika i kvalitet zvuka na slušalicama. Kako se pokazao TESLA Smartphone 9.1 u navedenim scenarijima? Krenimo redom…

Kvalitet zvuka u slušalici za vreme razgovora je sasvim solidan pa ćete svog sagovornika čuti čisto i jasno. Voleli bismo da je slušalica nešto glasnija, ali nam se ni sa aktuelnim vrednostima nije dešavalo da sagovornika ne čujemo dovoljno glasno, pa našu želju za glasnijom slušalicom možda pre možemo nazvati hirom nego realnom potrebom. Mikrofon svoju funkciju takođe korektno obavlja.

Zvuk na multimedijalnom zvučniku je jasan i bez distorzije, čak i kada je maksimalno pojačan, ali bi definitivno trebalo da bude glasniji. Generalno, u bučnom okruženju ćete jedva čuti muziku sa YouTube-a ili zvuk iz filma. Srećom, kvalitet zvuka na izlazu za slušalice je vrlo dobar, pa će slušanje muzike biti pravo uživanje. Na kraju krajeva, zašto ne biste i filmove gledali uz slušalice? Bolje ćete čuti, a i nećete smetati ljudima u okruženju. Takođe, u poslednje vreme su Bluetooth zvučnici veoma popularni i zvuk iz mobilnog telefona podižu na potpuno novi nivo, istovremeno mu dodajući i kvalitet i intenzitet.

MOGUĆNOSTI ZA POVEZIVANJE

TESLA Smartphone 9.1 raspolaže svim esencijalnim tehnologijama za žično i bežično povezivanje sa drugim uređajima, kao i kvalitetnim prijemnikom GPS i GLONASS signala za geo-pozicioniranje, to jest satelitsko određivanje položaja za potrebe navigacije.

Veza sa računarom se ostvaruje putem standardnog micro-USB 2.0 priključka, koji se nalazi na donjoj ivici telefona. Od tehnologija za bežično povezivanje tu su Wi-Fi N klase i Bluetooth 4.0. Prijemnik GPS i GLONASS signala jako dobro obavlja svoj posao, pa odstupanje od realne pozicije u prostoru iznosi samo 3 metra, što je jednako klasičnom automobilskom GPS navigatoru. Drugim rečima, TESLA Smartphone 9.1 u potpunosti može da zameni automobilski GPS navigator pa ćete na sledeće putovanje nositi jedan uređaj manje. Preciznost GPS prijemnika možete videti na slici koja sledi.

* odstupanje u odnosu na realnu poziciju može da varira u zavisnosti od atmosferskih uslova, reljefa i brzine kretanja

 

PROCESOR, GRAFIČKI PROCESOR, RAM I INTERNA MEMORIJA

Performanse svakog pametnog telefona, ali i autonomija (trajanje baterije) direktno zavise od njegovih unutrašnjih komponenti, to jest od procesora, grafičkog procesora, količine i brzine RAM-a (radne moemorije) i količine i brzine interne memorije (memorije za skladištenje podataka). Ne možemo da se otmemo utisku da je kompanija ComTrade prilikom kreiranja TESLA Smartphone 9.1 telefona najviše radila upravo na ovom segmentu. Naime, smatramo da je izbor ključnih komponenti vrlo mudar i da će korisnicima doneti upravo ono što nedostaje mnogim drugim telefonima iz iste cenovne kategorije.

Srce TESLA Smartphone 9.1 telefona je zapravo MediaTek čip sa oznakom MT6750, u okviru kojeg se nalaze osam 64bit-nih Cortex-A53 procesorkih jezgara, iliti osmojezgarni procesor, i Mali-T860 grafički procesor. Iako MT6750 čip ne spada u brzinske šampione, on ovom telefonu obezbeđuje više nego dovoljno snage za obavljanje svakodnevnih zadataka pa se sve komande izvršavaju fluidno i bez neprijatnog zastajkivanja.

Ono što mnogim korisnicima često smeta kod mobilnih telefona je takozvani lag, to jest kašnjenje u izvršavanju komandi, koje većina korisnika pogrešno naziva bug (čita se: bag). Lag najčešće nastaje kao posledica nedostatka slobodnog prostora u RAM-u (radnoj memoriji) telefona. Naime, gotovo svi mi imamo instaliran veliki broj aplikacija, od kojih mnoge rade u “pozadini”, to jest rade i onda kada ih ne koristimo i kada ih ne vidimo na ekranu, pa čak i nakon što ih ručno “zatvorimo”. To su najčešće aplikacije koje svoj sadržaj ažuriraju u realnom vremenu, kako obaveštenja o novim lajkovima, statusima i porukama ne bi kasnila. Drugim rečima, to su najčešće aplikacije za društvene mreže i instant poruke, kao što su: Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Twitter, Viber, WhatsApp, SMSemail i slično. Imajući navedene činjenice u vidu, kompanija ComTrade je odlučila da TESLA Smartphone 9.1 opremi sa čitavih 4GB radne memorije, koliko imaju i prosečni računari. U praksi, ovo znači da istovremeno može biti pokrenuto više aplikacija, a da pritom ne dođe do pojave lag-a, to jest kočenja u radu uređaja, jer telefon neće morati da troši vreme na upravljanje aplikacijama i oslobađanje prostora u radnoj memoriji. Takođe, prebacivanje sa jedne na drugu aktivnu aplikaciju je gotovo trenutno, što će se korisnicima i te kako dopasti.

TESLA Smartphone 9.1 raspolaže sa 64GB interne memorije za skladištenje podataka. S obzirom na to da operativni sistem telefona zauzima jedan deo interne memorije, korisniku ostaje na raspolaganju oko 53GB, što je više nego dovoljno za instaliranje svih aplikacija i video igara, kao i čuvanje velikog broja fotografija, pesama, dokumenata i drugog sadržaja. Naravno, TESLA Smartphone 9.1 poseduje i slot (ležište) za standardnu microSD memorijsku karticu pa se prostor za skladištenje podataka može vrlo lako proširiti.

SOFTVER (OPERATIVNI SISTEM I UNAPRED INSTALIRANE APLIKACIJE)

TESLA Smartphone 9.1 stiže sa Android 7.0 Nougat operativnim sistemom, u njegovoj 64bit-noj verziji. Za razliku od većine drugih telefona, kod kojih je proizvođač izvršio brojne modifikacije Android operativnog sistema kako bi ga načinio jedinstvenim i “svojim”, novi TESLA model dolazi sa gotovo čistim Android operativnim sistemom. Drugim rečima, kompanija ComTrade nije previše odstupila od originalnog Androida pa kompletan operativni sistem izgleda gotovo identično kao izvorna verzija, to jest gotovo identično onako kako ga je kompanija Google i napravila. Sve što smo do sada naveli treba doživeti kao prednost jer korisnički interfejs nije “zatrpan” šarenim grafičkim elementima i bespotrebnim funkcijama koje bi samo usporile rad uređaja. Umesto toga, korisnik dobija rasterećen operativni sistem koji lako može prilagoditi svojim potrebama, pa čak i u potpunosti izmeniti instalacijom nekog od popularnih Launcher-a. Za one koji ne znaju, Launcher je zapravo aplikacija koju korisnik vidi, koristi i doživljava kao osnovni ekran kod telefona koji se baziraju na Android operativnom sistemu. Dakle, instalacijom dodatnog Launcher-a ćete izgled i funkcije početnog ekrana moći u potpunosti da promenite. Autor ovog teksta preferira takozvani Nova Launcher koji nudi zaista širok spektar mogućnosti.

Verovatno ste primetili da su gotovo svi telefoni koje ste do sada imali došli sa velikim brojem unapred instaliranih aplikacija koje uopšte ne koristite, a koje ne mogu da se deinstaliraju (obrišu). Kao takve, ove aplikacije zauzimaju dragoceni prostor u internoj memoriji telefona. Pored toga, unapred instalirane aplikacije često umeju da budu aktivne u pozadini i tako dodatno i bespotrebno troše energiju iz baterije telefona. Takođe, nije redak slučaj i da pojedine aplikacije imaju neki sigurnosni propust koji kompletan telefon čini ranjivim, to jest podložnim infekciji nekim od mnogobrojnihi virusa. Sada sigurno mislite da je bolje kada telefon fabrički dolazi sa minimalnim brojem unapred instaliranih aplikacija? U pravu ste, bolje je! Zapravo, sve ovo smo napisali da biste bolje razumeli zbog čega je kompanija ComTrade odlučila da TESLA Smartphone 9.1 ne zatrpava gomilom unapred instaliranih aplikacija. Dakle, nakon prvog uključivanja TESLA Smartphone 9.1 telefona, dočekaće vas svega nekoliko unapred instaliranih aplikacija na kojima kompanija Google insistira kako bi uređaj mogao da dobije potrebne Google-ove sertifikate. Pogađate, sve te aplikacije su Google-ove pa možete biti sigurni da su bezbedne, pouzdane i korisne. Jedine aplikacije koje nisu proizvod kompanije Google, a koje će vas dočekati u telefonu su Telegraf aplikacija za vesti i fantastična SwiftKey tastatura za prediktivni unos teksta. U našem slučaju, tu je bila i Moj Telenor aplikacija, ali ona nije podrazumevano instalirana već se automatski instalira ukoliko koristite usluge kompanije Telenor. Čak i pomenuta Telegraf aplikacija za čitanje vesti neće biti unapred instalirana ako ne živite u Srbiji, odnosno ako ne koristite SIM karticu nekog od srpskih mobilnih operatora. Sve ostale aplikacije koje su vam potrebne, kao i video igre, možete regularno preuzeti sa Google Play prodavnice na uobičajen način.

Zanimljivo je da korisnik može da bira na koji način želi telefonu da zadaje osnovne kompande – putem softverskih Back, Home i Recent Apps tastera koji se pojavljuju na dnu ekrana ili putem jednog fizičkog tastera koji se nalazi ispod ekrana, u kojii je ugrađen i čitač otiska prsta. Mi smo odabrali drugu opciju, to jest da umesto softverskih Back, Home i Recent Apps tastera koristimo samo fizički taster, kako softverski tasteri ne bi zauzimali prostor na ekranu. U ovom slučaju se Back komanda zadaje samo dodirom (bez pritiska) na fizički taster, Home komanda se zadaje pritiskom na taster, a Recent Apps komanda se zadaje duplim pritiskom na taster.

Od kompanije ComTrade smo dobili informaciju da će od sada ažuriranja operativnog sistema biti znatno učestalija, što će dodatno da doprinese stabilnosti i performansama, kao i imunitetu na viruse i druge sigurnosne pretnje koje vrebaju na internetu.

Na slikama koje slede možete videti kako izgleda korisnički interfejs odmah nakon prvog uključivanja, kao i nakon što smo ga podesili prema vlastitoj želji (treća slika).

 

KAMERA

Kamere na pametnim telefonima napreduju iz dana u dan. U početku je tu bila samo jedna kamera, montirana na poleđini telefona, pa se kasnije pojavila i druga, monitorana na prednjoj strani, a u poslednje vreme sve češće viđamo i telefone sa tri kamere – dve na poleđini i jedna napred. Upravo ovakvu konfiguraciju kamera ima i TESLA Smartphone 9.1. Pozadi se nalaze dve kamere – od 13 megapiksela i 2 megapiksela. Funkcija sekundarne kamere od 2 megapiksela je da na fotografiji stvori iluziju dubine pa će pozadina iza subjekta biti zamućena. Ovaj efekat vam je sigurno poznat sa fotografija snimljenih profesionalnim fotoaparatima. Naravno, ne treba očekivati da će mobilni telefon napraviti podjednako kvalitetne fotografije kao profesionalni fotoaparat, ali je efekat svakako zanimljiv. Tu je i LED blic, za jasnije fotografije u uslovima loše osvetljenosti. Generalno, kvalitet fotografija je prosečan, rekli bismo i uobičajen za cenovnu kategoriju kojoj TESLA Smartphone 9.1 pripada. Iako se relativno često događa da fotografije budu podeksponirane ili preeksponirane, mišljenja smo da će većina korisnika, pogotovo onih koji nemaju visoke kriterijume, biti zadovoljna onim što kamera može da postigne. Takođe, kod nas na testu se nalazio novinarski uzorak, takozvani sample, pa očekujemo da prodajna verzija uređaja postigne bolje rezultate. S obzirom na to da slika govori više od hiljadu reči, u nastavku vas čekaju tri fotografije snimljene upravo zadnjom kamerom TESLA Smartphone 9.1 telefona. Da biste fotografije videli u punoj rezoluciji i maksimalnom kvalitetu, potrebno je da kliknete na njih.

Prednja kamera je rezolucije 8 megapiksela, poseduje fiksni fokus, a rezultati koje postiže u radu su rame uz rame sa telefonima drugih proizvođača, koji pripadaju istom cenovnom rangu.

 

BATERIJA (AUTONOMIJA)

Za napajanje TESLA Smartphone 9.1 pametnog telefona je zadužena litijum-jonska baterija kapaciteta 3.000 mAh. Činjenica je da svi mi svoje telefone koristimo na različit način – koristimo različite aplikacije, imamo različit broj i trajanje telefonskih poziva, šaljemo različit broj email-ova, igramo ili ne igramo igre… Zato je nemoguće precizno reći koliko će kome trajati baterija. U našem slučaju baterija je trajala od ranih jutarnjih časova (oko 07č ujutru smo telefon isključivali sa punjača) pa sve do kasnih večernjih sati. Naravno, manje zahtevnim korisnicima će trajati i duže, dok će oni koji veći deo vremena provode u igranju igara morati češće da pune bateriju. Mišljenja smo da je baterija apsolutno na visini svog zadatka i da je kompanija ComTrade, kada je u pitanju autonomija TESLA telefona, napravila veliki korak u pravom smeru. Jednostavno, TESLA Smartphone 9.1 primetno nadmašuje sve svoje prethodnike kada je autonomija u pitanju, ali i sve drugo. Na slikama koje slede možete videti da je nakon 10 časova upotrebe u bateriji preostalo još 66% energije, odnosno 20% energije nakon 17 časova upotrebe.

 

TESLA SMARTPHONE 9.1 – UTISCI I ISKUSTVA U RADU

Kada se TESLA Smartphone 9.1 sagleda kao celina, moramo priznati da nas je ovaj uređaj u nekim aspektima oduševio, dok smo u nekim drugim aspektima očekivali i više. Konkretno, telefon se izuzetno dobro snalazi sa većim brojem istovremeno pokrenutih aplikacija te sve funkcioniše glatko i bez zastajkivanja, čitač otiska prsta radi munjevito brzo i precizno, GPS prijemnik je odličan, 64GB interne memorije je više nego dovoljno za veću količinu sadržaja… Voleli bismo da je kamera nešto naprednija, kao i da je multimedijalni zvučnik nešto glasniji, ali verujemo da većini korisnika to neće predstavljati problem. Zapravo, pitanje je da li je uopšte moguće da jedan pametni telefon iz srednje cenovne klase ispuni visoka očekivanja profesionalnih IT novinara, koje su uređaji iz najviše klase odavno razmazili.

PREMIJUM POGODNOSTI

Neke specifičnosti i pogodnosti iz domena garancije smo do sada viđali isključivo kod najvećih svetskih proizvođača telefona. Međutim, kompanija ComTrade je još jednom pokazala da joj je stalo do zadovoljstva korisnika TESLA Smartphone 9.1 telefona, pa je odlučila da, po ugledu na najveće svetske proizvođače, korisnicima svog vodećeg modela telefona ponudi i neke premijum pogodnosti.

U garanciju TESLA Smartphone 9.1 telefona su uključene tri premijum pogodnosti, a to su: servis na poziv, popravka za samo jedan sat i osiguranje za slučaj oštećenja ekrana.

Pogodnost “Servis na poziv” podrazumeva da, u slučaju kvara, svoj telefon ne morate lično da nosite u ovlašćeni servis i trošite svoje dragoceno vreme, već je dovoljno da pozovete broj 011/201-55-55 i servis će već sutradan doći na vašu adresu i preuzeti telefon, a nakon servisne intervencije će vam ga na isti način vratiti. I da, ova usluga je potpuno besplatna.

Da biste iskoristili pogodnost popravke za samo jedan sat, potrebno je da na internet stranici https://tesla.info/sr/service zakažete datum i vreme dolaska u servis, a serviseri će popravku vašeg telefona obaviti za samo sat vremena.

Treća pogodnost podrazumeva osiguranje u slučaju oštećenja ekrana. Svi znamo da su originalni ekrani za pametne telefone veoma skupi pa je ova pogodnost zaista zgodna. Kupovinom uređaja kod ovlašćenih TESLA partnera, tokom prvih 12 meseci od datuma kupovine imate mogućnost jedne popravke slučajno oštećenog ekrana, uz fiksnu nadoknadu u iznosu od 5.000 RSD. Da biste ostvarili pravo na dodatno osiguranje, potrebno je da svoj uređaj uspešno registrujete najkasnije 7 dana od datuma kupovine na internet adresi https://tesla.info/sr/pogodnosti/#.

Više informacija o premijum pogodnostima možete saznati OVDE.

 

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

 

Testiranje proizvoda je omogućeno ljubaznošću kompanije ComTrade/TESLA.

 

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak