Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. sep. 2020.

Scroll to top

Na vrh

23 komentara

Koju vrstu računara izabrati – desktop, laptop ili tablet?

Koju vrstu računara izabrati – desktop, laptop ili tablet?

Računar je alat uz pomoć kojeg obavljamo određenu vrstu poslova. Kada kažemo “poslova” ne mislimo samo na opšte kancelarijske poslove, nego i na zabavu, čitanje, učenje, crtanje, projektovanje, komunikaciju, gledanje filmova, slušanje muzike, igranje video igara i sve ostalo za šta nam je inače i potreban računar. Baš kao što ne odgovara svaki šrafciger svakom šrafu, tako ni svaki računar ne odgovara svakom poslu. Koliko god Vam se računari činili univerzalnim i svemogućim uređajima, oni to ipak nisu. Od vrste računara zavise njihove mogućnosti, njihovi gabariti, njihova namena, pa čak i vek trajanja. A od veka trajanja zavisi kada ćemo morati da uložimo novac u novi računar. Na neadekvatnom računaru će obavljanje našeg posla biti otežano ili čak nemoguće. Složićete se da bi kupovina računara koji ne odgovara Vašim potrebama bila samo bespotrebno trošenje teško zarađenog novca. Mi ćemo Vam pomoći da izaberete pravu vrstu računara za Vas, to jest vrstu koja će najbolje odgovarati Vašim potrebama i željama. Postoje tri osnovne vrste računara, a to su: desktop računari, laptop računari i tablet računari. Postoje i druge vrste računara, ali će o njima biti reči drugom prilikom.

Pre nego što detaljno opišemo pomenute vrste računara, njihove mane i vrline, pokušaćemo da objasnimo zašto je važno da pre kupovine dobro razmislite o tome koju ćete vrstu računara izabrati. Činjenica je da su laptop računari trenutno najčešći izbor kod kupaca, a većina njih kao razloge zbog kojih su se odlučili baš za laptop računar navode male dimenzije i laku prenosivost. Nekima je i estetika jedan od presudnih faktora, dok su se neki odlučili za laptop računar upravo zato što je ova vrsta računara sada u modi iako nemaju realnu potrebu za prenosivim računarom. Međutim, šta bi se desilo kada bi, samo nekoliko meseci nakon kupovine, kupac laptop računara (koji nije imao realnu potrebu za prenosivim računarom) počeo da se bavi i nekim poslovima kojima se nije bavio u trenutku kupovine? Na primer, sada mu je potreban snažniji procesor, bolja grafička karta ili samo bolji ekran. Kod laptop računara se unutrašnje komponente kasnije NE MOGU zameniti boljim, pa je nabavka novog računara jedino rešenje. Samo pojedine komponente, kao što su RAM memorija i hard disk, se mogu zameniti, ali se time ne bi postiglo željeno poboljšanje. Priznaćete da u ovom primeru pogrešna odluka koju je kupac doneo prilikom kupovine ima jako visoku cenu. Da se ne biste našli u situaciji kao iz našeg primera, odvojte malo vremena i pročitajte ovaj članak do kraja.

divider

divider

DESKTOP RAČUNARI

Ova vrsta računara je najduže na tržištu. Desktop računari su modularni uređaji. Ovo znači da su sastavljeni od većeg broja nezavisnih unutrašnjih komponenti koje se po potrebi mogu zameniti. Dakle, u slučaju da Vam sutradan zatreba bolji procesor ili bolja grafička karta, biće dovoljno da iz računara izvadite staru komponentu i zamenite je novom. Ovakav sistem omogućuje i veoma laku popravku kvarova, to jest zamenu dotrajalih unutrašnjih komponenti računara. Održavanje desktop računara podrazumeva redovno čišćenje unutrašnjosti od prašine i periodičnu zamenu termalne paste koja sprečava pregrevanje procesora. Uz malo iskustva i veštine ove intervencije možete obaviti i sami, bez angažovanja profesionalnog servisera. Na slici ispod su prikazani tipičan desktop računar, monitor, tastatura i miš.

koju-vrstu-racunara-izabrati---desktop-laptop-ili-tablet-2

divider

Još jedna od prednosti desktop računara u odnosu na druge vrste računara je i činjenica da monitor, tastatura i miš nisu u sklopu računara, pa kupac ima mogućnost izbora. Drugim rečima, možete izabrati monitor, tastaturu i miša koji najbolje odgovaraju Vašim potrebama ili dudžetu. Možete podesiti i optimalnu visinu monitora kako bi odgovarala Vašem telu, a tastaturu i miša uvek možete namestiti kako Vam je zgodno.

Pored nešto većih dimenzija, jedina mana desktop računara je nedostatak mobilnosti, pa ovaj uređaj nećete moći tako lako da ponesete sa sobom kada krenete na odmor. Dakle, desktop računar je vezan za Vaš životni ili radni prostor i zahteva stalnu povezanost sa utičnicom u zidu.

divider

divider

LAPTOP (NOTEBOOK) RAČUNARI

Pre svega, želimo da naglasimo da je ova vrsta računara u narodu poznata pod dva imena – laptop računari i notebook računari (čita se: noutbuk). Oba naziva su prihvatljiva i tehnički ispravna i odnose se na potpuno istu vrstu uređaja. Laptop računari u suštini predstavljaju fizički manju verziju desktop računara koja u sebi, pored svih ostalih komponenti, sadrži i monitor, tastaturu i miša. Dakle, sve što je potrebno za funkcionisanje je upakovano u samo jedan uređaj. Laptop računari su opremljeni i punjivom baterijom (kao mobilni telefoni), pa se mogu koristiti i na mestima na kojima nema električne energije. Treba napomenuti da je laptop računar daleko veći potrošač struje u odnosu na mobilni telefon, pa nemojte očekivati da baterija na laptop računaru traje duže od nekoliko sati. Kada se sve navedene činjenice uzmu u obzir, može se doći do samo jednog zaključka – laptop računar je stvoren za ljude koji imaju potrebu za mobilnim (prenosivim) računarom. Na slici ispod je primer savremenog laptop računara.

koju-vrstu-racunara-izabrati---desktop-laptop-ili-tablet-3

divider

Da bi sve komponente računara stale u ovako mali prostor, one moraju biti specijalno prilagođene (skoro) svakom modelu laptop računara posebno. Drugim rečima, komponente koje se nalaze u jednom laptop računaru nisu standardne i retko se mogu upotrebiti u drugom laptop računaru. Za razliku od desktop računara gde su svi delovi gotovo univerzalni i mogu se menjati po želji, kod laptop računara ovo nije slučaj. Dakle, unutrašnje komponente laptop računara nećete moći da zamenite boljim ukoliko Vam se za time ukaže potreba. Kod pojedinih modela laptop računara je moguće povećati količinu RAM memorije ili hard disk zameniti drugim većeg kapaciteta, ali se time ne bi postiglo značajno poboljšanje sveukupnih performansi uređaja. Eventualne popravke laptop računara uvek zahtevaju nabavku originalnog rezervnog dela, pa su najčešće ekonomski neisplative. Nije nam cilj da Vas obeshrabrimo i odvratimo od kupovine laptop računara, već samo želimo da Vam ove uređaje predstavimo onakvim kakvi jesu. Jednostavno, navedene mane su cena izuzetno malih dimenzija i mobilnosti.

Laptop računari su trenutno najprodavanija vrsta računara, ali smatramo da većina kupaca ovih uređaja nema realnu potrebu za njima i da bi za njih kupovina desktop računara bila u svakom smislu isplativija investicija. Međutim, ako Vam je zaista potreban računar koji možete svuda da ponesete i da ga koristite čak i na mestima gde nema struje, kupovina laptop računara će biti pun pogodak.

Održavanje laptop računara podrazumeva redovno čišćenje prašine iz unutrašnjosti uređaja i periodičnu zamenu termalne paste. Nepridržavanje ovog pravila će dovesti do prevelikog zagrevanja unutrašnjih komponenti laptop računara, a visoka temperatura često dovede do trajnog oštećenja uređaja. Zbog kompleksnosti samog uređaja, održavanje laptop računara mora obavljati profesionalni serviser.

Prednost laptop računara u odnosu na druge vrste ovih uređaja se ogleda u činjenici da oni nude sve što i desktop računari, ali zauzimaju neuporedivo manje prostora. Dalje, ovi uređaji su dovoljno malih dimenzija da ih možete nositi svuda sa sobom, a zbog ugrađene baterije ne zahtevaju stalnu vezu sa utičnicom u zidu. Zbog mnogih tehničkih specifičnosti laptop računari ne dozvoljavaju nikakvu nadogradnju unutrašnjih komponenti, pa se do boljih performansi dolazi jedino kupovinom novog laptop računara, a eventualne popravke su često neisplative.

divider

divider

TABLET RAČUNARI

Desktop i laptop računari su opremljeni fizičkom tastaturom, mišem i velikim preglednim ekranom. Pored ovoga, korisnicima je na raspolaganju i izuzetno veliki broj korisničkih programa za obavljanje apsolutno svih vrsta poslova koji se mogu obavljati na računaru. Zbog svega navedenog, desktop i laptop računari su savršen izbor za korisnike koji se bave produktivnim poslovima kao što su: projektovanje, crtanje, dizajniranje, izrada internet sajtova, pisanje tekstova, obrada fotografija i slično. Drugačije rečeno, desktop i laptop računari su idealan alat za ljude koji uz pomoć računara nešto stvaraju. Radi lakšeg razumevanja teksta koji sledi, ovu grupu korisnika računara ćemo nazvati “kreatori”.

Pored upravo opisane grupe korisnika računara, to jest “kreatora”, postoji i grupa korisnika sa nešto drugačijim potrebama kada su računari u pitanju. Praktično, ova druga grupa korisnika računare koristi da uz pomoć njih uživa u svemu što su “kreatori” proizveli radeći na svojim računarima. Ova druga grupa korisnika računara ima svoj zvaničan tehnički naziv i on na engleskom jeziku glasi Multimedia Consumers (čita se: Multimidia Konzjumers) što se može prevesti kao potrošači multimedije. Nažalost, zvaničan naziv na srpskom jeziku još uvek ne postoji, pa ćemo mi koristiti naziv korisnici multimedije. Lepše zvuči, a i primereniji je našem jeziku.

Tablet računari su u potpunosti prilagođeni korisnicima multimedije. Jedino što Vam je potrebno za čitanje, gledanje fotografija ili uživanje u filmovima i muzici su ekran i zvučnici. Upravljanje uređajem se vrši dodirivanjem komandi koje se prikazuju na ekranu. Ilustracije radi, meni je za pisanje ovako dugačkih tekstova neophodna fizička tastatura, dok Vama ona nije potrebna da biste tekst mogli da pročitate. Pisanje teksta na tablet računaru se obavlja preko tastature koja se pojavljuje na ekranu uređaja. Zbog nedostatka fizički opipljivih tastera, kucanje dužih tekstova na tablet računarima je jako zamorno. Istina, postoje specijalne tastature koje se mogu povezati na pojedine tablet računare, ali je njihova funkcija prilično ograničena i diskutabilna. Jednostavno, tablet računari i jesu osmišljeni kao uređaji koji će u potpunosti eliminisati potrebu za tastaturom i mišem. Sve što vidite na ekranu tablet računara je maksimalno prilagođeno za upravljanje prstima i to treba shvatiti kao nepobitnu činjenicu. Na slici ispod možete videti moderan tablet računar marke Samsung.

koju-vrstu-racunara-izabrati---desktop-laptop-ili-tablet-4

divider

Broj korisnika multimedije je zaista veliki i neprestano raste, pa ne treba da Vas čudi što su tablet računari izuzetno popularni među kupcima. Nažalost, čest je slučaj da ljudi prekasno shvate da tablet računar nije ono što je njima potrebno, ali TehnoPlaneta.rs i postoji upravo da bi svojim savetima sprečila takve situacije. Kada je reč o broju dostupnih korisničkih programa (aplikacija) uz pomoć kojih na tablet računaru možete nešto i da proizvedete, on iz dana u dan raste. Međutim, zbog tehničkih ograničenja samih tablet računara ovi programi primetno zaostaju po mogućnostima u odnosu na svoje pandane koji se koriste na desktop i laptop računarima. Bilo kako bilo, tablet računari predstavljaju odličan izbor ukoliko spadate u takozvane korisnike multimedije, to jest ukoliko računar želite da koristite samo za čitanje, pregled fotografija, krstarenje internetom, komunikaciju sa prijateljima, gledanje filmova, slušanje muzike ili igranje video igara. Napominjemo da postoje vrlo složene i zahtevne video igre koje zahtevaju snažne tablet računare i koje nije moguće igrati na uređajima iz niže cenovne kategorije.

Tablet računari ne zahtevaju nikakvo održavanje tokom vremena. Popravke ovih uređaja su najčešće komplikovane i skupe, a može ih obaviti samo profesionalni serviser.

divider

divider

ŠTA IZABRATI?

Opisali smo Vam tri osnovne vrste računara, ali odluku o izboru morate da donesete sami. Podsetićemo Vas da je desktop računar najbolji izbor ukoliko Vam je potreban računar na duže staze jer se unutrašnje komponente ovog uređaja vremenom mogu zameniti boljim i snažnijim, a popravke su jednostavne i relativno jeftine. Laptop računari pružaju visok nivo mobilnosti, to jest možete ih poneti svuda sa sobom. Pod uslovom da im baterija nije u kvaru, mogu se koristiti i na mestima na kojima nema struje. Zbog svojih malih dimenzija neće zauzimati puno prostora. Kod ove vrste računara unutrašnje komponente nije moguće menjati, pa dobro razmislite koji ćete laptop računar izabrati. Tablet računari predstavljaju najmlađu generaciju računara i namenjeni su osobama koje će računar koristiti samo za čitanje, gledanje filmova, slušanje muzike, krstarenje internetom, komunikaciju sa prijateljima, pregled fotografija ili igranje video igara.

divider

Komentari:

  1. Vladan Joker

    Ja nisam mogao da odolim i uzeo sam Android All-in-One od 21.5-inch, HP pro slate 21.
    Mogu vam reci da sam prezadovoljan.
    https://youtu.be/ElfSWyt4Jl8

  2. Aleksandar Skadric

    Bravo , lepo objasnjeno !!!

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak