Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

TehnoPlaneta.rs | 05. avg. 2020.

Scroll to top

Na vrh

142 komentara

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

NA TESTU: Bear DTV-202 Set Top Box

Digitalizacija televizijskog signala je ovih dana najaktuelnija nepolitička tema u Srbiji. Uvođenje digitalnog televizijskog signala je dovelo do toga da takozvani SET TOP BOX (skraćeno: STB) uređaji postanu veoma tražena roba u prodavnicama tehnike. Sajt TehnoPlaneta.rs se trudi da Vam maksimalno olakša proces digitalizacije, pa smo pre izvesnog vremena objavili svojevrsno uputstvo za povezivanje set top boksa sa televizorom. Ukoliko još niste nabavili SET TOP BOX ili niste sigurni da li Vam je ovaj uređaj potreban, u pomenutom uputstvu ćete naći odgovore na sva pitanja, kao i korisne savete za kupovinu STB uređaja.

Jedan od najpopularnijih SET TOP BOX uređaja na srpskom tržištu je Bear DTV-202, a svoju popularnost je stekao zahvaljujući odličnom odnosu između cene, kvaliteta izrade i performansi. Mi smo, zbog navedenih činjenica, odlučili da obavimo detaljno testiranje Bear DTV-202 uređaja i svoje utiske podelimo sa Vama. Čak i ako ste već vlasnik Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, predlažemo Vam da pročitate ovaj članak do kraja jer ćete tako bolje upoznati ovaj uređaj i njegove mogućnosti.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-02

Bear DTV-202 je u potpunosti usaglašen sa tehničkim standardima koje je propisalo nadležno ministarstvo naše zemlje. To znači da Bear DTV-202 SET TOP BOX u sebi sadrži odgovarajući demodulator i odgovarajući dekoder, to jest DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder. Dakle, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a ćete bez problema moći da dobijate digitalni televizijski signal na prostoru Republike Srbije i uživate u svim prednostima digitalne televizije.

Država Srbija je za socijalno ugrožene građane obezbedila vaučere u iznosu od 3.000 dinara za kupovinu SET TOP BOX uređaja, pa vredi napomenuti da se i Bear DTV-202 nalazi na listi uređaja koje možete kupiti uz pomoć pomenutog vaučera. Dakle, potencijalni kupci mogu biti sigurni da je ovaj SET TOP BOX proveren i odobren od strane države.

divider

ŠTA SE NALAZI U KUTIJI?

Bear DTV-202 je uređaj malih dimenzija, pa ni sama ambalaža nije velikih gabarita. Pored samog SET TOP BOX-a, u kutiji se nalaze daljinski upravljač (sa baterijama), uputstvo za rukovanje i kompozitni AV (audio/video) kabl. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-03

divider

NA PRVI POGLED

SET TOP BOX je još jedan uređaj koji će stajati na Vašoj polici za televizor, tačnije pored televizora. S obzirom na činjenicu da veliki broj ljudi vodi računa o estetici, možemo da konstatujemo da Bear DTV-202 svojim dizajnom neće narušiti izgled i uniformnost okruženja u kojem se bude nalazio. Zbog malih dimenzija i svedenog izgleda, Bear DTV-202 će biti gotovo neprimetan. Napojni kabl je fiksiran za uređaj i relativno je kratak, što može predstavljati mali problem ukoliko je polica, na kojoj će se uređaj nalaziti, visoka. Ipak, ovo ne možemo doživeti kao veći nedostatak.

Daljinski upravljač je korektnog kvaliteta izrade, što znači da bi trebalo da Vas služi nekoliko godina. Ergonomija daljinskog upravljača je odlična, pa isti lepo leži u ruci. Tasteri koji se najčešće koriste su smešteni u centralni deo daljinskog upravljača i uvek će biti u dohvatu Vašeg palca. S obzirom na to da je daljinski upravljač nešto sa čime se svakodnevno i intenzivno družimo, uvek cenimo kada je isti praktičan i ergonomski dizajniran. Kliknite na sliku da biste je videli u punoj veličini.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-04

Kompozitni AV kabl koji stiže uz Bear DTV-202 se ne može pohvaliti visokim kvalitetom izrade, a i samo prisustvo ovog kabla nas je pomalo zbunilo. Naime, Bear DTV-202 ne poseduje kompozitni AV priključak, pa priloženi kabl nije upotrebljiv, osim ukoliko nabavite odgovarajući adapter uz pomoć koga ćete SCART priključak na SET TOP BOX-u “pretvoriti” u kompozitni AV priključak. Daleko logičniji izbor bi bio SCART kabl, ali se proizvođač, iz nekog razloga, odlučio za pomenuti kompozitni AV kabl. Naš savet je da, ukoliko Vaš televizor to dozvoljava, za povezivanje upotrebite HDMI ili SCART kabl s obzirom na to da i sam Bear DTV-202 upravo ovim priključcima raspolaže.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-05

Sve u svemu, od svega što se nalazi u kutiji su najbitniji SET TOP BOX i daljinski upravljač, a oni su sasvim pristojnog kvaliteta izrade.

divider

KAKO SE BEAR DTV-202 POKAZAO U RADU?

S obzirom na to da rukovanje tehnikom za mnoge predstavlja noćnu moru, prvo što želimo da istaknemo je da ćete se sa Bear DTV-202 SET TOP BOX-om veoma lako snaći jer je uređaj više nego jednostavan za rukovanje.

Nakon što smo Bear DTV-202 povezali sa televizorom i antenom, na red je došlo i prvo uključivanje. Uključili smo STB, a televizor podesili na takozvani AV kanal, jer smo za povezivanje upotrebili SCART kabl.

Na ekranu televizora se na kratko pojavio logotip kompanije Bear sa plavom slikom u pozadini, a odmah nakon toga je SET TOP BOX prikazao opcije za izbor jezika i zemlje, kao i opciju za pretraživanje kanala. Sve je automatski bilo podešeno kako treba, to jest jezik je automatski bio postavljen na srpski, a u listi zemalja je Srbija bila automatski označena. Kako sve to izgleda na ekranu televizora, pogledajte na slici koja sledi.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-06

Kao što vidite na slici, sve je jasno obeleženo, a u dnu ekrana se nalazi i vodič koji Vam govori čemu služe pojedini tasteri na daljisnkom upravljaču, to jest koja je njihova funkcija. Pogledajte sliku još jednom i videćete da se za kretanje po meniju koriste tasteri gore, dole, levo i desno, dok se za potvrdu opcije koju ste izabrali koristi taster “OK”.

Uz pomoć tastera gore-dole smo izabrali funkciju za pretraživanje kanala i potvrdili je uz pomoć tastera “OK”. Bear DTV-202 je odmah započeo traženje kanala i nakon otprilike dva minuta smo na ekranu televizora videli spisak kanala koje je uređaj pronašao, a na slici koja sledi možete videti kako taj spisak izgleda.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-07

To bi bilo sve što se tiče pronalaženja i memorisanja kanala, a u našem slučaju je Bear DTV-202 pronašao svih 14 kanala koji se trenutno emituju putem digitalnog signala. Kao što ste i videli, sve je veoma jednostavno. Napredniji i zahtevniji korisnici se kasnije mogu pozabaviti sortiranjem kanala odnosno njihovim redosledom.

Možda je suvišno, ali smatramo da vredi napomenuti da se promena kanala od ovog trenutka vrši na SET TOP BOX-u, to jest uz pomoć njegovog daljinskog upravljača. Daljinski upravljač Vašeg televizora ćete od sada koristiti samo za regulaciju jačine zvuka, kao i uključivanje i isključivanje samog televizora, dok ćete sve ostale operacije obavljati na SET TOP BOX-u. Dakle, SET TOP BOX od sada u potpunosti preuzima funkciju prijemnika, a Vaš televizor praktično postaje samo ekran na kojem ćete videti sliku koja dolazi iz set top boksa. S obzirom na to da i SET TOP BOX ima mogućnost za podešavanje jačine zvuka, savetujemo Vam da jačnu zvuka na STB-u uvek držite na maksimumu. Na ovaj način će televizor dobijati zvučni signal većeg intenziteta, pa će i odnos signal-šum biti bolji, a ukupnu jačinu zvuka regulišite na samom televizoru, kao što ste oduvek i radili.

Kada je kvalitet slike u pitanju, istina je da nije kvalitetna kao kod filmova u Blu-Ray formatu, ali načelno nemamo nekih većih zamerki. I one zamerke koje imamo pre idu na račun televizijskih stanica, to jest na račun njihove opreme za snimanje programa, nego na račun samog SET TOP BOX-a. Kada televizijiske stanice budu počele sa emitovanjem programa u HD kvalitetu (skraćeno od High-Definition – svlika visokog kvaliteta), tada će i slika na Vašem ekranu biti primetno bolja. Za program u SD kvalitetu (skraćeno od Standard-Definition – slika standardnog kvaliteta), ono što smo videli na ekranu je korektno prikazano.

Jedina zamerka koju imamo na Bear DTV-202 je nešto sporije prebacivanje kanala. Naime, kada promenite kanal, uređaju će biti potrebno oko tri-četiri sekunde da na ekranu Vašeg televizora prikaže novu sliku. Doduše, čak i najmoderniji televizori, čija cena daleko prevazilazi cenu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, nisu drastično brži od Bear-a kada je u pitanju prebacivanje kanala, a ništa bolja situacija nije sa IPTV tehnologijom (televizijskim signalom koji se do korisnika isporučuje putem interneta). Dakle, nemate za čime da žalite. Na slici ispod možete videti izgled menija za podešavanje Bear DTV-202 SET TOP BOX-a.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-08

Mnoge funkcije nije potrebno podešavati, ali vredi znati da su Vam i one na raspolaganju. Jedna od takvih funkcija je i takozvana “Roditeljska kontrola” koja Vam omogućuje da deci onemogućite gledanje kanala koji nisu primereni njihovom uzrastu.

Još jedna od vrlo korisnih funkcija je i EPG (skraćeno od Electronic Program Guide), što u prevodu na srpski jezik znači Elektronski programski vodič. Uz pomoć Elektronskog programskog vodiča možete videti detaljnu programsku šemu određene televizijske stanice, pa omiljene serije i emisije nećete propustiti jer ćete uvek znati tačno vreme njihovog početka. Da bi Elektronski programski vodič bio funkcionalan, televizijska stanica čiji program gledate mora da podržava (omogućuje) ovu uslugu. Kada su domaće televizijske stanice u pitanju, većina njih podržava EPG.

divider

ŠTA JOŠ MOŽE BEAR DTV-202?

Funkciju prijemnika digitalnog televizijskog signala Bear DTV-202 obavlja zaista korektno. Međutim, ovaj uređaj je u stvari mnogo više od običnog prijemnika. Ukoliko bolje pogledate prednju stranu Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, na njoj ćete uočiti, između ostalog, uočiti i jedan standardni USB priključak. Čemu on služi?

Bear DTV-202 može sa lakoćom obavljati i funkciju multimedijalnog plejera. Drugim rečima, uz pomoć Bear DTV-202 SET TOP BOX-a možete reprodukovati filmove i muziku sa USB FLASH memorije ili eksternog (spoljnog) hard diska ili gledati fotografije. Primera radi, odmah po povratku sa letovanja možete fotografije i video snimke, koje ste napravili Vašim mobilnim telefonom, da prebacite na USB FLASH memoriju i zatim u njima uživate na velikom ekranu televizora. USB priključak kojim Bear DTV-202 raspolaže je koristan i u situacijama kada želite da povežete računar sa televizorom kako biste odgledali film koji ste upravo “skinuli” sa interneta, ali zbog nedostatka adekvatnih priključaka ili kablova to niste u mogućnosti da uradite. Naime, sve što treba da uradite je da film jednostavno prebacite na USB FLASH memoriju i potom ga pustite direktno na STB-u.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-09

Kada su u pitanju formati filmova i video fajlova uopšte, na ambalaži smo pročitali da Bear DTV-202 reprodukuje AVI i MKV formate. Međutim, za vreme testiranja smo utvrdili da Bear DTV-202 uspešno barata i mnogim drugim formatima, kao što su MOVMP4 i WMV. Ono što na ambalaži nije navedeno, a što nas je najviše interesovalo, je da li Bear DTV-202 prikazuje titlove (prevod). Na naše odnosno Vaše zadovoljstvo, konstatovali smo da uređaj bez problema prikazuje titlove, uključujući i takozvana srpska slova (Š, Đ, Č, Ć, Ž). Naglasićemo samo da je potrebno da film i titl budu u istom folderu i da se fajlovi isto zovu. Na primer, ako je naziv video fajla (filma) Titanic.avi, fajl sa titlom se mora zvati Titanic.srt, a oba fajla moraju biti u istom folderu, npr. folderu po imenu Titanic. Dodaćemo i to da možete menjati veličinu i boju slova kojima se titl prikazuje, pa će i osobe sa oštećenim vidom lako moći da pročitaju tekst na ekranu televizora.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-10

Pored filmova, Bear DTV-202 možete koristiti za reprodukovanje muzike u MP3 formatu, kao i za prikazivanje fotografija u JPG formatu. S obzirom na to da su ovo najčešći formati za muziku i fotografije, smatramo da će Bear DTV-202 zadovoljiti potrebe većine korisnika.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-11

Ako ste pomislili da je ovde kraj mogućnostima Bear DTV-202 SET TOP BOX-a, prevarili ste se. Ovaj uređaj ima još jednog “keca u rukavu”, a to je funkcija po imenu PVR. PVR je skraćenica od Personal Video Recorder, što u prevodu na srpski znači Lični video snimač. Uz pomoć ove funkcije možete snimati televizijski program (emisije, filmove i drugo) i kasnije ih ponovo gledati. Za snimanje će Vam biti potreban eksterni (spoljni) hard disk čiji kapacitet ne sme biti veći od 500GB (gigabajta). Ako žalite za Vašim starim video rikorderom, sada ćete imati više nego adekvatnu zamenu jer se sve snima digitalno, pa će snimak biti perfektan.

na-testu-bear-dtv-202-set-top-box-12

divider

ZAKLJUČAK

Vest o gašenju analognog odnosno početku emitovanja digitalnog televizijskog signala su mnogi dočekali na nož uz rečenicu: “Joj, opet će država da nam istera pare iz džepa”. Pa da vidimo koliko će zapravo da nas košta ta digitalizacija. Bear DTV-202 SET TOP BOX u prodavnicama košta nešto preko 2.500 dinara. Konkretno, u maloprodajnim objektima kompanije Tehnomanija se prodaje po akcijskoj ceni od 2.599 dinara.

Digitalni televizijski signal donosi daleko bolji kvalitet slike, bez “snega” i drugih smetnji, kao i primetno bolji kvalitet zvuka. Pritom, kupovinom Bear DTV-202 SET TOP BOX-a praktično kupujete i multimedijalni plejer, pa Vam DVD plejer više neće biti potreban, a ne treba zaboraviti ni mogućnost digitalnog snimanja televizijskog programa.

Bear DTV-202 SET TOP BOX je uređaj sa odličnim odnosom cene, performansi i kvaliteta izrade koji se u praksi pokazao više nego korektno. Za vreme testiranja, koje je trajalo deset dana, uređaj je bio izložen maksimalnom opterećenju i nijednog trenutka nije pokazao ni najmanji znak slabosti, te ga toplo preporučujemo budućim kupcima SET TOP BOX uređaja. Nažalost, Bear DTV-202 ne poseduje takozvani RF modulator, pa se ne može povezati sa televizorima koji imaju samo i jedino antenski RF priključak, ali je broj takvih TV aparata zaista mali.

Dakle, za samo 2.599 dinara, dobijate SET TOP BOX, digitalnu sliku, digitalni ton, multimedijalni plejer i digitalni snimač TV programa! Da li i dalje mislite da je digitalizacija skupa? Mi ne!

Podsećamo Vas da smo nedavno objavili i uputstvo za pravilno povezivanje set top boxa sa televizorom.

Bear DTV-202 SET TOP BOX nam je za potrebe testiranja ustupila kompanija Antenall d.o.o. iz Beograda, koja je istovrremeno i ekskluzivni distributer ovog uređaja na području Srbije.

divider

Komentari:

 1. Jovana

  Ukljucila sam ovaj bear 202 ali kako sam pocela kanale da trazim iskljucila se slika sa leve strane se pojavila strelica zelena i nece vise da reaguje na meni ni na bilo sta drugo, da li mozete da mi pomognete ili moram da ga nosim u servis. Na trecoj padajucoj listi se promenilo ja mislim Rf izlaz ali nisam sad sigurna jer nece da reaguje na daljinac, reaguje samo da se upali i ugasi. Pozdrav

 2. Milos

  Postovanje imam vivax set box sa RF antenskim ulazom na TV-u,funkcionisao je sve do nedavnoi ok,ali sad vidim da vec ar nedelja nemam RTS 1,pise nema signala,interesuje me dali je do set box aparata,TV-a ili necg treceg?Hvala

 3. Nebojsa

  Polomio mi se daljinski sta da radim dali neko zna ?

  • Bojan Milojković

   Kontaktirajte firmu Antenall D.O.O. iz Beograda. Navedena kompanija je zvanični uvoznik za Bear STB uređaje, pa Vam možda mogu pomoći u nabavci novog daljinskog upravljača.

 4. stefan

  Neznam kako mora dami budu komande pidesene dabih ponovo imao svih 24 kanala

 5. stefan

  Na set boxu preko avalskog predajnika sam imao 15kanala do pre neki Dan ob kada Sam nasao jos i imao 24 od juce sumi se tih deset novih izgubili I nikako nemogu daih nadjem ponovo samo imam onih starih 15 u cemu je stvar

 6. Nemanja

  Postovani,zanima me da li za svaki set top box uredjaj,mora da se ima dodatna sobna ili krovna antena? Pozdrav

  • Bojan Milojković

   Generalno, svaki STB uređaj koji imate u stanu mora da prima signal sa antene. Da li će Vam biti dovoljna jedan antena ili ćete morati da ih imate više, zavisi od samih STB uređaja. Naime, pojedini STB uređaji, pored RF ulaza za antenu, imaju i RF Loopthrough konektor. Putem ovog priključka možete neobrađeni signal, koji STB dobija direktno sa antene, poslati u drugi STB, pa iz drugog u treći… Ukoliko Vaši STB uređaji ne poseduju Loopthrough izlaze, moraćete da nabavite po jednu antenu za svaki STB posebno.

 7. Slobodan

  Poštovani,
  Pokušao sam u Gornjem Milanovcu da instaliram Set Box sa sobnom antenom koja ima pojačivač.Problem je što sam našao samo lokalne kanale a ne i kanale sa nacionalnom frekvencijom.Predajnik je Rudnik.Probao sam sa uključenim i sa isključenim pojačanjem na anteni.

  S poštovanjem
  Slobodan

 8. jeca

  Imam horizons dvb-t2 receiver,povezan je sa tv preko scart kabla…sve je u redu sa slikom, ali nema zvuka ni na jednom kanalu,da li znate u cemu je problem?

  • Bojan Milojković

   Jeco,

   O ovom problemu je bilo reči već dosta puta. Biće dovoljno da u podešavanjima STB-a i TV-a audio sistem postavite na BG (sada Vam verovatno stoji na DK ili I). Imajte u vidu da oba uređaja (STB i TV) moraju biti podešeni na BG.

 9. Mira

  Zdravo,

  Imam ovaj set top box i do pre sat vremena je sve bilo u redu, a onda su mi odjednom svi kanali nestali. Otišla sam na pretragu kanala, međutim sada pokazuje da su mi memorisani neki skroz drugi kanali, a kada izaberem bilo koji od njih piše “šifrovan kanal” na ekranu. Imate li neki savet? Hvala Vam unapred!

  • Bojan Milojković

   Poštovana Miro,

   do sada se nismo susreli sa ovakvim problemom, pa smatramo da je najbolje da kontaktirate Ovlašćeni servis za BEAR robnu marku, to jest kompaniju Antenall d.o.o. iz Beograda.

 10. Darko

  Zdravo,
  Imam bear dtv 202 i kada ga prikljucim, kanali postoje ali sve je crno i pise “nema signala”. Zivim u novoj zgradi na Vracaru. U cemu je problem?

  • Bojan Milojković

   Darko,

   da li koristite krovnu ili sobnu antenu i kako je STB povezan sa televizorom?

Pošaljite svoj komentar na ovaj članak