Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 25. apr. 2024.

Scroll to top

Na vrh

1 komentar

NA TESTU: Cooler Master MasterKeys Lite L – tastatura i miš

NA TESTU: Cooler Master MasterKeys Lite L – tastatura i miš

Mnogi će reći da je 50 evropskih novčanica previsoka cena za tastaturu i miša, čak i ako za ovaj novac idu u kompletu, uz obrazloženje da i jedno i drugo menjaju na tromesečnom nivou jer se pokvarilo pa je ulaganje tolikog novca neisplativo. Nekako se tu uvek nađe i neka dežurna sveznalica koja zastupa izlizanu teoriju “Ma, sve je to isto”, a da pritom nije imao prilike da koristi nijedan od računarskih perifernih uređaja koji cenom prevazilazi cenu jednog kilograma ćevapa u prosečnoj srpskoj kafani. Ako ste se prepoznali u bilo kojoj od ove dve “teorije”, znajte da ste u zabludi i da pravite veliku grešku! Odvažite se da na tastaturu ili miša potrošite više od 10€ i shvatićete da se ni jedno ni drugo ne kvari na tri meseca kada je kvalitet izrade na primerenom nivou, a proizvodi kompanije Cooler Master su upravo takvi – kvalitetni i dugotrajni. Baš iz tog razloga smo odlučili da testiramo Cooler Master MasterKeys Lite L – komplet žičnih računarskih periferija, kojeg čine kvalitetna tastatura sa RGB osvetljenjem i odličan miš, a u daljem tekstu ćete saznati kako su se ovi uređaji pokazali pri intenzivnom svakodnevnom korišćenju. Razlog više da ovaj tekst pročitate do kraja je i činjenica da se kompletna interakcija između Vas i računara odvija upravo preko tastaturemiša, što znači da ova dva uređaja direktno utiču na udobnost prilikom rada na računaru.

na-testu-cooler-master-masterkeys-lite-l-tastatura-i-mis-02

divider

MASTERKEYS LITE L TASTATURA

Današnje tastature se dele na takozvane membranske i mehaničke, u zavisnosti od tipa tastera koji su na njih ugrađeni. Ovom prilikom Vas nećemo zamarati detaljima vezanim za ove dve tehnologije, ali ono što treba da znate je da mehaničke tastature karakteriše neuporedivo duži vek trajanja (meri se godinama) u odnosu na membranske tastature, kao i primetno veća udobnost prilikom korišćenja. Međutim, tehnologija koja se primenjuje kod mehaničkih tastatura ima i svoju cenu, koja primetno prevazilazi onih 50 evropskih novčanica sa početka ovog teksta, što ujedno predstavlja i najveću prepreku za potencijalne kupce. Međutim, kompanija Cooler Master je doskočila ovom problemu tako što je razvila sopstvenu tehnologiju za izradu tastera, po imenu Mem-chanical. Iz ove igre reči, koja predstavlja sinergiju engleskih reči MembraneMechanical, jasno je da se radi o tipu tastera koji istovremeno koriste elemente obe tehnologije, dok im je cena prijateljski naklonjena prema Vašem novčaniku. Drugim rečima, Mem-chanical tasteri su znatno trajniji od klasičnih membranskih tastera, tako da svaki od njih možete pritisnuti po čak 12 miliona puta bez straha da će se pokvariti! U praksi ovo znači godine korišćenja bez potrebe za kupovinom nove tastature, čak i u slučaju da nešto prospete preko nje, jer MasterKeys Lite L ima ugrađen i sistem za zaštitu prilikom prolivanja tečnosti! Osećaj prilikom kucanja na ovakvim tasterima je gotovo identičan osećaju koji pružaju mehanički tasteri – pritisak na taster je jasan i konzistentan, uz linearan “hod” koji kucanje čini udobnijim. MasterKeys Lite L tastatura zbog svoje težine i čvrstine već pri samom vađenju iz kutije ostavlja utisak da je reč o kvalitetno izrađenom proizvodu, što ona definitivno i jeste. Na slici koja sledi možete videti poređenje tehničkih karakteristika klasičnih membranskih tastera sa Cooler Master-ovim Mem-chanical tasterima. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-cooler-master-masterkeys-lite-l-tastatura-i-mis-03

Cooler Master MasterKeys Lite L tastatura je opremljena RGB tehnologijom za osvetljenje tastera, koja je u stanju da proizvede svetlost u 16 miliona boja. Ukoliko ste pripadnik mlađe populacije ili ste jednostavno zaljubljenik u video igre, možete da aktivirate jedan od brojnih atraktivnih svetlosnih efekata koji se mogu dodatno podešavati kako bi u potpunosti odgovarali Vašim željama. S druge strane, ukoliko niste ljubitelj šarenih tastera, možete izabrati statično osvetljenje i podesiti boju po želji, što će MasterKeys Lite L tastaturi dati ozbiljniji izgled, primereniji upotrebi u kancelariji. Bez obzira na to da li ste aktivirali neki od pomenutih svetlosnih efekata ili ste se odlučili za statično jednobojno osvetljenje, intenzitet svetla možete podesiti po želji.

Slučajni pritisak na takozvani Windows taster može biti i te kako iritantan, pogotovo ukoliko se to dogodi u trenutku kada igrate neku video igru jer će Vas u najvećem broju slučajeva pritisak na pomenuti taster izbaciti iz igre. Cooler Master je mislio i na ovaj potencijalni problem pa je MasterKeys Lite L tastaturu opremio i funkcijom za jednostavno zaključavanje famoznog Windows tastera koji, iako veoma koristan, u određenim situacijama ume da bude suvišan i dosadan. Takođe, tu je i mnoštvo prečica uz pomoć kojih možete brzo i jednostavno da utišate ili pojačate zvuk, zaustavite ili startujete pesmu, “premotavate” ili menjate pesmu, pa čak i da potpuno isključite sve tastere. Ova poslednja funkcija može biti korisna ukoliko imate nestašne mališane koji se zabavljaju nasumičnim pritiskanjem tastera i udaranjem po tastaturi.

U video igrama čest problem može da bude i nemogućnost tastature da prihvati istovremeni pritisak na više tastera, a svi znamo da u video igrama i delići sekunde mogu da budu presudni jer upravo oni često određuju pobednika. S tim u vezi, MasterKeys Lite L tastatura poseduje i takozvanu anti-ghosting tehnologiju koja prepoznaje do 26 istovremeno pritisnutih tastera, tako da će svaki pritisnuti taster biti ispravno registrovan.

U desnom delu tastature, tačnije odmah iznad njenog numeričkog dela, se nalaze svetleći simboli koji pokazuju status specijalnih tastera i funkcija kao što su CAPS LOCK, Num Lock, Gaming Mode i slično, tako da ćete uvek znati šta je na Vašoj tastaturi aktivirano, a šta ne. Jedina zamerka koju imamo na MasterKeys Lite L tastaturu je nedostatak tastera koji simulira desni klik mišem. Istina, ovaj taster koristi vrlo mali broj korisnika, uglavnom “starijeg kova”, tako da i nije reč o velikom nedostatku, ali bismo ipak više voleli da je Cooler Master na ovoj sjajnoj tastaturi našao mesta i za ovaj taster.

Na slici koja sledi možete videti najbitnije tehničke karakteristike Cooler Master MasterKeys Lite L tastature. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-cooler-master-masterkeys-lite-l-tastatura-i-mis-04

divider

MASTERKEYS LITE L MIŠ

Miš koji dolazi u MasterKeys Lite L paketu ima simetričan odlik, ali jedan detalj ipak ukazuje da je namenjen desnorukim korisnicima, a to su takozvani BackForward tasteri koji se nalaze na njegovoj levoj bočnoj stranici. Funkcija ovih tastera je da Vam surfovanje internetom i kretanje kroz Windows operativni sistem učine jednostavnijim i udobnijim. Naime, zahvaljujući ovim tasterima više nema potrebe da kursor miša pozicionirate u gornji levi ugao ekrana kako biste kliknuli na Back ili Forward komandu, jer umesto toga možete da pritisnete odgovarajući taster na mišu.

na-testu-cooler-master-masterkeys-lite-l-tastatura-i-mis-05

Pored standardnog levog i desnog tastera, na gornjoj strani miša se nalaze scroll točkić i taster za promenu DPI-a, to jest promenu vrednosti kojom se reguliše preciznost/osetljivost mišaScroll točkić i ukrasna linija koja se nalazi na zadnjoj strani miša su takođe osvetljeni i poseduju mogućnost izbora svetlosnih efekata i boje svetla.

na-testu-cooler-master-masterkeys-lite-l-tastatura-i-mis-06

Ukupan utisak koji miš ostavlja prilikom korišćenja je vrlo dobar. Iako lično preferiram nešto teže miševe, sa tvrđim tasterima, za mesec dana korišćenja MasterKeys Lite L miša nisam naišao na nešto što mi smeta i što bi pokvarilo utisak. MasterKeys Lite L miš odlično leži u šaci i sigurno će odgovarati svim poznatim stilovima držanja miša, tako da je uređaj apsolutno na visini svog zadatka.

Kada su u pitanju glavni tasteri miša, to jest njegov levi i desni taster, treba napomenuti da je Cooler MasterMasterKeys Lite L miša ugradio prekidače poznatatog japanskog proizvođača po imenu Omron, koji imaju životni vek do 10 miliona klikova, tako da je dugotrajnost i ovde zagarantovana. Još jedna tehnička karakteristika, koja će najpre značiti ljubiteljimia video igara, je vrsta senzora koji registruje kretanje miša, a u pitanju je optički AVAGO 3050 senzor sa osetljivošću do 3.500 DPI-a. Stopalo miša je izrađeno od teflona, što garantuje dobro prijanjanje na bilo kojoj podlozi.

Na slici koja sledi možete videti dodatne tehničke karakteristike Cooler Master MasterKeys Lite L miša. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-cooler-master-masterkeys-lite-l-tastatura-i-mis-07

divider

PAR REČI ZA KRAJ

Posle mesec dana intenzivnog i svakodnevnog korišćenja MasterKeys Lite L kompleta, kojeg čine istoimeni tastatura i miš, možemo reći da smo više nego zadovoljni i da je kompanija Cooler Master uradila odličan posao. Subjektivni utisak je da je proizvođač više pažnje posvetio tastaturi nego mišu, ali je i miš više nego dobar i u potpunosti je ispunio naša ne tako mala očekivanja. Sve u svemu, za nešto malo više od 50€ dobijate kvalitetan i dugotrajan komplet koji će vas služiti godinama i koji će nadživeti nekoliko drugih tastatura i miševa koji sa sve carinom i PDV-om koštaju kao kilogram ćevapa u srpskoj kafani, tako da će se investicija u Cooler Master MasterKeys Lite L i te kako isplatiti.

Više informacija o Cooler Master MasterKeys Lite L tastaturi i mišu možete dobiti na zvaničnom sajtu kompanije Cooler Master.

divider

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

divider

Proizvod na test ustupila lokalna kancelarija kompanije Cooler Master.

Komentari:

  1. Петар

    Захваљујући овој рецензији и ја сам постао власник овог комплета. Веома сам задовољан и препоручио бих га свима. Поздрав и само тако наставите.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak