Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 25. apr. 2024.

Scroll to top

Na vrh

2 komentara

RECENZIJA: nJoy Aerial 13 – dobar i pristupačan laptop

RECENZIJA: nJoy Aerial 13 – dobar i pristupačan laptop

Na domaćem, ali i svetskom tržištu laptop računara, postoji zaista mnogo vrhunskih modela koje prati i odgovarajuća (čitaj visoka) cena. Doduše, ni ponuda u nižim cenovnim kategorijama nije siromašna, bar kada je broj raspoloživih modela u pitanju, ali imamo utisak da nikada nije bila kompletna. Uvek je nedostajao cenovno pristupačni laptop računar koji se od modela iz srednje i visoke klase razlikuje samo po performansama, ali ne i po kvalitetu izrade. Uvek smo se pitali kada će i kupci koji ne zahtevaju najsnažnije procesore i grafičke kartice moći da kupe laptop računar koji je izrađen od aluminijuma umesto od najjeftinije plastike, koji ima kvalitetan ekran, kojem baterija traje čitavo radno vreme, a ne samo 3-4 sata… Srećom, došao je i taj dan, a pred nama i vama je nJoy Aerial 13 – laptop koji je na našem testu proveo čitava dva meseca te s pravom možemo da kažemo da se naša recenzija nJoy Aerial 13 laptopa temelji isključivo na utiscima koje smo stekli za vreme svakodnevnog korišćenja.

nJoy Aerial 13 je laptop koji košta samo 300 evra, a i te kako ima čime da se pohvali: u potpunosti je izrađen od aluminijuma, ima kvalitetan ekran IPS tipa i Full HD rezolucije, baterija drži oko 8 sati aktivnog korišćenja…

Kako je sve to upakovano u cenu od samo 300 evra? Kao što smo naveli i na početku teksta, ne insistiraju svi korisnici na snažnom procesoru i moćnoj grafičkoj kartici. Štaviše, sigurni smo da ima više korisnika koji računar koriste za obavljanje uobičajenih svakodnevnih poslova (pristup društvenim mrežama, pristup vestima i info-portalima, gledanje filmova, rad sa tekstom…) nego onih koji računar koriste za projektovanje, dizajniranje, profesionalnu obradu fotografija, igranje zahtevnih video-igara i slično.

Drugim rečima, nJoy Aerial 13 je namenjen manje zahtevnim korisnicima koji su u potrazi za računarom skromnijih performansi, ali ne žele da prave kompromise kada je reč o kvalitetu izrade.

 

nJoy Aerial 13 laptop računar možete kupiti u kompaniji List Computers.

 

SADRŽAJ PAKOVANJA I PRVI UTISCI

Pakovanje u kojem dolazi nJoy Aerial 13 sadrži samo ono osnovno – kratko uputstvo i punjač – što je i očekivano za računar ove klase.

Već pri prvom kontaktu sa nJoy Aerial 13 laptopom došli smo do zaključka da je sveukupni kvalitet izrade znatno iznad proseka koji je karakterističan za cenovnu klasu kojoj ovaj uređaj pripada. Naime, navikli smo da jeftini laptop računari budu izrađeni od ne baš kvalitetne plastike, koja se pri dodiru ugiba i krcka, ali to ovde nije slučaj. Prema fizičkim karakteristikama, nJoy Aerial 13 možemo svrstati u kategoriju takozvanih ultrabook računara jer ga, pored kompaktnih dimenzija i ekrana od 13 inča, odlikuje i težina od samo 1,29 kg. Aluminijumsko kućište, mali gabariti, mala težina i sofisticiran dizajn čine nJoy Aerial 13 idealnim uređajem za ljude koji su uvek u pokretu.

Međutim, prvi kontakt sa priloženim punjačem nije ostavio toliko pozitivan utisak i to iz samo jednog razloga – kabl koji ide od punjača do računara je previše kratak. Ukoliko laptop koristite na stolu koji nije doslovno priljubljen uz zid, šanse da će punjač moći da dosegne do zidne utičnice – su minimalne. No, ovaj problem se može lako prevazići korišćenjem produžnog kabla. Istina, ovo možda i nije najelegantnije rešenje, ali je jednostavno i svima dostupno. Nadamo se da će kompanija nJoy uvažiti našu dobronamernu kritiku i da će već sledeći kontigent Aerial 13 računara opremiti punjačem sa dužim kablom.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Pre svega, želimo da naglasimo da nJoy Aerial 13 dolazi sa fabrički instaliranim Windows 10 Home 64bit operativnim sistemom – originalnim, naravno. Ne treba previše objašnjavati kolika je ovo prednost – dovoljno je samo da uzmete u obzir vrednost originalnog Windows 10 operativnog sistema, koja u maloprodaji iznosi oko 15.000 dinara.

Srce nJoy Aerial 13 laptop računara čini Intel Celeron N3350 procesor koji će bez problema odgovoriti na uobičajene svakodnevne zadatke, u čemu mu pomažu sasvim dovoljnih 4GB brzog DDR4 RAM-a (radne memorije).

nJoy Aerial 13 dolazi sa skromnih 32GB eMMC memorije za skladištenje podataka. Međutim, na donjoj strani računara se nalazi poklopac ispod kojeg se krije M.2 ležište za dodatni SSD uređaj 2242 formata. Ugrađena eMMC memorija je prilično brza pa na učitavanje operativnog sistema i programa nećete čekati kao kod računara koji koriste klasičan i već prevaziđeni hard disk, dok ćete ugradnjom dodatnog SSD uređaja dodatno dobiti na brzini, a najviše na kapacitetu skladišnog prostora.

Rashladni sistem nJoy Aerial 13 laptopa je pasivnog tipa, što podrazumeva odsustvo ventilatora. S obzirom na to da je računar u potpunosti izrađen od aluminijuma, koji zbog dobrih termalnih karakteristika omogućava da toplota lako napusti unutrašnjost uređaja, nije bilo potrebe za ugradnjom aktivnog rashladnog sistema, odnosno ventilatora. Iskreno, očekivali smo da će se nJoy Aerial 13 u radu zagrevati više nego što je uobičajeno, upravo zbog odsustva ventilatora, ali smo se prevarili – zagrevanje je bilo sasvim u granicama prosečnog. Dodaćemo još i to da odsustvo ventilatora znači i odsustvo bilo kakvog zujanja, a ne treba zaboraviti i činjenicu da prašina neće moći da uđe u unutrašnjost računara. Prašina je najveći neprijatelj elektronike i ima negativan uticaj na zagrevanje jer sprečava cirkulaciju vazduha kroz uređaj i zato volimo kada je nema.

Sve navedeno napaja baterija kapaciteta 9.000 mAh, koja omogućava već pomenutih 8 sati neprekidnog rada, što je izvanredan rezultat.

 

EKRAN

Nećemo preterati ako kažemo da čak i dvostruko skuplji laptop računari mogu samo da zavide na ekranu junaku ove recenzije. Pre svega, ekran nJoy Aerial 13 laptopa je IPS tipa, što znači da neće dolaziti do poremećaja u prikazu boja kada u ekran gledate pod ulgom, to jest kada ugao gledanja nije idealan. Nećete morati da pomerate ekran svaki put kada promenite položaj tela, a prikaz boja će uvek biti odličan. Izuzetnom kvalitetu i oštrini slike doprinosi i Full HD rezolucija, koju često ne poseduju čak ni ekrani većih i skupljih uređaja. Kraće rečeno, uživaćete u svakom trenutku provedenom ispred ovako kvalitetnog ekrana.

 

nJoy Aerial 13 laptop računar možete kupiti u kompaniji List Computers.

 

PRIKLJUČCI I MOGUĆNOSTI POVEZIVANJA

Na levoj bočnoj strani nJoy Aerial 13 laptop računara se nalaze kombinovani audio priključak (za povezivanje slušalica, mikrofona ili slušalica sa mikrofonom), jedan USB 3.0 priključak i čitač microSD memorijskih kartica.

Na desnoj bočnoj strani su svoje mesto pronašli priključak za punjač, mini-HDMI konektor i još jedan USB 3.0 priključak.

Što se tiče tehnologija za bežično povezivanje, kod nJoy Aerial 13 laptopa su prisutni Wi-Fi i Bluetooth. Voleli bismo da se nJoy odlučio za nešto brži Wi-Fi modul, takozvane AC klase, ali je i ugrađeni modul na visini svog zadatka. Primetili smo da pri “buđenju” računara iz takozvanog Sleep režima, Wi-Fi nekada ume da ostane neaktivan i jedini način da ga ponovo pokrenete je da restartujete računar. Ovo se dešava retko i reč je samo o minornom softverskom problemu koji će se sigurno rešiti ažuriranjem drajvera za Wi-Fi modul. Nije nam namera da vas uplašimo već upravo suprotno od toga – da vam ukažemo na sitnicu kojoj ne treba da pridajete značaja ukoliko se dogodi.

Kada se sve sabere, dolazimo do zaključka da ćete nJoy Aerial 13 lako i jednostavno moći da povežete sa bilo kojim drugim uređajem, kao što je npr. projektor, miš, tastatura, štampač, televizor…

UTISCI U RADU I PAR REČI ZA KRAJ

Nakon puna dva meseca svakodnevnog korišćenja nJoy Aerial 13 laptopa možemo samo toplo da ga preporučimo svima koji su u potrazi za dobrim, a cenovno pristupačnim laptop računarom. Po ceni od samo 300 evra dobijate kvalitetan i praktičan računar na kojem ćete sa zadovoljstvom obavljati svakodnevne poslove, uživati u multimediji, praviti i držati prezentacije i slično. Zbog male težine i kompaktnih dimenzija verujemo da se nećete odvajati od ovog zgodnog uređaja. Tastatura i touchpad su apsolutno na visini zadatka i ne zahtevaju dug period privikavanja.

Pri uobičajenom korišćenju autonomija baterije je iznosila oko 8 sati, što nas je, uz besprekorni ekran, najviše iznenadilo – u pozitivnom smislu. Ugrađene komponente obezbeđuju performanse koje zahtevne korisnike sigurno neće ostaviti bez daha, ali sigurno neće ni razočarati one kojima je ovakav računar namenjen. Jednostavno, na nJoy Aerial 13 laptopu sve funkcioniše kako treba. Iako to nije nužno, mišljenja smo da bi internu memoriju od 32GB trebalo odmah da nadogradite dodatnim SSD uređajem i na taj način sprečite potencijalni nedostatak skladišnog prostora.

Jedna od zaista malobrojnih zamerki ide na račun punjača, odnosno njegovog kratkog kabla, ali ništa od toga nije razlog da nJoy Aerial 13 ne ponese titulu najboljeg laptop računara u svojoj klasi, koju mu sa zadovoljstvom dodeljujemo.

nJoy Aerial 13 laptop računar možete kupiti u kompaniji List Computers.

 

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

Test nJoy Aerial 13 laptop računara je realizovan ljubaznošću kompanije EWE Comp iz Beograda, zvaničnog uvoznika nJoy proizvoda, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

Komentari:

  1. Sada su i elektrotehnicari postali IT recenzenti. Hahaha Balkane moj!

    • Bojan Milojković

      Poštovani Aco,

      Pre svega, treba da znate da se informacione tehnologije (IT) uče upravo u elektrotehničkim školama i fakultetima. Ukoliko je smisao Vašeg postojanja ismevanje nečijeg truda, rada i želje da nekome pruži pomoć u vidu korisnih informacija, onda Vas najljubaznije molim da posetite neki drugi sajt i tamo pokušate da pronađete sebi sličnu osobu kako biste mogli ravnopravno da učestvujete u diskusiji. Ovde takvih nema.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak