Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 31. maj 2020.

Scroll to top

Na vrh

142 komentara

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

Digitalizacija televizijskog signala je ovih dana najaktuelnija nepolitička tema u Srbiji. Uvođenje digitalnog televizijskog signala je dovelo do toga da takozvani SET TOP BOX (skraćeno: STB) uređaji postanu veoma tražena roba u prodavnicama tehnike. Sajt TehnoPlaneta.rs se trudi da Vam maksimalno olakša proces digitalizacije, pa smo pre izvesnog vremena objavili svojevrsno uputstvo za povezivanje set top boksa sa televizorom. Ukoliko još niste nabavili SET TOP BOX ili niste sigurni da li Vam je ovaj uređaj potreban, u pomenutom uputstvu ćete naći odgovore na sva pitanja, kao i korisne savete za kupovinu STB uređaja.

Jedan od najpopularnijih SET TOP BOX uređaja na srpskom tržištu je Bear DTV-202, a svoju popularnost je stekao zahvaljujući odličnom odnosu između cene, kvaliteta izrade i performansi. Mi smo, zbog navedenih činjenica, odlučili da obavimo detaljno testiranje Bear DTV-202 uređaja i svoje utiske podelimo sa Vama. Čak i ako ste već vlasnik Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, predlažemo Vam da pročitate ovaj članak do kraja jer ćete tako bolje upoznati ovaj uređaj i njegove mogućnosti.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-02

Bear DTV-202 je u potpunosti usaglašen sa tehničkim standardima koje je propisalo nadležno ministarstvo naše zemlje. To znači da Bear DTV-202 SET TOP BOX u sebi sadrži odgovarajući demodulator i odgovarajući dekoder, to jest DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder. Dakle, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a ćete bez problema moći da dobijate digitalni televizijski signal na prostoru Republike Srbije i uživate u svim prednostima digitalne televizije.

Država Srbija je za socijalno ugrožene građane obezbedila vaučere u iznosu od 3.000 dinara za kupovinu SET TOP BOX uređaja, pa vredi napomenuti da se i Bear DTV-202 nalazi na listi uređaja koje možete kupiti uz pomoć pomenutog vaučera. Dakle, potencijalni kupci mogu biti sigurni da je ovaj SET TOP BOX proveren i odobren od strane države.

divider

ŠTA SE NALAZI U KUTIJI?

Bear DTV-202 je uređaj malih dimenzija, pa ni sama ambalaža nije velikih gabarita. Pored samog SET TOP BOX-a, u kutiji se nalaze daljinski upravljač (sa baterijama), uputstvo za rukovanje i kompozitni AV (audio/video) kabl. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-03

divider

NA PRVI POGLED

SET TOP BOX je još jedan uređaj koji će stajati na Vašoj polici za televizor, tačnije pored televizora. S obzirom na činjenicu da veliki broj ljudi vodi računa o estetici, možemo da konstatujemo da Bear DTV-202 svojim dizajnom neće narušiti izgled i uniformnost okruženja u kojem se bude nalazio. Zbog malih dimenzija i svedenog izgleda, Bear DTV-202 će biti gotovo neprimetan. Napojni kabl je fiksiran za uređaj i relativno je kratak, što može predstavljati mali problem ukoliko je polica, na kojoj će se uređaj nalaziti, visoka. Ipak, ovo ne možemo doživeti kao veći nedostatak.

Daljinski upravljač je korektnog kvaliteta izrade, što znači da bi trebalo da Vas služi nekoliko godina. Ergonomija daljinskog upravljača je odlična, pa isti lepo leži u ruci. Tasteri koji se najčešće koriste su smešteni u centralni deo daljinskog upravljača i uvek će biti u dohvatu Vašeg palca. S obzirom na to da je daljinski upravljač nešto sa čime se svakodnevno i intenzivno družimo, uvek cenimo kada je isti praktičan i ergonomski dizajniran. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-04

Kompozitni AV kabl koji stiže uz Bear DTV-202 se ne može pohvaliti visokim kvalitetom izrade, a i samo prisustvo ovog kabla nas je pomalo zbunilo. Naime, Bear DTV-202 ne poseduje kompozitni AV priključak, pa priloženi kabl nije upotrebljiv, osim ukoliko nabavite odgovarajući adapter uz pomoć koga ćete SCART priključak na SET TOP BOX-u “pretvoriti” u kompozitni AV priključak. Daleko logičniji izbor bi bio SCART kabl, ali se proizvođač, iz nekog razloga, odlučio za pomenuti kompozitni AV kabl. Naš savet je da, ukoliko Vaš televizor to dozvoljava, za povezivanje upotrebite HDMI ili SCART kabl s obzirom na to da i sam Bear DTV-202 upravo ovim priključcima raspolaže.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-05

Sve u svemu, od svega što se nalazi u kutiji su najbitniji SET TOP BOX i daljinski upravljač, a oni su sasvim pristojnog kvaliteta izrade.

divider

KAKO SE BEAR DTV-202 POKAZAO U RADU?

S obzirom na to da rukovanje tehnikom za mnoge predstavlja noćnu moru, prvo što želimo da istaknemo je da ćete se sa Bear DTV-202 SET TOP BOX-om veoma lako snaći jer je uređaj više nego jednostavan za rukovanje.

Nakon što smo Bear DTV-202 povezali sa televizorom i antenom, na red je došlo i prvo uključivanje. Uključili smo STB, a televizor podesili na takozvani AV kanal, jer smo za povezivanje upotrebili SCART kabl.

Na ekranu televizora se na kratko pojavio logotip kompanije Bear sa plavom slikom u pozadini, a odmah nakon toga je SET TOP BOX prikazao opcije za izbor jezika i zemlje, kao i opciju za pretraživanje kanala. Sve je automatski bilo podešeno kako treba, to jest jezik je automatski bio postavljen na srpski, a u listi zemalja je Srbija bila automatski označena. Kako sve to izgleda na ekranu televizora, pogledajte na slici koja sledi.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-06

Kao što vidite na slici, sve je jasno obeleženo, a u dnu ekrana se nalazi i vodič koji Vam govori čemu služe pojedini tasteri na daljisnkom upravljaču, to jest koja je njihova funkcija. Pogledajte sliku još jednom i videćete da se za kretanje po meniju koriste tasteri gore, dole, levo i desno, dok se za potvrdu opcije koju ste izabrali koristi taster “OK”.

Uz pomoć tastera gore-dole smo izabrali funkciju za pretraživanje kanala i potvrdili je uz pomoć tastera “OK”. Bear DTV-202 je odmah započeo traženje kanala i nakon otprilike dva minuta smo na ekranu televizora videli spisak kanala koje je uređaj pronašao, a na slici koja sledi možete videti kako taj spisak izgleda.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-07

To bi bilo sve što se tiče pronalaženja i memorisanja kanala, a u našem slučaju je Bear DTV-202 pronašao svih 14 kanala koji se trenutno emituju putem digitalnog signala. Kao što ste i videli, sve je veoma jednostavno. Napredniji i zahtevniji korisnici se kasnije mogu pozabaviti sortiranjem kanala odnosno njihovim redosledom.

Možda je suvišno, ali smatramo da vredi napomenuti da se promena kanala od ovog trenutka vrši na SET TOP BOX-u, to jest uz pomoć njegovog daljinskog upravljača. Daljinski upravljač Vašeg televizora ćete od sada koristiti samo za regulaciju jačine zvuka, kao i uključivanje i isključivanje samog televizora, dok ćete sve ostale operacije obavljati na SET TOP BOX-u. Dakle, SET TOP BOX od sada u potpunosti preuzima funkciju prijemnika, a Vaš televizor praktično postaje samo ekran na kojem ćete videti sliku koja dolazi iz set top boksa. S obzirom na to da i SET TOP BOX ima mogućnost za podešavanje jačine zvuka, savetujemo Vam da jačnu zvuka na STB-u uvek držite na maksimumu. Na ovaj način će televizor dobijati zvučni signal većeg intenziteta, pa će i odnos signal-šum biti bolji, a ukupnu jačinu zvuka regulišite na samom televizoru, kao što ste oduvek i radili.

Kada je kvalitet slike u pitanju, istina je da nije kvalitetna kao kod filmova u Blu-Ray formatu, ali načelno nemamo nekih većih zamerki. I one zamerke koje imamo pre idu na račun televizijskih stanica, to jest na račun njihove opreme za snimanje programa, nego na račun samog SET TOP BOX-a. Kada televizijiske stanice budu počele sa emitovanjem programa u HD kvalitetu (skraćeno od High-Definition – svlika visokog kvaliteta), tada će i slika na Vašem ekranu biti primetno bolja. Za program u SD kvalitetu (skraćeno od Standard-Definition – slika standardnog kvaliteta), ono što smo videli na ekranu je korektno prikazano.

Jedina zamerka koju imamo na Bear DTV-202 je nešto sporije prebacivanje kanala. Naime, kada promenite kanal, uređaju će biti potrebno oko tri-četiri sekunde da na ekranu Vašeg televizora prikaže novu sliku. Doduše, čak i najmoderniji televizori, čija cena daleko prevazilazi cenu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, nisu drastično brži od Bear-a kada je u pitanju prebacivanje kanala, a ništa bolja situacija nije sa IPTV tehnologijom (televizijskim signalom koji se do korisnika isporučuje putem interneta). Dakle, nemate za čime da žalite. Na slici ispod možete videti izgled menija za podešavanje Bear DTV-202 SET TOP BOX-a.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-08

Mnoge funkcije nije potrebno podešavati, ali vredi znati da su Vam i one na raspolaganju. Jedna od takvih funkcija je i takozvana “Roditeljska kontrola” koja Vam omogućuje da deci onemogućite gledanje kanala koji nisu primereni njihovom uzrastu.

Još jedna od vrlo korisnih funkcija je i EPG (skraćeno od Electronic Program Guide), što u prevodu na srpski jezik znači Elektronski programski vodič. Uz pomoć Elektronskog programskog vodiča možete videti detaljnu programsku šemu određene televizijske stanice, pa omiljene serije i emisije nećete propustiti jer ćete uvek znati tačno vreme njihovog početka. Da bi Elektronski programski vodič bio funkcionalan, televizijska stanica čiji program gledate mora da podržava (omogućuje) ovu uslugu. Kada su domaće televizijske stanice u pitanju, većina njih podržava EPG.

divider

ŠTA JOŠ MOŽE BEAR DTV-202?

Funkciju prijemnika digitalnog televizijskog signala Bear DTV-202 obavlja zaista korektno. Međutim, ovaj uređaj je u stvari mnogo više od običnog prijemnika. Ukoliko bolje pogledate prednju stranu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, na njoj ćete uočiti, između ostalog, uočiti i jedan standardni USB priključak. Čemu on služi?

Bear DTV-202 može sa lakoćom obavljati i funkciju multimedijalnog plejera. Drugim rečima, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a možete reprodukovati filmove i muziku sa USB FLASH memorije ili eksternog (spoljnog) hard diska ili gledati fotografije. Primera radi, odmah po povratku sa letovanja možete fotografije i video snimke, koje ste napravili Vašim mobilnim telefonom, da prebacite na USB FLASH memoriju i zatim u njima uživate na velikom ekranu televizora. USB priključak kojim Bear DTV-202 raspolaže je koristan i u situacijama kada želite da povežete računar sa televizorom kako biste odgledali film koji ste upravo “skinuli” sa interneta, ali zbog nedostatka adekvatnih priključaka ili kablova to niste u mogućnosti da uradite. Naime, sve što treba da uradite je da film jednostavno prebacite na USB FLASH memoriju i potom ga pustite direktno na STB-u.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-09

Kada su u pitanju formati filmova i video fajlova uopšte, na ambalaži smo pročitali da Bear DTV-202 reprodukuje AVI i MKV formate. Međutim, za vreme testiranja smo utvrdili da Bear DTV-202 uspešno barata i mnogim drugim formatima, kao što su MOVMP4 i WMV. Ono što na ambalaži nije navedeno, a što nas je najviše interesovalo, je da li Bear DTV-202 prikazuje titlove (prevod). Na naše odnosno Vaše zadovoljstvo, konstatovali smo da uređaj bez problema prikazuje titlove, uključujući i takozvana srpska slova (Š, Đ, Č, Ć, Ž). Naglasićemo samo da je potrebno da film i titl budu u istom folderu i da se fajlovi isto zovu. Na primer, ako je naziv video fajla (filma) Titanic.avi, fajl sa titlom se mora zvati Titanic.srt, a oba fajla moraju biti u istom folderu, npr. folderu po imenu Titanic. Dodaćemo i to da možete menjati veličinu i boju slova kojima se titl prikazuje, pa će i osobe sa oštećenim vidom lako moći da pročitaju tekst na ekranu televizora.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-10

Pored filmova, Bear DTV-202 možete koristiti za reprodukovanje muzike u MP3 formatu, kao i za prikazivanje fotografija u JPG formatu. S obzirom na to da su ovo najčešći formati za muziku i fotografije, smatramo da će Bear DTV-202 zadovoljiti potrebe većine korisnika.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-11

Ako ste pomislili da je ovde kraj mogućnostima Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, prevarili ste se. Ovaj uređaj ima još jednog “keca u rukavu”, a to je funkcija po imenu PVR. PVR je skraćenica od Personal Video Recorder, što u prevodu na srpski znači Lični video snimač. Uz pomoć ove funkcije možete snimati televizijski program (emisije, filmove i drugo) i kasnije ih ponovo gledati. Za snimanje će Vam biti potreban eksterni (spoljni) hard disk čiji kapacitet ne sme biti veći od 500GB (gigabajta). Ako žalite za Vašim starim video rikorderom, sada ćete imati više nego adekvatnu zamenu jer se sve snima digitalno, pa će snimak biti perfektan.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-12

divider

ZAKLJUČAK

Vest o gašenju analognog odnosno početku emitovanja digitalnog televizijskog signala su mnogi dočekali na nož uz rečenicu: “Joj, opet će država da nam istera pare iz džepa”. Pa da vidimo koliko će zapravo da nas košta ta digitalizacija. Bear DTV-202 SET TOP BOX u prodavnicama košta nešto preko 2.500 dinara. Konkretno, u maloprodajnim objektima kompanije Tehnomanija se prodaje po akcijskoj ceni od 2.599 dinara.

Digitalni televizijski signal donosi daleko bolji kvalitet slike, bez “snega” i drugih smetnji, kao i primetno bolji kvalitet zvuka. Pritom, kupovinom Bear DTV-202 SET TOP BOX-a praktično kupujete i multimedijalni plejer, pa Vam DVD plejer više neće biti potreban, a ne treba zaboraviti ni mogućnost digitalnog snimanja televizijskog programa.

Bear DTV-202 SET TOP BOX je uređaj sa odličnim odnosom cene, performansi i kvaliteta izrade koji se u praksi pokazao više nego korektno. Za vreme testiranja, koje je trajalo deset dana, uređaj je bio izložen maksimalnom opterećenju i nijednog trenutka nije pokazao ni najmanji znak slabosti, te ga toplo preporučujemo budućim kupcima SET TOP BOX uređaja. Nažalost, Bear DTV-202 ne poseduje takozvani RF modulator, pa se ne može povezati sa televizorima koji imaju samo i jedino antenski RF priključak, ali je broj takvih TV aparata zaista mali.

Dakle, za samo 2.599 dinara, dobijate SET TOP BOX, digitalnu sliku, digitalni ton, multimedijalni plejer i digitalni snimač TV programa! Da li i dalje mislite da je digitalizacija skupa? Mi ne!

Podsećamo Vas da smo nedavno objavili i uputstvo za pravilno povezivanje set top boxa sa televizorom.

Bear DTV-202 SET TOP BOX nam je za potrebe testiranja ustupila kompanija Antenall d.o.o. iz Beograda, koja je istovrremeno i ekskluzivni distributer ovog uređaja na području Srbije.

divider

Komentari:

 1. Dragoljub Jovanović

  Poštovani Bojane, Imam risiver Bear DTV -202, koji je normalno radio i odjednom prestao sa radom, nema ni slike ni tona. Ne reaguje ni na svoj prekidač, ni na prekidač sa daljinskog. Jedino što se vidi to je zeleno trepćuće svetlo iznad njegovog prekidača/ POWER/. Da li možete pomoći da rešim ovaj probem? Hvala unapred

  • Bojan Milojković

   Dragoljube,

   kako bih izbegao nagađanje i pričanje napamet (što se nikada nije pokazalo kao dobro, bar kada je tehnika u pitanju), najbolje je da kontaktirate ovlašćeni servis za Bear robnu marku, to jest firmu Antenall d.o.o. iz Beograda.

 2. Bogdan

  Poštovani,

  Pročitao sam članke o povezivanju i upotrebi STB Bear DTV-202.
  Koje su mogućnosti za povezivanje sa računarom, odnosno TV karticama?
  Konkretno, koristio sam za gledanje televizije na računaru WinFast PalmTop TV Plus (USB TV Box).
  Da li Bear DTV-202 ima mogućnost da se poveže na takav ili sličan uređaj, odnosno TV karticu?

  • Bojan Milojković

   Bogdane,

   mogućnosti za povezivanje STB-a sa računarskim TV karticama su iste kao i mogućnosti za povezivanje sa televizorom. Dakle, kao što televizor mora imati adekvatan ulaz za video signal, tako isto i TV kartica morati odgovarajuće priključke.

   Bear DTV-202 je opremljen SCART i HDMI video izlazima i putem njih se signal može poslati do TV kartice. Međutim, najveći broj TV kartica ne raspolaže nijednim od ova dva priključka, a isti je slučaj i sa Vašom TV karticom. Dakle, rešenje je nabavka TV kartice koja ima HDMI video ulaz (naglašavam ULAZ) ili nabavka STB-a koji ima RF modulator. STB koji ima RF modulator ćete povezati na antenski priključak na TV kartici.

 3. Vladimir

  Pozdrav. Imam problem sa pustanjem titlova… do sada je pustao sve normalno, ali od jednom je prestao da pusta titlove. U napred hvala na savetu

  • Bojan Milojković

   Vladimire,

   u podešavanjima STB-a postoji opcija da se prikazivanje titlova u potpunosti isključi. Proverite ovo podešavanje.

 4. Andjelka

  Zdravo, imam set top box vivax dvb-t2 153 vec dva meseca, imam problem sa daljinskim, odjednom ne reaguje nijedno dugme, a na samom boxu pise “boot”. Ne znam sta je u pitanju i kako mogu da resim problem? Pozdrav

  • Bojan Milojković

   Anđelka,

   nije u pitanju problem sa daljinskim upravljačem, već sa samim STB uređajem. “Boot” je stručan naziv za procese koji se unutar uređaja dešavaju za vreme uključivanja. Drugim rečima, za vreme “Boot” perioda (boot-ovanja), uređaj pokreće svoj interni softver i vrši određene provere. Normalno je da STB ne reaguje na komande sa daljinskog upravljača za vreme trajanja “Boot” procesa, to jest za vreme uključivanja. Međutim, nije normalno da “Boot” proces (uključivanje) traje duže od nekoliko sekundi, tako da je problem u Vašem STB-u.

   Kontaktirajte ovlašćeni servis za robnu marku Vašeg uređaja.

 5. Stefan

  Pozdrav,imam problem kada pustiim film preko Usb-a nemam zvuk,sta moze da bude problem?

  • Bojan Milojković

   Stefane,

   da li se problem javlja prilikom reprodukcije bilo kog filma ili samo nekog određenog?

 6. Goran

  Povezao sam box, i radio je dobro povremeno se gube kanali ali ih nadjem. Medjutim od pre dva dana su nestali. Kada idem na pretragu i nadjem susti mi i senci slika. Koristom orion hvala

  • Bojan Milojković

   Gorane,

   ukoliko pitanje nema direktne veze sa tekstom na stranici, molimo Vas da koristite stranicu “Kontaktirajte nas…” kako bi poslali svoje pitanje. Trudimo se da sajt održimo čistim i preglednim, a informacije na svakoj stranici relevantnim. Hvala Vam na razumevanju.

   Iz Vašeg opisa nije moguće doneti čvrst zaključak, ali sve ukazuje na neisravnost samog STB uređaja, te bi trebalo da se obratite ovlašćenom servisu. Ono što možete sami da uradite je da proverite kvalitet spojeva na antenskom kablu i eventualno privremeno zamenite antenu.

 7. Mihailo

  Zdravo, imam vivax set top box i sve i prikljucen je preko scarta, slika je super ali nema zvuka kad god ukljucim tv pa izvucem antenski kabl na kratko i onda dodje zvuk kad ga vratim ali sad nece ni tako da se vrati zvuk, da li znate u cemu je problem? Vec je podesen na BG zvuk.

  • Bojan Milojković

   Mihailo,

   obratite se ovlašćenom servisu za Vivax robnu marku. Iz Vašeg opisa ne možemo sa sigurnošću reći šta je uzrok problema.

 8. Sasa

  AVI fajl sa USB diska ne prepoznaje. Piše “format nije podržan”. Sa istog diska čita MP3.

  Malo je neozbiljno što ne postoji na sajtu uvoznika SOFTWARE update ni posle skoro godinu dana od početka prodaje. Ispada da su uvezli jednokratnu količinu za potrebe “digitalizacije”, a posle – bye bye. Nadam se da grešim.

  • Bojan Milojković

   Saša,

   za Bear DTV-202 postoji nova verzija softvera. Obratite se ovlašćenom servisu i zatražite da Vam pošalju novi softver i instrukcije za nadogradnju. Mi već duže vreme posedujemo novu verziju softvera, ali nemamo ovlašćenje da je distribuiramo, pa je ovlašćeni servis prava adresa na koju treba da se obratite.

 9. zoran

  bojane dali uz setoboks mora da se koristi i pojacivac signala antene.

  • Bojan Milojković

   Zorane,

   ne postoji pravilo u vezi sa korišćenjem pojačavača. Ukoliko imate dovoljno dobar prijem i bez pojačavača, onda za istim nema potrebe. Ukoliko prijem nije na zadovoljavajućem nivou, potrebno je nabaviti antenu sa pojačavačem. Dakle, pojačavač nije obavezan, ali može biti potreban.

 10. Radisa Ristic

  Pozdrav…prikljucio sam STB i neko vreme je radio normalno…medjutim pojavio mi se problem sa daljinskim upravljcem,ili ne radi ni jedno dugme ,ili kada pritisnes OK sam ide po kanalima bez mogucnosti da izaberes kanal.,pa normalno funkcionise…i tako u krug.Od prodavca sam dobio drugi daljinski,medjutim nista se nije promenilo.Na samom STB moguce je menjati kanale…u cemu moze da je problem…..hvala

  • Bojan Milojković

   Radiša,

   problem može biti u samom STB-u, to jest u njegovom infra-crvenom prijemniku. Infra-crveni prijemnik je zadužen za prijem komandi sa daljinskog upravljača i pretvaranje infra-crvenog zraka u električne impulse koje STB “razume”.

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak