Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 24. maj 2024.

Scroll to top

Na vrh

Nema komentara

NA TESTU: ASUS RT-AC5300 – najbrži WiFi ruter na svetu

NA TESTU: ASUS RT-AC5300 – najbrži WiFi ruter na svetu

Kompaniji ASUS je pošlo za rukom da relativno brzo zauzme visoko mesto među vodećim svetskim proizvođačima mrežne opreme koja je namenjena takozvanim SOHO (Small Office / Home Office) i kućnim okruženjima. S obzirom na to da smo se više puta susretali sa ASUS-ovim WiFi ruterima i da su na nas uvek ostavljali više nego pozitivan utisak, naša očekivanja od novog vodećeg modela kompanije ASUS, koji nosi oznaku RT-AC5300, su vrlo visoka. ASUS tvrdi da je RT-AC5300 najbrži ruter na svetu, a u nastavku teksta vas čeka odgovor na pitanje da li je ASUS-ova tvrdnja opravdana ili ne i kako se pokazao RT-AC5300 u realnim uslovima.

Da bismo ispitali krajnje limite ASUS RT-AC5300 rutera, ili bar pokušali da ih dosegnemo i ispitamo, bilo nam je potrebno mnogo WiFi uređaja novije generacije i mnogo ideja. Međutim, čime god da smo mučili RT-AC5300, nismo mogli ni pošteno da oznojimo ovo čudovište.

na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-02

divider

VREMENSKI PORTAL, ČUDOVIŠTE ILI STVORENJE SA DRUGE PLANETE?

U kutiji, u koju gotovo da i laptop može da stane, dočekala nas je sprava više nego uverljivog izgleda i naponski ispravljač snage 65W. Da, da, dobro ste pročitali – 65W! Iako je reč o ruteru, ASUS RT-AC5300 raspolaže toliko snažnim hardverom da mu je potreban ispravljač kakav se koristi i za napajanje laptop računara sa Intel Core i5 procesorom. Drugim rečima, kada bi RT-AC5300 imao grafičku kartu, vrlo je verovatno da biste na njemu mogli komotno da igrate Counter Strike igru!

Nego, kakve veze RT-AC5300 ima sa vremenskim portalima i naučnom fantastikom? Naime, zbog neobičnog izgleda uređaj asocira upravo na nešto što smo do sada viđali samo u naučno-fantastičnim filmovima. Iako je rečima teško opisati izgled RT-AC5300 rutera, sa stanovišta geometrije se može reći da ima formu kvadra koji je okružen sa čak osam high-gain antena, na čijoj se gornjoj površini nalazi „svemirski“ dizajnirana rešetka za ventilaciju. Bočne stranice nisu ravne, već su izlomljene po dijagonalama, što dizajn uređaja i čini tako jedinstvenim. Ipak, da biste stekli realnu predstavu o tome kako ASUS RT-AC5300 izgleda, smatramo da je najbolje da pogledate slike. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-03 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-04 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-05

divider

KONEKCIJE

Pre svega, treba istaći da je ASUS RT-AC5300 tri-band ruter, to jest da poseduje tri radio modula od kojih jedan radi na 2.4 GHz, a druga dva na 5 GHz. Na frekvenciji od 2.4 GHz brzina WiFi linka iznosi 1000 Mbps, dok na frekvenciji od 5 GHz svaki od dva opsega dostiže 2167 Mbps. Kada se sve sabere, ukupna brzina RT-AC5300 rutera je 5334 Mbps, pa otuda i broj 5300 u nazivu modela. Ovako velike brzine ASUS RT-AC5300 postiže zahvaljujući veoma snažnom dvojezgarnom Broadcom BCM4709C0KFEBG procesoru koji je opremljen Broadcom-ovom NitroQAM tehnologijom, a uparen je sa čak 512MB RAM-a. Doduše, veliki broj korisnika neće biti u mogućnosti da iskoristi maksimalni potencijal ovog rutera, jer je za to potrebno da i drugi WiFi uređaji u okruženju podržavaju Broadcom NitroQAM tehnologiju, a takvih uređaja je za sada malo.

Jedan do problema WiFi mreža je to što će kompletan frekventni opseg raditi na brzini najsporijeg WiFi uređaja koji je na njega povezan. Mnogi korisnici ovaj problem rešavaju tako što naprave nezavisne SSID-eve za svaki frekventni opseg ponaosob, pa sporije uređaje „kače“ na jedan SSID, dok drugi SSID-evi ostaju rezervisani za brže i modernije uređaje. Međutim, ovakvo rešenje ima i svoje nedostatke. Na primer, pametni telefon koji je povezan na SSID koji radi na frekvenciji od 5 GHz, neće moći da komunicira sa Google Chromecast-om prve generacije jer on radi u single-band režimu, pa će biti povezan na drugi SSID, to jest onaj koji radi na frekvenciji od 2.4 GHz. Broadcom je smislio rešenje ovog problema, a ASUS je jedna od retkih kompanija koja ga je besprekorno sprovela u delo. Rešenje je Smart Connect tehnologija. Uz pomoć Smart Connect tehnologije će sva tri frekventna opsega kod RT-AC5300 rutera raditi u okviru jednog SSID-a, a ruter će se starati o tome da svaki konektovani uređaj ima maksimalnu brzinu WiFi linka, u zavisnosti od mogućnosti njegovog WiFi modula. Mali problem može predstavljati jedino fizičko pomeranje uređaja koji se nalaze u mreži, jer će ih ruter periodično prebacivati sa jednog na drugi opseg, ali se detaljnim podešavanjem Smart Connect pravila i ovo može rešiti.

RT-AC5300 može da emituje do devet SSID-a istovremeno, s time što se tri SSID-a tretiraju kao glavne WiFi mreže, dok preostalih šest predstavljaju takozvane Guest mreže, to jest mreže za goste, na kojima se mogu primeniti i određene restrikcije kao što je, na primer, zabrana pristupa lokalnim mrežnim resursima.

Na zadnjem delu (iako nije lako zaključiti šta je zadnji deo ove sprave, prim. aut.) se nalaze četiri gigabitna LAN priključka, gigabitni WAN priključak, jedan USB 3.0 port i Power taster. Leva bočna strana sadrži jedan USB 2.0 port, kao i tastere za kontrolu LE dioda, uljučivanje/isključivanje WiFi-a i WPS taster.

Zahvaljujući Link Aggregation funkciji (poznatoj i kao Bonding), LAN1 i LAN2 portovi se mogu udružiti u jedan port brzine 2 Gbps. Ovo je opcija koju će najviše ceniti vlasnici NAS uređaja koji su opremljeni sa dva Ethernet porta.

USB portovi omogućavaju povezivanje eksternih hard diskova ili USB FLASH memorija, štampača i 3G/4G USB modema.

U slučaju da na RT-AC5300 priključite najobičniji eksterni hard disk sa USB interfejsom ili FLASH memoriju, dobićete zajednički prostor za skladištenje podataka kojem možete pristupiti sa bilo kojeg uređaja u mreži putem Samba ili FTP protokola. Drugim rečima, dobićete pravi NAS, više nego solidnih performansi. RT-AC5300 radi i kao DLNA server, a može biti i vaš lični Cloud prostor za skladištenje podataka, ali o tome ćemo nešto kasnije, kada bude bilo reči o softveru.

Putem ugrađenih USB priključaka možete povezati i štampač te na taj način od lokalnog štampača napraviti mrežni štampač na kojem mogu da štampaju svi uređaji iz mreže. Zaista zgodna mogućnost.

Još jedna od mogućnosti ugrađenih USB portova koju smo pomenuli je povezivanje 3G/4G USB modema. Na ovaj način jedan USB modem za mobilni internet, odnosno jednu mobilnu internet konekciju, može da koristi veći broj korisnika istovremeno. Istina, isti posao obavljaju i MiFi uređaji, ali ne zaboravite da u ovom slučaju imate na raspolaganju i sve ostale mogućnosti ovog rutera.

na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-06

divider

ODLIČNI ASUSWRT SOFTVER

Softversku stranu RT-AC5300 rutera čini sada već dobro poznati ASUSWRT softver koji se bazira na Linux-u. Kompletan korisnički interfejs je izuzetno pregledan i intuitivan, pa je pravo uživanje koristiti ga. U odnosu na prethodne modele ASUS-ovih rutera, sa estetske strane se ništa nije promenilo kada je ASUSWRT u pitanju, ali smo primetili nekoliko novih funkcija koje nismo nalazili na modelima koje smo ranije testirali. Jednu od njih smo već opisali, a reč je o Link Aggregation tehnologiji.

Da ne bismo nešto propustili, počećemo redom, to jest od onoga što smo već videli kod prethodnih modela, a vredno je pomena.

Kao i do sada, tu je ASUS AiCloud funkcija koja vam omogućava da pristupite eksternom hard disku ili USB FLASH memoriji (šta god da ste povezali na USB port) sa bilo kog mesta na planeti na kojem imate internet konekciju. S obzirom na to da većina korisnika nema statičnu IP adresu, ASUS je pokrenuo vlastiti DDNS servis kako bi i korisnici sa dinamičkim IP adresama mogli da uživaju u AiCloud-u. Najkraće rečeno, AiCloud je vaš privatni Cloud prostor za skladištenje podataka. Za razliku od komercijalnih Cloud servisa, AiCloud je ograničen samo kapacitetom eksternog HDD-a ili USB FLASH-a koji ste na njega priključili, kao i brzinom upload-a vaše internet konekcije. Dakle, ako vam se dogodi da ste na odmoru, a vašem mobilnom telefonu ponestaje memorije za nove fotografije, možete je osloboditi tako što ćete stare podatke prebaciti na AiCloud. AiCloud omogućava i pristup deljenim resursima koji se nalaze na drugim uređajima u vašoj mreži, a podržava i Wake-On-LAN komandu kojom ćete „probuditi“ uređaj koji je u „sleep“ režimu da biste mu pristupili.

Veliki broj funkcija koje dolaze u okviru ASUSWRT softvera se oslanja na ugrađene USB portove, pa ni DLNA server nije izuzetak. Naime, MiniDLNA softver/server je integrisan duboko u ASUSWRT korisnički interfejs i omogućava vam da multimedijalni materijal koji se nalazi na eksternom hard disku strimujete na druge kompatibilne DLNA uređaje. Moguće je ručno odabrati koji će folderi sa eksternog hard diska biti pod nadzorom DLNA servera i na taj način precizno odrediti koji će multimedijalni fajlovi biti dostupni drugim DLNA uređajima.

Download Master je funkcija koju autor ovog teksta vrlo često koristi na svom ASUS RT-AC3200 ruteru. U pitanju je softverski klijent za preuzimanje fajlova sa interneta, a podržava HTTP, FPT, BitTorrent, NZB i ED2K protokole. Download Master klijentu možete pristupiti iz lokalne mreže ili putem istoimene aplikacije za pametne telefone. Sve što je potrebno je da unesete link do fajla koji želite preuzmete (ili sam .torrent fajl), a RT-AC5300 će preuzeti željeni fajl i smestiti ga u Downloads folder na priključenom HDD-u.

Korisnike Apple računara će obradovati činjenica da RT-AC5300 poseduje i Time Machine funkciju, koja se takođe oslanja na USB priključke i eksterni HDD.

Za kompletan menadžment mrežnog saobraćaja je zadužena funkcija po imenu Adaptive QoS. Reč je o inteligentnom sistemu za upravljanje mrežnim paketima u skladu sa prioritetima koje korisnik odredi. Dakle, više nije potrebno ručno podešavati portove i prioritete, već će biti dovoljno da izaberete jedan od ponuđenih režima, na primer Gaming, i RT-AC5300 će automatski dati prioritet svim paketima koji su vezani za igre.

ASUS je sa modelom RT-AC87U prestavio AiProtection funkciju koja se sada nalazi i u RT-AC5300 modelu. AiProtection se oslanja na TrendMicro softver koji ima za cilj da zaštiti kompletnu mrežu od malicioznog softvera i sajtova. Ukoliko je neki od uređaja u vašoj mreži već zaražen nekim malware-om, AiProtection će sprečiti širenje malware-a na druge uređaje u mreži.

Tu je i Dual-WAN funkcija koja ovom ruteru omogućava da istovremeno bude povezan na dve internet konekcije. Sekundarna WAN konekcija može biti 3G/4G USB modem ili jedan od LAN portova, u zavisnosti od podešavanja.

Ni ovde nije kraj spisku raspoloživih mogućnosti, jer ASUS RT-AC5300 može da obavlja i funkciju VPN servera/klijenta.

Slede slike na kojima možete videti kako izgleda korisnički interfejs ASUS RT-AC5300 WiFi rutera. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-07 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-08 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-09 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-10 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-11 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-12 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-13 na-testu-asus-rt-ac5300-najbrzi-wifi-ruter-na-svetu-14

divider

SPECIJALNO ZA GEJMERE

WTFast Gamer Private Network (nismo mi krivi za pomalo vulgaran naziv, prim. aut.) je ekskluzivna virtualna privatna mreža namenjena isključivo gejmerima. WTFast automatski optimizuje rutu vaše internet konekcije, čime se drastično smanjuju dužina pinga i broj izgubljenih paketa, a sve u cilju postizanja besprekorne konekcije potrebne za onlajn gejming. Za korišćenje WTFast GPN-a je neophodno imati WTFast nalog, za koji se plaća pretplata. Dobre vesti za okorele gejmere su da ASUS RT-AC5300 poseduje integrisani softverski klijent za pristup WTFast GPN-u, a korisnik dobija i jedan besplatni nalog, i to trajni!

divider

NAŠA ISKUSTVA

Za vreme testiranja je nešto preko 20 uređaja bilo neprekidno povezano na našu mrežu. Pokušali smo da simuliramo što kompleksnije mrežno okruženje kako bismo zbunili RT-AC5300, ali nam se nije dalo. Jednostavno, snažan hardver kojim je opremljen ovaj monstrum od rutera nam se samo podsmehivao iz njegovog „svemirskog“ kućišta. Za one koji žele da isprobaju funkcije RT-AC5300 WiFi rutera, kompanija ASUS je obezbedila virtuelnu verziju ovog uređaja kojoj možete pristupiti ako kliknete OVDE.

divider

KOME JE NAMENJEN?

ASUS RT-AC5300 definitivno nije jeftin uređaj, pa će se mnogi pitati kome je zapravo namenjen. S obzirom na to da i uređaji iz domena bele tehnike sve češće imaju WiFi konekciju, kao i to da ukupan broj WiFi uređaja u našim domovima raste iz dana u dan, nije teško doći do zaključka da je ASUS pri kreiranju RT-AC5300 modela u vidu imao pre svega pametne kuće. Smart Home koncept polako ulazi u naše živote, hteli mi to ili ne, a RT-AC5300 je zamišljen da bude srce Smart Home mreže. Naravno, ne treba posebno naglašavati da će firme profitirati kupovinom ovakvog rutera jer obezbeđuje performanse žične mreže, a eliminiše potrebu za bušenjem zidova, razvlačenjem kablova, postavljanjem kanalica i sličnim (građevinskim) radovima. Kafići u čijim baštama sedi i po nekoliko desetina gostiju će uz pomoć RT-AC5300 rutera jednom za svagda rešiti problem WiFi-a, koji zbog preoterećenja više ne radi nego što radi. Kafedžije, ako vam je stalo do gostiju, sada znate šta vam valja činiti. I ljubitelji multimedije mogu da odahnu jer ASUS RT-AC5300 omogućava tečno strimovanje 4K video materijala kroz mrežu. Ukoliko spadate u kategoriju hard-core gejmera, integrisani WTFast GPN klijent će vam obezbediti stabilnu konekciju kakvu ste oduvek želeli.

Za kraj možemo samo da kažemo da je naš test dokazao ono što ASUS tvrdi – da je RT-AC5300 najbrži WiFi ruter na svetu.

divider

Ako vam se svideo ovaj tekst, iskoristite dugmad ispod i podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Lajkujte našu zvaničnu Facebook stranicu i budite u toku sa novostima na našem sajtu.

divider

Uređaj na test ustupio: ASUS

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak