Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

1 komentar

Najbolji bežični miš – Logitech MX Master 2S

Najbolji bežični miš - Logitech MX Master 2S

Već nebrojano mnogo puta je na našu email adresu stiglo pitanje “Koji je najbolji bežični miš za računar?”. S tim u vezi, napravili smo presek aktuelne ponude na domaćem tržištu – obišli najveće i najpoznatije prodavnice računara i opreme i isprobali nekoliko bežičnih miševa iz visoke klase. Na kraju, ali bez mnogo razmišljanja, titulu najboljeg bežičnog miša je poneo model čuvene švajcarske kompanije Logitech, po imenu MX Master 2S. Za one koji ne znaju, kompanija Logitech je već tri i po decenije svetski lider u proizvodnji i prodaji računarskih perifernih uređaja, kao što su miševi, tastature, web kamere i slično.

Kako ne bi došlo do zabune, odmah ćemo napomenuti da Logitech MX Master 2S miš nije namenjen pasioniranim igračima video igara. Video igre ipak zahtevaju nešto drugačije miševe, kakve kompanija Logitech takođe ima u svojoj širokoj ponudi. No, o tome ćemo nekom drugom prilikom. Kome je onda namenjen Logitech MX Master 2S? Pa, namenjen je svim drugim korisnicima koji žele bežičnog miša vrhunskih performansi, sa kvalitetom izrade na njavišem nivou i izuzetno dugim trajanjem baterije. Dakle, ukoliko se bavite dizajnom, obradom fotografija, video montažom, arhitekturom, 3D modelovanjem, izradom internet sajtova i slično, ili intenzivno koristitie programe kao što je Microsoft Excel, onda je Logitech MX Master 2S miš iz vaših snova.

 

NAČINI POVEZIVANJA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Logitech MX Master 2S se sa računarom može povezati na dva načina, tačnije putem Bluetooth Low Energy tehnologije ili uz pomoć minijaturnog USB primopredajnika. Najveću korist od povezivanja putem Bluetooth Low Energy veze će imati korisnici laptop računara jer neće morati da angažuju nijedan od USB priključaka, kojih na laptop računarima ionako ima malo. Izbor načina povezivanja se vrši uz pomoć malog prekidača koji se nalazi na donjoj strani miša.

Ukoliko imate više od jednog računara dobro je da znate da MX Master 2S miš poseduje Logitech Easy-Switch tehnologiju zahvaljujući kojoj može biti povezan sa najviše tri računara istovremeno, a prebacivanje veze sa jednog računara na drugi se obavlja samo jednim pritiskom na dugme. Međutim, ovo je samo mali deo onoga što najbolji bežični miš može i treba da ponudi, jer ono najbolje vam još nismo otkrili.

Mogli bismo da kažemo da su levi i desni taster jedini “standardni” tasteri na ovom mišu. Čak i točkić za skrolovanje nije običan, a tu je i nekoliko dodatnih tastera koji doživljaj pri korišćenju MX Master 2S miša čine tako magičnim.

Šta konstatacija iz prethodnog pasusa zapravo znači? Konkretno, točkić za skrolovanje ima tri režima rada, a to su: click-to-click, hyper-fast i SmartShift (automatski).

U click-to-click režimu rada točkić za skrolovanje se ponaša tradicionalno, to jest brzina skrolovanja je standardna, a pri skrolovanju se osećaju klikovi (zadrške) – kao kod svih standardnih miševa. Međutim, ovakav mehanizam za skrolovanje nije pogodan kada treba skrolovati kroz jako dugačke internet stranice, dugačke tekstualne dokumente i slično, jer ćete točkić morati da okrenete nebrojano mnogo puta da biste se sa kraja neke stranice prebacili na njen početak i obrnuto. U takvim slučajevima će hyper-fast režim skrolovanja biti od velike pomoći. U ovom režimu točkić radi bez zadrški, to jest bez klik-mehanizma, pa će jedan pokret prstom dovesti do gotovo beskonačnog okretanja točkića, a kretanje kroz sadržaj na ekranu će biti munjevito brzo. U automatskom, to jest u SmartShift režimu rada, način funkcionisanja točkića za skrolovanje će se menjati automatski, sam od sebe, u zavisnosti od intenziteta obrtnog momenta, to jest od sile kojom točkić okrenete. Moramo priznati da smo pre testiranja bili pomalo skeptični i da nismo očekivali pozitivno iskustvo sa SmartShift režimom rada skrol točkića. Međutim, Logitech ne bi bio Logitech kad nas ne bi uverio u suprotno, tako da je SmartShift režim veoma brzo postao naš favorit.

Ono što je zanimljivo i vrlo korisno je što korisnik ima mogućnost da podesi prag osetljivosti, to jest granicu koja u SmartShift režimu rada određuje do koje sile okretanja će biti aktivan click-to-click režim, odnosno iznad koje će se aktivirati hyper-fast režim. Ova, kao i pregršt drugih opcija, je dostupna u Logitech Options softveru koji se jednostavno i besplatno preuzima sa oficijalnog sajta kompanije Logitech.

 

SAN SVAKOG KORISNIKA EXCEL-a

Ukoliko ste korisnik Microsoft Excel programa i ukoliko radite sa velikim tabelama, sigurno vas nervira kada mišem morate levo-desno da pomerate horizontalni klizač, koji se nalazi u dnu Excel-a, da biste pristupili delovima tabele koji se nalaze izvan okvira ekrana vašeg računara. Lako je da se uz pomoć točkića za skrolovanje “šetate” gore-dole kroz tabelu, ali je pomeranje levo-desno zaista dosadna operacija. Zato je Logitech MX Master 2S opremljen još jednim točkićem za skrolovanje, koji je pozicioniran tako da vam uvek bude u dohvatu palca, a funkcija mu je upravo ono o čemu smo pisali – horiznotalno (levo-desno) skrolovanje. Naravno, Microsoft Excel smo uzeli samo kao primer, kako bismo vam što realnije prikazali veliku upotrebnu vrednost bočnog točkića za skrolovanje, koji je podjednako funkcionalan i u drugim sličnim situacijama gde vam je, pored vertikalnog, potrebno i horizontalno skrolovanje.

 

JOŠ KORISNIH TASTERA

Pored već pomenutih tastera i točkića, tu su još četiri tastera bez kojih Logitech MX Master 2S ne bi mogao da bude to što jeste – najbolji bežični miš. To su tasteri BackForward, Manual Shift i Gesture.

Tasteri BackForward su smešteni odmah do točkića za horizontalno skrolovanje i verujemo da njihovu funkciju nije potrebno previše objašnjavati. Ukratko, umesto da gubite vreme na pomeranje miša u gornji levi ugao ekrana zarad klika na Back ili Forward dugme, kako biste se vratili na prethodnu odnosno sledeću stranicu, biće dovoljno da u bilo kom trenutku stisnete jedan od ova dva tastera na mišu, to jest onaj čija vam je funkcija u datom trenutku potrebna.

Taster po imenu Manual Shift se nalazi na gornjoj strani miša, u neposrednoj blizini točkića za skrolovanje. Inicijalna funkcija mu je da promeni režim rada točkića, ali mu se funkcija po želji korisnika može promeniti.

Gesture dugme je smešteno u donjem delu miša, koji ima funkciju oslonca za palac desne ruke. Zbog svoje pozicije vrlo je pristupačno, a funkcija mu se može podešavati po želji.

 

LOGITECH OPTIONS – PROGRAM ZA FINO PODEŠAVANJE

Iako Logitech MX Master 2S miš može uspešno da se koristi odmah nakon povezivanja sa računarom, njegov pravi potencijal dolazi do izražaja tek kada instalirate Logitech Options program, to jest softver koji se besplatno i jednostavno preuzima sa sajta kompanije Logitech. Ukratko, uz pomoć ovog softvera se gotovo svakom dugmetu na mišu može promeniti funkcija, što vam daje mogućnost da ga savršeno prilagodite svojim potrebama.

Minijaturni USB primopredajnik, koji dolazi sa MX Master 2S mišem, podržava i Logitech Unifying tehnologiju, koja omogućuje da se čak šest Logitech bežičnih proizvoda sa računarom poveže putem samo jednog primopredajnika. Dakle, možete da povežite do šest Logitech-ovih uređaja istovremeno, a da pritom angažujete samo jedan USB priključak na računaru. Sjajno! Ovo će biti i te kako korisno vlasnicima laptop računara, zbog malog broja USB priključaka. Upravljanje Logitech Unifying tehnologijom, to jest uparivanje dodatnih Logitech uređaja sa primopredajnikom koji ste dobili uz MX Master 2S miša se takođe obavlja preko Logitech Options programa, u za to predviđenoj sekciji. Kliknite na slike da biste ih videli u punoj veličini.

 

FLOW – REVOLUCIJA U PRENOSU PODATAKA IZ UREĐAJA U UREĐAJ

Svi često imamo potrebu da prenesmo neki fajl ili folder iz jednog računara u drugi. Kopiranje na USB fleš memoriju, a potom sa USB fleš memorije u drugi računar nije komplikovan proces, ali, ukoliko ga često ponavljate, brzo postaje dosadan i nepraktičan. Takođe, na ovaj način se označeni tekst ne može iskopirati sa uređaja na uređaj, jer copy/paste metoda u ovom slučaju ne funkcioniše. Pogađate – Logitech ima rešenje! Logitech Flow je tehnologija koja vam omogućuje da kompletne foldere i fajlove, kao i delove teksta, prenosite sa računara na računar jednostavnim prevlačenjem, kao što to svakodnevno radite na samo jednom računaru, a jedini uslov je da oba računara budu povezana na istu žičnu odnosno bežičnu mrežu – bez obzira na to da li je reč o računarima sa Windows ili macOS (Apple) operativnim sistemima. Pogledajte video koji sledi i sve će vam biti jasno.

 

UDOBNOST, PRECIZNOST I TRAJANJE BATERIJE

Računarski miš je nešto što po nekoliko sati dnevno držimo u ruci. Ukoliko je oblik miša takav da iziskuje da šaku držimo u neprirodnom položaju, često dolazi do oboljenja zgloba šake. S tim u vezi, Logitech je mnogo pažnje posvetio obliku i veličini MX Master 2S miša. Naime, tim stručnjaka je ručno napravio drveni model miša, koji je dorađivan sve dok nije doveden do oblika koji perfektno odgovara ljudskoj šaci prosečne veličine, to jest šaci odrasle osobe. Naravno, svi imamo drugačiju šaku pa je idealnu veličinu kompjuterkog miša nemoguće pogoditi, ali smatramo da će većina korisnika zaista biti zadovoljna udobnošću koju MX Master 2S pruža prilikom korišćenja.

MX Master 2S je opremljen takozvanim Darkfield senzorom čija je osetljivost 4.000 DPI. Ovaj senzor je u stanju da sa velikom preciznošću očitava kretanje miša na gotovo bilo kojoj površini, uključujući i staklo. U načelu, Logitech MX Master 2S nije svetski šampion kada je preciznost u pitanju, ali mu apsolutno nemamo šta zameriti jer i u ovoj “disciplini” MX Master 2S daleko nadmašuje svoje rivale.

Ugrađena baterija, kada se potpuno napuni, omogućuje preko 70 dana korišćenja, što je za svaki respekt. Ako uzmemo u obzir činjenicu da baterije na bazi litijum-jona mogu da se napune i isprazne između 500 i 700 puta, pre nego što postanu neupotrebljive, dolazimo do zaključka da o bateriji apsolutno ne treba da brinete i da vam rezervna sigurno nikada neće zatrebati. Takođe, samo tri minuta punjenja je dovoljno za celodnevno korišćenje. Punjenje se obavlja uz pomoć dobro poznatog microUSB kabla, kakav se koristi i kod većine današnjih mobilnih telefona i ovo je još jedan od detalja koji nam se dopada. Naime, ukoliko svoj kabl zaboravite kod kuće, lako ćete naći zamenski kabl kojim ćete napuniti svoj MX Master 2S.

 

UTISCI U RADU I ZAKLJUČAK

Zbog veoma visoke reputacije kompanije Logitech, kao i svih ranijih iskustava koja smo imali sa njihovim proizvodima, od MX Master 2S miša smo očekivali mnogo. Da li smo mnogo i dobili? Definitivno jesmo! Uređaj odlično leži u šaci, baterija traje impresivno dugo, a skrol točkić je toliko precizan da imamo osećaj da ni mislima ne bismo mogli preciznije da upravljamo skrolovanjem sadržaja na ekranu. Ukoliko ste strastveni ili profesionalni igrač video igara, pogotovo igara iz FPS tabora, MX Master 2S nije ono što vam je potrebno. S druge strane, ukoliko ste arhitekta, dizajner, fotograf, muzičar, bavite se 3D modelovanjem ili svoje radno vreme provodite u programima kao što je Microsoft Excel ili slično, onda će Logitech MX Master 2S posle kratkog inicijalnog privikavanja postati vaš najbolji prijatelj. Drugačije rečeno, Logitech MX Master 2S je najbolji bežični miš opšte namene, koji možete da kupite. Jedina prepreka za potencijalne kupce sa naših prostora može biti cena, koja u trenutku pisanja ovog teksta iznosi oko 14.000 dinara, ali ona svakako nije previsoka za ono što MX Master 2S nudi. Iz pomenutog razloga, MX Master 2S će i autoru teksta ostati pusta želja koja će morati da sačeka neka bolja vremena ili Deda Mraza.

Više informacija o Logitech MX Master 2S bežičnom računarskom mišu možete dobiti na zvaničnom sajtu kompanije Logitech.

 

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

 

Testiranje uređaja je omogućeno ljubaznošću lokalnog predstavništva kompanije Logitech.

Komentari:

  1. vladana

    moj suprug se bavi projektovanjem kotlova i sistema za grejanje i vec dugo vremena ne moze da nadje misa koji je u isto vreme i dobar i udoban. ni jedan mu ne odgovara. 🙂 nadam se da ce mu ovaj odgovarati jer ce to biti moje malo iznenadjenje za njega. zasluzio je. 🙂 hvala na detaljnom tekstu. sve najbolje.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak