Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 29. mart 2023.

Scroll to top

Na vrh

142 komentara

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

Digitalizacija televizijskog signala je ovih dana najaktuelnija nepolitička tema u Srbiji. Uvođenje digitalnog televizijskog signala je dovelo do toga da takozvani SET TOP BOX (skraćeno: STB) uređaji postanu veoma tražena roba u prodavnicama tehnike. Sajt TehnoPlaneta.rs se trudi da Vam maksimalno olakša proces digitalizacije, pa smo pre izvesnog vremena objavili svojevrsno uputstvo za povezivanje set top boksa sa televizorom. Ukoliko još niste nabavili SET TOP BOX ili niste sigurni da li Vam je ovaj uređaj potreban, u pomenutom uputstvu ćete naći odgovore na sva pitanja, kao i korisne savete za kupovinu STB uređaja.

Jedan od najpopularnijih SET TOP BOX uređaja na srpskom tržištu je Bear DTV-202, a svoju popularnost je stekao zahvaljujući odličnom odnosu između cene, kvaliteta izrade i performansi. Mi smo, zbog navedenih činjenica, odlučili da obavimo detaljno testiranje Bear DTV-202 uređaja i svoje utiske podelimo sa Vama. Čak i ako ste već vlasnik Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, predlažemo Vam da pročitate ovaj članak do kraja jer ćete tako bolje upoznati ovaj uređaj i njegove mogućnosti.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-02

Bear DTV-202 je u potpunosti usaglašen sa tehničkim standardima koje je propisalo nadležno ministarstvo naše zemlje. To znači da Bear DTV-202 SET TOP BOX u sebi sadrži odgovarajući demodulator i odgovarajući dekoder, to jest DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder. Dakle, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a ćete bez problema moći da dobijate digitalni televizijski signal na prostoru Republike Srbije i uživate u svim prednostima digitalne televizije.

Država Srbija je za socijalno ugrožene građane obezbedila vaučere u iznosu od 3.000 dinara za kupovinu SET TOP BOX uređaja, pa vredi napomenuti da se i Bear DTV-202 nalazi na listi uređaja koje možete kupiti uz pomoć pomenutog vaučera. Dakle, potencijalni kupci mogu biti sigurni da je ovaj SET TOP BOX proveren i odobren od strane države.

divider

ŠTA SE NALAZI U KUTIJI?

Bear DTV-202 je uređaj malih dimenzija, pa ni sama ambalaža nije velikih gabarita. Pored samog SET TOP BOX-a, u kutiji se nalaze daljinski upravljač (sa baterijama), uputstvo za rukovanje i kompozitni AV (audio/video) kabl. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-03

divider

NA PRVI POGLED

SET TOP BOX je još jedan uređaj koji će stajati na Vašoj polici za televizor, tačnije pored televizora. S obzirom na činjenicu da veliki broj ljudi vodi računa o estetici, možemo da konstatujemo da Bear DTV-202 svojim dizajnom neće narušiti izgled i uniformnost okruženja u kojem se bude nalazio. Zbog malih dimenzija i svedenog izgleda, Bear DTV-202 će biti gotovo neprimetan. Napojni kabl je fiksiran za uređaj i relativno je kratak, što može predstavljati mali problem ukoliko je polica, na kojoj će se uređaj nalaziti, visoka. Ipak, ovo ne možemo doživeti kao veći nedostatak.

Daljinski upravljač je korektnog kvaliteta izrade, što znači da bi trebalo da Vas služi nekoliko godina. Ergonomija daljinskog upravljača je odlična, pa isti lepo leži u ruci. Tasteri koji se najčešće koriste su smešteni u centralni deo daljinskog upravljača i uvek će biti u dohvatu Vašeg palca. S obzirom na to da je daljinski upravljač nešto sa čime se svakodnevno i intenzivno družimo, uvek cenimo kada je isti praktičan i ergonomski dizajniran. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-04

Kompozitni AV kabl koji stiže uz Bear DTV-202 se ne može pohvaliti visokim kvalitetom izrade, a i samo prisustvo ovog kabla nas je pomalo zbunilo. Naime, Bear DTV-202 ne poseduje kompozitni AV priključak, pa priloženi kabl nije upotrebljiv, osim ukoliko nabavite odgovarajući adapter uz pomoć koga ćete SCART priključak na SET TOP BOX-u “pretvoriti” u kompozitni AV priključak. Daleko logičniji izbor bi bio SCART kabl, ali se proizvođač, iz nekog razloga, odlučio za pomenuti kompozitni AV kabl. Naš savet je da, ukoliko Vaš televizor to dozvoljava, za povezivanje upotrebite HDMI ili SCART kabl s obzirom na to da i sam Bear DTV-202 upravo ovim priključcima raspolaže.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-05

Sve u svemu, od svega što se nalazi u kutiji su najbitniji SET TOP BOX i daljinski upravljač, a oni su sasvim pristojnog kvaliteta izrade.

divider

KAKO SE BEAR DTV-202 POKAZAO U RADU?

S obzirom na to da rukovanje tehnikom za mnoge predstavlja noćnu moru, prvo što želimo da istaknemo je da ćete se sa Bear DTV-202 SET TOP BOX-om veoma lako snaći jer je uređaj više nego jednostavan za rukovanje.

Nakon što smo Bear DTV-202 povezali sa televizorom i antenom, na red je došlo i prvo uključivanje. Uključili smo STB, a televizor podesili na takozvani AV kanal, jer smo za povezivanje upotrebili SCART kabl.

Na ekranu televizora se na kratko pojavio logotip kompanije Bear sa plavom slikom u pozadini, a odmah nakon toga je SET TOP BOX prikazao opcije za izbor jezika i zemlje, kao i opciju za pretraživanje kanala. Sve je automatski bilo podešeno kako treba, to jest jezik je automatski bio postavljen na srpski, a u listi zemalja je Srbija bila automatski označena. Kako sve to izgleda na ekranu televizora, pogledajte na slici koja sledi.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-06

Kao što vidite na slici, sve je jasno obeleženo, a u dnu ekrana se nalazi i vodič koji Vam govori čemu služe pojedini tasteri na daljisnkom upravljaču, to jest koja je njihova funkcija. Pogledajte sliku još jednom i videćete da se za kretanje po meniju koriste tasteri gore, dole, levo i desno, dok se za potvrdu opcije koju ste izabrali koristi taster “OK”.

Uz pomoć tastera gore-dole smo izabrali funkciju za pretraživanje kanala i potvrdili je uz pomoć tastera “OK”. Bear DTV-202 je odmah započeo traženje kanala i nakon otprilike dva minuta smo na ekranu televizora videli spisak kanala koje je uređaj pronašao, a na slici koja sledi možete videti kako taj spisak izgleda.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-07

To bi bilo sve što se tiče pronalaženja i memorisanja kanala, a u našem slučaju je Bear DTV-202 pronašao svih 14 kanala koji se trenutno emituju putem digitalnog signala. Kao što ste i videli, sve je veoma jednostavno. Napredniji i zahtevniji korisnici se kasnije mogu pozabaviti sortiranjem kanala odnosno njihovim redosledom.

Možda je suvišno, ali smatramo da vredi napomenuti da se promena kanala od ovog trenutka vrši na SET TOP BOX-u, to jest uz pomoć njegovog daljinskog upravljača. Daljinski upravljač Vašeg televizora ćete od sada koristiti samo za regulaciju jačine zvuka, kao i uključivanje i isključivanje samog televizora, dok ćete sve ostale operacije obavljati na SET TOP BOX-u. Dakle, SET TOP BOX od sada u potpunosti preuzima funkciju prijemnika, a Vaš televizor praktično postaje samo ekran na kojem ćete videti sliku koja dolazi iz set top boksa. S obzirom na to da i SET TOP BOX ima mogućnost za podešavanje jačine zvuka, savetujemo Vam da jačnu zvuka na STB-u uvek držite na maksimumu. Na ovaj način će televizor dobijati zvučni signal većeg intenziteta, pa će i odnos signal-šum biti bolji, a ukupnu jačinu zvuka regulišite na samom televizoru, kao što ste oduvek i radili.

Kada je kvalitet slike u pitanju, istina je da nije kvalitetna kao kod filmova u Blu-Ray formatu, ali načelno nemamo nekih većih zamerki. I one zamerke koje imamo pre idu na račun televizijskih stanica, to jest na račun njihove opreme za snimanje programa, nego na račun samog SET TOP BOX-a. Kada televizijiske stanice budu počele sa emitovanjem programa u HD kvalitetu (skraćeno od High-Definition – svlika visokog kvaliteta), tada će i slika na Vašem ekranu biti primetno bolja. Za program u SD kvalitetu (skraćeno od Standard-Definition – slika standardnog kvaliteta), ono što smo videli na ekranu je korektno prikazano.

Jedina zamerka koju imamo na Bear DTV-202 je nešto sporije prebacivanje kanala. Naime, kada promenite kanal, uređaju će biti potrebno oko tri-četiri sekunde da na ekranu Vašeg televizora prikaže novu sliku. Doduše, čak i najmoderniji televizori, čija cena daleko prevazilazi cenu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, nisu drastično brži od Bear-a kada je u pitanju prebacivanje kanala, a ništa bolja situacija nije sa IPTV tehnologijom (televizijskim signalom koji se do korisnika isporučuje putem interneta). Dakle, nemate za čime da žalite. Na slici ispod možete videti izgled menija za podešavanje Bear DTV-202 SET TOP BOX-a.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-08

Mnoge funkcije nije potrebno podešavati, ali vredi znati da su Vam i one na raspolaganju. Jedna od takvih funkcija je i takozvana “Roditeljska kontrola” koja Vam omogućuje da deci onemogućite gledanje kanala koji nisu primereni njihovom uzrastu.

Još jedna od vrlo korisnih funkcija je i EPG (skraćeno od Electronic Program Guide), što u prevodu na srpski jezik znači Elektronski programski vodič. Uz pomoć Elektronskog programskog vodiča možete videti detaljnu programsku šemu određene televizijske stanice, pa omiljene serije i emisije nećete propustiti jer ćete uvek znati tačno vreme njihovog početka. Da bi Elektronski programski vodič bio funkcionalan, televizijska stanica čiji program gledate mora da podržava (omogućuje) ovu uslugu. Kada su domaće televizijske stanice u pitanju, većina njih podržava EPG.

divider

ŠTA JOŠ MOŽE BEAR DTV-202?

Funkciju prijemnika digitalnog televizijskog signala Bear DTV-202 obavlja zaista korektno. Međutim, ovaj uređaj je u stvari mnogo više od običnog prijemnika. Ukoliko bolje pogledate prednju stranu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, na njoj ćete uočiti, između ostalog, uočiti i jedan standardni USB priključak. Čemu on služi?

Bear DTV-202 može sa lakoćom obavljati i funkciju multimedijalnog plejera. Drugim rečima, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a možete reprodukovati filmove i muziku sa USB FLASH memorije ili eksternog (spoljnog) hard diska ili gledati fotografije. Primera radi, odmah po povratku sa letovanja možete fotografije i video snimke, koje ste napravili Vašim mobilnim telefonom, da prebacite na USB FLASH memoriju i zatim u njima uživate na velikom ekranu televizora. USB priključak kojim Bear DTV-202 raspolaže je koristan i u situacijama kada želite da povežete računar sa televizorom kako biste odgledali film koji ste upravo “skinuli” sa interneta, ali zbog nedostatka adekvatnih priključaka ili kablova to niste u mogućnosti da uradite. Naime, sve što treba da uradite je da film jednostavno prebacite na USB FLASH memoriju i potom ga pustite direktno na STB-u.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-09

Kada su u pitanju formati filmova i video fajlova uopšte, na ambalaži smo pročitali da Bear DTV-202 reprodukuje AVI i MKV formate. Međutim, za vreme testiranja smo utvrdili da Bear DTV-202 uspešno barata i mnogim drugim formatima, kao što su MOVMP4 i WMV. Ono što na ambalaži nije navedeno, a što nas je najviše interesovalo, je da li Bear DTV-202 prikazuje titlove (prevod). Na naše odnosno Vaše zadovoljstvo, konstatovali smo da uređaj bez problema prikazuje titlove, uključujući i takozvana srpska slova (Š, Đ, Č, Ć, Ž). Naglasićemo samo da je potrebno da film i titl budu u istom folderu i da se fajlovi isto zovu. Na primer, ako je naziv video fajla (filma) Titanic.avi, fajl sa titlom se mora zvati Titanic.srt, a oba fajla moraju biti u istom folderu, npr. folderu po imenu Titanic. Dodaćemo i to da možete menjati veličinu i boju slova kojima se titl prikazuje, pa će i osobe sa oštećenim vidom lako moći da pročitaju tekst na ekranu televizora.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-10

Pored filmova, Bear DTV-202 možete koristiti za reprodukovanje muzike u MP3 formatu, kao i za prikazivanje fotografija u JPG formatu. S obzirom na to da su ovo najčešći formati za muziku i fotografije, smatramo da će Bear DTV-202 zadovoljiti potrebe većine korisnika.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-11

Ako ste pomislili da je ovde kraj mogućnostima Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, prevarili ste se. Ovaj uređaj ima još jednog “keca u rukavu”, a to je funkcija po imenu PVR. PVR je skraćenica od Personal Video Recorder, što u prevodu na srpski znači Lični video snimač. Uz pomoć ove funkcije možete snimati televizijski program (emisije, filmove i drugo) i kasnije ih ponovo gledati. Za snimanje će Vam biti potreban eksterni (spoljni) hard disk čiji kapacitet ne sme biti veći od 500GB (gigabajta). Ako žalite za Vašim starim video rikorderom, sada ćete imati više nego adekvatnu zamenu jer se sve snima digitalno, pa će snimak biti perfektan.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-12

divider

ZAKLJUČAK

Vest o gašenju analognog odnosno početku emitovanja digitalnog televizijskog signala su mnogi dočekali na nož uz rečenicu: “Joj, opet će država da nam istera pare iz džepa”. Pa da vidimo koliko će zapravo da nas košta ta digitalizacija. Bear DTV-202 SET TOP BOX u prodavnicama košta nešto preko 2.500 dinara. Konkretno, u maloprodajnim objektima kompanije Tehnomanija se prodaje po akcijskoj ceni od 2.599 dinara.

Digitalni televizijski signal donosi daleko bolji kvalitet slike, bez “snega” i drugih smetnji, kao i primetno bolji kvalitet zvuka. Pritom, kupovinom Bear DTV-202 SET TOP BOX-a praktično kupujete i multimedijalni plejer, pa Vam DVD plejer više neće biti potreban, a ne treba zaboraviti ni mogućnost digitalnog snimanja televizijskog programa.

Bear DTV-202 SET TOP BOX je uređaj sa odličnim odnosom cene, performansi i kvaliteta izrade koji se u praksi pokazao više nego korektno. Za vreme testiranja, koje je trajalo deset dana, uređaj je bio izložen maksimalnom opterećenju i nijednog trenutka nije pokazao ni najmanji znak slabosti, te ga toplo preporučujemo budućim kupcima SET TOP BOX uređaja. Nažalost, Bear DTV-202 ne poseduje takozvani RF modulator, pa se ne može povezati sa televizorima koji imaju samo i jedino antenski RF priključak, ali je broj takvih TV aparata zaista mali.

Dakle, za samo 2.599 dinara, dobijate SET TOP BOX, digitalnu sliku, digitalni ton, multimedijalni plejer i digitalni snimač TV programa! Da li i dalje mislite da je digitalizacija skupa? Mi ne!

Podsećamo Vas da smo nedavno objavili i uputstvo za pravilno povezivanje set top boxa sa televizorom.

Bear DTV-202 SET TOP BOX nam je za potrebe testiranja ustupila kompanija Antenall d.o.o. iz Beograda, koja je istovrremeno i ekskluzivni distributer ovog uređaja na području Srbije.

divider

Komentari:

 1. Popović jovica

  Ko je ovlašćeni serviser za ovaj tip Set top box uredjaja (bear 202) telefon i adresa. Uredjaj ne radi a garanciju i račun nisam sačuvao

  • Bojan Milojković

   Poštovani Jovice,

   U vreme kada sam pisao ovaj tekst, ovlašćeni servis bila kompanija Antenall iz Beograda. Kontaktirajte ih i proverite.

 2. Aleksandar Panic

  Postovani
  Po ukljucenju uredjaj ne reaguje ni na jednu komandu.Stoji na br.13 i kao da pretrazuje podrucje,trazi kanale.
  Ne reaguje ni na Menu,ni exit ni bilo koju drugu komandu.
  Uredaj je nov,radio je nedelju dana
  Molim za savet

  • Bojan Milojković

   Poštovani Aleksandre,

   Nažalost, sa distance ne mogu da odredim šta je uzrok problema, ali to definitivno nije uobičajeno ponašanje STB uređaja. Na osnovu Vašeg opisa izgleda kao da firmware (mali operativni sistem) uređaja nije ispravan.

 3. Katarina

  Uzas od dekodera, kupula sam ga po preporuci u Tehnomaniji za drugi tv u vikendici i blokirao je na Areni i ne vredi nista, vise ne moze da se odblokira! Pritom kao i clan koji vidim gore u komentarima ima isti problem moj drugi dekoder na tv-u na spratu koji vazi za losiji radi odlicno! Ne preporucujem nikako!!!

 4. Dragan

  Kupio sam po preporuci tv mehaničara BEAR DTV-202 u firmi DONIĆ DOO u Smederevskoj Palanci. Uređaj sam priključio i posle biranja je pokazivao NO signal. promenio sam tri antene i dva koaksijalna kabla. Nemoguće je da antena koja je visoko na tavanu ne uhvati nikakav signal-Kada sam stavio češku antenu na pod od tavana uređaj je počeo da bira kanale, ali prilikom biranja blokira rad na Arena sport 2 (koji i nije kupljen u osnovnom paketu), što znači da je blokiran daljinski ne možete se vratiti u meny, a blokirane su i manulene komande na samo risiveru. Isti uređaj sam odneo u susednu sobu sa drugog TV prijemnika isključio njegov ispravan risiver i priključio BEAR. Pokazivao je NO signal. Na biranje nije izabrao nijedan program. Vratio s am stari ricier TV Star i slika je odmah bila na ekranu.Kada sam hteo da zamenim risiver u prodavnici DONIĆ, trgovac je pričao kako mi ne znamo da time rukujemo, da se zamrzao signal,da to svako zna,ako je to tako zašto su onda blokirale komande risivera i komande na daljinskom (kako se nije zamrzao signal na drugom tv aparatu koji je paralelno svo vreme radio u drugoj sobi, upravo poređenja radi. Isključenjen uređaja iz struje ponovo sve komande rade,ali se proces ponovi na isti način i ponovo dođe do blokade. Odbili su zamenu i poslali risiver u servis, to će terajati 30 dana. Molim za Vaš komentar, jer mislim da trgovac u prodavnici nije stručan da daje tumačenja oko risivera, možda za belu tehniku,jeste ali za ovo ne.

 5. MICA MARKOVIC

  NEMAM SLIKU PREKO STB.NE MOGU DA UGASIM NI RUCNO NI DALJINSKIM MALU SIJALICU.STA MOZE DA BUDE

 6. PETAR

  IMAM BEAR RESIVER I POVEZNA MI JE NA TV PREKO HDMI KABLA
  VECINA HRVATSKI KANALA FUNKCIONISE BEZ PROVBEM ALI DOSTA SRBIJANSKI KAO STO SU RTS ILI RTV ILI HAPPY NE FUNKCIONISU TJ SAMO SE EKRAN ZAMRZNE IAKO ONI IMAJU NAJACE SIGNAL SKORO PA PUN
  POKUSAO SAM DA ZMANJIM REZOLUCIJU NA 480I JER JE TO NAJMANJA REZOLUCIJA STO MI TV PODNOSI
  U NEKIM TRENUTICAM FUNKCIONISE ALI VECINU DANA CIM PREBACIM NA KANAL ONI NAKON PAR SEKUNDI SAMO SMRZNU

 7. bora

  kako da uplatim kodirane kanale?

  • Bojan Milojković

   Poštovani,

   Kontaktirajte svog TV operatera.

 8. marko lll

  naso sam neke nove kanale i pise mi sifrovan kanal,a kvalitet i nivo slike su 100% kakva je sifra u pitanju molim odgovor? HVALA

  • Bojan Milojković

   TV operateri neke kanale zaključavaju i za njih traže dodatnu pretplatu. Kada se pretplatite, operater će Vam omogućiti da gledate i zaključane kanale.

 9. Marko

  Postovani Bojane,
  Obracam Vam se zbog kvaliteta samog clanka (a i onog prethodnog), ali pre svega zbog korisnih saveta koje dajete citaocima. Moj problem je sledeci, nadam se da ste imali iskustva sa necim slicnim:
  Moji roditelji imaju STB VS-020 koji sam im povezao preko HDMI kabla sa televizorom. Antena je krovna (bez pojacivaca) i na pocetku je sve radilo sasvim solidno, imali su 30ak kanala, sto onih sa nacionalnom frekvencijom, sto lokalnih sa teritorije cele Srbije. Vremenom su mi se zalili da dostupni kanali variraju, uglavnom su tu samo oni sa nacionalnom frekvencijom, dok se kod lokalnih desavalo da, recimo, danas bude na programskom broju 1 jedna TV stanica, vec sutra na tom broju neka druga. U jednom momentu su zatekli situaciju da imaju samo nekoliko lokalnih kanala i gomilu kanala iz Pinkovog paketa, bez onih sa nacionalnom frekvencijom (cak ni Pink osnovni kanal). Preslo se i preko ovoga, dok mi pre neki dan nisu javili da sad imaju samo par lokalnih kanala koji “seckaju” i “cvrce” dok su ukljuceni, nema kanala sa nacionalnom pokrivenoscu, dok za Pinkove kanale i novopristigle Arena Sport (procitao sam da postoji promo period u oktobru) prijavljuje da su zakljucani, a takodje ni radio stanice ne funkcionisu. Mislio sam da se moji ne snalaze i da treba samo jos jednom da urade pretragu, medjutim, ista situacija kad sam pokusao i ja.
  Eto, to je u sustini to, izvinjavam se sto sam oduzio pisanije.
  Hvala unapred.
  Marko

  • Bojan Milojković

   Poštovani Marko,

   Pre svega, hajde da demistifikujemo zbog čega se lista kanala menja sama od sebe. Naime, većina STB uređaja (ili televizora sa digitalnim prijemnikom) ima mogućnost da od TV operatera automatski preuzme listu raspoloživih kanala. Ime ove funkcije u STB uređajima se razlikuje u zavisnosti od modela i/ili proizvođača, a najčešće se zove “LCN” ili “Auto Channel Update”. Ova funkcija je korisna kada, na primer, operater pusti neki novi kanal. Ukoliko je ova funkcija uključena, Vaš STB će automatski preuzeti ažuriranu listu kanala i pronaći novi raspoloživi kanal. Na ovaj način ne morate periodično da vršite periodičnu pretragu kanala da biste proverili da li se na Vašem području možda pojavio neki nov kanal koji možete da gledate. Dakle, na Vašem STB uređaju je ova funkcija uključena i kako je na predajniku sa kojeg dobijate signal dolazilo do izmene raspoloživih kanala, tako je i STB automatski vršio korekciju liste kanala.

   Što se tiče “seckanja” i “crvčanja”, i jedno i drugo su posledica lošeg kvaliteta signala, to jest slabog intenziteta signala. Uzroka za pad intenziteta signala može biti više, a najčešće su u pitanju dotrajala elektronika u antenskom pojačavaču ili nedovoljno kvalitetan prijemnik unutar samog STB uređaja. Takođe, dešava se, ali ređe, da intenzitet signala opadne na samom predajniku sa kojeg ga i dobijate.

   • Marko

    Poštovani Bojane,
    Hvala na odgovoru. Za početak ću isključiti LCN, ionako svi novi kanali koje u poslednje vreme evidentira imaju oznaku ‘zaključan'(recimo svi kanali iz Areninog paketa, iako sam čuo od nekih prijatelja da ih uredno gledaju trenutno, a posle isteka promo perioda za uslugu će se plaćati oko 1000 rsd). Mislio sam da vratim STB na fabrička podešavanja, ali mi traži lozinku, a nigde ne mogu da nađem default pass za ovaj model konkretno. No, nije to ni važno, koliko sam shvatio iz Vašeg odgovora, problem je antena ili STB. Tipovao sam i ranije na antenu jer je stara, tako da ću videti da im uzmem neku kvalitetniju (mada nisam baš siguran koja je kvalitetna, a koja ne ☺) , sa pojačivačem.
    Hvala još jednom.
    Pozdrav
    Marko

    • Bojan Milojković

     Poštovani Marko,

     Lozinku za vraćanje na fabrička podešavanja možete naći u korisničkom uputstvu za Vaš STB uređaj, mada je ona u većini slučajeva 0000 ili 1234. Što se tiče antena, odavno ih nisam kupovao pa nemam ličnog iskustva, ali svakako obratite pažnju na snagu ugrađenog pojačavača (da, ovako se to pravilno zove 😉 ) pre nego na marku. Takođe, proverite i kvalitet izrade jer od njega direktno zavisi kako će antena podneti različite vremenske uslove i koliko će dugo trajati.

     Srdačan pozdrav.

 10. Zdenka

  Postovani, da li mogu dobiti odgovor na dva pitanja? 1. Sta znaci: “nema servisa”? Dva dana dete je gledalo na programu 56 nikelodeon i posle toga vise ne moze da gleda, crn ekran i pise nema servisa. Tako je sa jos par kanala, npr arena sport itd. 2. Sta znaci “sifrovan kanal” imamo puno kanala na kojima pise da su sifrovani? Unapred, najlepse hvala. Srdacan pozdrav

  • Bojan Milojković

   Draga Zdenka,

   Poruka “Nema servisa” znači da Vaš operater ne dobija signal od odgovarajuće TV stanice ili da nešto nije u redu sa operaterovom emisionom tehnikom.

   Poruka “Šifrovan kanal” znači da taj kanal možete da gledate samo ukoliko se na njega dodatno pretplatite kod Vašeg operatera. Primera radi, većina TV operatera pojedine sportske kanale zaključa i svrsta ih u paket koji uglavnom zovu “Sport paket”. Da biste pratili kanale iz “Sport paketa”, morate biti pretplaćeni na “Sport paket”. Mnogi korisnici ovo doživljavaju kao svojevrsnu prevaru. Međutim, ipak nije reč o prevari. Naime, mnoge TV stanice (televizije) licencu za svoj program skupo naplaćuju TV operaterima (kompanijama od kojih dobijamo TV signal) pa TV operateri moraju da ih dodatno naplaćuju svojim korisnicima. Dakle, vi Vaš televizor “vidi” da na određenoj frekvenciji postoji neki kanal, ali nećete biti u mogućnosti da ga gledate sve dok se na njega dodatno ne pretplatite.

   Nadam se da su odgovori dovoljno jasni. Ukoliko imate dodatnih pitanja, stojim Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav!

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak