Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 25. apr. 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

NA TESTU: ASUS ZenFone Max – telefon sa izuzetnom autonomijom

NA TESTU: ASUS ZenFone Max – telefon sa izuzetnom autonomijom

Kada pročitate specifikaciju savremenog pametnog telefona, često ćete imati potrebu da se uverite da li se ona zaista odnosi na telefon ili na neki računar. Svi ti procesori sa velikim brojem jezgara, silni gigabajti RAM-a i snažni grafički procesori su zaista impresivni, pogotovo kada znamo da je reč o pametnom telefonu. Međutim, te monstruozno snažne komponente zahtevaju i dosta energije za rad, pa je svakodnevno punjenje baterije telefona postalo apsolutni standard, a u nekim, ne tako retkim slučajevima, telefon priključujemo na punjač i dva puta dnevno.

Činjenica je da ne koristimo svi svoje telefone na isti način. Dok su nekome performanse u igrama prioritet, nekome (npr. autoru ovog teksta) one predstavljaju „zadnju rupu na svirali“ – što bi naš narod rekao. Dokaz ove tvrdnje leži i u istraživanjima koja su brojne agencije sprovele u proteklom periodu, a u kojima je većina ispitanika kao najveći nedostatak kod pametnih telefona navela slabu autonomiju baterije. Šta više, najmanji broj ispitanika je performanse u igrama ocenio kao veoma bitan faktor prilikom izbora telefona. Mudroj kompaniji ASUS nije trebalo mnogo vremena da tržištu ponudi telefon koji je skrojen upravo po meri anketiranih korisnika, a mi vam ovom prilikom predstavljamo sjajni ASUS ZenFone Max – telefon koji je pravi šampion kada je u pitanju autonomija.

divider

KOME JE NAMENJEN ASUS ZenFone Max

Ciljna grupa korisnika ASUS ZenFone Max telefona su poslovni korisnici, trgovački putnici, avanturisti, kao i svi drugi profili korisnika kojima je autonomija prioritet. Kada su u pitanju telefoni i slični uređaji, matematička formula za autonomiju nije ni malo teška za razumevanje i predstavlja odnos između kapaciteta baterije i energetske (ne)efikasnosti ugrađenih komponenti. S tim u vezi, ASUS ZenFone Max ne raspolaže najsnažnijim procesorom i moćnim GPU-om (grafičkim procesorom), zarad što manje potrošnje energije, ali raspolaže monstruoznom baterijom od čitavih 5.000 mAh. Da nas ne shvatite pogrešno – ugrađene komponente su apsolutno na visini zadatka, te bez problema postižu solidne performanse i omogućavaju fluidan rad telefona, a ograničenja ugrađenih komponenti se mogu osetiti samo pri igranju (naj)zahtevnijih igara.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-02

divider

KAKO IZGLEDA ASUS ZenFone Max

U nastavku teksta ćemo se detaljnije pozabaviti formulom koju je kompanija ASUS koristila pri izradi ZenFone Max-a, ali pre toga ćemo se osvrnuti na estetske detalje. ZenFone Max je, po našem mišljenju, najlepši telefon kompanije ASUS koji je u trenutku pisanja ovog teksta dostupan na tržištu. Prednjom stranom dominira ekran dijagonale 5,5 inča, ispod koga su smeštena tri kapacitivna tastera (Back, Home i Recent Apps). Ovi tasteri su (i dalje) neosvetljeni, što nam se nije svidelo ni kod prethodnih ASUS-ovih telefona iz ZenFone porodice. Ipak, nakon dan-dva privikavanja, prsti će sami „naučiti“ da pronađu ove tastere, čak i u potpunom mraku. Dosadašnja praksa kompanije ASUS je bila da Power taster (dugme za uključivanje i isključivanje ekrana ili kompletnog uređaja) smešta na sam vrh telefona. Iako ovo nikada nismo okarakterisali kao nedostatak, jer kompletna ZenFone serija poseduje mogućnost otključavanja i zaključavanja ekrana dvostrukim tapkanjem, dopada nam se odluka da kod ZenFone Max-a Power taster bude smešten na desnoj bočnoj stranici – savršeno postavljen u dohvat korisnikovog palca. Okvir telefona ima izgled metala, ali je u stvari izrađen od čvrste plastike. Zadnja strana uređaja ima teksturu kože i vrlo elegantno izgleda. Pogledom na zadnju stranu smo lako zaključili da kamera telefona poseduje laserski auto-fokus, kao i dvobojni (dual-tone) LED blic. Uopšte, kompletan ZenFone Max izgleda sofisticirano i svojim izgledom vas lako može prevariti da pomislite da je reč o uređaju iz visoke cenovne kategorije. Voleli bismo kada bi i drugi proizvođači sledili ASUS-ov primer kada su u pitanju dizajn i kvalitet izrade telefona iz pristupačne cenovne kategorije. Na slikama koje slede možete videti svu lepotu ASUS ZenFone Max telefona. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-03 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-04 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-05 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-06 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-07 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-08

divider

ODLIČAN KORISNIČKI INTERFEJS

Softverska strana ZenFone Max-a je identična kao i kod nekoliko prethodnih modela iz ZenFone serije (ZenFone 2, ZenFone 2 Laser, ZenFone Selfie…). Naime, preko osnovnog Android operativnog sistema se nalazi takozvani ZenUI Launcher, koji predstavlja srž Zen korisničkog interfejsa i krasi sve već pomenute ASUS pametne telefoneZenUI Launcher je, po mišljenju autora ovog teksta, najbolji „launcher“ u svetu mobilnih telefona sa Android operativnim sistemom. ZenUI Launcher nudi zaista veliki broj mogućnosti za prilagođavanje telefona željama i potrebama korisnika. Pored velikog broja opcija koje se odnose na estetiku i ergonomiju, kao što su opcije za promenu izgleda i veličine ikonica i fonta, ili podešavanje transparentnosti linije sa notifikacijama, tu je i mnoštvo opcija koje se odnose na organizaciju fioke (menija) sa aplikacijama. Neke od tih opcija omogućavaju sakrivanje ikonica instaliranih aplikacija, sortiranje aplikacija, automatsko grupisanje aplikacija prema nameni i slično. Kada smo već kod fioke (menija) sa aplikacijama, treba napomenuti da ZenUI Launcher nudi i mogućnost izbora između jednoslojnog i dvoslojnog režima rada. Jednoslojni režim rada je nešto što znamo sa Apple-ovog iOS-a i podrazumeva izostanak fioke (menija) sa aplikacijama. Drugim rečima, ikonice svih instaliranih aplikacija će biti smeštene direktno na neki od početnih (Home) ekrana. Dvoslojni ZenUI poseduje i dobro poznatu fioku sa aplikacijama (App Drawer – meni sa aplikacijama), baš kao što Google i zapoveda. Naravno, podrazumevano se koristi dvoslojni režim rada, a korisnik kasnije može izmeniti podešavanja.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-09 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-10

Broj unapred (fabrički) instaliranih aplikacija jeste nešto manji nego kod prethodnih modela iz ZenFone serije, ali smatramo da je i dalje preveliki. No, gotovo sve unapred instalirane aplikacije se mogu deinstalirati ili isključiti.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-11 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-12

Zen korisnički interfejs se nalazi preko 64bit-nog Android 5.0.2 Lollipop operativnog sistema, a od nedavno je svim vlasnicima ASUS ZenFone Max telefona dostupna i besplatna nadogradnja na najnoviju verziju Android operativnog sistema, to jest na Android 6.0 Marshmallow. Voleli bismo da je ASUS opremio ZenFone Max sa 3GB RAM-a, ali i ugrađenih 2GB još uvek nije tako tesno i, kao što već rekosmo, sve radi baš kako treba i kako se očekuje.

Ono što nam se jako dopada kod ASUS pametnih telefona je fabrički ugrađena funkcija za snimanje telefonskih razgovora. Istina, postoji veliki broj nezavisnih aplikacija koje obavljaju ovu funkciju, ali one najčešće nisu na visini zadatka i kvalitetom snimka primetno zaostaju za ASUS-ovim rešenjem, a ne tako retko zahtevaju i takozvano rutovanje telefona, čime se gubi garancija. Možete birati da li će se razgovori snimati automatski ili ručno. Takođe, funkciju za snimanje razgovora možete podesiti i tako da automatski snima samo pozive sa određenih brojeva telefona, tako da se memorija neće bespotrebno trošiti na snimanje manje bitnih razgovora.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-13

divider

SOLIDNA KAMERA

S obzirom na to da ZenFone Max poseduje istu zadnju kameru kao i ZenFone 2 Laser i ZenFone Selfie telefoni, bar kada su u pitanju specifikacije na papiru, očekivali smo i iste rezultate. Međutim, prevarili smo se – ZenFone Max postiže i bolje rezultate od pomenutih modela kada se fotografiše pri dnevnom svetlu. U uslovima slabijeg osvetljenja je prisutna veća količina digitalnog šuma, ali na sasvim očekivanom nivou kada je reč o telefonu iz niže cenovne kategorije. U svakom slučaju, fotografije su i te kako upotrebljive za deljenje na društvenim mrežama, a one koje napravite pri dnevnom svetlu se mogu koristiti i u nešto ozbiljnije svrhe (npr. kada nešto treba dokumentovati ili slično). Naš savet je da prilikom fotografisanja u zatvorenim prostorijama ili večernjim satima koristite takozvani Low Light režim u kojem se rezolucija fotografije spušta na 3 megapiskela, ali se postižu i primetno bolji rezultati. Još jedan od zanimljivih režima rada kamere je i takozvani Super Resolution režim. U Super Resolution režimu kamera ZenFone Max-a će zabeležiti nekoliko uzastopnih fotografija koje će automatski biti spojene u jednu fotografiju jako visoke rezolucije. Rezultati koje postiže Super Resolution režim su vrlo dobri, ali treba imati u vidu i činjenicu da u ovom režimu procesiranje fotografije traje nekoliko sekundi, pa ćete morati malo da sačekate dok telefon bude spreman za snimanje sledeće fotografije. Super Rosolution režim se pokazao kao jako dobar za fotografisanje pejzaža. Na slici koja sledi možete videti meni sa izborom režima rada kamere. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-14

divider

ZABORAVITE NA PUNJAČ I OPUSTITE SE

Qualcomm Snapdragon 410 čipset, ekran rezolucije 1280 x 720, baterija od 5.000 mAh i dobra elektronsko-softverska optimizacija su zaslužni za izuzetnu autonomiju kojom ASUS ZenFone Max može da se pohvali. Snapdragon 410 čipset je poznat po niskoj potrošnji energije, a pritom postiže i sasvim solidne performanse kada je svakodnevno korišćenje telefona u pitanju. Dakle, surfovanje internetom, slanje mejlova, fotografisanje, korišćenje društvenih mreža i po koja ne previše zahtevna igra će na ovom čipsetu raditi besprekorno. Niža rezolucija ekrana manje opterećuje grafički procesor (GPU), što na kraju opet rezultuje manjom potrošnjom energije i manjim zagrevanjem. Neko će reći da je HD Ready previše niska rezolucija za ekran od 5,5 inča. Međutim, dobar IPS ekran koji je ugrađen u ZenFone Max odlično služi svojoj svrsi, pa je prikaz sasvim dovoljno oštar. Optimizacija softvera se ogleda u prisustvu Power Saver aplikacije koja korisniku nudi pet režima za uštedu energije, a to su: Performance Mode za najbolje performanse; Normal Mode za optimalan odnos između performansi u radu i potrošnje energije; Power Saving Mode u kojem se isključuju sve mrežne konekcije kada je telefon u stanju mirovanja (sleep); Super Saving Mode u kojem su sve bežične konekcije trajno isključene, a telefon ostaje funkcionalan samo za pozive i SMS poruke; Customized Mode koji korisniku omogućava ručno i detaljno podešavanje. U Customized režimu je moguće da se internet konekcija omogući samo određenim aplikacijama. Na primer, možete podesiti da Viber, WhatsApp i slične aplikacije imaju stalan pristup internetu kako poruke ne biste dobijali sa zakašnjenjem, dok ostale aplikacije, za koje se zna da troše dosta energije jer intenzivno angažuju prenos podataka (npr. Facebook aplikacija), neće imati pristup internetu.

Autor ovog teksta spada u takozvane “hard-core” korisnike i sa jednim punjenjem ZenFone Max-a je uspeo da pregura čitava tri dana bez punjača, što je zaista impozantan rezultat! Scenario u kojem smo testirali ZenFone Max podrazumeva intenzivnu upotrebu Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Viber i Facebook Messenger aplikacija, administraciju Facebook Fan Page-a, intenzivno surfovanje internetom, nekoliko napravljenih fotografija i oko 15 minuta igranja Traffic Rider igre dnevno. Za ovo vreme je ekran radio čitavih sedam sati i obavljeno je 2 sata i 35 minuta razgovora. Nema sumnje da će kod manje zahtevnih korisnika ZenFone Max moći da izgura i puna četiri dana bez druženja sa zidnom utičnicom. E, to je šampionska autonomija! Od kolega koje su imale više vremena za testiranje smo dobili informaciju da ZenFone Max, sa osvetljenjem ekrana postavljenim na 50%, može da reprodukuje video materijal čitavih 20 sati!

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-15 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-16 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-17

divider

ZENFONE MAX U EPIZODI „POMOZITE PRIJATELJU“

Ovim podnaslovom smo hteli da damo figurativnu definiciju funkcije koju ASUS zove „Reverse Charging“. Naime, ZenFone Max je u stanju da funkcioniše kao Power Bank, iliti prenosni punjač, i energijom iz svoje monstruozne baterije puni druge mobilne uređaje koje na njega povežete. ZenFone Max se sa drugim mobilnim telefonom ili sličnim uređajem povezuje uz pomoć USB OTG adaptera koji se dobija u pakovanju. Sve što treba da uradite je da pomenuti adapter uključite u ZenFone Max i da u drugi kraj adaptera uključite uređaj koji želite da punite. Sjajna mogućnost koja vam može pomoći da napunite svoj drugi telefon ili telefon vašeg prijatelja. S obzirom na to da slika govori više od hiljadu reči, preporučujemo vam da pogledate fotografije koje slede.

na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-18 na-testu-asus-zenfone-max-telefon-sa-izuzetnom-autonomijom-19

divider

KONAČNI UTISCI

Iz perspektive korisnika kojem je ASUS ZenFone Max i namenjen, možemo reći da smo ovim uređajem više nego zadovoljni. ZenFone Max će apsolutno zadovoljiti potrebe svih onih korisnika koji ne igraju najzahtevnije video igre, ali žele kvalitetan i pouzdan telefon prefinjenog dizajna i ne vole često druženje sa punjačem. Drugim rečima, ASUS ZenFone Max predstavlja zaokružen i dobro odmeren proizvod pristupačne cene, koji vam toplo preporučujemo. U trenutku pisanja ovog teksta cena ZenFone Max-a kod ASUS-ovih ovlašćenih partnera iznosi 28.490 dinara i dostupan je u svim većim domaćim prodavnicama tehničke robe.

divider

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad koja se nalaze ispod i podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte TehnoPlaneta.rs stranicu na Facebook-u kako biste uvek bili u toku sa novostima sa ovog sajta.

divider

Uređaj nam je za potrebe testiranja ustupila kompanija ASUS.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak